Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 23. јануар 2012.

Гордана Суша: Цивилизацијски искорак | Хроника

Гордана Суша: Цивилизацијски искорак | Хроника

Гордана Суша: Цивилизацијски искорак

понедељак, 23 јануар 2012 17:52
Авгеринос Мизијотис
Невероватно је да се писцем текста слажем подоста, нарочито у последњих 5 пасуса, а знам да нити мислимо нити се залажемо за исто.

Бриљантаљн пример спиновања на високом нивоу.

Иначе, Госођи Суша желим од срца да јој Господ подари добро здравље, јер је то нормално, да јој подари образ да би могла да се постиди, част - да би могла да схвати да је време да престане, мудрост - да би могла да се покаје и дуг живот праведника.Хроника

Гордана Суша: Цивилизацијски искорак

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 23. јануар 2012.

Оно што је морално неприхватљиво не може да буде политички добро. Зато је за део гласача Демократске странке неочекивана вест дошла са прославе Републике Српске, где је председник Тадић примио одликовање које су претходно добили осуђени и оптужени за ратне злочине. Муњевито је уследила серија одјека и реаговања, али муњевито су откривени и експлозив, оружје и осумњичени атентатор на српски елитни скуп у Бањалуци. Затим је из одјека и реаговања издвојен и стигматизован терориста, како га је назвао Ивица Дачић, писац из Улциња, па су уследили одјеци и реаговања на тог писца, али и дипломатска нота Србије Црној Гори у којој се анализира целокупан опус овог аутора награђеног престижном европском наградом.

Пошто је писац и саветник председника Скупштине Црне Горе, ова се и званично оградила од његових ставова. Огласили су се и бивше дипломате и аналитичари, а јавно су се споречкали писци са писцима, новинари са новинарима, психолози...

Човек који се гнуша сваке врсте насиља, неопрезно, како је сам рекао, потписао је подршку колеги због права на слободу мишљења и говора и доживео медијски линч, а најављена је његова смена у значајној државној институцији...

Узрок свих ових бурних и непријатних догађаја, вађења из контекста, подметања, злурадости, додавања, квалификовања - заборављен је. И зато много тога што се ових дана тим поводом дешава подсећа на текст Ноама Чомског: “Десет стратегија манипулације становништвом”. Помињем само четири. Стварање проблема, буђење емоција, величање глупости и преусмеравање пажње.

Треба створити проблем, вели Чомски, да би део јавности реаговао на њега. На пример: изазвати и преносити насиље са намером да јавност лакше прихвати ограничавање слободе, економску кризу или да би се оправдало рушење социјалне државе. Злоупотреба емоција је класична техника која омогућава приступ несвесном, па је касније могуће на том нивоу спровести идеје, жеље, бриге, бојазни или принуду, или пак изазвати одређена понашања. Јавност треба подстицати у прихватању просечности. Потребно је убедити људе да је пожељно бити глуп, вулгаран и неук. Истовремено треба изазивати отпор према култури и науци.

Цивилизацијски искорак би био да се проговори о суштини проблема чије се последице све тегобније осећају.

(Блиц, 21. 1. 2012)

Фејсбук ТвитерГордана Суша: Цивилизацијски искорак

понедељак, 23 јануар 2012 16:00
Боки
Гдје ли би се овдје код Гордане и Чомскога могао уклопити "савјетник-књижевник"? Можда у застрашивање јавности? Најприје ће бити то, зстрашивање јавности да би се прихватила глупост дехуманизације Срба, суштински у цјелости.
Препоручи коментар:
12
0
понедељак, 23 јануар 2012 16:06
FORum LIvii
Gordana Susa pokusava svim sredstvima da zameni tezu i da izbegne da objasni uzrok svih problema .Nije uzrok , kako podmece ona , da je slucaj izmisljen da bi se prikrilo da je neko primio neki Orden .
Problem je u tome sto ONA , onaj sa ,, civilizaciskim iskorakom & Comp. ,, i drugi kvazi intelektualci , pokusavaju da nam prodaju novokomponovanu Istoriju , naknadnu pamet tj da nam nametnu istorisku odgovornost i iskljucivu odgovornost za dogadjaje iz tzv, devedesetih tj , za raspad Jugoslavije i gradjanski rat .Uporno lazu , iskrivljuju cinjenice , namecu teze secesionista i podstrekaca sukoba , koji su se zavrsili egzodusom srpskog naroda .Oni nastavljaju tamo gde su stali unustitelji Srba , posle II Sv. rata .Na isti perfidan nacin , zamenjujuci teze , sluzeci se napadom kao odbranom , zanemarujuci i minimizirajuci broj jednih zrtava a preuvelicavajuci broj drugih zrtava da umanji odgovornost strane koja je izazvala rat i ucinila zlocin prema MIRU !
Препоручи коментар:
18
0
понедељак, 23 јануар 2012 16:17
Мирослав Анђелковић
Откуд суша усред зиме, кад јој време баш и није?! ''Затопљење'' климу мења, мимо зимске чаролије!
Препоручи коментар:
16
0
понедељак, 23 јануар 2012 16:22
Милутин
Па баш то што опомиње Чомски ,ради годинама "невладин сектор"!

Сад ће поплава наравоученија, јадиковања, после госпође Суше, и од Гаће, Прпе, и сличних ПрвоБорки!

- Што не оптужише Чанка што је претио да се ранији предесник обесина Теразијама,који је штампао војвођанске пасоше и делио их у Скупштини, што је возио санке по центру Новога Сада , умало није побио двоје људи!?

- Што не оптужише Срђу Поповића који је подписао апел за продужење агресије НАТО-а на Србију!? ЕЈЈЈЈ!???

- Што не оптужише Чеду Јовановића кад прозва амбасадоре из несврстаних Афричких земаља да су канибали!?
- Што прећуткују тешке увреде и манијакалну спрдњу Басаре!?

- Што не оптужују више службеника Владе и других јавних сл. који позивају на кршење Устава и признавање независне творевине "косова"

Кад ваши згреше,онда НИСУ криви, кад други згреше ОНДА позивате на хапшење, РОБИЈАЊЕ!

Срам вас било , пуцате од дволичности, извртачице, била си у свим режимима и титрала!
Препоручи коментар:
24
0
понедељак, 23 јануар 2012 16:31
Мацан
Не знам шта је Гордана Суша. Сећам се да је била извештач из скупштине, и то оне СФРЈ, па је била на нео-усташкој ТВ са Гораном Милићем. А сада мало као Форест Гамп "That's all I have to say about that".

Морају да оправдају новац добијен за пљување по Србима, а сада у кризи само се најбољи донирају.
Препоручи коментар:
14
0
понедељак, 23 јануар 2012 16:41
Светислав Костић
Такозвани "писац из Улциња" чија легитимација и "препорука" треба да буде европска "престижна" награда. Ма није ваљда? Суптотно је тачно!

Наиме да су свим "наградама", па и Нобеловој ("лауерат" Обама) које долазе од Западне Европе и САД драстично смањене моралне вриједности и сведене не само на нулу, него индиција а у неким случајевима јасан доказ да је код "награђених" особа ријеч о протагонистима који подржавају својим радњама или текстовима крајње спорне покрете.

Пред други свјетски рат то су били "интелектуалци" који одушевљени њемачким нацистичким покретом подржавали Хитлерове идеје, а данас је исти такав типус ватрени сљедбеник директног насљедника Трећег Рајха у виду ЕУ и нацистичких SS-Standard divisionen, а то је Неонацистичка Англосаксонска Терористичка Организација, НАТО.
Препоручи коментар:
11
0
понедељак, 23 јануар 2012 16:42
Dragan
Ta priča o 10 tačaka Čomskog je u priličnoj meri plagijat. Mnoge od tih tačaka je davno pre Čomskog definisao (i to mnogo bolje!) na pr. David Icke. Naročito ovu tačku o ciljanom stvaranju problema koji u narodu izaziva upravo onu reakciju koja je tvorcima problema neophodna da bi sproveli plan upravo protiv tih širokih narodnih masa. Icke (Ajk) je godinama javno bio ismevan zbog takvih stavova koji su se mnogima u ono vreme učinili plitkim izmišljotinama za naivne sledbenike teorija zavere. No kako je vreme prolazilo, i kako su se mnoge od tih "neverovatnih" stvari pokazivale tačnima, tih koji su se podrugljivo smejali bivalo je sve manje a i oni koji su istrajavali u tom podsmevanju - smejali su se sve kiselije.
Препоручи коментар:
8
0
понедељак, 23 јануар 2012 16:51
Dragan
A što se tiče Gordanine "suštine", suština je upravo u tome da je ona na strani onih na koje se odnose tih 10 tačaka koje se eto pripisuju Čomskom. Ona i ekipa kojoj ona pripada su i začetnici i istinski majstori manipulacije naivnim širokim narodnim masama. U tom smislu je i ovaj njen tekst u kojem se spirala tog manipulisanja podiže na još viši manipulativni nivo time što se manipulisanima pripisuje manipulacija koja se nad njima sprovodi. I tako u nedogled.
Препоручи коментар:
9
0
понедељак, 23 јануар 2012 16:53
гаврило
не плашим се ја турака нека их је ка на гори листа но се плашим зла домаћега...
Препоручи коментар:
11
0
понедељак, 23 јануар 2012 17:21
Vera NS
BEDNO je to i NIJE do veka, verujte mi, a dan kada cete odgovarati za sve sto -
radite, taj dan ce doci.
Препоручи коментар:
2
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
Нема коментара:

Постави коментар