Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 27. јануар 2012.

Председник Суда БиХ: Укидањем суда хоће да укину БиХ | Хроника

Председник Суда БиХ: Укидањем суда хоће да укину БиХ | Хроника

Хроника

Председник Суда БиХ: Укидањем суда хоће да укину БиХ

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 27. јануар 2012.

САРАЈЕВО - Председница Суда БиХ Медџида Кресо казала је да ће се одлучно борити за опстанак највиших правосудних институција БиХ, за које последњих дана власти Републике Српске траже да буду укинуте.

Кресо је оценила да "иза таквих напада стоје они који желе да укину и саму државу БиХ, па су правосудне институције само камен спотицања на путу ка остваривању њихових антидржавних планова".

Народна скупштина Републике Српске је прошле седмице већином гласова усвојила закључак СНСД у којим се тражи од посланика из РС у Парламентарној скупштини БиХ да предложе закон о престанку важења Закона о Суду и Тужилаштву БиХ, сматрајићи да државне правосудне институције нису ефикасне и непристрасне у случајевима ратних злочина.

Коментаришући обуставу даље истраге у случају "Добровољачка", када је у мају 1992. године пуцано на војнике ЈНА у Сарајеву, Кресо је рекла да се тај предмет не може довести у везу с радом Суда БиХ, јер је реч о истрази коју је водило Тужилаштво БиХ. "Помало сам уморна од ових претњи које увек долазе када се некоме не свиђа поједина одлука Суда или Тужилаштва. Наш посао није да се њима свиђамо или не свиђамо, наш посао је да радимо независно, непристрасно и одговорно", рекла је Кресо за Дневни аваз. Она је истакла да ово није први пут да се прети референдумом и оценила да "та цела прича постаје прилично неозбиљна". "Ако неко сматра да има основа за такву авантуру, нека то поткрепи ваљаним аргументима, чињеницама, доказима и нека преузме потпуну одговорност за све посљедице такве одлуке. Но, искрено мислим да су и они врло свесни да је много лакше претити него нешто такво учинити", рекла је председница Суда БиХ. Подсетила је да цела међународна заједница подржава рад Суда и Тужилаштва БиХ, као и сви они који схватају да без владавине права нема ни правне државе.

(Курир)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар