Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 27. јануар 2012.

Од данас власници интернет сајтова могу да региструју ћириличkи домен | Хроника

Од данас власници интернет сајтова могу да региструју ћириличkи домен | Хроника

Хроника

Од данас власници интернет сајтова могу да региструју ћириличkи домен

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 27. јануар 2012.

Линкуј као што говориш!

Од 27. јануара власници интернет сајтова у Србији и дијаспори могу да региструју и ћирилички .СРБ домен. Првих шест месеци право регистрације .СРБ домена имаће само власници постојећих или новорегистрованих .RS домена, и то по повлашћеној цени. После тог периода, ћириличке домене моћи ће да региструје свако ко жели, без обзира на то да ли поседује одређени .RS домен или не.

Корисници Интернета треба да знају да уопште није потребно писати "www" испред ћириличке адресе сајта. То је остатак првобитне праксе у писању интернет адреса, јер и сви постојећи сајтови са латиничким доменима раде и без "www", ако су правилно подешени сервери на којима се налазе. Ћирилички интернет домен .СРБ је нови, други национални домен Републике Србије, што значи да ће убудуће бити коришћен упоредо са постојећим .RS националним доменом. Практично гледано, један исти интернет сајт моћи ће да буде видљив на обе адресе, и .СРБ и .RS, уколико то његов власник жели и тако подеси свој сервер.

После руског ћириличког домена .РФ, наш .СРБ је други интернет домен на свету на ћириличком писму који је могуће регистровати. Део је породице домена са интернационализованим називима (Internationalized Domain Name - IDN), односно домена чији називи нису написани енглеским алфабетом. Свој IDN на националном писму већ имају највеће државе и народи света - Русија и Кина, као и много арапских и далекоисточних земаља.

Национални интернет домен је ознака територијалне припадности и као такав изузетно је битан за дефинисање интернет идентитета свих који живе и раде у Србији. Захваљујући особености српске ћирилице да једном гласу одговара једно слово, адресе .СРБ домена ће се, за разлику од мноштва домена чији су називи на енглеском алфабету, недвосмислено изговарати управо онако како су и написане. Стога је и слоган кампање за популаризацију коришћења .СРБ домена "Линкуј као што говориш!".

Регистар националног интернет домена Србије (РНИДС), поводом почетка регистрације .СРБ домена, организовао је конференцију за новинаре у Дому интернет домена Србије. Јасна Матић, државна секретарка за Дигиталну агенду, је уверена да је ћириличко писмо важан елемент нашег идентитета и да је битно очувати могућност његовог коришћења и на Интернету. Институције које су међу првима регистровале ћирилични домен су: Председник Републике - председник.срб, Влада Републике Србије - влада.срб, Управа за дигиталну агенду - дигиталнаагенда.упр.срб, Град Београд - београд.срб, Радио-телевизија Србије – ртс.срб. Јасна Матић је изразила очекивање да ће и друге институције, праћене њиховим примером, регистровати и користити ћирилички домен. Мирјана Тасић, саветница за стратегију и развој РНИДС-а, је изложила процес који нас је довео до овог тренутка, до почетка регистрације .СРБ домена, осврнула се на битне одлуке и датуме у протекле две године, као и на техничке и организационе услове које смо морали да испунимо да би нови национални интернет домен постао видљив на Интернету. Лингвиста мр Владо Ђукановић сматра да ће ћирилица на онај део Интернета који настаје у Србији вратити сва слова наше азбуке, јер људима не би требало да буде довољно 21 слово интернационалне латинице да би писали српски.

Регистрација .СРБ домена за крајње кориснике (регистранте) обавља се преко овлашћених регистара (најчешће су то интернет провајдери) који поседују овлашћење РНИДС-а.

њњњ.срб

Фејсбук ТвитерОд данас власници интернет сајтова могу да региструју ћириличkи домен

петак, 27 јануар 2012 17:29
Милутин
Лепо , на Савиндан. Са срећом!

Ћирилица је једино наше писмо, са којим смо поносни!
А држава да поштује УСТАВ, као и све државе света и да не забушава.
Да се ћирилица користи свуда и у администрацији, коресподенцији, да саобраћајни натписи насеља буду на ћирилици,књиге на ћирилици, дневне новине на ћирилици, да телевизије са национално фрекфенцијом користе ћирилицу ,да се омогући и локлаизују софтвери на ћирилицу у мобилном телефону и компјутерској техници,...

Ћирилица да доминира, а латница да се користи у изузетним приликама и у међународној коресподенцији, итд.
Препоручи коментар:
21
0
петак, 27 јануар 2012 17:52
redakciji
lepo ste ovo preneli, al ga zabrljaste sa ovim:

njnjnj.srb

/ne morate ovo objaviti, samo ispravite to/
Препоручи коментар:
5
0
петак, 27 јануар 2012 18:08
НСПМ Web "redakciji"
Хвала Вам што сте нам скренули пажњу, проблем је техничке природе и није га могуће решити, ради се о томе да се сајт уређује ћириличним писмом, и да се пресловљавање (за латиничну верзију сајта) обаља аутоматски.

Дакле њ се аутоматски пребацило у nj.

Хвала Вам још једном,

срдачно,

НСПМ
Препоручи коментар:
6
0
петак, 27 јануар 2012 18:50
с.ј. Ово је ОГРОМАН корак напред за сцетску информатику (а да не помињем нашу!)
Ово је већ неко време се радило на овоме (у свету), и коначно постаје стварност, чак и међу народима који нису из круга оних моћнијих.

Српски домен је ДРУГИ ћирилични домен на свету, после Руског, што је и само за похвалу. И шире гледано, нема пуно других домена. Чак ни Јапан још није оспособио .日本 због комплекности јапанског писања.

За сада, осим српског, ова могућност постоји и за руски, кинески (обе варијанте), пар индијских језика, арапски, тајланђански, и персијски. Земље које користе те језике су у стању да имају домене попут .срб.

Ако неко има примере интернет страница, молим дајте..
Препоручи коментар:
3
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Нема коментара:

Постави коментар