Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 04. фебруар 2012.

Гвидо Вестервеле: Приступ немачке индустрије сировинама мора се осигурати и силом | Хроника

Гвидо Вестервеле: Приступ немачке индустрије сировинама мора се осигурати и силом | Хроника


И ХИТЛЕР ЈЕ ДОШАО НА ВЛАСТ НА ДЕМОКРАТСКИМ ИЗБОРИМА ИСТО КАО И ОВА РАТНОХУШКАЧКА КЛИКА КОЈА ЗАПОЧИЊЕ ТРЕЋИ СВЕТСКИ РАТ. КАО И УВЕК ДО САДА СРБИ И ГРЦИ ЋЕ МОРАТИ ДА ИМ ПОКАЖУ ГДЕ ИМ ЈЕ МЕСТО.

Хроника

Гвидо Вестервеле: Приступ немачке индустрије сировинама мора се осигурати и силом

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 04. фебруар 2012.

Приступ немачке индустрије сировинама мора се осигурати, ако је потребно, и применом оружане силе, изјавио је министар иностраних послова Немачке Гвидо Вестервеле.

"Очување економских интереса и интереса у вези сировина мора бити део наших стратешких размишљања. Чудим се да је моја подршка употреби наших војника у борби против пиратерије оцењена неморалном од појединих посланика", рекао је он у интервјуу немачком недељнику "Виртшафтсвохе".

"Тачно је да дајемо наш допринос у заштити међународних рута трговине. То су стратешки интереси и било би погрешно да се не спознају", поручио је Вестервеле.

Он је додао да најпре дипломатским средствима треба покушати решити конфликте.

"Али, свуда где не напредујемо дипломатски, као што су на пример борба против тероризма и пиратерије, не преостаје нам ништа друго него да уз оружану силу заштитимо наше морнаре. То да смо у Авганистану са нашом војском због сировина је глупост, али смо у Авганистану ради заштите сировина како би тој земљи обезбедили приходе и добру будућност", рекао је он.

Због сличне изјаве је пре две године немачки председник Хорст Келер морао да поднесе оставку. Он је, након посете Авганистану, у једном интервјуу рекао да нема сумње да је војна сила потребна и за очување немачких интереса, на пример, слободних трговинских рута.

Годину дана касније је тадашњи министар одбране Карл Теодор цу Гутенберг рекао да Немачка мора своје економске интересе обезбедити и војним средствима.

Вестервеле је истакао да жели да настави дискусију коју је подстакао Келер.

"Политика и наука, економија и друштво морају дискутовати и томе и са којим средствима желимо штитити наше економске и безбедносне интересе. Време је да се разговара о основама мира, слобода, благостања и о нашим стратешким приоритетима", рекао је Вестервеле.

Министар иностраних послова Немачке Гвидо Вестервеле заложио се јутрос, у излагању на 48. Међународној безбедносној конференцији у Минхену за јаку безбедносну политику ЕУ и партнерство са НАТО.

Према његовим речима, циљ тог партнерства и снажније безбедносне политике ЕУ мора бити мир на континенту и свету.

Немачка би, како је навео у излагању, отварајући панел дискусију „Изградња евро-атлантске безбедносне заједнице”, имала централну улогу у томе.

„ЕУ је више од заједничког тржишта и монетарне уније - политичка унија и јединствени мировни пројекат, сидро безбедности на континенту”, нагласио је Вестервеле на конференцији на којој учествује и министар иностраних послова Србије Вук Јеремић.

Проширењем санкција против Ирана, према његовим речима, ЕУ је показала да Европа није спремна да прихвати нуклеарно наоружање Техерана.

(Танјуг)

Фејсбук Твитер


Гвидо Вестервеле: Приступ немачке индустрије сировинама мора се осигурати и силом

субота, 04 фебруар 2012 12:50
Митар
,,Проширењем санкција против Ирана, према његовим речима, ЕУ је показала да Европа није спремна да прихвати нуклеарно наоружање Техерана".

Her Гвидо, ко пита Европу, а Амери се питају а ЕУ и НАТО понављају само задато градиво.
Препоручи коментар:
23
0
субота, 04 фебруар 2012 13:21
GIJA
Obice se ta sila i tebi i nemackoj industriji!!!
Препоручи коментар:
24
0
субота, 04 фебруар 2012 13:29
Милић Петар
Нови светски поредак се понекад осили, па им се омакну овакве изјаве.
Тако је крајем 2010. године М.Олбрајт изјавила како је неправедно да Русија сама располаже толиким богатсвима!
Препоручи коментар:
27
0
субота, 04 фебруар 2012 13:42
TsarPlaninac
Pa to je bar nama u Srbiji jasno!Eto vas na Kosmetu,stavili ste sapu na srpski kosovskometohijski ugalj najboljeg kvaliteta...Dobro je sto to ne krijete,mozda i progledaju ovi u BG-pasaluku i ovi sto su zaljubljeni u iluziju o EU blagostanju.
Препоручи коментар:
21
0
субота, 04 фебруар 2012 13:54
зоран
И мора, и силом, и чиме још?
Шта ћеш после тога , министре, и не само ти?
Препоручи коментар:
13
0
субота, 04 фебруар 2012 14:06
Марко
Овај је нешто превише агресиван. Зна се ко у Европи има сировине. Задњи пут кад су ишли по њих убили су 20 милиона Руса који сад имају довољно ракета да измјесте планету у другу орбиту, а 20 милиона душа се не може баш тако лако заборавити и кад тад ће се паритет у изгубљеним душама морати успоставити.
Препоручи коментар:
16
0
субота, 04 фебруар 2012 14:32
jezivi
Hajl se Gvido raspištoljio!
Препоручи коментар:
6
0
субота, 04 фебруар 2012 14:34
Бели Орао
Ђаволи су увек ходали по земљи. Како рече М.О. Сибир је светска баштина. Тако је, али ипак прво треба преиспитати онај угвор о продаји Аљаске.
Што неко реће "кад постану јаки(Немци) постану ирационални".
Препоручи коментар:
6
0
субота, 04 фебруар 2012 14:34
Пера
Немачки..... мисли да је опасан!
Препоручи коментар:
5
0
субота, 04 фебруар 2012 14:35
Плодови гнева
Да. Због тога је избио Први светски рат.
Препоручи коментар:
4
0
субота, 04 фебруар 2012 14:40
Даг
Косово и Метохија су сировински врло богати. Ето одличне прилике за немачке војнике. Осим ако нису мало закаснили.
Препоручи коментар:
3
0
субота, 04 фебруар 2012 14:42
Smrt
Da , da ... Znamo . Tevtonski - kao Adolph .Zapravo se radi o sledecem - nemacki kapitalisti (i evropske kolonije ; vec to rade) ce zarad sopstvene tastine tj. "dobrobiti" poslati "visak" (nezaposlene) da ubijaju zarad nji'ovog blagostanja . Ajmo Jovo nanovo - novi Fasizam i svetski rat . Mozda treba Tevtonski Vitez da razmisle o drustvenim promenama pre negoli zapocnu krvoprolice ? Dal' je ovaj svestan da su prirodni resursi ograniceni prirodno (Oil Peakje tu , to tvrdi i Scientific American*). Odakle li im je ovakva fanaticka filozofija - od Pape licno il' od Rokfelera ?Svejedno - ja cu se upisem u Armiju slobodnog Sveta - samim tim i protiv NATO Srbije .
Препоручи коментар:
1
0
субота, 04 фебруар 2012 14:47
Dimitrije
Opet Nemačka nema kuda.Granice su joj tesne!Bolje bi joj bilo da privuče poljake i srbe na svojoj strani nego da se ispostavi da je tu njena granica i da ne može maknuti ni pedalj dalje.Bolje joj je da kupuje sirovine nego da za njhih strelja sto za jednog.Samoj pre ili kasnije postaće joj dosadno da se igra sama u svom dvorištu.Preko Evrope može da zadovolji svoje ambicije.Da li će uspeti zavisi od toga koliko je sebičan nemački narod.Sve me ovo podseća da nemci isto kao i srbi nisu naučili lekciju iz istorije.Šteta.
Препоручи коментар:
0
2
субота, 04 фебруар 2012 14:51
морнар попај
Невероватно како ово садашње време подсећа на оно од пет-шест година пред Први светски рат: само су носиоци главних улога мало измењени – циљ агресије је исти: Русија... сировине... животни простор. Тада је "главна" велика сила била Немачка, а Аустроугарска њен скутоноша. Данас, улогу Немачке преузима САД, а ЕУ је само скутоноша. Међутим, амбициозна и дрчна Немачка не може да се уздржи. Трти се Гвидо да буде први међу скутоношама... Ако је тачно оно: Historia est testis temporum, lux veritatis, vita memoria, magistra vitae, nuntia vetustatis, а јесте – не би требало да се баш толико трти, могло би да му и преседне, чека га Владимир - па би свашта могло да га стрефи.
Препоручи коментар:
4
0
субота, 04 фебруар 2012 14:52
Милан
Био неки брко из Њемачке прије 70 година, причао исто овако ко овај сада.
Препоручи коментар:
3
0
субота, 04 фебруар 2012 14:54
Dragan
Što maca rodi-to miša lovi. potomci fašista sve više pokazuju svoje pravo lice.
Препоручи коментар:
4
0
субота, 04 фебруар 2012 15:13
саша р.
Jawohl herr kommandant, sieg heil!:)
Los los kameraden, повика на Иран, а спремамо се за Русију, а? А и нас овде да мало из "мрачних деведесетих" пребаците у "романтичне тридесете и божанску 1941."?! Није ни то тако лоше, време је да Словени завладају светом, чисто за промену, културе ради, а и да вас мало цивилизују.
Препоручи коментар:
4
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]


Нема коментара:

Постави коментар