Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 17. фебруар 2012.

Каролос Папуљас: Ко је тај Шојбле да вређа Грчку, ко су ти Холанђани, Финци? | Хроника

Каролос Папуљас: Ко је тај Шојбле да вређа Грчку, ко су ти Холанђани, Финци? | Хроника

Хроника

Каролос Папуљас: Ко је тај Шојбле да вређа Грчку, ко су ти Холанђани, Финци?

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 16. фебруар 2012.

Атина – Притисци Брисела и Берлина су, изгледа, дојадили не само Грцима већ и увек одмереном грчком председнику који се неочекивано одлучио за недипломатски језик: „Ко је, уопште, тај Шојбле да вређа Грчку, ко су ти Холанђани, Финци?“ – упитао је љутито током говора пред грчким војним врхом Каролос Папуљас.

Да је „прекипело” говори и чињеница да је грчки председник очигледно огорчен последњим изјавама немачког министра финансија и неких европских земљама које сматрају да Грчка сада не би требало да иде на изборе, јер њени политичари нису способни да спроведу договорене услове за добијање кредита.

„Ко им даје право да се мешају у то када ће и како бити одржани грчки избори, да увредљивим речима говоре о националној економици и политичарима?“ – гласније је од своје владе и политичара упитао стари партизан који је за добробит земље спреман да се одрекне и своје годишње плате од 300.000 евра.

У међувремену, влада саопштава да је „нашла” спорних 325 милиона евра које ће додатно уштедети и тако испунити услов за одобравање пакета европске помоћи од 130 милијарди евра без којег Грчка не може да опстане. Такође, лидери ПАСОК-а и Нове демократије Папандреу и Самарас потписали су документ на коме су инсистирали европски кредитори и који треба да буде гаранција да ће и после избора бити извршавани договори са повериоцима.

Министар финансија Евангелос Венизелос сматра да је на тај начин Грчка испунила готово све обавезе из европског стабилизационог програма и да су сада отворена врата да он буде и реализован. Међутим, министар је био много искренији приликом сусрета са председником Папуљасом којем је предочио да је све више отворених позива да Грчка напусту еврозону и врати се драхми.

„Много је оних који нас отворено не желе у еврозони и није нимало лако убедити их да можемо да останемо, да можемо да станемо на ноге. У ствари, ми смо пред трагичном дилемом, јер све ово значи или даље жртвовање које води срозавању социјалног положаја, можда и наших институција, степена наше демократије, или – економској катастрофи”, рекао је Венизелос.

Атина мора да чека до понедељка када би министри еврозоне требало да донесу коначну одлуку која може да значи и константно присуство представника тројке и формирање посебног рачуна са којег би се сервисирао дуг. Међутим, из свега виђеног очигледно је да се, у овом моменту, Европи не жури да спасе Грчку. Свакодневно постављање нових услова и идеја неких европских земаља да се претходно сачекају резултати априлских избора, само је продужавање агоније која, ако кредит не стигне одмах и уколико се не плати дуг од 14,5 милијарди који доспева у марту то за Грчку значи – трагедију.

Она је већ присутна у животима многих Грка који су се суочили са драстичним смањењем плата и пензија, енормним порастом трошкова живота и пореза. Тако је, рецимо, број самоубистава порастао за 40 одсто у земљи која се донедавно сматрала најсрећнијом у Европи. За разлику од осталих, Грци су за то и имали разлога иако их, изгледа, нису били свесни: најлепше море, изванредна клима, невероватно добра социјална заштита у виду високих плата и пензија, загарантованих бонуса, кредита са отплатом и преко 20 година... Сада је стварност мрачна и бесперспективна: јуче је једна млада жена у центру Атине из безнађа претила да ће да се баци са вишеспратнице!

Многи Грци мисле да би им са драхмом било боље! Све је очигледније да су на ту опцију спремнији и у Бриселу где, по речима једног анонимног званичника, озбиљно размишљају да Атина уплати 14,5 милијарди како би подмирила дуг који доспева у марту, а да се са осталим милијардама за спасавање сачекају резултати априлских избора.

Да је то реална могућност али и директна уцена, мешање у унутрашње ствари Грчке, сведочи и реаговање председника Папуљаса.

Овдашња штампа пише да немачке фирме последњих дана износе огромне количине евра из Грчке. Јер, да би имала ефекта, евентуална одлука Грчке о повлачењу из еврозоне морала би да буде изненадна управо да би се спречило овакво масовно повлачење евра из грчких банака. У садашњој ситуацији када је јасно да програм спасавања Грчке подразумева врло брзе и драстичне буџетске мере, које Атина тешко да може да прати а да не прави нове дугове, да обезбеди привредни раст, можда је, како пише британски „Телеграф”, заиста питање да ли је останак у еврозони – право решење.

Амерички професор и предавач на Харварду Мартин Фелдстајн, који спада у десет најутицајнијих економиста у свету, сматра да би одустајање од евра и формирање нове драхме значило девалвацију са много мање економског бола од онога који за Грке значи садашња криза.Вредност нове националне валуте пала би у односу на европску, последица би била мања примања, али и повећана грчка конкурентност. Пад драхме стимулисао би извоз, а увоз преусмерио на домаћа добра и услуге, што значи да, уз очекивани подстрек БДП-а, сматра амерички професор, Атина не би морала да пролази кроз ужасавајући период високе незапослености.

На једној од атинских станица метроа нађена је торба са 18.000 евра у кешу и 60.000 у чековима. Полиција трага за власником, а овдашњи медији пишу да и „поред овакве кризе, у Грчкој још има поштених људи”.

Јасмина Павловић-Стаменић

(Политика)

Фејсбук Твитер


Каролос Папуљас: Ко је тај Шојбле да вређа Грчку, ко су ти Холанђани, Финци?

четвртак, 16 фебруар 2012 22:44
Светислав Костић
За оне који заборавили или никад ни чули, Грк Папуљас помиње у наслову цитиране нације, које су биле вјрне савезнице нацистичке Њемачке у 2. свјетском рату. Шојбле сам, иначе је Њемац. А што се тиче Холандије, јер није ни стигла да се набрзину прикључи Хитлеровској осовини, зато је 60.000 Холанђана одушевљених нацистичком идеологијом, пријавило да добровољно служу у злогласним нацистичким SS-Standard Division-ima.

Када сам већ код теме, помена вриједно подсјетити, да су Грци и Срби надалеко једнине нације у Европи, из чијих редова није ни један једнини Грк или Србин служио у редовима нити њемачког Вермахта у 2. Св. рату нити у SS-Standard Divisiјама. Срби у Србији, али и моји са друге старне Дрине, да будете поносни на ваше претке. Али то ће све да се потаре, уколико допустите да вас Тадић, Шутановац и слични, одвуку у НАТО. Јер НАТО је вјерна копија нацистичких SS-Standard Divisiја.
Препоручи коментар:
82
1
четвртак, 16 фебруар 2012 23:33
...
Karlose ako te cuju Toma, Tadic, Ceda, Dacic i ostali evrofanatici kako im vredjas njihove prijatelje nadrljao si !
Препоручи коментар:
56
2
четвртак, 16 фебруар 2012 23:33
и тан и епи тас
То су "нуле и ништице", поштовани Председниче, вољене Еладе. Али оне тренутно имају главну реч .Микис Теодоракис, на митингу подршке СРЈ у Атини 1999. рече :"Долази ледено доба. Долази доба када ће она сподоба одвратног имена и изгледа, Џејми Шеј, изаћи пред камере, показати слику Акропоља - сравњеног са земљом и рећи - ЕТО, ТО ЈЕ БИО АКРОПОЉ."Сад је све у рукама Грка.
Препоручи коментар:
60
0
четвртак, 16 фебруар 2012 23:45
Ala
Da li Vlada Srbije i BT uopste razmisljaju da smo mi u jos goroj situaciji od Grcke:nemamo more i turizam,nemamo infrastrukturu,nemamo vojsku,deca su nam gladana,lekari su vise lobisti farmaceutskih kuca,zapustena su nam njive,sva industrija je stala... Ako ne znaju da upravljaju drzavom:sikter!
Препоручи коментар:
54
0
петак, 17 фебруар 2012 00:21
Troglavski
1. Vrati dugove - svi ce te opet postovati
2. Kazi da ne mozes da vratis dugove, prestani da pozajmljujes - svi ce te opet postovati

A drzati do nekog ponosa, a stalno pozajmljivati pare, to stvarno nema smisla
Препоручи коментар:
19
2
петак, 17 фебруар 2012 00:30
PYC
Ko je taj Mas da vrijeđa Srbe, ko su ti Njemci, Holanđani?
Препоручи коментар:
24
0
петак, 17 фебруар 2012 01:28
фристајло
Браћо Грци, -сад видите шта нама раде 20 година.
А вас (још) нису бомбардовали, и нису вам (још) распарчали државу...
Препоручи коментар:
27
0
петак, 17 фебруар 2012 07:13
vojvoda
Sudbina Grcke je u rukama grckog naroda (kao i nase zemlje).Ako primecujete EU kriza se polako al;i sigurno u vecem delu preliva na Balkansko poluostrvo.To je ustvari i preduslov za spasavanje zapadne civilizacije i to nije nista novo ako malo vratite istoriju u rikverc!Na redu su neke nove podele (po ko zna koji put)karata gde nazalost Grcka a uskoro i ostale zemlje u regionu nece moci da se iscupaju tako lako.Na srecu MORAL Grka je na mnogo vecem nivou(za razliku od nas)tako da ucinak korumpiranih politicara koji rade protiv svog naroda polako pada u vodu(sem pojedinaca kao ovaj primer presednika).
Ja im licno zelim da istraju na tom putu...
Препоручи коментар:
20
0
петак, 17 фебруар 2012 08:28
exp
jos da se pobunio kad su mu merkelova i bankari postavljali novog premijera! ali, bolje ikad...
Препоручи коментар:
17
0
петак, 17 фебруар 2012 08:56
гаврило
г-дине Папуљас ни ја незмам ко су ти Њемци и од куда су дошли али ВИ сте бирали друштво и са њима и са тим холанђанима и финцима који су и нама пуно јада задали и задају!
Препоручи коментар:
17
0
петак, 17 фебруар 2012 10:45
Žiko
Istupite Grci iz Unije, prljave, podmukle i pokvarene, to je jedino riješenje da se sačuva obraz. A onda radom u nove pobjede. Ima još nacija i naroda sa kojima se može saradjivati. Ekonomija je osnov a ne uslovljavanja i ucjenjivanja tzv. partnera iz EU.
Препоручи коментар:
7
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар