Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 20. фебруар 2012.

СНВ северног КиМ: Београд изгубио легитимитет да преговара са Приштином | Хроника

СНВ северног КиМ: Београд изгубио легитимитет да преговара са Приштином | Хроника


Хроника

СНВ северног КиМ: Београд изгубио легитимитет да преговара са Приштином

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 20. фебруар 2012.

Погубном политиком којом се државне надлежности на Косову и Метохији преносе са српских на илегалне албанске институције, као и прихватањем Споразума о "интегрисаном управљању граничним прелазима" између Косова и Србије који је директно у служби успостављања пуног суверенитета лажне државе, званични Београд изгубио је поверење својих грађана на Космету - упозорава Национално веће северног Косова и Метохије.

"Службени Београд нема легитимитет да води разговоре и преговара с Приштином, што је плебисцитарно потврђено и резултатима недавног референдума на северу Косова и Метохије", наводи се у саопштењу.

Сви претходни преговори Београда с Приштином, које је у име председника Бориса Тадића водио Борислав Стефановић, само су додатно погоршали положај косметских Срба, тврди се у тексту и упозорава да Србима "због капитулантских споразума Стефановића и шиптарских сепаратиста у Приштини" прети опасност да изгубе српско држављанство и свој идентитет "присилним прихватањем термина 'Косовари', а не држављани Србије".

"Успостављајући границу између Косова и Србије, што представља класичну ампутацију јужне српске покрајине у режији Брисела и Вашингтона уз пристанак председника Србије, званични Београд је административне прелазе прихватио као граничне, па се преко њих косметски Срби могу кретати само уз личне карте, возачке и саобраћајне дозволе и регистарске таблице 'Републике Косово'", наводи Национално веће северног Косова и Метохије.

Уз захтев за издавање тих докумената и регистарских таблица "Републике Косово", Срби морају да приложе и уверење да су "држављани Косова", стоји у саопштењу уз оцену да такво стање постоји "због капитулантских споразума с Приштином, чију имплементацију спречавају барикаде и резултати референдума на северу Космета".

Национално веће Северног Косова и Метохије захтева да се заказани разговори преговарачких тимова Београда и Приштине откажу "јер угрожавају укупни интегритет и представљају издају највиталнијих српских државних и националних интереса".

Истовремено, ово веће указује на то да се "досадашњи договори и споразуми Борислава Стефановића не могу имплементирати, јер ће се српски народ њиховој примени супротставити свим легитимним средствима".

(Срна)

Пристигли коментари (0)
Фејсбук Твитер


Хроника

Еулекс: Нисмо склопили споразум који би нам омогућио слободан приступ северу КиМ

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 20. фебруар 2012.

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Мисија Еулекса саопштила је данас да није склопила ниједан споразум који, наводно, под одређеним условима, тој мисији омогућава пун приступ северу Косова, нити ће такав споразум склопити.

О слободи кретања се не може преговарати, наводи се у саопштењу, поводом извештаја који су се протекле седмице појавили у медијима и у којима се помиње наводни споразум постигнут 24. јануара.

Према писању медија, џиповима Еулекса омогућено је да у колони с возилима Кфора дођу до административних прелаза Јариње и Брњак на северу Косова.

Мисија жели да појасни да, насупрот извештајима у штампи и упркос дуготрајном ставу Еулекса, њихове екипе још немају сталан и безуслован приступ северу.

"Иако су неки наши конвоји могли да дођу до прелаза, стање, посебно у северном делу Митровице, остаје непромењено уз само ограничен и/или повремен приступ. Мисију посебно забрињава опструкција Окружног суда у Митровици, која свима ускраћује владавину права", наводи се у саопштењу.

Еулекс заједно са Кфором инсистира на слободном и безусловном приступу без одлагања, да би, како се наводи у саопштењу, мисија ЕУ могла да настави свој редован и пресудан рад у области владавине права.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је Танјугу претходне седмице да су поједине њихове екипе успеле путем да стигну на смену на административним прелазима Јариње и Брњак, али је и тада поновила да "слободан приступ мора бити у потпуности успостављен".

Претходно је председник општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио Танјугу да је припадницима Еулекса однедавно омогућено да у колони са возилима Кфора стигну друмским путем до административног прелаза Брњак на крајњем северу Косова.

Ристић је објаснио да је услов за то био да припадници Еулекса својим возилима не превозе косовске царинике на административни прелаз Брњак и да је однедавно омогућено да по два џипа Еулекса у колони са Кфором стигну магистралним путем до овог прелаза.

Гудељевићева је, међутим, и тада указала да Еулекс и даље има ограничено кретање на северу Косова посебно наводећи тешкоће у путовању до Окружног суда у Косовској Митровици.

"Еулексови службеници су присутни на прелазима на северу (1 и 31; Јариње и Брњак). Оба прелаза су функционална, међутим, због барикада, људи, роба и возила туда пролазе само с времена на време. Еулекс такође учествује и у полицијским патролама", објаснила је она.

Еулексу је након избијања кризе на северу Косова прошлог лета била ускраћена слобода кретања у овом делу Косова пошто су локални Срби онемогућавали пролазак возилима мисије ЕУ, јер је Еулекс наводно њима превозио косовске царинике на прелазе на северу покрајине.

Од тада је мисија ЕУ на Косову своје особље до административних прелаза Брњак и Јариње превозила искључиво хеликоптерима, јер су покушаји да се друмским путем стигне на одредиште завршавали на барикадама које су Срби постављали на путевима.

Портпаролка Еулекса је пре недељу дана поновила захтев за безусловни и стални приступ северу Косова мора бити поново успостављен, како би активности владавине права биле настављене.

"Слобода кретања мора бити поново успостављена како за локално становништво тако и за међународно присуство. Они који су поставили барикаде треба и да их уклоне. Слобода кретања има суштински значај за побољшање владавине права који је у користи обичних људи", рекла је Гудељевић Танјугу.

У међувремену два административна прелаза на северу Косова Срби и даље држе у блокади тако да се на север Косова стиже заобилазним путевима, којима је кретање отежано, нарочито последних месец дана због снега и ниских температура.

(Танјуг)

Фејсбук ТвитерЕулекс: Нисмо склопили споразум који би нам омогућио слободан приступ северу КиМ

понедељак, 20 фебруар 2012 19:32
гаврило
ЕУЛЕКСУ заправо треба забранити да се уопште креће Сјевеним дијелом покрајине
Препоручи коментар:
3
0
понедељак, 20 фебруар 2012 19:38
...
Mars iz Srbije !
Препоручи коментар:
3
0
понедељак, 20 фебруар 2012 20:09
Žiko
Kada budete neutralni i pošteni moći ćete slobodno da se krećete, dok to niste treba vas na sve načine ometati i spriječavati.
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Нема коментара:

Постави коментар