Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 04. фебруар 2012.

Вечерње новости: Лажиран број погинулих Бошњака у рату у БиХ | Хроника

Вечерње новости: Лажиран број погинулих Бошњака у рату у БиХ | Хроника

ДОСТА ЋУТАЊА, ПРСТ У ОКО И ИСТИНА НА ВИДЕЛО


Хроника

Вечерње новости: Лажиран број погинулих Бошњака у рату у БиХ

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 04. фебруар 2012.

БАЊАЛУКА - У јеку најновије политичке и медијске хајке на Републику Српску, праћену квалификацијама "геноцидна творевина настала на крви 300.000 бошњачких жртава",заобилазе се чињенице које је утврдио сарајевски Истраживачко-документациони центар да је до сада регистровао око 98.000 убијених у протеклом рату - свих националности.

Овај податак о броју свих цивилних и војних жртава, припадника сва три конститутивна народа, донекле се подудара и са званичним подацима власти Српске које тврде да је убијено око 90.000 људи.

Директор ИДЦ-а Мирсад Токача каже да овај број још није дефинитиван, јер се истраживање наставља, али тврди да он неће прећи 100.000 убијених, укључујући и око 500 грађана БиХ који су страдали 1991. на ратиштима у Хрватској и Словенији.

Утврђено је да су од 98.000 жртава - 55 одсто војници, а 45 одсто цивили. Међу убијеним је око 64.000 Бошњака, 24.900 Срба, 7.700 Хрвата и око 500 "осталих". Према подацима институција РС, убијено је више од 30.000 Срба.

- Истраживања смо радили по општинама, а интересовала нас је и национална структура. Највише жртава регистровано је у Сарајеву: 13.756, а затим у Сребреници, Приједору, Зворнику, Братунцу, Фочи, Власеници, Мостару, Добоју, Вишеграду, Бањалуци, Брчком и Рогатици - рекао је Токача.

Он каже да је - на основу прикупљене документације о свакој жртви, затим, контаката са породицама, медицинске документације о утврђеној смрти жртве, те других извора утврђено да је у Сарајеву (у оба дела града) страдало 8.400 војника и 5.600 цивила.

- У нашем послу имали смо великих проблема са бројем жртава, јер многи користе потпуно неаргументоване и неутемељене бројке. Као да имате неку врсту такмичења ко ће објавити већи број жртава и тиме потврдити да је злочин био већи, што је апсурдно. Тиме се само узнемирава јавност - оценио је Токача.

Токача сматра да је претеривање у броју убијених, силованих, као и заточених особа "део менталитета и покушаја да се бројевима ствари направе горим него што јесу, а оне су саме по себи грозне".

Посланик СНСД Славко Јовичић каже за "Новости" да је цифра од 300.000 бошњачких жртава обична лаж коју је измислио бошњачки политички врх и амерички ментори.

- Добро је што је Токача саопштио ове податке, јер они руше стереотип о искључиво бошњачкој жртви. И Срби су убијани масовно. Одржавање лажи о броју убијених је начин припремања терена за укидање Српске, а ми то никад нећемо дозволити - рекао је Јовичић.

(Вечерње новости)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар