Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

четвртак, 02. фебруар 2012.

Европска комисија: Федерална ТВ БиХ шири лажне информације и непрофесионално извештава | Хроника

Европска комисија: Федерална ТВ БиХ шири лажне информације и непрофесионално извештава | Хроника

Хроника

Европска комисија: Федерална ТВ БиХ шири лажне информације и непрофесионално извештава

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 02. фебруар 2012.

Европска комисија оптужила је Федералну телевизију БиХ за „ширење лажних информација и непрофесионално извештавање“. Са Федералне телевизије, овакав став виде као „несхватљив и нервозан“.

Наглашавајући да Европска комисија мора јавно да исправи погрешно извештавање Федералне телевизије БиХ поводом састанка одржаног 30. јануара ове године у Бриселу, организованог у оквиру Структуралног дијалога ЕУ-БиХ о правосуђу, портпарол комесара за проширење, Питер Стано је изјавио: „Извештај о овом састанку био је нетачан и непрофесионалан. Такође, одбацујемо и неосноване личне нападе на једног од чланова нашег особља у Сарајеву. Такве неосноване оптужбе и непрофесионално извештавање немају места на јавној телевизији, поготово не у земљи која претендује на чланство у ЕУ.“

И док Стано објашњава да је састанак у Бриселу, био посвећен „хармонизацији Закона о судовима Републике Српске са препорукама Високог судског и тужилачког већа“ дакле „различитим питањима у односу на оно о чему је извештавала Федеративна телевизија, за РТВ Федерације БиХ оптужбе Европске комисије су „несхватљиве и нервозне“. Они подсећају на чињеницу да је Европска комисија та која заправо инсистира на транспарентности: „Постоје одређени удари који константно долазе, у последњих 5-6 година, на све оно што је државно. Тако се и у структуралном дијалогу може говорити о ударима који долазе из Републике Српске на све државне и правосудне институције. Потврда тога догодила се у среду, када је званично у парламентарну процедуру упућен закон о укидању Суда и Тужилаштва БиХ, а упутили су га заступници СНСД-а и СДС-а“, каже за Дојче веле, уредник деска у РТВФБиХ, Жељко Тица.

Тица као потврду онога што је Федерална објавила види у томе што је, према његовим речима, овај састанак представника законодавства Републике Српске и Европске комисије био ненајављен. У Европској комисији пак наглашавају да је властима у БиХ раније најављено да ће до наредног пленарног састанка у оквиру структуралног дијалога, планираног за крај пролећа, бити сазивани састанци са свим релевантним актерима, а поводом питања са дневног реда.

Истовремено портпарол комесара за проширење каже да Европска комисија одбија и оптужбе о наводном искључивању међународних експерата из консултација у оквиру овог дијалога: „Управо супротно. Ми интензивирамо напоре да укључимо све релевантне факторе и експерте како би искористили њихову стручност када је у питању реформа правосуђа у БиХ“.

И док се у Бриселу подсећа на договор, са почетка структуралног дијалога о правосуђу, о томе да ће законске, институционалне и процедуралне промене које утичу на рад правосудних институција бити предмет разговора у Европској комисији, са Федералне телевизије поручују да ће они и даље да наставе да прате ова дешавања: „Битне су нам државне институције, битна нам је БиХ и ми ћемо наставити да пратимо ситуацију везану за структурални дијалог да нам се не би догодило оно што се догодило са ИПА фондовима, када је Европска комисија, након што је све било договорено, одустала од договореног због уцена из РС-а и вратила се у преговоре о пројектима који би требало да се спроводе за 2011. годину“, закључује Жељко Тица, уредник деска Федералне телевизије БиХ, у разговору за Дојче веле.

(Дојче веле)

Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар