Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 27. март 2012.

Косово између Лазареве клетве и Томине заклетве | Политички живот

Косово између Лазареве клетве и Томине заклетве | Политички живот

Политички живот

Косово између Лазареве клетве и Томине заклетве

PDF Штампа Ел. пошта
Александар Б. Ђикић   
понедељак, 26. март 2012.
Све и свашта у животу потписујемо, и често се кајемо због тога. Но, због једног потписа којег смо 2007. дали негде: на улици, пијаци, у сеоској продавници, интернету, свакако нећемо жалити. Био је то потпис петиције којом тражимо да се на телевизији преноси процес др Војиславу Шешељу пред Хашким трибуналом. Петицију је потписало 717.000 људи. Осим чланова некадашње СРС, петицију су у целом свету потписивали многи интелектуалци, политичке присталице а и противници Војислава Шешеља. Свима је било јасно да се неће одвијати обичан процес, и да би било интересантно пратити га.
Користећи овај демократски потенцијал, тадашњи (а и садашњи) директор РТС захтева од председника савета РРА, Цекића да се процес преноси речима: „На основу петиције од 717.000грађана, РТС зна да је јавност врло заинтересована. Знате ли ви?“ Шта се након тога све дешавало, ми то не морамо знати, али знамо да до преноса суђења није дошло, осим у неким ретким приликама. Уместо тога прибегавало се тзв. „одложеним преносима“ или снимцима у ситне сате, након маратонских преноса празне скупштинске сале, након Жикиних шареница, Курсаџија и Гранд парада. Ипак некако је та информација из Хага долазила до, нажалост, ретких заинтересованих гледалаца, све до последње три вечери, у којима је Шешељ износио своју завршну реч. Те три вечери смо сви гледали једну моралну вредност, за коју смо мислили да је ишчилела из српског националног бића. Бескомпромисну борбу за истину без страха за сопствени живот, али са вером у будућност.
Неометан као иначе, разним упадицама хашких судија, Шешељ је концизно и хладнокрвно говорио не само о својој одбрани, него и о актуелном политичком тренутку, здравственом стању, па чак и о поступцима према њему у случају смрти услед третмана у затвору. Све мирно, разложно, оштроумно, са великом дозом презира, према институцији у чијем казамату борави безмало десет година. Ово признају, чак и јавно, и најжешћи Шешељеви политички противници. Један моменат у току првог дана изношења завршне речи, привукао је нарочиту пажњу. То је изјава у којој Шешељ доводи у везу једног француског обавештајца, са до јуче њему најближим сарадницима, Томиславом Николићем и Александром Вучићем. Шешељ у овом делу каже:
„Тај француски обавештајац зове се Арно Данжан, сада је члан Европског парламента на листи странке ратног злочинца Николе Саркозија. Зашто ратног злочинца? Због бомбардовања Либије. Арно Данжан је један од главних заштитника највећег мафијашког боса на Балкану, Станка Суботића званог Цане Жабац. Он му пружа заштиту и рачуна да ће уз његову помоћ да постигне неке политичке ефекте у Београду, јер садашњи режим, без обзира на то што је изразито прозападни, без обзира на то што често прихвата захтеве западних сила на уштрб интереса српског народа, није спреман баш до краја да изда, и зато они праве алтернативу која ће прихватити све. Нећете ви да прихватите независност Косова, хоће Томислав Николић и Александар Вучић, нећете ви то да урадите, хоће њих двојица, нећете ово, хоће њих двојица“...
Ако се вратимо три године уназад, сетићемо се сведочења Ратка Кнежевића (иначе кума Мила Ђукановића, и доброг познаваоца балканског подземља), у коме тврди да су се у париском хотелу Риц ( једној од скупљих дестинација у „граду светлости и љубави“), са Суботићем и Ђукановићем састајали и Николић и Вучић још 2007. године, дакле још док је овај двојац водио Шешељеву СРС. Мило, као прекаљени борац, зна стићи и утећи (нарочито ово друго), мангупски одбија да ово коментарише јер, како каже: „Глупости никада не коментарише“, а неискусни Тома и Аца се запетљавају у кучине демантијем да су се: „Случајно ту нашли“. И ми смо им поверовали. Схватили смо да је париски хотел Риц, нешто као Цветкова пијаца, где се људи случајно нађу код тезге са купусом, и оду на пилећа крилца и пиво, да се испричају. Верујемо у свашта, па што не и у ово?
Међутим, Шешељева изјава коју смо цитирали баца ново светло на догађаје на нашој политичкој сцени у последњих пет година, а нарочито откад је на власти ова влада, која се цинично хвали тиме да јој је највећи успех што се одржала на власти све четири године. По многима, влада је иза себе оставила катастрофалне резултате, али што јесте - јесте, одржала се на власти читав мандат, углавном због тога што није имао ко ни да је адекватно нападне, и критикује њен рад.
Изјаву коју смо цитирали, није дао макар ко. Дао је Војислав Шешељ. Особа којој и најупорнији противници не оспоравају интелигенцију и храброст. Личност која је, видели смо то у Хагу, спремна до гроба да истраје на путу истине. Ова изјава се не односи на макар кога. Она се односи на Томислава Николића и Александра Вучића, његове најближе сараднике, којима је он био у правом смислу политички отац. Овај двојац, коме је Шешељ у Хагу именовао кормилара ће се након избора највероватније наћи на местима премијера, односно министра спољних послова. А тај двојац од стране свог политичког родитеља није оптужен за макар шта, него за велеиздају, и тиме је одагната свака сумња да се расцеп у СРС десио како би Шешељеви људи лакше дошли на власт, па се онда опет ујединили. Сада је све јасно. Да ли баш све?
Очекивало се да ће на овако тешке оптужбе поменути двојац одмах сутрадан оштро реаговати. Када се то није десило, помислили смо да се ипак ради о политичкој зрелости, јер Тома и Аца чекају да се мало утисци слегну, па ће хладне главе одговорити Шешељу, да то није истина, да неће да стају Шешељу на муку, и да ће остати достојни борци за целовитост Србије, на шта се Николић и јавно заклео са говорнице пред неколико стотина хиљада људи, на митингу „Косово је Србија“, 21. фебруара 2008, дакле пола године након париске чајанке у хотелу Риц, а пола године пре коначног и формалног разлаза са Шешељем. Међутим ни до данас нико не каже ништа. Код нас је одувек ћутање било знак одобравања, ergo, Шешељ је говорио истину.
Поновимо, не ради се овде о некаквим политичким безвезњацима. Ради се о људима који су у политици већ преко 20 година. Штавише, ради се о људима који ће захваљујући нашим ђурђевданским гласовима заузети битне позиције у овој држави. Један не крије да ће бити премијер, а други пак невешто крије да је место шефа дипломатије оно што му прија. Дакле полуге власти приграбиће (не својом кривицом) људи који су од свог политичког учитеља означени као неко ко ће потписати капитулацију.
А могу ли они то? Могу и не могу, како се узме. Не могу, јер би чак и у очима њихових најватренијих присталица били препознати као националне издајице (не заборавимо да је већина СНС чланства проистекла из СРС, странке изразито националне провенијенције). Али индиректно могу. Могу да кажу да су погубном владавином „жутих“ доведени пред свршен чин. Па шта сад ми ту хоћемо. Нису они чаробњаци, па да враћају време уназад. Па кад су „жути“ већ изгубили Косово, зашто сваљивати кривицу на њих двојицу!? Боље се окренути светлој европској будућности! И тако даље, и томе слично. Изговора има на претек.
Може се чак десити коалиција ДС и њених сателита, са СНС, након чега би измена Устава, у погледу његове преамбуле и члана 10 (о ћирилици као званичном писму) била врло лако изведива. Обе стране говоре да се таква коалиција никада неће десити, али поучени искуством формирања садашње владе 7. јула (sic!) 2008, “никад” је само мало више времена. Наравно да ретко ко навија за такав развој догађаја, али јавља се зебња чим се крене у анализу.
Др Војислав Шешељ је врло свестан у каквим се канџама налази. Хашку правду је лако разобличити простом статистичком анализом казни и политичког ранга, Срба према свима осталима. Не треба за то много познавања међународног процесног права. Њему ће вероватно бити изречена казна, независно од правне тежине аргумената. Врло лако се може десити да је оно што смо гледали три ноћи у оквиру завршне речи др Војислава Шешеља, његова „лабудова песма“. Потпуно свестан положаја у коме се налази, он је изрекао много тога о чему би било добро да размислимо. Мислим, ако нам је након премного година турбо-фолка преостало слуха и за „лабудове песме“.
 
[ Почетна страна ] 

Косово између Лазареве клетве и Томине заклетве

понедељак, 26 март 2012 10:35
!
Ne znam sta da kazem, da li to sto me clanak odusevljava ili da se plasim od razularenosti nasih kvazi politicara, a ono sto je najgore, ti od kojih treba da se plasimo, ladno ce dobti izbore...sad, sve na stranu, ali ko glasa za takve ljude...to je ono sto je najstrasnije u svemu ovome!
Препоручи коментар:
83
4
понедељак, 26 март 2012 10:44
simeon
Šta li su Srbi toliko Bogu zgrešili? Kazna je već prilična, ali ne znači da ne može biti veća!
Препоручи коментар:
75
2
понедељак, 26 март 2012 11:12
Марко
Изванредан текст г. Ђикића. Али и забрињавајући, јер најављује нову превару која нам се спрема.
Препоручи коментар:
80
3
понедељак, 26 март 2012 11:46
потписујем
Управо тако. Напредњачки цар је го, а њихово прелеташтво и издаја очигледни, само још ту голотињу треба јасно показати народу. Браво за господина Ђикића. Мада се плашим да се до ибора неће довољно јасно разоткрити, односно да ће им лаковерни народ огорчен тешкик животом и оправдано љут на "жуте" поклонити поверење.
Препоручи коментар:
76
2
понедељак, 26 март 2012 12:15
...
Следећи избори како неко рече су прави тест интелигенције, ако еврофанатици свих боја и агрегатних стања поново преваре овај народ онда и не треба да постоји ни народ ни држава Србија.
Препоручи коментар:
66
3
понедељак, 26 март 2012 13:54
Мила Ниш
Срби, радикали, патриоте.
Куцнуо је час.
Убдите своју околину у ИСТИНУ. Не у реалност, реалност се мења сваког секунда, часа, дана, месеца. Реалност је да је издаја напредњака већа него издаја Преокрета и ДС-а. Она је видљива голим оком. Издаја напредњака је подмукла, тешка. То је подвала пре свега чланству СНСа, а потом нама осталима.
Позовимо праве патриоте који су преварени и повучени од два париска Рица, да не гласају за те главосече србосече. Не мисле нити раде за добро Србије. Издаће за парче париског Рица и печење ракије и чување коза. Издали су Бајчетину и Београд. Имамо ДС, имамо Радикале, имамо још много који су патриоте. Морамо победити фукарску србију, мора почети ПРЕПОРОД народа, језика. Не сме се мењати Устав. Тек смо га усвојили.
Препоручи коментар:
45
4
понедељак, 26 март 2012 13:59
Jelena
Ne razumem psiholoski profil onih koji imaju poverenja ili pak ne identifikuju nikolica i vucica.Za mene je vrlo prosto oni su izdali kuma zatocenog u Hagu.Sto to nisu uradili kada je Seselj bio slobodan,Ako su uradili ovakvu izdaju a jesu, na sta li su sve spremni kada je narod u puitanju.Njihova prodanost se oseca na daleko,pare kojima se sluze toliko smrde da je nepodnosljivo.I sad ako je narod toliko bez mozga neka ih glasa, a posle ce da cici.
Препоручи коментар:
47
2
понедељак, 26 март 2012 14:43
Ђорђе Николић, Канбера
Ствар је у томе да, као што ће и Шежељ, добијамо већу казну него што смо заслужили. Ми знамо судбу, итд. То је, засада, неизбежно.

Али, ако немамо снаге и воље - и мозга - да се променимо, можда и треба да нестанемо са Балкана и из историје, као Казари. Шешељ пева своју, али и нашу, лабудову песму. У Србији нема више Шешеља ни много њему сличних, спремних да се жртвују. И реално, да се жртвују за шта?

Gentle reader, прочитај још једном Ћурћинову песму О роде. Ко би још данас могао да је напише? Наравно, лако је мени да бодрим своје земљаке издалека, као некада Лале преко Дунава: напред храбра браћо Срби! (Мој деда је из Миријева).

Само једна ствар је сигурна: оставиће нас на миру ако постанемо јаћи. Сила држи земљу и градове.
Препоручи коментар:
41
0
понедељак, 26 март 2012 15:04
ime
A, zašto svi kukaju na narod ? Preko 20 odsto punoletnih u Srbiji živi od toga što radi za vlast .Ne samo dobrovoljno , nego zato što mora da prehrani porodicu.Još 10 odsto je onih koji i nisu Srbi , te je i njihov glas prodavcima magle lako opravdati. Ima bar još 20 odsto onih koji niti hoće , niti mogu da glasaju ( jer nisu u Srbiji), te je poprilično jasno da je za eventualnu pobedu svesnih građana Srbije ostalo samo nešto manje od 50 odsto birača.Na njih se utiče medijski , te mi recite , koja je to država na svetu gde je 50 odsto stanovništva ( punoletnog) informisano o svemu i svačemu , obrazovano na nivou da razume šta se suštinski dešava , pravdoljubivo do smrti , pronicljivo , nesebično i hrabro.Takve države na svetu nema , pa nije takvo stanje ni u Srbiji.Dakle , nemojte da kukate i omalovažavate srpski narod , jer on bar sa 30- tak posto i glasa za neku od patriotskih opcija u politici .
Препоручи коментар:
36
2
понедељак, 26 март 2012 15:10
Sado Marksista
Sve je meni postalo jasno kada sam pre neki dan video,Vučića u ljubičastom dzemperu,kazu da odelo oslikava karakter čoveka,u ovom slučaju politički karakter,svaki politički pokret,može da se prikaže ne samo kroz matematiku i brojke već i kroz boje,DS ima žutu,SRS,plavu,SPS,crvenu,DSS kombinaciju,plave i žute,LDP,nekakvu tamno crvenu,ako me pitate koja je boja,SNS,ja bih rekao da je to ljubičanstvena,to je uskladu sa činjenicom,da nemaju,idelogiju,program,stav niočemu,pa im je i boja takva.Na žalost i njihova politika,će ako dođu na vlast biti ljubičanstvena,kada zajašu,Aca u ljubičastom dzemperu i diplomirana menadzer iz Bajčetinu,tek onda ima narod da vidi da itekako,može gore od Borisa i njegovog DS.Kroz istoriju su uvek bili najopasniji konvertiti,oni koji prodaju veru za večeru,su spremni da prodaju i narod i državu i to nije metafora,kako verovati čoveku,koji vas sa govornice 2008 ubeđuje da budete,Ruska gubernija a sad je zakleti Evropejac.
Препоручи коментар:
35
3
понедељак, 26 март 2012 16:06
Не бојша
Сашу за ректора Универзитета у Приштини са седиштим у Косовској Митровици.
Препоручи коментар:
26
1
понедељак, 26 март 2012 16:58
The Tao
U Srbiji nema i nece biti slobodnih izbora. Toma je vec ucestvovao u namestaljci 2008. Izgubio osvojivsi 48,0 % glasova. U prvom krugu je imao 40 % naspram 35,4 % Tadicevih. Cesid i RiK drze sve pod kontrolom.
Препоручи коментар:
22
1
понедељак, 26 март 2012 18:43
Рин о-о то
СНС је илегална странка. То је новонастала странка настала издајом родитеља, „оцеубиством“. Деца изадају брата, сестру, родитеља па и пријатељ пријатеља, кум кума. И ту ништа није ново. Еволуција је немилосрдна. Проблем у Срба је што антиеволуутивни принцип овде бива јавно гратификован. Спорно је што је издаја институционализована и одобрена од владајућих. СНС као нова странка, 4 године обитава у парламенту. Све новонастале странке су у неравноправном положају у односу на СНС јер је СНС бивствовањем у парламенту пропагандно имао, кроз скупштинско рекламирање (илегално), бесплатну четворогодишњу пропаганду пред будуће, ове изборе. Овај абортивни догађај аминовао је ДС, скупштинска већина а самим тим и председник Тадић (није реаговао као коректор, позицијом) . Ово нико не може да оспори. Рођен је мутант из епрувете и сада се индукована мутација назива лажним здрављем. Не иде то, па ни на пијаци. Нема мирис пролећа. Устајало!
Препоручи коментар:
21
1
понедељак, 26 март 2012 19:55
Bogomir
Znamo da Nikolic nije idealan.Ako cemo posteno,nije ni Seselj bas nevinasce. Dosada su nam predesdnici,obicno,bili nametnuti i sa strane,(obicno Crnogorci,Hercegovci...) i dosli smo dokle smo stigli.Zar treba trositi reci dokle smo stigli?E,sad cemo ovako: Nikolic je Sumadinac iz Bajcetine,iz srca Sumadije,HOCEMO da probamo sa njim.Ako ne valja.menjacemo. Hocemo da promenimo nesto,pa ako ne mozemo vise,makar to bila promena u jednoj licnosti.Zar nije trajalo ovo dugo sa ovim koji se rastrcao pa ne ume da stane?A gde je bio dosada i zasto nijedan njegov ministar nije ni pozvan na saslusanje? Nece biti da su svi bili posteni.Toliko o pravednoj borbi protiv mafije.
Препоручи коментар:
4
16
понедељак, 26 март 2012 20:20
Срђан Благојевић
Шта рећи после овако сјајног текста и не поновити се са доле потписаним аутором.
Моја мала дигресија би гласила овако,Шешељ је разорио Хашку аждају!За то је била потребна надљудска памет,интелигенција и безрезервна вера у Господа Исуса Христа творца свега видљивог и невидљивог.
Како би рекао мудри Његош:"Обилићу змају племенити,ко те гледа бљеште ти очи,свагда ће те светковати јунаци"!Војислав Шешељ је заиста модеран Обилић наших дана,мени као грешном рабу Божијем,припада благодарност што ме сам Господ удостојио да будем савременик др.Војислава Шешеља!
Историју нажалост пишу победници ,но надам се да ће се историјски точак,кад-тад окренути у нашу корист
и тада ће војвода Шешељ златним словима бити уписан у историју нашег многосстрадланог народа.Што се тиче "споредних актера" ове приче њихову групацију у самом старту сам назвао "Монти Пајтон" странка.
Коментар је излишан,само бих цитирао Ђенку у Маратонцима када каже:"Вас двоје нисте Вас двоје,Ви само глумите?!
Препоручи коментар:
18
1
понедељак, 26 март 2012 22:56
ima li pametnih
Vaši komenari nisu realni,ne možemo da se distanciramo od Evrope dovoljno je da nam zavrnu kredite i da država bankrotira.Čak i Rusija ima odličnu saradnju sa jednom Nemačkom.Pa mi kao država više izvozimo u jednu Italiju nego u Rusiju?.Pljujete EU a vozite Wolkswagen,Opel,BMW....
Препоручи коментар:
1
7
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар