Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 27. март 2012.

Почело је, почело | Колумне Ђорђа Вукадиновића

Почело је, почело | Колумне Ђорђа Вукадиновића
Колумне Ђорђа Вукадиновића

Почело је, почело

PDF Штампа Ел. пошта
Ђорђе Вукадиновић   
уторак, 27. март 2012.
Не знам како вам се чини и како реагујете на овај почетак предизборне кампање. Али мени непрестано пред очима лебди слика неке лоше представе, или неуспешног концерта где се они са бине труде да „направе атмосферу“ и некако анимирају проређену и прилично равнодушну публику. A при томе ни сами превише не верују у то што говоре и као да сви, и публика и актери, једва чекају да се приредба заврши.
Не кажем да је раније све врцало од драматике и озбиљности. (А о политичкој части и чојству да и не говоримо.) Било је, разуме се, и пре лошег глуматања, политичког фолирања, и лажног представљања. Али су, чини се, ипак у игри биле неке крупне теме, неизвесне дилеме и важне одлуке од значаја за судбину државе и грађана. Одлучивало се о неким стратегијама, путевима и опцијама, о рату и миру, Србији и Југославији, Европи и Косову. А сада се одлучује само о неколико стотина, тачније неколико хиљада радних места, што јесте важно са становишта претендената и кандидата – поготово што то нису било каква радна места, већ врло престижна и солидно плаћена – али ипак није ствар око које би требало да се тресе и дрхти нација.
Јер, поштено говорећи, ако не буде баш неког драматичног изненађења у последњем тренутку, неког великог скандала, земљотреса, поготка из корнера или шута са пола терена у зауставном времену, ако, дакле, кроз пет недеља односи снага буду отприлике онакви какви су и данас, чекају нас следеће варијанте: 1. Владајућа коалиција остаје у мање-више истом саставу (са или без ЛДП-а). 2. После извесног натезања и одуговлачења, прави се „велика коалиција“ ДС и СНС. 3. СНС прави владу са мањинама и СПС-ом који још једном мења страну.
Не кажем да је сасвим свеједно који ће од ових сценарија бити остварен, не кажем да су „сви исти“ и да је „све исто“. Али, реално, ни једна од тих варијанти не представља нити наговештава онај „преокрет“ какав је неопходан ради оздрављења српске политичке сцене и српског друштва, и све се креће унутар углавном зацртане евро-реформске парадигме. А они који су, евентуално, могли да унесу неку разлику и створе одређену политичку динамику из различитих разлога остају закопани негде између цензуса за који страхују и десет одсто којима се надају.
Зато је чак и страни фактор, који иначе помно прати и увелико моделира овдашњу политичку сцену, овога пута равнодушнији и уздржанији него пре. Карте су мање-више подељене и скоро све битно већ се одиграло, од раскола унутар СРС, па до хапшења хашких оптуженика и преговора са „Приштином“. Остале су само нијансе. Запад не би волео да ЛДП испадне из парламента (а то, поготово у случају истовремених председничких избора уопште није немогуће), док Москва, која опет из различитих разлога остаје у другом плану, никако не би волела да ЛДП буде у влади. А у случају радикала, пак, важи обрнуто. А са свима осталима и на све остале и једни и други већ углавном рачунају, разуме се, сходно њихој снази и утицају.
У одсуству великих тема и стварних разлика између главних ривала, већини остаје само да се завитлава и ужива у актуелној изборној представи и естетици. Лично, најзабавнији ми је онај официјелни предизборни ЕПП, са страначким спотовима и лидерским порукама. Уз извесну ограду, с обзиром да неки још нису истрчали на терен, морам признати да се озбиљно колебам између васкрсле „државотворности“ Чедомира Јовановића – са све националном заставом која избија из позадине – и економско-патриотских спотова Млађана Динкића (узгред, он се од свих актера најбоље сналази пред камерама и на сцени) у којима Млађа грми против „партијске државе“, пљачке и нелогичности у систему ПДВ-а. Ако ме рачуница не вара, Динкић за ових дванаест година није био у власти само десетак месеци, учествовао је у свим владама после 5. октобра и нико није више од њега имао прилике да демонстрира ту „департизацију“ за коју се сада залаже.
Напредњаци попут искусних покераша, а свесни да им је ово не само одлучујуће, него вероватно и последње дељење, још оклевају да све своје адуте избаце на сто. А у међувремену шаљу умирујуће – и противречне – сигнале према западу, истоку, бирачима и евентуалним партнерима. Ипак, такав СНС, без идеје и идеологије, био би лак плен за владајуће демократе (злобници би рекли да су га управо зато и стварали, односно подржавали приликом расцепа у СРС) да нема две важне ствари које непрестано дувају ветар у иначе доста бушна напредњачка једра. Под један, огромно и акумулирано незадовољство учинцима власти и економска криза која је однела већину европских влада које су у последњих годину-две изашле на биралишта. И – под два – чињенице да је владајућа структура озбиљно нагрижена корупцијом и ослабљена унутрашњим трвењима, због чега се, на пример, неки од људи из првог ешалона ДС-а више сукобљавају и не подносе међусобно, него са Николићем и Вучићем.
Но, било како било, смејали се ми или се нервирали, били равнодушни или навијали, изашли масовно или бојкотовали, неки од поменутих актера ће се после 6. маја и те како радовати. И то не само неки него велика већина. А, уз мало среће, можда чак и сви. Мислите о томе док наредних седмица будете гледали љуту и беспоштедну политичку борбу и препирку.
 
 
 

Почело је, почело

уторак, 27 март 2012 14:54
bogoje
SLATKA JE VLAST,onome ko je ima i onome ko joj se nada,jedino se velika vecina Srbskog naroda i pre njenog ustolicavanja PLASI,zasto-zapitajte se gospodo nesposobni politicari i u poziciji a i oni u opoziciji-ako je uopste ima!
Препоручи коментар:
7
0
уторак, 27 март 2012 14:54
Саша
Никад овако лажљиве кампање није било, и не верујем да ће ускоро бити. Никаквих маски више нема. Све актере добро познајемо, на жалост.
Имам један предлог: у току преизборне кампање, у угао ТВ екрана обавезно поставити да се не препиоручује деци испод 16 година. Деца су ипак најважнија.
Препоручи коментар:
11
0
уторак, 27 март 2012 14:57
Биљана Николић
Патриотско тело у европском оделу или европска тело у патриотском оделу донеће нам исто - патриотскоевропску душевну и материјалну беду.
Препоручи коментар:
12
0
уторак, 27 март 2012 15:01
Страдија
Тачно тако,избори су у ствари конкурс за пар хиљада профитабилних положаја.Једино сигурно што ће се десити после избора је скок ПДВ-а изнад 20%,и такође скок евра на 120 динара,пријатно.
Препоручи коментар:
15
0
уторак, 27 март 2012 15:04
siniša
Uvek sam se pitao zašto neke dobre i pametne stvari ili čak rečenice ne "uzmu" od Amerikanaca. Srbija je praktično, kao i pola Evrope amerikanizirana, ali nikada nisam čuo da se koristi izraz "running for office". Taj izraz, doslovce prevedeno "trka za kancelarije" smisaoni prevod bi bio " trka za fotelje" se koristi u svakodnevnom opisivanju izbora i novinskim komentarima. Jer sto godina izbora je potvrdilo upravo to, radi se o trci za fotelje.

Tamo gde izbori traju vekovima svima je to jasno. jedino u nas, kao "novokomponovanih" korisnika demokratskog prava izbora posotoji neko mišljenje, iluzija, zabluda ili obmana da su izbori nešto više i nešto drugo.

Međutim, još ovaj put ću da sebe uverim da Koštunica i njegovi, Popović i jedan i drugi, Raškovićeva ipak nisu isti kao Šutanovac, Petrović, Trivan. Jedna razlika, inteligencija i lični dignitet su vidljivi, kao što i Šešelj nije isto što i Nikolić.


A Nikolić i Tadić, Dačić i Čeda, Drašković i Palma, sve je to isto.
Препоручи коментар:
16
1
уторак, 27 март 2012 15:17
Бојан
Најбољи ми је Тадићев спот у којем посјећује пољопривредника и објашњава предности ЕУ, а овај помно слуша пун наде и разумјевања. За њим слиједи Динкић који се истовремено налази на 100 мјеста са кацигом на глави. Чеда је онако у свом демагошком стилу.
Што се тиче изборних резултата, не очекујем значајније промјене. Млађа, Боро и Ниџо персонализују просјечног Србина, наивног, необразованог, неспособног да контролише опасну алатку која се зове слобода.
Умјесто да се концентришемо на изборе у систему који је конструисан тако да се никада неће створити услови да Србија буде нормално друштво, фокус треба да помјеримо на сам систем, структуру и организацију власти и избора. Све док се они не промјене избори ће се сводити на смењивање ових кловнова.
Арчибалд Рајс је нешто рекао о изборном систему који се треба направити и можда то може да буде добра полазна основа.
Препоручи коментар:
6
0
уторак, 27 март 2012 15:26
воја
Фаворизовање ДС-а ми је јасно, имају власт па и чиме да купују гласове. Али није ми јасно где се налази снага СНС-а. Нисам чуо од људи из свог окружења никог да их симпатише и да ће им дати глас.
Да ли је могуће изненађење?
Препоручи коментар:
7
2
уторак, 27 март 2012 15:27
Nebojša Beatović
Iz inata protiv vlasti,makar i za Čedu!!!
Препоручи коментар:
0
14
уторак, 27 март 2012 15:33
Све је тако, нажалост
Вукадиновић, по обичају, у центар. Ни по бабу ни по стричевима.
Препоручи коментар:
7
0
уторак, 27 март 2012 15:37
Милић Петар Кецман
У Србији није немогућ и овакав сценарио:
Изборе добија СНС, таква каква јест -једина је у медијима представљена као опозиција ДС-у. Пошто СНС нема ништа сем медијске подршке, власт би их затекла неспремне (и овако немају ништа сем парола и општих места, ни става ни плана) и такви какви су радили би до испуњења свих циљева својих оснивача, после чега би се ДС вратио на велика врата.
Пре него помислите да је све то превише подсетио бих Вас на случај Хрватске: ХДЗ је пао у очима грађана као никада пре, СДП уверљиво осваја власт, а сада после само пар месеци од избора, СДП је навукао и афере и велико незадовољство грађана који не желе прихватити "дубоке резове" за које су гласали.
Код повлачења паралеле имао сам у виду и самосталност, како Хрватске, тако и Србије. Све ово сажео сам, тако да стане у 1000 карактера, али поента је јасна.
И иначе не разумем како је права опозиција толико јалова да не може да разбуца СНС и ДС (који се сами "намештају на пенал" и речима и делима?
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 27 март 2012 15:38
Crno-crna koalicija
Uopšte mi nije jasno zbog čega niko ne razmišlja o još jednoj mogućoj (četvrtoj) varijanti. U pitanju je koalicija SNS-a i Preokreta. Da li je moguće da niko ne vidi kako bi ova koalicija bila najbolja,. najlogičnija, najprirodnija i najevropskija? Zar nije jasno da u današnjoj Evropi najveći uticaj imaju koalicije partija desnog centra? Ako je koalicija demohrišćana i liberala na vlasti u Nemačkoj, a koalicija konzervativaca i liberala u Britaniji, zbog čega SNS kao partija desnog centra, ne bi mogla da oformi koaliciju sa LDP-om? Pa liberalna partija Čede Jovanovića već je u koaliciji sa partijom desnog centra Vuka Draškovića! Naravno da je postizborna koalicija SNS-a i LDP-a bolje rešenje od predizborne koalicije (istih partija) jer bi predizborna koalicija mogla da pokoleba neke pristalice LDP-a koji gaje predrasude prema Nikoliću i Vučiću i obratno...
Препоручи коментар:
2
1
уторак, 27 март 2012 15:38
Crno-crna koalicija
Mada bi svima moralo da bude jasno da su Nikolić, Jovanović i Drašković - predstavnici iste političke opcije. Nikolić, Jovanović i Drašković prešli su ogroman put - od srpskih nacionalista do vatrenih Evropljana. Njihove partije uživaju podršku istih evropskih i preokookeanskih krugova a, čini mi se, i nekih srodnih domaćih krugova... Takva koalicija bila bi dobitna kombinacija za mnoge u Evropi i svetu, a nema sumnje da bi od ovakve koalicije najviše profitirala - Srbija!
Препоручи коментар:
1
0
уторак, 27 март 2012 15:43
Goran
Odlicna analiza, pokazuje bjedu,jad i cemer ali je i dalje odlicna.
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 27 март 2012 15:45
Цмок Торонто
Радо Србин иде на изборе!
60 год.нисмо знали шта је то па што би и сада.
Од силне мудрости и година старости шефова главних партија ја би ипак за оне млађе па макар и Чеда уђе у цензус али засто се медији плаше ДВЕРИ није ми јасно.
Из ината и наде у боље мало сутра ја дајем свој далеки глас за младиће средњих год.и младог искуства,дајем за Двери ако проверени гласачки списак стигне у конзулат у Торонту.
Гласаајте по савести ако је још увек имате.
Биће те изненађени.
Препоручи коментар:
5
0
уторак, 27 март 2012 15:45
The Tao of Groove
Ko veruje u postene izbore ni Bozic Bata mu ne moze pomoci. Zar vi u Srbiji ne vidite da je vec unapred sve zavrseno? Mozda je zaista bolji pogled sa strane, ali kome nije jasno da Tadic i Nikolic prave koaliciju sa svim Tadicevim trabantima taj ili je slep ili bezobrazan. Rezultati izbora su poznati, a ove predizborne nebuloze su klasicna predstava u protektoratu.
Препоручи коментар:
5
0
уторак, 27 март 2012 15:52
Горан Максимовић
Знате Ђорђе, уз дужно поштовање, мени су те све ствари већ неколико година јасне. Самим тиме, чак и на ово квалитетно виртуелно мјесто, навратим понекад, чисто информативно и да прочитам понеку паметну. Карте су подијељене и једино што може да донекле узбурка ову жабокречину у колонији Србији нису голови из корнера и слично већ да ли ће Шешељ ипак да се врати жив из Хага. Какав да је, остао је одан неким принципима и спремн је да се одрекне много тога зарад њих а то је у Србији готово па јединствена појава. Све ово друго, декадентна парада кича, уопште ме не интересује. Надам се да ће их све (част изузецима) колективно однијети нека поплава која их је и избацила на површину и скинути са грбаче овог народа и земље. С поштовањем Г.М.
Препоручи коментар:
5
0
уторак, 27 март 2012 15:54
срђан цонић
Лоша представа у којој ће се лоши глумци и поред незадовољства публике радовати. Тачно. Ђорђе с правом скреће пажњу да су сценаристи главни део посла завршили много пре избора и сада само уживају у плодовима свог рада. И док они уживају народ грца у беди и апатији. Због тога не малу одговорност сносе и аналитичари који се баве само анализом.Све што напишу то је тачно. Њихово понашање је прототип културног комуницарања - само аргументи без вређања-. И. Баш такви какви су они су постали неопходни статисти у представи која се игра. Да ли су тога свесни. Јесу. Да ли могу из представе да изађу. Могу. Зашто не излазе. Зашто свесно и несвесно пропагарију глумце који народ воде у пропаст. Зашто јасно и гласно не етикетирају сценаристе. За политичку апатију они сносе велику одговорност јер уместо да подрже покрете који нису у представи они их анализирају тумаче и не дају им никакве шансе на изборима који заправо то и нису. Лако је причати и писати у времену када народ гладује. Дела а не речи.
Препоручи коментар:
1
0
уторак, 27 март 2012 15:55
besposleni politikolog
U pravu ste za sve. Mene su ti politikanati podsetili na onu pesmu Zabranjenog pusenja o onom rekorderu udarniku koji: prije nego pred klince izadje, koju ljutu popije, kao pjesnik sto ne vjeruje u vlastite stihove... Ali cudi me da niko od analiticara ne obraca paznju na to da predsednik Srbije, dakle svih gradjana ove zemlje, bez imalo srama i skrupula vodi kampanju za njegovu stranku iritirajuci tako veliki deo gradjana. Posto znam ponesto o pravu i politikologiji mislim da to, osim sto nije moralno ispravno, nije bas ni zakonski dozvoljeno. Mada u Srbiji je sve moguce. A koliko se secam, mislim da to nije radio cak ni omrazeni Milosevic, u vreme svoje apsolutne vlasti. A da jeste, sve demokratsko i nevladino u ovoj zemlji bi se diglo, a o osudama sa zapada da i ne govorimo...
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 27 март 2012 16:00
Др
Браво Ђорђе! Као и увек, у кратким цртама погађате суштину ствари.
Препоручи коментар:
1
0
уторак, 27 март 2012 16:08
ух
Зато је чак и страни фактор, који иначе помно прати и увелико моделира овдашњу политичку сцену, овога пута равнодушнији и уздржанији него пре. Карте су мање-више подељене и скоро све битно већ се одиграло, од раскола унутар СРС,ух па до хапшења хашких оптуженика и преговора са „Приштином“. Остале су само нијансе. Запад не би волео да ЛДП испадне из парламента (а то, поготово у случају истовремених председничких избора уопште није немогуће), док Москва, која опет из различитих разлога остаје у другом плану, никако не би волела да ЛДП буде у влади. А у случају радикала, пак, важи обрнуто. А са свима осталима и на све остале и једни и други већ углавном рачунају, разуме се, сходно њихој снази и утицају.


Да, то би било углавном то. То је суштина, свиђало се то нама или не. Наравно, и ја верујем, тј. надам се неком чуду, али...
Препоручи коментар:
2
1
уторак, 27 март 2012 16:12
Starac Milija
Da je čovek koga smo zvali J.B.Tito poživeo do danas, verovatno bi imali istu "slobodu izbora" kao i ovog proleća 2012.
Препоручи коментар:
0
0
уторак, 27 март 2012 16:18
Симић Манојло
Не би требало користити реч "преокрет" ни под
наводницима, ни у најупозитивнијем контексту.
Она је изгубила своје првобитно значење, и данас
звучи застрашујуће.
Препоручи коментар:
0
0
уторак, 27 март 2012 16:23
Горан Јевтовић
Народ који не види да смо квинслишка творевина, коме није јасно да је 5.октобар био наставак агресије злочиначких умова запада, народ који не разуме сопствено понижење и сваковрсну катастрофу, и незаслужује да има државу.

Народ који не схвата шта је данас радио Штефан Филе на Косову, и треба да буде поробљен, опљачкан до краја и уништен.
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
 
 

Нема коментара:

Постави коментар