Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 06. март 2012.

Декомпозиција сребреничког мита са бошњачке стране | Истина и помирење на ex-YU просторима

Декомпозиција сребреничког мита са бошњачке стране | Истина и помирење на ex-YU просторима

Истина и помирење на ex-YU просторима

Декомпозиција сребреничког мита са бошњачке стране

PDF Штампа Ел. пошта
Константин Килибарда
понедељак, 05. март 2012.

"Међународна штампа је бици за Сребреницу дала значај који нема ни Стаљинградска. Постоји једна врста дијалектичког односа између пажње велике силе и моћи медија. Долази до намерног искривљавања чињеница. Оно што покушавам да урадим, додуше без великог успеха, јесте да исправим то искривља вање."

Бутрос-Бутрос Гали (коментар генералног секретара УН у време када је војска босанских Срба заузела град)

Сребренички масакр је за многе присталице "новог интервенционизма" постао sine qua non западног присуства на Балкану. Схватање да је Војска Републике Српске (ВРС) организовала и спровела покољ 7.000 ненаоружаних муслиманских цивила постао је кључни елемент у колективном приказивању Срба као геноцидних агресора.

Међутим, није потребно залазити у дубину, па чак ни ићи на српску страну, да би се наишло на један други, не-ЦНН-овски, поглед на ово поглавље балканске приче. У потпуности друга прича долази из редова Армије Босне и Херцеговине (АРБиХ), другим речима армије исламистичке фракције у Босни.

Постоје недвосмислени докази да су се Сједињене Државе и проамеричко вођство у Сарајеву уротили да инсценирају масакр у Сребреници са крајњим циљем да изазову западну интервенцију. Преседан за такав сценарио је добро документован у ББЦ-евој емисији "Смрт Југославије" у којој је приказано да је Њемачка крајем 1991. намерно инсценирала "пад" Вуковара како би добила подршку за неофашистичке хрватске сецесионисте.

О једном чудном одступању у извештају о Сребреници г-дина Анана

У недавно објављеном извештају о Сребреници генералног секретара Кофија Анана озбиљан читалац може да запази необично одступање које Анан није даље истражио. То одступање, као и критични пропусти до којих је дошло унутар њега, крију кључ за разумевање комплексне природе догађаја који су се касније у лето 1995. године одиграли у долини Дрине.

Описујући преговоре унутар Изетбеговићевог режима о мировној иницијативи Контакт групе, у лето 1993. године, генерални секретар УН наводи следеће:

"115. Представници босанске заједнице састали су се у Сарајеву 28. и 29. септембра како би гласали о мировном предлогу. Делегацију Бошњака из Сребренице у Сарајево је транспортовао хеликоптер УНПРОФОР-а (снаге УН у Босни) како би узели учешће у дебати. Пре овог састанка, делегација се приватно састала са (босанским) председником Изетбеговићем, који их је обавестио о српским предлозима да размене Сребреницу и Жепу за територије око Сарајева. Делегација се успротивила тој идеји и о томе није било даљег разговора. Неки преживели чланови сребреничке делегације навели су да им је том приликом председник Изетбеговић рекао да је према његовим сазнањима НАТО интервенција у Босни и Херцеговини могућа, али само уколико Срби уђу у Сребреницу и побију најмање 5.000 људи.

Под нормалним околностима ово би била веома чудна тврдња за једог шефа државе, али не треба да нас чуди будући да долази од Алије Изетбеговића. Добро је познато да се Изетбеговићева СДА специјализовала за инсценирање смртоносних напада на цивиле за шта је касније окривљавана војска босанских Срба. Ова тактика специјалних јединица (АИД) сарајевског режима имала је за циљ да се придобије сућут и призове НАТО интервенција у корист Изетбеговићевог режима. Постојање овакве стратегије потврдили су не само чланови АРБиХ него и бројне дипломате у региону, укључив и главног преговарача Лорда Овена и неколико команданата војних снага УНПРОФОР-а у Босни, као што су гернерали Сатиш Намбиар из Индије, Луис Мекензи из Канаде и Мајкл Роуз из Велике Британије.

Случај Сребренице није без преседана. Као што сам већ навео, аналогно "жртвовање" већ се догодило у Хрватској. У бици за Вуковар владајући неофашистички ХДЗ је одлучио да у одсудном моменту граду не пошаље неопходно појачање. Ово је било учињено на инструкцију из Бона како би се постигао максимални пропагандни ефекат када надмоћна југословенска војска заузме град. Према томе, сарајевски режим и његови тутори у Вашингтону осмислили су сличан сценарио са сличном пропагандном намером.

До средине 1995. године, окончањем муслиманско-хрватског рата у централној Босни, Клинтонова администрација већ је успела да испуни спољнополитичке циљеве Сједињених Држава на Балкану. Исфорсирала је муслиманско-хрватски војни савез против Срба тако што је повећала подршку овим прозападним ратницима и осигурала одобрење Савета безбедности Уједињених нација за ограничене ваздушне нападе на положаје босанских Срба.

Међутим, из сложених унутрашњополитичких разлога британска, француска, њемачка и руска спољна политика била је неодлучна када је у питању пуна НАТО интервенција против Срба. Пуној интервенцији против Срба морало је претходити постепено убризгавање већ формираног чврстог антисрпског става Контакт групе у западну јавност. Таква интервенција би подразумевала промену "стања на терену" и укључивала етничко чишћење. Да би предузео такав злочиначки подухват, Запад је најпре морао да демонизује Србе како би био сигуран да ће западна јавност на велике српске жртве позитивно реаговати као на заслужену казну.

Клинтонова скромна понуда

Иако је Изетбеговић касније негирао да је говорио о могућности НАТО интервенције након што би српска војска заузела Сребреницу, у босанској штампи су навођене такве тврдње. У причи је у ствари дошло до преокрета. Додатну информацију изнео је Хакија Мехољић 22. јуна 1998. у интевјуу босанском недељнику Дани. Мехољић је био командант полиције у Сребреници. Заједно са Насером Орићем организовао је погроме над Србима у долини Дрине. Мехољић је присуствовао састанцима одржаним 28. и 29. септембра 1993. године у Сарајеву. Био је присутан и када су српске снаге заузеле Сребреницу 1995. године. Према Мехољићу, Изетбеговић је рекао:

"'Знате да ми је Клинтон рекао у априлу 1993. године (после пада Церске и Коњевић Поља) да четничке снаге треба да уђу у Сребреницу, побију 5.000 Муслимана, па ће до интервенције доћи.' (Мехољић затим наставља) Наша делегација се састојала од деветоро људи, а један од нас је био из Братунца и нажалост он је једини који данас није жив, али су сви остали из делегације живи и могу ово да потврде. "

Према томе, насупрот извештају УН, овде је јасно наведено да је управо председник САД Бил Клинтон лично сугерисао да би сценарио "Сребреничког масакра" довео до интервенције НАТО у корист АРБиХ. Хакија Мехољић и тврдо језгро сребреничких бораца у АРБиХ до данашњег дана не одустају од тврдње „сви су нас издали“ и одлучни су да затраже да се о томе поведе истрага.

Узнемирени демони Сребренице

Заштићена зона Уједињених нација служила је као де факто база за нападе АРБиХ на околна српска села и цивиле. Према томе, стварна трагедија био је неуспех УН да демилитаризује енклаву и заштити комплетно цивилно становништво у долини Дрине.

Јединице АРБиХ стациониране у Сребреници биле су прилично милитантне и бескомпромисне у ставу према Србима које су без изузетка сматрали "четничким агресорима". Не изненађује да алтернативни сценарио о паду Сребренице долази од војника АРБиХ из саме енклаве. Они су сејали страх у околини и вршили бруталне нападе на незаштићена српска села. За ове бошњачко-муслиманске националисте комплетан сребренички сценарио који се одиграо у западним медијима након пада енклаве озбиљно је нарушио њихову репутацију "браниоца" "босанског" народа.

У данима пред пад енклаве, најзначајније личности из Сребреници су позване да напусте енклаву. Дошло је до унутрашњег сукоба између фракција АРБиХ око коначне судбине Сребренице и то су потврдиле холандске мировне трупе са терена. Узрок конфликта није било само то да ли препустити град малобројним трупама ВРС, него је такође проистицао из комплексних политичких борби унутар АРБиХ и СДА. Борба је била резултат дуготрајних тензија између локално непопуларних Изетбеговићевих лојалиста, који су имали у виду ситуацију у читавој Босни и оних локалних лидера који су били лојални "одбрани" Сребренице. Оно што, међутим, постаје јасно из ове слике јесте да је Изетбеговић био спреман да нагодбом жртвује Сребреницу како би успоставио пуну контролу над Сарајевом које је, ако се изузму српски делови, углавном већ било у муслиманским рукама. Према томе, Сребреница је за Изетбеговића била политички потрошна роба и све је јасније да је он искористио за максималан политички ефекат. Једним вештим маневром успео је не само да елиминише популарне појединце унутар сопствене странке који нису поштовали његове директиве него и да у исто време изазове војну интервенцију Запада против омраженог "четничког агресора".

Несиб Бурић, некадашњи члан батаљона АРБиХ стационираног у Сребреници, а сада помоћник начелника за војно-инвалидску заштиту у Сребреници, у интервјуу за магазин „Дани“ 18. јануара 1999. године јасно је сумирао гледиште локалне сребреничке фракције унутар АРБиХ:

"Знам да сада покушавају да понизе народ Сребренице и прошире гласине да се наводно нисмо борили и да смо побијени док смо бежали из Сребренице. Нико не може да оспори да у сребреничкој општини има 2.000 сахрањених бораца. Нико не може да оспори да смо успоставили велику слободну територију. Међутим, без помоћи споља не бисмо могли дуго да издржимо у непријатељском окружењу. Можете написати да ја апсолутно подржавам став Хакије Мехољића да су нас издали. Зашто неко аргументима не побије његове тврдње. Уместо тога они прибегавају клеветама да је Хакија овакав или онакав. Хакија је један од првих у Сребреници који је узео пушку у руке и учествовао у организацији отпора. Према томе, он има право да изрази своје неслагање. Ибран Мустафић и оне жене немају право да састављају листе за Хашки трибунал. Они немају нимало доказа за то. У Сребреници је Ибран одбио да се бори, да буде на челу бригаде, и окренуо се свом предратном кокетирању са политиком. Што се тиче Хакије, можете написати да се свако дете из Сребренице понаособ слаже са његовом тврдњом."

Да резимирамо, муслиманско-бошњачки ветерани из Сребренице подвлаче:

1. Сарајевско вођство и Клинтонова администрација донели су политичку одлуку на високом нивоу о судбини сребреничке енклаве.

2. Војнике АРБиХ у енклави издао је Изетбеговићев режим у критичним данима средином јуна 1995. године када је енклаву заузела војска босанских Срба.

3. Побијени у Сребреници су војници АРБиХ који су погинули током борби док су бранили своје положаје, а не цивили у бекству.

Свака верзија догађаја која не узима озбиљно у обзир ово стајалиште о Сребреници има за циљ да намерно погрешно информише јавно мњење у погледу динамике конфиликата на Балкану. Скривањем стварних чињеница и презентовањем поједностављеног сребреничког сценариа, западна спољна политика и медији створили су причу чији је једини циљ демонизација Срба и оправдавање даљег постојања НАТО и његовог присуства на Балкану.

Горенаведени опис догађаја указује, међутим, на далеко комплекснији сценарио. Постаје све јасније да је у Сарајеву донесена свесна одлука да се напусте "браниоци" енклаве и из представљања њиховог пораза као масакра над недужним живљем извуче максималан пропагандни ефекат. Надаље, сасвим је извесна могућност да је Клинтонова администрација директно учествовала у тој одлуци - а преседан који је поставила Њемачка у Вуковару - указује на то да су западне нације имале контролу над апаратом одлучивања и ратовања сецесионистичких република током кључних фаза растурања Југославије. Чињеница да су западни медији играли само маргиналну улогу (па чак и тада само спорадично) у откривању спољнополитчких махинација наших елита даље поцртава тренутну дубоку кризу демократије у напредним индустријализованим земљама.

Извор: Историјски пројекат Сребреница

Превела Тијана Кецмановић

Фејсбук ТвитерДекомпозиција сребреничког мита са бошњачке стране

понедељак, 05 март 2012 10:20
siniša
Bolji svedok Karadžiću da su bošnjaci oko Srebrenice ginuli u borbi od tog Besima ne treba.
Dobro je što je to izjavio, ali ga nije trebalo ofirati jer će verovatno povući tu izjavu, ako ga Karadžić pozove da svedoči da su se Bošnjaci proubijali pod borbom i da su u borbama ginulai, a ne zatrobljeni i streljani.

Drugi momenat je da je došlo do velikih oružanih sukoba i borbi između dve muslimanske struje u Srebrenici kako gospodin Kilibarda navodi i tu je stradalo na stotine srebreničkih muslimana.

To takođe postoji u svim izveštajima svih stranih službi sa terena, najvažnije je holandskog UNPROFOR-a i prema tome UN.
Препоручи коментар:
56
1
понедељак, 05 март 2012 11:54
Зоран Ђорђевић
Врло је важно да Караџића и Младића подржи здравље до суђења. Ако се стереотип о Сребреници једном заувек сруши, историја ратова на простору покојне СФРЈ мораће да се пише поново.
Препоручи коментар:
47
1
понедељак, 05 март 2012 13:53
Seka
Kazu istina je kao voda,ona nadje svoj put.Mi Srbi moramo imati strpljenja jer dugo je negativnom propagandom stvarana slika o nama kao genocidnom narodu.To je tek pocetak,ali vazno je da je krenulo.Svedska tv je zimus prikazala dokumentarni
film norveskog novinara "Srebrenica zrtvovani grad"
koji upravo prikazuje ovu Izetbegovic-Klinton ponudu srebrenickom predsednikuopstine.Taj isti film
Tijanic ne sme ili nece da prikaze na javnom servisu RTS VASE PRAVO DA ZNATE SVE.
Bunili su se i ucenjivali i pretili demonstracijama
Bosnjaci ali im nije pomoglo.A secam se slike koju sam na istoj tv gledala i plakala i osecala se
ponizenom i bolno bespomocnom.A radilo se o srpskoj
sahrani sa svim obelezjima pravoslavlja,dok je komentator pricao o sahrani muslimana koga su srpski zlocinci ubili.Evo dolaze bolja vremena Bogu hvala sve je vise ljudi koji iznose istinu.
Posebnu zahvalnost upucujem G-dinu Stefanu Karganovicu,ko prati njegov rad znace i zasto.
Препоручи коментар:
31
0
понедељак, 05 март 2012 16:15
веома важно
Одличан текст и важно сведочанство. Можда ће се неком, ако гледа из Београда, учинити да се овде превише бавимо Сребреницом, али је ужасно важно да се тај мит деструише јер на њему почива читав пројект изградње бошњачке нације-државе, као и сви најопаснији покушаји ликвидације републике Српске.
Препоручи коментар:
23
0
понедељак, 05 март 2012 17:00
siniša @ Seka
RTS je otkupio ekskluzivno pravo za prikazivanje tog filma u Srbiji i nijedna druga televizia nema pravo da ga prikaže osim RTS.
To znači oni neće da ga prikažu, a drugima ne daju.

Taj primer je najbolji pokazatelj kakvi su izdajnici i pre svega lošiljudi danas na vlasti u Srbiji.
I da dodam; danas već jako, jako bogati ljudi.
Препоручи коментар:
32
0
понедељак, 05 март 2012 17:27
Seka
Zimus se taj film mogao videti i na youtube.Ne znam
da li ga jos uvek ima ali ko zeli moze da nadje.
Препоручи коментар:
16
0
понедељак, 05 март 2012 18:34
Tonči
Kad će se desiti dekompozicija velikosrpske hegemonističke ideologije koja je odgovorna za krvavi raspad Jugoslavije?....i koja i dalje gusla mitove i laži?
Препоручи коментар:
5
34
понедељак, 05 март 2012 19:01
pm
Sta je za Bilija i Hilari 5000 mrtvih, kojih god njima tudjih ljudi. Strahota jedna.
I sta je za njih 12 hiljada dolara za tortu kad ono ne mnogo davno udadose svoju lepoticu.
Препоручи коментар:
14
0
понедељак, 05 март 2012 20:08
@tonci
Da nisu Srbi izmislili Jasenovac,Jadovno,Medacki dzep.oluju,bljesak itd.Kome sluzi na cast ono
"Sacuvaj me Boze gladi,kuge i Hrvata"i to napisano
i istaknuto u fasistickoj Nemackoj za vreme drugog svetskog rata na cijoj ste strani ratovali.Vasih se
zlocina i Hitler zgrazavao iako ste njegove vojnike
sa cvecem docekivali.I na kraju jos samo jedno pitanje:moze li neko iz Srbije da se javi u bilo
koji od vasih medija ida "pljuje" na vas,a vi ste se ovde kod nas odomacili.
Препоручи коментар:
19
0
понедељак, 05 март 2012 21:58
iz_Holandije
Cudne, stvari se dogada u zadnje vreme; ne znam koliko ste obavesteni..ali znate sigurno da su Dutchbat- ovci bili do guse upetljani u Srebrenici..a pogotovo Nnjihov predpostavljeni T.Karremans- jos uvek se na YT moze videti onaj 'istoriski'razgovor izmedu njega i gen.Mladica..gde Mladic ocajan pita'pa zar tako stitite Srbe..i nas? njihov cilj i jeste bio demilitizacija Srebrnice!A evo vidimo- I ON TO ZNA..kao i vecina koja su ODMAH nakon pada Holandske vlade, povuceni a Karremans..nestao u nepoznatom tragu! Zene..Srebrnice su tuzile Holandsku drzavu, i trazile...silne pare- od svega toga..je Ductbat, okrivljen za propust pri ubistvu TRI muslimana..pa i novac koji je isplace..shodno tome! Kada, gle sada..u januaru izlazi vest da je i Karremans, glavom i bradom optuzen( sa jos dva druga ) od istih!
Stvar jeste u tome da je on sve znao/zna../ u jednom svom intervju pre, Srebrnice je izjavio da u tom ratu ne postoje goed-bad ..nego da je to gradanski/relizioznai rat..gde su svi protiv ..
Препоручи коментар:
6
0
понедељак, 05 март 2012 22:09
iz_Holandije
( nastavak)..protiv svih/ to mu nije uzeto za dobro!

Licno mislim da su ovo poslednji,ocajni trzaji, sa muslimanske strane..da se Srebrenica drzi bar koliko toliko jos uvek u zizi..bar dok se Karazicu/Mladicu sudi; Eh kojeg li prokletsva da Milosevicu nije onda data sansa da iznese Istninu na videlo..ako je znao!
Da se razumemo zao mi je svake zrtve sa bilo cije strane, ali isto tako..nas 20 godina kinje( bilo gde da zivomo) i traze u pod od stida da gledamo...izmisljajuci lazi..pa zar nije i jedan previse!? iskreno se nadam da ce ovaj predani rad gosp-Kilibarde,Karganovica i ostalih poceti vec jednom da daje plodovo! Veliko im hvala za to..neka je ISTINA pa i najcrnja..ali da je ISTINA!
Препоручи коментар:
8
0
уторак, 06 март 2012 01:11
laza
Interesantno je da se tragedija Srebrenice i genocid nije ni pomenula prilikom pregovora u Sayton-u iako se Srebrenica dogodila 5 mjeseci prije toga i nije biošla nikakva tajna. A takav argument je mogao u startu da onemoguci srpsku stranu da u Dayton-u na pregovorila trazi Republiku Srpsku. Kakva RS ako je stvorena na genocidu.
Srebrenica je izvucena kao kec iz rukava tek 1999 kada je u Hag stigao Milosevic. To je po svoj prilici trebao da bude kljucni dokaz protiv njega. A onda je bosanska strana to iskoristila i sa time manipulise sve do danasnjeg dana
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 06 март 2012 02:18
ЗоранР
За ''Тончија'' мало подсећање.Кад је требало претрчати на победничку страну 1918. и 1945. нису вам сметале ''хегемонистичке'' тежње српског народа.А онда би сте деведесетих да из заједничке државе побегнете без договора.Е па ни из брака се не може побећи без договора са другом страном а камоли из заједничке државе.Свако једнострано раскидање заједнице боли и увек је онај други крив.Сад се можете тешити разним изговорима, али не гради се срећа на туђој несрећи.И ова независност ће вам трајати мало дуже од оне из 1941.Ускоро постајете само још једна жута звездица на плавој позадини, а зато већ не можете кривити Србе,Нека вам је Бог у помоћи.
Препоручи коментар:
7
1
уторак, 06 март 2012 03:46
ДРАГАН
на којем је то језику написао текст Константин Килибарда да је Тијана требала да то преводи на српском ? да ли тај Коста говори и пише за нас Србе неким новим језиком за кога ми Срби нисмо још чули?
Препоручи коментар:
2
1
уторак, 06 март 2012 08:48
јездимир дангић @ Seka
Zimus se taj film mogao videti i na youtube. Ne znam da li ga jos uvek ima ali ko zeli moze da nadje.


Srebrenica - Izdani grad (A town betrayed)[/b]:

http://www.youtube.com/watch?v=RUuhSGnLvv8
Препоручи коментар:
2
0
уторак, 06 март 2012 11:51
Milan Stanić 1
Jedan od prvih vojnih teoretičara veštine ratovanja,pre više od 2000.g. p.n.e Sun Cu Vu u svojim raspravama konstatuje:"Postoje gradovi koji se ne osvajaju i naređenja pretpostavljenih koji se ne izvršavaju."NATO paktu je upravo trebala Srebrenica da na mala vrata može u BiH ući robusne snage NATO radi poraza srpskih snaga čime bi zamenili plave šljemove koje su prema rezoluciji UN "razdvajale" zaraćene strane.Mene lično ne čudi stav političkog rukovodstva RS jer Ti ljudi nisu imali ni formalnu kvalifikaciju da se bave tim poslom ,ali me čudi ponašanje vojnog vrha VRS koji su svi redom završili najviše vojne škole, da nisu mogli proceniti nameru Zapadne vojne alijanse.Klauzevicova definicija rata,ostaje i dalje na snazi,kad konstatuje da je"Rat nastavak politike drugim sredstvima".Rasuto perje više niko ne pokupi.
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 06 март 2012 12:12
Milan Stanić 2
Kao dopuna prvom komentaru(istina post festum,kada nije teško biti general),treba reći i sledeće:
Srpska strana u potonji građanski rat ušla je potpuno nespremno - rekao bi anastezirano,ideološki rastrgana po različitim političkim frakcijama,od krajnje levice, do fašistoidne desnice,a to je upravo trebalo NATO jer su Srbi činili "kičmeni stub" SFRJ prostirući se od "Vardara pa do Triglava".Ono što treba reći kao činjenicu je, da je vojno rukovodstvo imalo do tančina razrađene procene budućeg scenarija raspada zemlje,ali kad je to trebalo sprečiti ostalo je sve na prvotnim procenama,ili na sumanutim idejama razaranja Vukovara,Dubrovnika,a kao završni akord dolazi Srebrenica.Zašto? JNA je bila ideološka vojska "par exellans",ravna karijerista i poltrona,kukavica i kapitulanata,pogotovo kad je u pitanju sma vojni vrh,koji nit je znao, niti mogli da spase zemlju.Epilog je poznat.
Da li je u Srebrenici izvršen lokalni genocid ili ne,ja ne mogu proceniti,niti sam kompetentan.
Препоручи коментар:
1
0
уторак, 06 март 2012 15:24
Kosovo je Kosovo
GENOCID nad Bošnjacima je izvršen nad cijelim prostorom BiH gdje je ušla velikosrpska okupaciona agresorska vojna čizma!
Znači na najmanje 50 % teritorija BiH!
Препоручи коментар:
2
2
уторак, 06 март 2012 17:34
IVAN
"Njemačka krajem 1991. namerno inscenirala "pad" Vukovara kako bi dobila podršku za neofašističke hrvatske secesioniste"

Koliko Srbi mogu da lazu to je nevidjeno. To je za Ginisa. Vi ste u stanju da sami sebe uvjerite da je nebo zeleno. Na vasu stetu naravno
Препоручи коментар:
1
2
уторак, 06 март 2012 19:44
Goran
U svakom ratu komandu i vojnu doktrinu bi trebalo da odredjuje vojni vrh a ne civilna vlada.E sad tu je bila najveca greska Srba sto je pusteno Karadzicu da odredjuje kako ce vojska ratovati.Rat poceo a mi kao ludi drzimo se one da zelimo teritoriju na kojoj su Srbi, e da su fino tenkovi usli u Sarajevo,Mostar,Zenicu u roku mjesec dana, lako bi se muslimansko-hrvatska strana prisilila na pregovore a ne ovako sad jos pricaju o nekoj herojskoj odbrani Sarajeva...
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Нема коментара:

Постави коментар