Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 23. април 2012.

Коментар дана

НСПМ и НОПО

PDF Штампа Ел. пошта
Татјана Милошевић   
петак, 13. април 2012.
Сам назив странке Ниједан од понуђених одговора, као опције отпора и негације свих одговора политичких странака на  питања која разједају Србију, несумњиво одражава избор већине грађана наше земље. Незадовољство политиком која се овде, у различитим, али једнако неприхватљивим облицима води преко двадесет година, кулминирало је потпуном резигнацијом и апатијом грађана који нису сасвим изгубили национални ни морални осећај. Нема идеје ни политичког говора који би пробудили народ из дубоке летаргије у коју је запао. Нема наде да ће се појавити било шта што би покренуло Србију у правцу у коме њен народ, бар по мом мишљењу, жели да Србија крене.
Пре него што покушам да анализирам мотиве господина Вукадиновића да постане носилац листе НОПО, желим да укажем на озбиљне проблеме на које ова странка мора наићи.
Мада је регистрована као странка националних мањина па за њу не важи изборни цензус од пет одсто, већ природни изборни праг од 0,4 процента (приближно 16.000 гласова), мора се поставити питање шта се добија простим прелажењем изборног цензуса. Улажење господина Вукадиновића, вероватно и неколицине других чланова НОПО у парламент, допринело би, свакако, да се из тог парламента, у редовним преносима РТС, чује понекад и разуман и уман глас. Глас који , чак, прихвата већина грађана Србије. Али шта је један или неколицина гласова разума у односу на 126 посланика потребних за изгласавање било које одлуке?
 Сва истраживања говоре да народ не верује политичарима, али да ће ипак у великом броју изаћи на изборе. Претпостављам да ће изаћи да својим гласом покаже да се не слаже с политиком која је Србију довела до ивице амбиса, али за кога ће гласати, ипак је непознаница. Део опозиције који би у своје програме могао да инкорпорира ставове из Иницијативе за спас Србије НСПМ-а није ни мали ни безначајан, али је до зла бога посвађан, сујетан, корумпиран и чак аутистичан. Он неће и не може да се окупи око програма који би имао шансу да привуче озбиљан број гласача. Будимо отворени: не могу они прихватити Иницијативу за спас Србије пре свега због тога што је свака та странка војска неприкосновених лидера који себе виде само на месту „калифа уместо калифа”. Народ препознаје: фотеље, а не Србија, њима су на првом месту.
А сада рецимо коју реч о Иницијативи за спас Србије. Она има 20 тачака, и ниједној се нема нити шта додати нити шта одузети. Сваки човек у овој држави, који имало мисли својом главом, сматрао би да иницијатива није ни потребна, да се такви ставови подразумевају, да су тих 20 тачака минимум око кога се сви у Србији морамо сложити.
Али не слажемо се. Штавише, не слаже се већина. Подсећам да странке које се отворено залажу за улазак у Европску унију, без расписивања референдума, према истраживањима јавног мњења, имају поверење више од 70 одсто грађана. Ово је чудно, с обзиром на чињеницу да је укупна подршка уласку у Европску унију мања од 50 одсто. Нема јасног одговора на питање зашто ће они којима је Србија на првом месту ипак гласати за Николића, који им обећава још бржи улазак у ЕУ. Иако је много пута мењао мишљење, не верујем (као његови будући гласачи) да и овај пут лаже. Велики је улог у питању. Стан од 200 квадрата сигурно није зарадио од посланичке плате. Неко је све то ипак морао да финансира.
О улажењу у НАТО мислила бих да је неозбиљно разговарати да не постоји могућност прављења велике коалиције и изгласавања такве одлуке у парламенту двотрећинском већином, одлуке да се у НАТО уђе, а да се народ о томе не пита. Светски полицајац не мирује, а Србија му баш треба на путу до Русије.
Уношење у закон казнених одредби против пропагирања сецесионизма мало је закаснела идеја. Такав закон постоји, али се не поштује, јер онда неке, етнички чак српске странке не би могле да постоје ( ЛДП, ЛСВ, па ни УРС – да би се региони ујединили, Србија се мора прво распарчати).
Увођењем обавезе да НВО, медији и друге организације наведу изворе финансирања из иностранства такође је неприхватљиво за већину тих организација. Оне су и медијски и финансијски веома снажне, а у том случају постале би сасвим непотребне јер би њихове ставове јасније и прецизније формулисали амбасадори „међународне заједнице” која их финансира.
Наметање обавеза послодавцима да радницима, који за политичку елиту постоје само за време предизборне кампање, обезбеде двогодишњу отпремнину у случају да буду проглашени технолошким вишком, вероватно би отерало из Србије и оно мало „добротвора” из западних земаља којима сваки запослени у Србији одваја по осам до 10 хиљада евра за новоотворено радно место.
Што се тиче обавезне војне обуке у трајању од три до шест месеци, поставља се питање ко би ту обуку вршио будући да све што од војске претече после Тадића – дочека Шутановац, па Српска војска више и не постоји.
Без обзира на покушај господина Вукадиновића, који је искрен и алтруистички, не мислим да је опција за коју се определио добитничка.
Треба се уздати само у се и у своје кљусе. И спремати децу да преузму и поправе оно што смо погрешним изборима проћердали.
„Младо жито навијај класове, пређе рока дошла ти је жетва.” Ако не сада, а оно за неку годину, када победи програм свих нас који волимо Србију, а који је НСПМ тако добро формулисао у 20 тачака.
Остаје само да се надамо да до тада они који добију изборе неће направити превише штете.
 
 
 
 

НСПМ и НОПО

петак, 13 април 2012 20:37
Vlada
Dobar tekst, odlična inicijativa.
Препоручи коментар:
52
12
петак, 13 април 2012 20:38
...
Одличан текст. Све се слажем. Дај Боже да не буде прекасно.
Препоручи коментар:
51
11
петак, 13 април 2012 21:27
VandaL 1. odgovor
Eh, TatjanaPa zar ulazak u NATO nekom 2/3 većinom ? Pa ne ide to tako. Takva stvar mora ići referendumom jednako kao i pristupanje EU.I jedno i drugo je daleko bar deceniju.Ja ponavljam, iz mog ugla, da je jedina mogućnost smene DS-a, Borisa Tadića i satelita, u snazi neomiljenog Tomislava Nikolića tj. SNS-a. Nikolić mora u javnost ići s tegom "za EU" jer drugačije ne bi imao mogućnost da bude na srpskoj političkoj sceni s ovom snagom. Ne zato što time povlači ili odbija svoje glasače već zato što bi u suprotnom MZ podmetala SNSu nogu na svakom koraku i ne bi sada imala značaj 30 i kusur procenata. To je poenta.
Препоручи коментар:
51
26
петак, 13 април 2012 21:35
VandaL 2. odgovor.
Snaga SNS-a bi bila svedena na, otprilike, veličinu DSS-a ili SRS-a. Dakle, borili bi se za cenzus.
Danas je SNS jedina nada da će se moći nešto promeniti. Ne mnogo ali da bude drugačije, bez otvorene servilnosti i postupanja po zapadnim nalozima. A onima koju veruju da bi se SNS mogao udružiti u koaliciju sa DS, nemam reči utehe. Jer ako do toga dođe Srbiji nema spasa. Znamo da DS+SNS nosi 2/3, zar ne?
Videćemo šta će biti, mora pasti još jedan sneg da vidimo tragove.
Препоручи коментар:
43
35
петак, 13 април 2012 21:40
Андро Лутак
Свака част! Право освежење!

Имате мој сигуран глас.

Живели!
Препоручи коментар:
50
14
петак, 13 април 2012 22:11
Цмок Торонто
Крик Гинтера Граса можда не мења свет али голица савест код нас неколико.
Иницијатива ради то исто.
Утопили смо се у своје и туђе лажи толико дубоко да верујемо да *су* истина.
Крик *Иницијативе* за спас..баш ових дана за Ускрс, требало би да нас обрадује и *треба*да је подржимо због спаса наших душа.
НоПо ...*Мада је регистрована као странка националних мањина * ..Татјана ово не разуме мада ми је јасно да су Срби у Србији мањина у односу на српску елиту.
Гласај по савести,изненади себе.
Живео Ђурђев Дан.
Препоручи коментар:
41
2
петак, 13 април 2012 22:52
Ања
Татјана, једнострани сте. Верујте да на овај сајт долазе довољно озбиљни људи који читају врло озбиљне књиге, анализе и новинарске чланке и који то умеју да препознају. Открићу Вам једну тајну. Ти људи ретко када на овај начин коментаришу чланке. Углавном, када имају шта да кажу то ураде тако што редакцији НСПМ пошаљу чланак који се бави одређеном тематиком. Пратите редовно коментаре на овом сајту па ћете и сами доћи до истог закључка.Све најбоље Вам желим!
Препоручи коментар:
25
6
петак, 13 април 2012 23:19
фристајло
Без обзира на покушај господина Вукадиновића, који је искрен и алтруистички, не мислим да је опција за коју се определио добитничка.Уопште није битно да буде добитничка. Битно је да људи могу да чују о чему се ради, да схвате идеју, и да одмах после избора, кад схвате да су нас опет превели жедне преко воде, добију порив да, као ја данас, учине напор и оду до првог места где ће њихов глас и потпис коначно имати неки смисао. Штос је у притиску, у претњи; ко не буде прихватио ову иницијативу, имаће проблем са револуцијом, којој нико не може предвидети ни почетак, ни исход, ни број страдалих.Ово је, потпуно сам сигуран, последњи позив Србима да се узму у памет.А нисам склон драматици.
Препоручи коментар:
69
4
субота, 14 април 2012 00:38
Ања
Један од ретких аутора, међу многим цењеним, који је у својим чланцима дотакао суштину проблема у Србији јесте господин Бранко Павловић. Хвала госопдину Вукадиновићу, изузетном педагогу и предавачу на Филозфском факултету у Београду, за све што је до сада постигао са овим сајтом и студентима које је образовао. Хвала му, такође и целој редакцији НСПМ, на искреној филозофској разборитости, жељи и спремности да се бори против медијског блата Србије.

Идемо даље! Поучан филм!
Препоручи коментар:
33
3
субота, 14 април 2012 00:59
Sale
Verovatno niko nije uspeo da osnuje stranku/opciju par dana pred izbore, u državi sa postojećom političkom elitom, i odmah da dobije većinu u skupštini.
Ovo je ideja koja će tek za sledeće, ili one tamo druge izbore, moći nešto da uradi. Bitno je da je ideja formulisana i da ima ljude iza sebe. A ideja ko ideja, ako je valjana, dalje će se razvijati.

BAUK KRUŽI SRBIJOM - BAUK SRPSTVA
Препоручи коментар:
37
1
субота, 14 април 2012 01:19
Vukašin
ljudi bre,što se toliko iščuđavamo što ima toliko ljudi koji nisu za EU,a 70 posto glasa za stranke koje su za EU?Može se postaviti i jedno slično pitanje-zašto je tolikim ljudima navodno bitno da Kosovo bude u sastavu Srbije a opet DSS i SRS imaju zajedno 15 posto?Zato što su ljudi(da se izrazim vrlo banalno) izabrali EU,a ne Kosovo,ali pod jednim uslovom.A taj uslov je da se odreknu odgovornosti,da ispadne kao da su ih zli političari uveli u to a da oni,eto jadni nisu znali.Ko nije znao?Ko ne zna šta bi Tadić/Toma izabrali ako bude ili ili?Ajte bre ljudi da se ne foliramo.Čak i sada kad u EU ne cvetaju ruže,i dalje je slična priča.Naši ljudi vole da se busaju u prsa i pričaju da su velike patriote.I zato i vole te nedefinisane likove zato što su i sami nedefinisani.A ne zato što ih je neko prevario,ili zato što misle da se Toma samo folira kad kaže oću u EU.
Препоручи коментар:
32
1
субота, 14 април 2012 03:07
Владимир Недељковић
НСПМ, НОПО и понуђени одговори

http://vnedeljkovic.wordpress.com/2012/04/14/%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BC-%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BE-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%83%D1%92%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8/
Препоручи коментар:
6
2
субота, 14 април 2012 03:30
Оливера
Шта мислите колико ће слуђених грађана, разочараних гласача ДС-а и жуто-црвене компаније, оних који мисле да прешврљају листић, када на њему прочитају опцију "Ниједан од понуђених одговора" помислити да баш то треба заокружити. Чини ми се да неће бити безначајан број.
Препоручи коментар:
24
5
субота, 14 април 2012 07:20
majka
Podržavam inicijativu.
Nadam se da ce uspeti.
Vreme je brzu i konkretnu akciju, razumljivu za brojne nezadovoljne, uplašene, izgubljene ljude, a ne za filozofiranje i teorijsko naddmudrivanje.
Mobilišite mlade, oni su apatični a još uvek se potajno nadaju da mogu da ostanu u Srbiji.
OBAVEZNO MORATE DA USPETE
Препоручи коментар:
20
5
субота, 14 април 2012 07:38
Андро Лутак @VandaL
Не видим разлог због чега бих ја, или било ко други ко не жели да Србија икада, па макар то било и за 20 година, уђе у Европску унију, гласао за неку од понуђених еу-опција, а међу којима је и СНС?

Зашто овде настављате мантру напредњака да се за њих "мора" гласати "ако желите промене"? Због рекламе СНС-а? Ја желим промене, али под променама подразумевам да се од "европског пута" одустане, а не да се њиме брже иде, како је то јасно нагласио "вечити дечак" српске политике Вучић у тв дуелу са одлазећим министром ино послова Јеремићем, рекавши да смо "могли брже у ЕУ".

Осим гарантованог "пута у ЕУ", постоје и многе друге ствари због којих никада не би гласао за СНС, опцију коју у два наставка овде предлажете. Од тога што не желим да директор Јавног сервиса буде садашњи водитељ са радија "Фокус", до тога што сам прилично сигуран да би режим поменутог "вечитог дечака" био прозападна диктатура са грађанским ратом као јединим могућим исходом.
Препоручи коментар:
19
5
субота, 14 април 2012 08:16
Горан Станковић
Иницијатива није закаснела. Треба стати на лопту.Прво. За то је довољан и један глас у парламенту. Глас-стожер, да од њега кренемо ка елементарном: 2+2=4, на шта је, многим текстовима на овом сајту указивано од многих аутора, а и коментатора.Видите стање у Србији, огромна разлика сада у време кампање ( умивено, лепо, позитивна енергија на све стране ) и период између два изборна циклуса ( тада, и сада зарибало на све стране-почев од хигијене јавних површина и добара, грађевинскох хаоса,... ). Верујем у ову причу због слогана НСПМ. О анкетама-да ли би сте Ви учествовали у тим спинованим дешавањима, да Вас неко телефоном, љубазно, пропита шта мислите... . А Ви, свесни свега и немоћни да се одупрете диктатури ( у то убрајам и наплату позива на 988 за информацију о нечијем броју ), даћете себи одушка кроз ту анкету? Тешко. Проблем су њихови СИГУРНИ гласачи, размештени и ушушкани на многим радним местима. И ови, нови, што чекају ко запета пушка.
Препоручи коментар:
15
2
субота, 14 април 2012 08:29
гаврило
Браво Татјана!
Препоручи коментар:
8
3
субота, 14 април 2012 10:57
Vladimir
Saglasan sam da je dobra inicijativa, ali imam valjda pravo da budem skeptican.Ne prema dobrim namerama NSPM-a prema Srbiji, vec prema nacinu trenutnog delovanja.Mozda ce izbori pokazati da je NOPO preuzeo i "zastitio" veliki broj rasutih glasova, koji bi prema vecinskom sistemu pripali najjacima i najomrazenijima, ali je to veliki rizik.Naime, dok hulje i prijatelji brizno sakupljaju glasove, sabijaju redove, strogo profilisu biracko telo, prosrpski blok se hrabro deli na cetiri, pet, sest stranaka, odnosno izbornih lista.Voleo bih da predju cenzus, dapace, voleo bih da osvoje po 20%, i da u koaliciji odaberu najbolje od svih da sacine vlast.Ali, izbori su davno savladana tehnika, politicka tehnologija, koja jasno definise rasipanje glasova...
Препоручи коментар:
11
2
субота, 14 април 2012 11:38
СаваСаки
Све више сам убеђен да је `` Иницијатива`` и учешће на парламентарним изборима права ствар .
``Ко се врабаца боји , жито не сеје `` !
Мени је битна само једна ствар - САДА ИМАМ ЗАШТА И ЗА КОГА ДА ГЛАСАМ !
Једноставно гласам за оно што осећам да је део мене !
Мало ли је !?
Препоручи коментар:
17
3
субота, 14 април 2012 11:50
фристајло
Уместо бојкота избора, неважећих листића (по закону, да би то дало ефекта, треба да их буде 50%+1) и других видова притиска на политичку класу у Србији, било би сјајно "потурити им у Скупштину неколико "Вукадиновића" као посланике, па- да видимо шта ће онда...
А ви сви сад замислите каквог би ефекта имало да Ђорђа могу да чују сви у Србији; будући да је следећи мандат било које опције у Србији врло споран и највероватније врло кратког трајања- у шта НОПО може да прерасте.
Окупирајмо Србију, али- на српски, оригиналан начин...
Препоручи коментар:
28
2
субота, 14 април 2012 11:50
Vera Nastasovic
Uopšte se ne slažem sa vašim mišljenjem da formiranje ove opcije nije dobitna kombinacija. Naravno da u početku mora da bude teško i mukotrpno ali takav čin znači da nade u Srbiji ipak ima. Ne može se očekivati neki strašan uspeh, ali kad takva opcija postoji, postoji i nada da se nešto može uraditi. U Srbiji ima mnogo pametnih nepotkupljenih ljudi koji su sada u zapećku baš zbog svog opredeljenja. Vukadinović samo treba da izabere dobar tim i s vremenom će postati ozbiljna opasnost po sve vlasti koje ne rade za dobro cele zajednice. Želim im uspeh na izborima, izgleda da će na kraju ipak imati za koga da se glasa.
Препоручи коментар:
17
2
субота, 14 април 2012 13:48
Slavomir Srpski
Interesantna je teza nekog Vandala na sajtu: on samouvereno tvdri da SNS mora da laze da bi dobila izbore? Pa sta je tu novo, gosn,. Vandalu? Zar dosadasnje vlasti nisu vec dovoljno lagale u prethodnim izborima da bi pobedili: 20000000000 novih radnih mesta, 1000000000 Evra besplatnih akcija, i Kosovski megdan i jevropske sandzacke kucice, sve..A eto, mi nezahvalnici se okomismo na jadne SNSovce, jerbo nam .... njihove lazi o euforicnim evrounijacenjima gosn,Nikolic-Vucica? U stvari Vandal je u pravu: ako nam nisu .... neka zedjogladovanja (Nikoliceve podvale), zasto bi nam .... sadasnji Nikolicev kiseo kupus? Pa mi smo zaista nenormalni ljudi! Zar ne???
Препоручи коментар:
9
2
субота, 14 април 2012 16:58
Vladimir@VandaL
Nije umesno propagirati SNS, kada vec postoji NOPO, i kada je vec omoguceno komentarisanje teksta o NOPO, kao i svih drugih.
Spominjanje SNS je off topic.
Jeftinu propagandu ostavite za novine i spinovanje. Zar je kadrovski isprazna SNS alternativa propalokadrovskoj DS. Ili izandjalokadrovskoj SPS, ili porodicnom PUPS-u, ili partiji od jednog coveka JS...manipulativnom Dinkicu i njegovim lakozamenljivim izmisljenim expertima?
SNS ima tri clana, od kojih je Tabakovicka najstrucnija. I ta tri clana, i saka onih zeljnih boravka u vlasti treba da vode drzavu. Da njima prepustimo eksperimente, zamisli i vizije, koje se ne pokazuju ni u kampanji, pa se angazuju nekakvi experti za kampanju.
Naravno da treba svetski expert za kampanju partiji bez programa..
Naravno da nisu alterrnativa, svi oni koje gledam pred okupljanja mesnih odbora, zeljni neke kombinacije u vlasti. I njihove ustogljene politicke sekretare, koji su vec podigli bradice...
Kratko..NE
Препоручи коментар:
15
1
субота, 14 април 2012 18:34
фристајло
Читам коментаре и овде, и на другим, сродним текстовима. Озбиљно заинтересован да помогнем (у границама својих моћи) да ова идеја успе- напомињем коментаторима који додају и своје идеје за допуну 20 програмских тачака Иницијативе и Листе- за то има времена; па, и смисао организовања свега овога (бар сам ја тако схватио) је да те нове (или старе, како ко гледа)идеје поново добију простор. Ко је до сада пратио овај сајт, све их је чуо по неколико пута, а свакако и протагонисти ове нове, сазреле концепције, и свакако да ће бити озбиљно размотрене, у ситуацији у којој се могу применити.
Но, од нечег се мора почети; то су ових 20 тачака, и време је да сви по мало одступимо од себе, да би дошли до нас; ја то потпуно разумем и прихватам. Морамо дати простор квалитету пред квантитетом, и не инсистирати на личној, већ општој потреби, јер, ако то не урадимо- следује нам општа, па самим тим и лична катастрофа.
Ја у ово верујем, а ни у шта нисам веровао 20 година.
Препоручи коментар:
19
3
субота, 14 април 2012 18:59
Напрад патриоти
У прави час.
Нема рано и касно.
Ако сте чули за познатог Др Деретића.
Сличне тачке.
Обједините све снааге. Нема мањина и већина. Постоји победа. Победите. Не расипајте гласове. Цензус не представља ништа. Нисам скептик, али трајански коњи су одвећ популарни и могући. Уједините гласове, иначе пропадосмо.
Тражимо победу обједињених патриота и патриотских мањина.
Препоручи коментар:
10
7
субота, 14 април 2012 19:51
Јасна Симоновић
Ко је то Председник странке НОП-а Никола Тулимировић?
Препоручи коментар:
5
1
субота, 14 април 2012 23:11
Горан Станковић
@Јасна Симоновић
Браво, ко други. И сам сам се запитао. Али, прво ту је гдин Вукадиновић, ако и он разочара, неће бити први. Друго, на самом сајту НОПО-а има занимљива идеја око кандидовања ( осим двојице, извесно ). Упутио сам ( ел.поштом )сугестије уредницима сајта и руководству странке. У жељи фер представљања кандидата. Драго ми је да се сами морате кандидовати, а онда скупљате бодове. Почетак сваке приче се врти око неког појединца, али, волео бих да и Ви постанете део те приче. Носите одговорност за изговорену реч, професионално сте успешни, коментари говоре да сте и политичко биће ( у смислу да би сте имали шта допринети нашој малој-великој Србији ). Нека саборност отпочне, нека време промовише дорасле, нека политика постане само пристојно плаћен посао.
Препоручи коментар:
9
1
недеља, 15 април 2012 00:23
Даница Петровић
Време је да изађемо из времена у ком су,што рече Андрић, будале говориле,а фукара се обогатила.За такву борбу микада није касно.Српски интелектуалци немају права да летаргично ћуте и да се повлаче пред најездом полукриминалних скакаваца који су са друштвеног дна доспели на врх политичке лествице."Ниједан од понуђених одговора" јесте одговор који очекујемо.Мораће дуго и упорно да се говори.Срећна вам борба,јунаци!
Препоручи коментар:
13
2
недеља, 15 април 2012 11:39
Jasna Simonović
Goran Stanković,
HRISTOS VASKRSE! Neka ognjena sila Vaskrsenja Hristovog razgori naša srca!

Ovo je Poruka izuzetnog pravoslavnog sveštenika meni, a ja je evo nesebično prenosim vama i svima koji je čitaju i ne čitaju...

Hvala za lepo mišljenje o meni, sada se moram dodatno truditi...

Biće mi drago da narednih dana proučim da li je Djordje Vukadinović pravilno darovao svoje ime ovoj za mene nepoznatoj stranki, a NSPM "upregao" ka Pravom putu na koji svi treba da izađemo...

Takodje ne znam da li je link za NOPO koji imam pristupnica stranki ili je jedan, po meni, globalno autentičan konkurs za najbolje "političare"..
Rado bih "sredila" farmaceutsku industriju sa bilo koje od nekoliko pozicija naše "države koje ima", zaista je i Bogu i Ocu dosadilo da je Munova sekta kriva za sve...
Rado bih preporučila i druge ljude od "znanstvenog zanata"...
Može li u NOPO da vaskrsne moja mala umna i delovodna tvorevima da je Neutralna Serbia USA kao lepa formula života za sve?
Препоручи коментар:
7
2
недеља, 15 април 2012 11:51
трагач
Да смо нпр. на Исланду, ова би листа собзиром на бедно стање у којем смо, добила преко 50% и одувала све доказане паразите, штеточине и уништаваче. Прикључиле би јој се јавне личности, глумци и сл. и лако би све постојеће странке заслужено изгубиле на изборима. Код нас, у простору загађеном странчарењем и другим, тешко ћемо стићи до једноставног и доброг решења сличног исландском. Ипак, треба чинити све што је могуће да излечимо Србију. Мој глас имате.
Препоручи коментар:
10
1
недеља, 15 април 2012 12:03
Љаксе Бре
Христос воскресе!

Само ме занима која је мањина у питању, да знам шта сам.
Препоручи коментар:
9
1
недеља, 15 април 2012 12:25
Славољуб
Разумљив је песимизам. Немамо ни паре ни време. Али може да надође лавина! Народу је мука од превараната које гледамо преко 20 година. Слушам приче о некаквом патриотском блоку коме ми тобоже одузимамо гласове. Нема патриотског блока, па да се он цепка. Постоје осведочени лопови и преваранти из скупштине и Двери као пројекат Америке и изведба Демократске странке. Патриота није онај који пљачка своју отаџбину и лаже народ, него људи као што су Вукадиновић, Тулимировић и други из НСПМ и НОПО. Искреност и чисте руке су услов за патриотизам. Остало је опортунизам.
Препоручи коментар:
6
2
недеља, 15 април 2012 12:26
Славољуб
@Љаксе - Власи
Препоручи коментар:
4
1
недеља, 15 април 2012 13:16
Горан Станковић
Ваистину васкрсе!
Хвала Вам гђо Симоновић.
Препоручи коментар:
4
1
недеља, 15 април 2012 17:14
Gordana
Jedino sto mozemo je da isfotokopiramo ovaj program i podelimo svim prijateljima i poznanicima, da ih pitamo koju zamerku imaju i dali su nesto bolje i konkretnije culi u ovoj, i svim predhodnim kampanjama. Mozemo da posaljemo svima koje znamo e mail sa ovh 20 tacaka, da stavimo na facebook,...
Jednom recju da sto vise ljudi u sto kracem vremenu obavestimo o postojanju i sadrzaju spasonosne kandidature.
U AKCIJU LJUDI! Nece nam pomoci niko u ovoj informativnoj blokadi.MORAMO SAMI!
Препоручи коментар:
4
2
недеља, 15 април 2012 19:32
Аранђеловац
Нисам имао намеру да излазим на предстојеће изборе, али када сам прочитао НОПО почињем да се ломим.
Препоручи коментар:
8
2
недеља, 15 април 2012 22:22
Konobar
Konacno je neko uman razbio politicku zabokrecinu na ovoj barustini. Sam nacin na koji je to uradjeno uliva nadu da ce uspeti da se nose u Skupstini sa halavim politikantima i brane interese Srbije od Briselista. Neka sa srecom bude - Najkraca kampanja i najbolji rezultat na izborima.
Препоручи коментар:
8
1
уторак, 17 април 2012 03:25
VandaL 3. odgovor.
Kako je kalkulisao prvi na listi NOPO da ne bi bio „kalkulant“? Upisavši u registar političkih stranaka NOPO kao manjinsku političku stranku, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije sprečilo zloupotrebu prava NOPO koji nije želeo da plati iznos od 2.600.000 dinara, koliko je bilo neophodno za upis stranke koja nije manjinska. Na taj način, Ministarstvo je omogućilo privilegovan položaj NOPO, koji je fingirana manjinska stranka, pri raspodeli glasova u Narodnoj skupštini. U narednih nekoliko dana videće se da li će i RIK, poput Ministarstva, dopustiti fingiranje NOPO kao manjinske političke stranke, te još jednom – zloupotrebu izbornog prava.


(Ovo je deo članka Vesne Rakić-Vodinelić iz E-Novina)
Препоручи коментар:
2
0
уторак, 17 април 2012 04:29
Милош Милосављевић
Дозволити народу да "демократски, на изборима, простом или условљеном већином" одлучује о својој судбини је потез раван утопизму. Тако нешто се до сада није ни десило нити ће (у пракси). "Народна воља" је утопистички појам, а чак и кад се ретко догађала водила је тешким несрећама. ИНИЦИЈАТИВА не треба да имплементира "вољу народа", она треба да понуди јасне директиве и да пронађе јасне ауторитете који ће да је спроведу! Шта будућем српском друштву треба да значе опције да можда изгласа приступ НАТО пакту али не и придруживање ЕУ? Или се рачуна да је тако нешто немогуће? А шта ако се догоди?Не, него пријатељи, недвосмислене идеје, циљеви и стратегије са јасно наведеним носиоцима тих идеја, а лако ће се за такве идеје придобити следбеници.Данашњи носиоци Новог светског поретка су и сањали растурање друштава које воде људи од рођења припремани за те послове а сан када ће масе "одлучивати о својој судбини" им се увелико обистињује... Ако нешто и крене наопако, они мало коригују. Ратом
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 17 април 2012 09:21
bole
Nije isto kad gospodin Vukadinović piše u NSPM i recimo izađe za govornicu i pred kamerama koje prati daleko veći broja ljudi nego što čita NSPM , iznese svoje mišljenje ...Pa se posle svemu tome da publicitet putem dnevne štampe !!!!! Daleko me više plaši sudbina njegova i njemu sličnih ljudi po razmišljanju... Pred nečijim ličinim olako i nezakonito stečenim interesima , ljudski život ne vredi mnogo .... Molim se bogu da se iskra Vukadinović rasplamasa u bezbroj iskri kao na palenju Božićnog hrasta i da te iskre zasvetle nebom Srbije jače nego što nas obasjava sunce! Bog ti pomogo dobri čoveče i neka te prati na svako koraku !!!!Sretan sam što postojiš !
Препоручи коментар:
7
1
четвртак, 19 април 2012 06:34
Mikoš
Večite poglavice,mali ljudi velikih sujeta.Svi će vam reći da je političar sinonim za čoveka bez karaktera,prevaranta.Verovatno prvi iznosim da je u SAD osamdesetih urađena studija,kako da se vlada ,,demokratijama".Cilj je dovesti narod u stanje APATIJE i izbaciti ga iz arene polit.odlučivanja.Tada ne postoji javno mnjenje kao korektor vlasti.U POLITICI NEMA POPRAVNOG kod ozbiljnih.Ovo govori o infantilnosti naroda a izvesno je i zatupljenosti.Situacija me podseća na BOLESNOG ČOVEKA KOJI JE BEZVOLJAN DA SE LEČI.Od pajaca vodi konac gde je i izvor finansiranja,koji se krije kao zmija noge. NOPO vidim kao NOVU NADU da pokrene proces razbistravanja,jer kao što reče Dučić:,,Mutna vremena kao mutne reke na površinu izbace šljam."Za početak je dovoljno VRATITI NADU i biti MOST PREKO APATIJE.Nadam se ne prekasno.Moj uzor je Šarl de GOl.
Препоручи коментар:
3
0
 
 
 
Преносимо

Вукадиновићева брука

PDF Штампа Ел. пошта
Весна Ракић-Водинелић   
понедељак, 16. април 2012.
(Е-новине)
Како је калкулисао први на листи НОПО да не би био „калкулант“? Уписавши у регистар политичких странака НОПО као мањинску политичку странку, Министарство за државну управу и локалну самоуправу није спречило злоупотребу права НОПО који није желео да плати износ од 2.600.000 динара, колико је било неопходно за упис странке која није мањинска. На тај начин, Министарство је омогућило привилегован положај НОПО, који је фингирана мањинска странка, при расподели гласова у Народној скупштини. У наредних неколико дана видеће се да ли ће и РИК, попут Министарства, допустити фингирање НОПО као мањинске политичке странке, те још једном – злоупотребу изборног права.
Ћирилица, стерилизација, везивање пензија против урока: Ђорђе Вукадиновић
Modus acquirendi
1) Како је политичка странка Ниједан од понуђених одговора (НОПО) стекла статус уписом у регистар? Ево овако:
Извод из регистра политичких странака (Министарство за државну управу и локалну самоуправу):
НОПО је регистрован под редним бројем 74, као:
НИЈЕДАН ОД ПОНУЂЕНИХ ОДГОВОРА
политичка странка влашке националне мањине
скраћени назив: НОПО
датум оснивања: 02.07.2010.
датум доношења решења о упису: 14.10.2010.
седиште: Београд, Булевар ослобођења 60
заступник: Никола Тулимировић
2) Које услове мора да испуни једна политичка странка да би се сматрала странком националне мањине?
Одговор садржи чл. 3. Закона о политичким странкама („Сл. гл. РС“ 3672009): политичком странком националне мањине у смислу наведеног закона сматра се она странка „чије је деловање, посебно усмерено на представљање и заступање интереса једне националне мањине и заштиту и унапређење права припадника те националне мањине у складу са уставом, законом и међународним стандардима, уређено оснивачким актом, програмом и статутом политичке странке.“
О достигнућима НОПО у заступању интереса влашке националне мањине, као и у заштити интереса те мањине, јавности Србије није баш ништа познато. Али, познато је како је дошло до тога да се НОПО упише у регистар странака као мањинска политичка странка: „Ниједан од понуђених одговора (НОПО) је политичка странка у Србији, про форме регистрована као партија која заступа влашку националну мањину. Прва оснивачка скупштина НОПО-а је одржана 15. октобра 2008. године у Београду. За првог председника је изабран Никола Тулимировић. Покретачка снага за оснивање странке је нађена у дуготрајном незадовољству постојећим политичким чиниоцима. Непуних месец дана по усвајању Закона о политичким странкама у Народној скупштини, НОПО је Уставном суду поднео иницијативу за оцену уставности овог закона. У иницијативи се, између осталог, истиче да закон онемогућава политичко удруживање и уводи дискриминацију по имовном стању. На поновљеним изборима за Скупштину општине Вождовац, одржаним 6. децембра 2009. године, НОПО је, без предизборне кампање, наступио са листом од 39 кандидата (бира се 56 одборника) и заузео је 9. место (од 14. листа), са освојених 0,83 % гласова изашлих бирача. Применом Закона о политичким странкама, НОПО је 23. априла 2010. обрисан из Регистра политичких организација. Убрзо потом су чланови најавили да ће обновити, тј. поново основати Ниједан од понуђених одговора, овога пута као мањинску партију, јер нису желели да на име такси за оснивање уплате више од 2.600.000 динара, колико је по тада важећим законима било потребно за регистрацију странке која није мањинска. Друга оснивачка скупштина је одржана 2. јула 2010. у Београду, а НОПО је у Регистар политичких странака уписан тек 3. новембра 2010. године.“ (Википедија, слободна енциклопедија; подв. ВРВ)
3) Да ли се међу политичким циљевима које је себи поставио НОПО и на једном месту помиње унапређење положаја влашке националне мањине?
На веб сајту poslanik.nopo.org.rs нема ни једне једине речи о влашкој мањини.
4) Како се на уобичајени начин означавају политичке странке националних мањина?
На основу чл. 18 ст. 2. Закона о политичким странкама - назив политичке странке националне мањине, ако је то предвиђено статутом, може бити и на језику и писму националне мањине. Назив на језику и писму националне мањине уписује се у Регистар после назива на српском језику и ћириличком писму.
Ево примера како је то учињено за једну стварну влашку мањинску странку у Регистру политичких странака које води Министарство за државну управу и локалну самоуправу:
Влашка демократска странка Србије - Partia democrată a Rumănilor din Sărbie
политичка странка влашке националне мањине
скраћени назив: ВДСС-ПДРС
датум оснивања: 25.04.2004.
датум доношења решења о упису: 21.01.2010.
седиште: Бор, Добривоја Радосављевића Бобија 46
заступник: др Предраг Балашевић
5) Ко је дужан да контролише правно својство једне политичке странке, са становишта да ли је у питању странка националне мањине?
Ту обавезу, најпре, има Министарство за државну управу и локалну управу. На основу чл. 23. Закона о политичким странкама, међу осталим својствима странке уписује се и податак да странка има „положај странке националне мањине“. Акти на основу којих се врши упис политичке странке, поред пријаве јесу: записник са оснивачке скупштине; оснивачки акт; изјаве оснивача о оснивању политичке странке, на прописаном обрасцу, које садрже оверу потписа; потврде о упису оснивача политичке странке у бирачки списак; по два примерка програма и статута; акт о избору заступника политичке странке и оверену фотокопију личне карте заступника политичке странке, а ако она не садржи податак о пребивалишту и адреси и потврду о пребивалишту. На основу ових аката, а нарочито на основу оснивачког акта, програма странке и њеног статута, Министарство контролише да ли је у питању политичка странка националне мањине или друга. Уписавши у регистар политичких странака НОПО као мањинску политичку странку, Министарсто за државну управу и локалну самоуправу је допустило, тј. није спречило злоупотребу права НОПО, који није желео да плати износ од 2.600.000 динара, колико је било неопходно за упис странке која није мањинска. На тај начин, Министарство је омогућило привилегован положај НОПО, који је фингирана мањинска странка, при расподели гласова у Народној скупштини, о чему ће даље бити речи.
Поред Министарства за државну управу и локалну самоуправу, обавезу контроле да ли је једна политичка странка одиста мањинска, мора да врши и Републичка изборна комисија (РИК). У чл. 81. ст. 4. Закона о избору народних посланика („Сл. гл РС“ 35/2000, 104/2009 и 36/2011) прописано је: „О томе да ли подносилац изборне листе има положај политичке странке националне мањине, односно коалиције политичких странака националних мањина одлучује Републичка изборна комисија при проглашењу изборне листе, а на предлог подносиоца изборне листе који мора бити стављен при подношењу изборне листе.“
У наредних неколико дана видеће се да ли ће и РИК, попут Министарства, допустити фингирање НОПО као мањинске политичке странке, те још једном – злоупотребу изборног права.
Modus operandi
Решен да реши влашко питање: Ђ. Вукадиновић
1) Шта је наводно, а шта стварно навело грађанина Ђорђа Вукадиновића да се стави на чело изборне листе НОПО?
Његовим речима: Вукадиновић је рекао да би, да је желео да наступа као калкулант, подржао неку од већих странака, али да је одлучио да подржи НОПО зато што је реч о странци поштених младих људи „без залеђа", који нису „резервни играч" било које друге политичке партије.
Поред тога, НОПО је подржала документ „Иницијатива за спас Србије" који је припремила "Нова српска политичка мисао" (РТВ, 12. IV 2012).
Како је калкулисао Ђорђе Вукадиновић да не би био „калкулант“? Врло лепо и једноставно. За улазак у Парламент политичким странкама је потребно да освоје преко 5% гласова бирача који су изашли на изборе, са изузетком политичких странака националних мањина, које могу ући у Парламент и ако освоје мањи проценат. Да би први на листи партије националне мањине могао да уђе у парламент, мора прекорачити тзв. природни праг. Он се израчунава као проценат гласова који мора освојити политичка странка, да би освојила први мандат (мандат првог на листи). Тај број није унапред одређен, већ зависи од величине изборне јединице, броја странака које учествују на парламентарним изборима, излазности бирача, као и метода који се користи за прерачунавање гласова бирача у посланичке мандате. При очекиваној излазности од око 60% бирача (претходни избори) и приближно истом броју странака као на претходним изборима, природни праг за један мандат износи око 0,4%, што представља око 16.000 гласова (види ближе: Ј. Лончар, Изборна формула и репрезентација мањина).
Дакле, наш „независни аналитичар“ није желео да лоше калкулише, те да се прикључи некој од изборних листа немањинских политичких странака, на n-том месту, за које би морао освојити стотине хиљада гласова. Он се скромно, као први међу једнакима, придружио „поштеним младим људима без залеђа“, који ће му, нада се, обезбедити удобно залеђе за само 16.000 гласова.
2) За које интересе влашке мањине ће се Ђорђе Вукадиновић залагати, на основу програма НСПМ?
Тако што ће неодустајно спречавати влашку мањину да у саставу Србије приступи ЕУ, иако је њихова матична држава (Румунија) већ чланица.
Тако што ће влашку мањину зауздавати у сецесионизму кад год покуша да одржава односе са својом матичном државом.
Тако што ће влашку мањину обавезивати да сваки прилог добијен из своје матичне државе (иностранства) обавезно назначи на сајту НОПО.
Тако што ће својеручно стерилизовати силоватеље повратнике, припаднике влашке мањине.
Тако што ће натерати влашку мањину да општи ћириличним писмом.
Тако што ће у скупштини користити језик националне мањине на чијој листи је изабран, а то ће досадашње уникатно врскање на српском, учинити апсолутно непоновљивим на матерњем.
Политичким настојањима Вукадиновића да се избори за посланички мандат, по цену фикција и злоупотреба, крај се, по свему судећи не назире. Но, то ће остати његова полуприватна ствар и срамота и неће постати јавна брука само ако они који су за то задужени, а у овој фази то је Републичка изборна комисија, не спрече прерастање приватне злоупотребе изборног права у јавну.
 
 
 
 
 

Вукадиновићева брука

недеља, 15 април 2012 15:56
Дероко
Ово мора да је озбиљна ствара када госпоћа Весна Ракић-Водинелић овако пише и предлаже забрану.
Препоручи коментар:
198
21
недеља, 15 април 2012 15:58
.......
Верујем да ће господин Вукадиновић боље бранити права Влаха но што друга србија брани и заступа права и интересе Срба.
Препоручи коментар:
247
27
недеља, 15 април 2012 16:09
Поздрав из Бања Луке
Чим е-новине и Весна Ракић-Водинелић пишу овако то значи да је ово добар пројекат.
Препоручи коментар:
242
27
недеља, 15 април 2012 16:10
Милоје
Беспредметно је расправљати са овима чије су "заслуге" такве да ординирају на "е новинама". Треба човек бити добро плаћен да врши Сизифоф посао.
Препоручи коментар:
155
16
недеља, 15 април 2012 16:11
au
Kako pište "drugosrbijanci". Baš ih je zabolela i uplašila pomisao da bi neki nezavisni i istinski patriotski glas mogao naći u skupštini.
Препоручи коментар:
151
19
недеља, 15 април 2012 16:20
Печорин
Смехотресна Ракић Водинелић... исукала је оптужницу из рукава.Она нема ни толико проницљивости да се упита зашто је господин Вукадиновић морао прибећи оваквом начину кандидовања, него одмах бљује ватру.Тешко земљи у којој је камење свезано, а Весна Ракић.........
Препоручи коментар:
158
17
недеља, 15 април 2012 16:24
Vlajna
Mislim da je dobro to što se pojavila jedna partija koja barem nominalno brani prava Vlaha. Jer danas preti opasnost svemu onome što su veliki Srbi vlaškog porekla ugradili u temelje srpske državnosti i srpske kulture. Nema sumnje da bi srpska država i srpska kultura bile mnogo siromašnije bez Nikole Pašića, Lazara Pačua, Branislava Nušića, Jovana Sterije Popovića, Zorana Hristića, Konstantina Popovića, Aleksandra Vuča, Taška Načića i drugih velikih Srba i Srpkinja vlaškog porekla. Nije neobično to što Druga Srbija tako panično reaguje na pojavu vlaške političke opcije, jer Druga Srbija predstavlja suštu suprotnost onoj Srbiji za koju su se, na različite načine ali podjednako požrtvovano, borili Nikola Pašić i Konstantin Popović, kao i mnogi drugi poznati i manje poznati Srbi vlaškog porekla...
Препоручи коментар:
153
18
недеља, 15 април 2012 16:26
Србин агностик
Верујем да је цео текст у духу наслова. Мизеран.
Препоручи коментар:
129
12
недеља, 15 април 2012 16:26
Gordana
Auuuu! Koja panika!Cak i da je tako, sramota je cime moraju casni ljudi da se sluze kako bi bili u mogucnosti da przentiraju javnosti spasonosni program za upropascenu Srbiju.Samo vi obilazite stale o OBECAVAJTE kule i gradove i onako vise nikoga nemozete da prevarite.
Препоручи коментар:
130
11
недеља, 15 април 2012 16:34
Страдија
Ови су већ почели да вас рекламирају,него зашто Србија не сме да има Закон о финансирању политичких партија?!
Препоручи коментар:
104
9
недеља, 15 април 2012 16:38
...
Ми смо већ навикли да из редова Друге Србије долази огољени говор мржње. Другосрбијанци, ти шампиони политичке некоректности, већ су показали шта мисле о Африканцима, муслиманима. Јеврејима, Русима и Ромима, а сада су на ред дошли Власи. Другосрбијанска идеологија нетрпељивости никада није имала упориште у српском народу па неће ни овога пута. No pasaran! Ei nu trebuie să treacă! Они неће проћи!
Препоручи коментар:
117
11
недеља, 15 април 2012 16:41
Nikola
Ma koliko se često neslagao sa e-novinama, to jest nikad se nisam slagao, zasita nisam siguran koliko je NOPO stranka koja se bori za nacionalne manjine, a koliko je to način da udju u skupstinu...
Препоручи коментар:
66
57
недеља, 15 април 2012 16:47
Влада
Немојте да вас заведу или поколебају овакви текстови. Нити смемо дозволити да се читава ствар пребаци на причу о "Власима". Јасно је да овде постоји политички картел који не допушта да се појави ни једна нова, а независна и неконтролисана политичка снага. НОПО као мањинска странка им није сметао док се није појавио господин Вукадиновић и нарочито Иницијатива за спас, а сада је настала паника и захтеви а забраном, иако би чак и сада са Ђорђем, у најбољем случају могли да освоје можда 5-6 мандата. Али и то би било довољно да се у парламенту препозна разлика и види ко је ко.
Препоручи коментар:
114
13
недеља, 15 април 2012 16:54
Mile
Ha ha, tekst Vodineloviceve me veoma zabavio. Covek bi od pravnice ocekivao da komentarise zakon o politickom predstavljanju manjina, umesto toga ona se odlucila za vredjanje "konzumenta" tog prava.
Sam zakon je vrhunska glupost i NOPO je to ovom inicijativom jasno pokazao.
U demokratiji niko ne bi smeo imati privilegiju u predstavljanju vec jednaku startnu sansu sa ostalima.
Problem manjinskog predstavljanje se bolje resava direktnim izborom narodnih poslanika tako sto se iz svake izborne jedinice bira po jedan poslanik. Ako je u jednoj izbornoj jedinici jako prisustvo manjine buduci poslanik se itekako mora potruditi da predstavlja njene interese jer, prirodno, ne bi mogao biti izabran na to mesto.
Ovako imamo (opasni) cirkus i stalnu teznju celine da se drobi na manje specificne zajednice da bi bila valjano predstavljeno. Vrlo brzo mozemo ocekivati stvaranje leskovacke, valjevske ili rudnicke nacionalne manjine.
Zasto ne?
Препоручи коментар:
94
11
недеља, 15 април 2012 17:00
Милић Петар Кецман
Ми смо решили да опстанемо, и тој борби употребићемо сва средства!

Ако се морамо изјаснити и као мањина у сопственој држави урадићемо и то, буните се што користимо законе и права! У тексту поменути П.Балашевић скупа са једним свештеником баца дрвље и камење преко тв Дојче Веле (TV DW) на Србију, прича о вишевековном угњетавању, само о геноциду (још) није проговорио.
Препоручи коментар:
85
7
недеља, 15 април 2012 17:06
Милан
Циљ оправдава средство. А циљ НОПО је племенит. Ослободити земљу Србију од зла који се представља као "политичка елита". Господине Вукадиновићу не обраћајте пажњу, само напред. Има нас који ће Вам се врло брзо прикључити. Треба бити само истрајан. Ови избори нису толико важни колики им се значај придаје. Земља је у колапсу. Иако победи ДС, УРС, ЛДП, ЛСДВ, ... врло брзо ће се суочити са социјалним бунтом на улици.
А што се тиче 2.600.000 динара прво проверите изворе финансирања осталих странака и НВО. Већ само сазнање да НОПО нема те паре, много говори позитивно о њој.
Препоручи коментар:
107
9
недеља, 15 април 2012 17:09
Vlajna
Vlasi su vekovima delili sudbinu srpskog naroda. Vlasi su živeli doslovno na svim prostorima na kojima su živeli Srbi - ne samo u istočnom delu današnje Srbije, nego i na prostoru Dalmacije, Like, Makedonije, Kosova i Metohije, Crne Gore i Boke, Bosne i Hercegovine... U koncentracionim logorima nacističke NDH, pravoslavni Vlasi stradali su na isti način na koji su stradali pravoslavni Srbi. I zato, kao građnka Srbije srpsko-vlaškog etničkog porekla, poručujem svim svojim srpsko-vlaškim sunarodnicima: Srbi i Vlasi svih srpskih zemalja - ujedinite se!
Препоручи коментар:
114
7
недеља, 15 април 2012 17:09
Miloš Marković
Nikola,
šta god da je u pitanju, stvar zaslužuje podršku. Već samo pokazivanje izvitoperenosti i zatvorenosti našeg izbornog zakonodavstva, velika je stvar. A ako kroz tu rupu u zakonu uspe da se provuče još i neka patriotska priča ili kandidat, to je već više nego što smo mogli da očekujemo od ove depresivne izborne kampanje.
Препоручи коментар:
84
9
недеља, 15 април 2012 17:10
steta sto e-novine nemaju izdanje na papiru, mogle bi jos cemu i posluziti
Ja ustvari i nemam svoj stav ni oko cega. Misljenje formiram tako da bude suprotno od onog u e-novinama. Tako sigurno znam da je ispravno.
Препоручи коментар:
104
10
недеља, 15 април 2012 17:17
Lav
Stranke nacionalnih manjina služe za manipulacije poslanicima iz većinskih stranaka odnosno naroda ili da ucenjuju srpski narod preko Tadića npr. SVM.

Zašto je bruka Vukadinovićeva, setite se da je Romska partija Srbije kandidovala Dragana Đajića poznatog sportistu ali njegova afera i hapšenje su ga sprečili da bude na listi 2008 g.

G-din Vukadinović koristi demokoratsko pravo, legalista je i ima pravo da se kandiduje, mene srpske sam nacionalnosti, jedna partija nesrpska , htela je da kandiduje na manjinskoj listi ali ja sam iz privatnih razloga odbio.

Legalno je i demokratski za gospođu Rakić kada u drugom izbornom krugu za Tadića glasa koalicija zvana "šiš i goliš" . Kao i na predsedničkim izborima, kako se nije setila da predloži da predsednički kandidat mora skupiti 100 000 glasova da bi se registrovao .
Препоручи коментар:
77
7
недеља, 15 април 2012 17:25
Бели Орао
Почело је. Ако вас нападне и НСПМ (Н-аташа, С-оња, П-авићевић и М-аринела) не знам шта ћете да направите. Чувајте се.

П.С.
Не иде ми никако у главу како то да ми немамо овакав Ко(Корпус).
Препоручи коментар:
62
6
недеља, 15 април 2012 17:36
Crnogorsko-vlaška Jevrejka islamske veroispovesti
Ovo je strašno! Moj otac je Crnogorac iz Boke, njegova majka je Dalmatinka, a moja majka je rusko-grčkog porekla. Ja sam se oduvek osećala kao Srpkinja i niko me do sada nije sprečavao da se izjašnjavam kao Srpkinja. A sada bi ova gospođa Rakić-Vodinelić htela da zabrani ljudima da se deklarišu onako kako oni to žele. Ko je gospođa Rakić-Vodinelić, ko je njoj dao pravo da odlučuje o tome ko sme da zastupa prava Vlaha (ili Srba ili nekog trećeg)? Zbog čega ja ne bih sutra mogla da se izjasnim kao pripadnica vlaškog naroda? Kao građanka Srbije nesrpskog etničkog porekla, moram da priznam da se posle ovakvih reči gospođe Vodinelić, ne osećam baš lagodno. Da li to gospođa Vodinelić najavljuje da ćemo morati da pravdamo svoj identitet? Da li je ona nadležna da izdaje odobrenja kao što su se nekada izdavale potvrde o "čistom arijevskom poreklu"? Ko je njoj dao pravo da preispituje nacionalna osećanja i motive stranaka i građana?
Препоручи коментар:
114
9
недеља, 15 април 2012 17:38
Жељко
Нашла је госпођа на коме ће да тренира строгоћу. Она је правник у држави која врви криминалом и злоупотребама, а никад ништа не рече против правих делинквената. Него се ухватила за „калкулацију”. Ово је њена срамота!
Препоручи коментар:
101
7
недеља, 15 април 2012 17:43
Кочијаш Неготин
Напред драги моји Власи.
После овог написа многи Невласи имају намеру да постану власи. Бар привремено. Србима и свим врстама мањина потребна је истина, част, хлеб, посао. Ова влада, Парламент и Тадић уместо тога нуде EURОPA UEBER ALLES. Нећемо успех бла-бла. Хоћемо да радимо поштено у својим, а не у страним предузећима, код страних тајкуна. Имамо ли своју земљу. Тадић позива странце. Где смо ми?
Зато - Тадићу одлази. Напред Власи, нека Е новине виде јада свог. Jа такође прелазим у влахе да заједно отерамо срамоту из Србије.
Препоручи коментар:
88
6
недеља, 15 април 2012 17:56
Млади Џедај
У мору увредљивих коментара читалаца E новина на овај чланак, нашао се један са којим бих могао да се сложим: "Nemoral politicke pozornice Srbije zapocinje Zakonom o političkim strankama, sa nametnutim taksama za registraciju stranaka u astronomskom iznosu od 26.000€. Na taj nacin se mogu aktivirati samo politicke stranke u sprezi sa poslovnim krugovima Srbije, sto znaci da je vec u Zakon uzidano vlasnistvo tajkuna nad strankama."

Двопартијски систем, који је нужна последица оваквог законодавства је зло, јер успоставља монопол на природно људско право да се баве политиком и јавним питањима.
Препоручи коментар:
81
6
недеља, 15 април 2012 18:03
јбгбгд
"Тако што ће натерати влашку мањину да општи ћириличним писмом."
Ето,чак и то смета овој "боркињи" за "људска права"!?!
Годинама раде на демонтажи Србије газећи њен устав, а сада им смета кандидатура Ђ. Вукадиновића!
Подршка Вукадиновићу, надам се да ће бити још савесних посланика у новом сазиву парламента који ће поставити на право место ове којима Србија није у срцу.
Препоручи коментар:
76
5
недеља, 15 април 2012 18:04
Srđa
Zašto je Srbija besudna, bespravna zemlja bezakonja?

Zato što kvazipravnici dobijaju prostor, i isti koriste da napadnu posledice a ne uzroke.

Tako je Zakon o strankama "dobar", sa njim i kartel i demokratski deficit, a svaka nova stranka, promakla ispod šape, "loša".

Uz to, "beli listići" se forsiraju kao drugi ešalon kartela i antidemokratski izraz. Valjda je sledeće ukidanje izbora?
Препоручи коментар:
65
7
недеља, 15 април 2012 18:04
сељак беземљаш
Признајем.Све што групу људи у које спада и госпођа Весна Ракић Водинелић РАЗОЧАРА мене ОЧАРА.
Препоручи коментар:
71
7
недеља, 15 април 2012 18:12
Vlaški a naški
Posle ovih užasnih diskriminatorskih, netolerantnih i politički ultra-nekorektnih ispada Druge Srbije na čelu sa gđom Vodinelić, došlo je vreme da se svi slobodnomisleći, liberalni, prosvećeni građani Srbije - izjasne kao Vlasi! Setimo se pariskih studenta koji su 1968. demonstrirali sa žutim trakama i parolom "Svi smo mi Jevreji!" Danas smo svi mi, umereni, tolerantni, razboriti građani Srbije, svi mi koji živimo od svog rada i jedva sastavljamo kraj s krajem - postali "Vlasi". Vlasi na okup!
Препоручи коментар:
69
10
недеља, 15 април 2012 18:15
Марко Радовановић
Много је боље питање зашто је изборни систем тако направљен да онемогућава било коме другом (осим партијама и особама које су изродиле деведесете) да започне институционални живот. Наравно, г-ђи Водинелић не пада на памет да покуша да то објасни, нити да прочита програмска начела (која би ваљда требала да буду најбитнија за нечији политички рад, а не начини како су пријављени). Кад се све заједно узме у обзир - долазимо до закључка да г-ђи Водинелић НОПО и Вукадиновић сметају (можда је мало и плаше), што и није за претерано чуђење.
Препоручи коментар:
58
5
недеља, 15 април 2012 18:19
Decko iz B.
I ja mislim da NOPO ide u dobrom pravu kada ih 2.Srbija vec sada napada!

Ali i meni koj trazi alternativu za protest nije sasvim jasno sta NOPO hoce da radi. Inicjativu za spas Srbije sam procitao. Genijalna je, kao i dosta drugo od ekipe NSPM. Postovanje! Ali kako to da se ostvari? Koje poluge mogu da koriste sa par Ljudi u skupstini. I hteo bi cak da odgovore NOPO Lljudi ovim optuzbama. Jer ako se kriju samo iza "mi smo oni novi", to mogu dati moj glas Nikolicu. Ako se kriju iza "oni su gori ili bar isti", za to mogu dati glas Jovanovicu, Dacicu i ostalim folirantima. Ako se kriju iza "mi smo oni koja nece izdati KiM, ali i nista drugo raditi" to mogu da dam glas DSSu i SRSu. Za "platu ili penziju" dajem glas Tadicu i satelitima.

Znaci sta je to sto se NOPO ogranici od tog navedenog sljama? Trebalo bi malo raditi, da se ozivi tih 20ak tacaka iz inicijative u nekakvom dijalogu. Nadam se da NSPM nudi platformu za dialog u tom pravcu i za propagandi materija. Postovanje
Препоручи коментар:
44
9
недеља, 15 април 2012 18:34
Митар
Вукадиновићева брука Весна Ракић-Водинелић

Госпођо, заборавили сте, веће бруке од вас, Соње Лихт, Соње Бисерко, Наташе Кандић, Борке и осталих ,,совјетника здравого разума" овом народу не треба.
Препоручи коментар:
78
3
недеља, 15 април 2012 18:34
Slavomir Srpski
Izvesno da ova inicijativ tesko moze da prodje, ukoliko RIK bude odlucivao, jer NOPO nije manjinska stranka (kao sto je sam Vukadinovic otvoreno izneo i objavio), i to je lako dokazati.

Znaci da je svo ovo dizanje prasine valjalo jedino kao platforma prikazivanja javnosti programa te "stranke", i neki medijski publicitet za to.

Utoliko bi bolo bolje da se glasaci usmeravaju vec postojecim realnim strankama opozicije: pre svcega prema DSS koja jedina ima koalicioni kapacitet da po ogucstvu udje u novu vladu i svojim delovanjem menja sadasnju poliuticku strategiju Srbije. Ne verujem da ima precica, pa je potrebno delovati u skladu sa realnoscu i postojecim zakonima.
Препоручи коментар:
30
23
недеља, 15 април 2012 18:38
Влах агностик
Не кандидује се Вукадиновић да помори свет, но да свака злонамерна, глупа, подмукла, непроницљива, претенциозна - и против Срба и Србије, уперена звер - покаже свој траг.
Стара влашка пословица.
Препоручи коментар:
87
4
недеља, 15 април 2012 18:39
ДРАГАН
зашто и даље власе "гурате" да морају ду буду Румуни? и даље постоји теорија да су власи исто што и Румуни то није тачно .Истина је да има влаха који су се утопили у румунску заједницу и постали Румуни али зато има влаха који су постали Срби(горњи примери)
Препоручи коментар:
55
3
недеља, 15 април 2012 18:53
Ружичасти пантер
Ево, ја ћу да се изјасним као Влах.Ако треба и као Влајина.

П.С. Мислим да Нушић није био Влах него Цинцарин - Алкибијад Нуша. Него то уопште није важно. И једни и други су диван свет.
Препоручи коментар:
81
3
недеља, 15 април 2012 19:07
Светислав Костић
Та женска нема ни трунке моралног права да било шта о изборима говори јер нити из њених уста нити из пера ни једне ријечи протеста због неустане кандидатури грађанина Србије Бориса Тадића по трећи пут заредом за пред-седника Србије.

За Разлику од Ђорђа Вукадиновића, Борис Тадић својом поновном кандидатуром игнорише Устав Србије.
Препоручи коментар:
73
3
недеља, 15 април 2012 19:37
гаврило
Можда ово не би био прави пут у правној и правој држави Србији али ово није ни правна ни права а ни ДРЖАВА! ово је само имитација државе коју су пучем раздржавили ЖУТИ МРАВИ и остали скакавци!За СЛОБОДУ свако средство је оправдано, па чак и ово!Ако треба бићемо сви Власи ионако ЖУТИ све раде да више не буде СРБА! Ђорђе изгледа да сте урадили ПРАВУ СТВАР чим је почело на Вас лајање!
Препоручи коментар:
49
4
недеља, 15 април 2012 19:47
Јаков
Ево и ја се изјашњавам као Влах. До 7. маја сам сигурно Влах а после нешто друго.
То је моје демократско право.
Као Влах сматрам да је Вукадиновићева платформа дбра платформа за Влахе у Србији и убедићу све своје пријатеље да гласају за моју Влашку странку НОПО. Биће много Влаха 6. маја.
Препоручи коментар:
66
4
недеља, 15 април 2012 19:57
Бране 2
У питању је ИНИЦИЈАТИВА ЗА СПАС СРБИЈЕ...окупиће већину народа Србије, јер народ Србије у већини неће оно што и власт и назови опозиција ради!Вукадиновићу пуна морална и свака друга подршка!
Препоручи коментар:
53
3
недеља, 15 април 2012 20:17
Јован Качаки
@Ружичасти пантер: Ви указујете на замешатељство око термина “Влах“. У Далмацији, римокатолици зову православне Србе “Влаји“, или нпр. “Морлаци“. У Грчкој и источном Балкану, Цинцаре такође зову “Власи – Каравласи – Куцовласи“, итд. Дакле: Власи/Цинцари/Аромуни - су се, према околностима изјашњавали као Грци, Власи, Бугари, Срби – а у најновијем времену, неки – нарочито у Источној Србији, и као “новокомпоновани“ Румуни. Ова мадмоазел/мадам – “другосрбијанка“ Ракић-Водинелић их без двоумљења проглашава Румунима! На основу чега – с којим правом? Али – то на страну. Она и њој слични (епитет им прећуткујем из пристојности) ми свим својим “резоновањем“, диктираним од стране “старијег брата“ изазивају само одбојност. Моје претке (Цинцаре? Влахе? Грке?) су у XVI веку Млечани са обронака планина Епира преселили на Пелопонез – и они себе сматрају Грцима. Исто тако – и највећи део Влаха у Источној Србији се осећају Србима – и они то и јесу! Зашто и Вукадиновић не би био Влах? А?
Препоручи коментар:
56
3
недеља, 15 април 2012 20:34
uporno netolerantan
@Vesna Rakic-Vodinelic

"Тако што ће својеручно стерилизовати силоватеље повратнике, припаднике влашке мањине.

Тако што ће натерати влашку мањину да општи ћириличним писмом".

...koja ogorcenost,koji cinizam...SRAM te bilo Vesna!
Препоручи коментар:
64
5
недеља, 15 април 2012 20:51
Vlada
Gospodji V.R-V zelim da stavim do znanja da Rumunija nije maticna drzava nas Vlaha.
Sto se tice gospodina Vukadinovica mogu reci da mi je zao zbog njegove odluke, ali to je njegovo pravo koje ja, naravno, postujem
Препоручи коментар:
35
3
недеља, 15 април 2012 21:15
Peter RV
U CG smo bili odrasli sa osjecajem da su razlike izmedju nas i Vlaha ne-postojece, jer su nas Turci tako i nazivali. Prvi put sam cuo da Vlasi postoje kao etnicka grupa kad sam stupio u kontakt sa Srbijancima. Nemam nista protiv ako me neko zove 'vlah', ako hoce.
Samo naprijed sa "Novom Vlaskom Politickom Misli"!
Препоручи коментар:
53
5
недеља, 15 април 2012 21:44
Пуки
Г-ђа Ракић-Водинелић у свом чланку поставља питања и по навици одмах НУДИ одговоре како их она и њена политичка опција виде.
Очигледно је да она не схвата суштину (што за Водинелиће и није неубичајено) која се састоји у слогану: "НИЈЕДАН ОД ПОНУЂЕНИХ ОДГОВОРА".
Препоручи коментар:
41
3
недеља, 15 април 2012 21:49
david
koliko mrznje prema svemu srpkom pri kraju teksta pokazuje nista drugo do mnedostatak osnovne kluture..
Препоручи коментар:
43
4
недеља, 15 април 2012 21:50
Марко Дарковић
Разумљиво је што се буни Весна Ракић. Она је особа коју издржава страни капитал који улази у Србију кроз НВО сектор. Таквима сметају наведене политичке промене: Кажњавање сецесије и сепаратизма као и подстрекавање на исто, употреба ћирилице, опорезивање страних банака, промена изобрног система, објављивање колико новца и од кога је добила нека нво(то се зове ТРАНСПАРЕНТНОСТ!).
Србија се буди, Србија ће да скине окове, а титоисти и југо-комунисти су срамота српског народа.
Препоручи коментар:
48
3
недеља, 15 април 2012 22:30
Mare
@Vlah agnostik

Ha,ha, care
Препоручи коментар:
26
3
недеља, 15 април 2012 22:47
Velizor
Svakako da nisam pozvan da budem "drveni advokat" gospodina Vukadinovića, svakako da on to ne bi ni želeo,te s tim u vezi smatran da imenovani (o čijim javnim nastupima, jer ne znam sta u sebi govori, mislim sve najbolje)neće zamerti ako se za trenutak obratim Vesni Rakić Vodinelić.
Dakle, da bi jedan akademski gradjanin bio istovremeno i "slobodan intelektualac" ka čemu očigldno stremi autorka ovog anemičnog tekstića, morao bi da pomno prati šta o nekoj temi pišu drugi akademci i slobodni intelektualci.Ako je tako a jeste, živo me zanima gde je autorka pročitala da su autohtoni, etnički Vlasi u istočnoj Srbiji ili bilo gde na na Balkanu,ili u bilo kojoj mesnoj zajednici u svemiru, Rumuni.Gde je to i kada i koji misćeći Srbin utvrdio.Ili joj je to došapnuo neki od velikih boraca za ljudska prava koji tavore po hodnicima briselskih nastanba.
Vlasi su od pre Hrista bili Vlasi.Stoga nema potrebe da ih od Vukadinovića brani bilo ko a ponajmanje Vesna Rakić Vodinelić.
Препоручи коментар:
36
3
недеља, 15 април 2012 22:53
Јован Анастасијевић
Треба јасно и отворено казати: све док свеприсутне резидуе комунизма/југославизма (као нпр.ова госпођа, црне женске, такозване НВО, новокомпоновани “круг Двојке“, разноразне басаре, соње-лихтови, Б-92, е-новине и сличне приказе) имају тако широк и гласан приступ у српским масмедијима и утицај на државне институције – а сада га итекако имају, и у њима преовлађују, црно се пише легитимним српским националним интересима. Да парафразирам једног Човека: Има ли Срба? НОПО би то требало да буде – ако Бог да.
Препоручи коментар:
43
2
недеља, 15 април 2012 23:22
фристајло
Политичким настојањима Вукадиновића да се избори за посланички мандат, по цену фикција и злоупотреба, крај се, по свему судећи не назире.
Нешто се мислим...
Како то да је дотична ћутала док су се странке цепале, прелазили из једне у другу, правили нове, муљали и куповали; сад јој засметало што се Вукадиновић кандидовао?
Или- што се први сетио?
Није, море... Него, схватају колико је опасно- ако успе.
Препоручи коментар:
36
3
недеља, 15 април 2012 23:26
Žiko
Dobro bi bila da piše o milionskim pronevjerama nekih bivših i sadašnjih vlastodržaca a ne o tome što je neko pronašao rupu u zakonu koja nije sankcionisano. Pa neka vidi pravnica kakve su zakone napravili. Podržavam g. Vukadinovića u svemu za borbu Srpskog naroda i svih gradjana Srbije, osim u zločinu. Znajući ga za to ne brinem.
Препоручи коментар:
26
1
понедељак, 16 април 2012 01:00
Коњаник
Скоро да сам био заборавио ово познато име другосрбијанске .... калдрме. Колико ли их је, питам се, и до кад ће да нам узурпирају и кућу и окућницу? Људи из тих редова стварају маглу и дижу прашину где год могу, али њихове циљеве, у које се деловање господина Вукадиновића никако не уклапа, добро знамо: независно Косово, Војводина са законодавном, извршном и судском влашћу (значи независност) и унитарна Босна и Херцеговина (значи укидање Републике Српске).
Критикују национализам, а опседнути су националним и територијалним питањем, само што то није постављено из перспективе српских интереса, него максималистичких нелегитимних захтева нација које Србију окружују.
А кад нас развласте, за утеху ће нам дати школски програм у којем ће се деци пласирати хомосексуалност као пожељан избор.
Радикални хомистички .... не може да поднесе Вукадиновића за скупштинском говорницом. Зато сад кукумавче.
Препоручи коментар:
28
1
понедељак, 16 април 2012 01:16
Ружичасти пантер
Као правник В. Ракић-Водинелић би требало да зна да у праву постоји нешто што се зове "право на кршење права". А као неко ко је дубоко умешан у садашњу "правну" ситуацију у земљи, требало би да размисли да то право на кршење права може добити разне форме.
Препоручи коментар:
26
1
понедељак, 16 април 2012 01:44
!
e-novine, vesna rakic, petar lukovic....brrr...koje su to intelektualne velicine, kako to da nije rekla da e-novine finansira usa, sto ih ne finansira lukovic i rakic, zao im 2 soma evra godisnje, pa onda usaid, 100% smo u pravu.
Препоручи коментар:
29
1
понедељак, 16 април 2012 02:01
minus 273
Pa gospođo Rakić,mora čovek da se snađe jer očigledno ne dobija strane donacije kao vaši ortaci koje bolje da ne nabrajam jer su jako omiljeni u narodu.Inače gospodine Vukadinoviću svaka vam čast na domišljatosti,samo napred.
Препоручи коментар:
31
1
понедељак, 16 април 2012 02:20
Стефан
За све оне који страхују да заиста постоји основ у Закону о политичким странкама да се НОПО треба укинути.

Закон о политичким странкама је ПРОТИВУСТАВАН! Те стога ПРАВНИ ОСНОВ за укидање једног оснивачког акта насталог на основу закона који је противуставан је ПРОТИВУСТАВНИ ПРАВНИ ОСНОВ. Ако се НОПО прогласи да се основао у супротности са Законом о политичким странкама, то доводи у питање и сагласност са Уставом Закона о политичким странкама. Другим речима, ако се НОПО укине као странка, избиће НЕЗАПАМЋЕНИ СКАНДАЛ!

1.Министарство за државну управу и локалну самоуправу је урадило СВЕ пререгистрације СВИХ странака по противуставном Закону.
2.Закон о политичким странкама се МОРА прогласити противуставним и у том случају СВЕ странке морају да се пререгиструју и ИЗБОРА неће бити јер су се све пререгистровале ПРОТИВУСТАВНО.

Водинелићка је покушала на крајње аматерски начин, иако је професор права, да пронађе рупу у праву и ако настави да копа, пронаћиће ово што сам ја горе написао.
Препоручи коментар:
27
1
понедељак, 16 април 2012 02:26
Стефан
Још једна ствар везана за мој претходни коментар.

2) Које услове мора да испуни једна политичка странка да би се сматрала странком националне мањине?

Одговор садржи чл. 3. Закона о политичким странкама („Сл. гл. РС“ 3672009): политичком странком националне мањине у смислу наведеног закона сматра се она странка „чије је деловање, посебно усмерено на представљање и заступање интереса једне националне мањине и заштиту и унапређење права припадника те националне мањине у складу са уставом, законом и међународним стандардима, уређено оснивачким актом, програмом и статутом политичке странке.“

ПОДВЛАЧИМ "УРЕЂЕНО ОСНИВАЧКИМ АКТОМ, ПРОГРАМОМ И СТАТУТОМ ПОЛИТИЧКЕ СТРАНКЕ", Дакле деловање странке је УРЕЂЕНО наведеним документима које странка националне мањине подноси Министарству. Како је Министарство прихватило регистрацију НОПО-а, свака даља прича на ту тему је завршена.
Препоручи коментар:
26
2
понедељак, 16 април 2012 02:41
Стефан
3) Да ли се међу политичким циљевима које је себи поставио НОПО и на једном месту помиње унапређење положаја влашке националне мањине?

На веб сајту посланик.нопо.орг.рс нема ни једне једине речи о влашкој мањини.

Одоговор гђ. Водинелић.

Сва документа која су по закону потребна да буду јавно доступна путем интернета ПОСТОЈЕ и објављена су на интернету у складу са чланом 41. Закона о политичким странкама.

1) ne učini javno dostupnim putem interneta osnivački akt, lično ime zastupnika političke stranke, program, statut i druge opšte akte političke stranke, ako ih donosi (član 16);
Препоручи коментар:
13
3
понедељак, 16 април 2012 02:44
Стефан
4) Како се на уобичајени начин означавају политичке странке националних мањина?

На основу чл. 18 ст. 2. Закона о политичким странкама - назив политичке странке националне мањине, ако је то предвиђено статутом, може бити и на језику и писму националне мањине. Назив на језику и писму националне мањине уписује се у Регистар после назива на српском језику и ћириличком писму."

НЕ СМЕ професор права да употребљава склоп речи "како се на уобичајени начин означавају политичке странке националних мањина". У праву не постоји "уобичајен начин". Ништа се не сме одређивати произвољно!
Препоручи коментар:
22
1
понедељак, 16 април 2012 03:32
Sonja Pavlović
Pročitala sam gro komentara pristiglih na ovaj tekst i jedna stvar me zapanjila: svi koji pozitivno govore o stranačkom angažovanju gospodina Vukadnovića, a to su bezmalo svi koji su uputili komentar, kao najpozitivnije ističu to što se ta inicijativa ne dopada tzv. drugoj Srbiji. Zar je moguće da niko nema ništa pozitivno da kaže o nosiocu liste, programu stranke, ideji kao takvoj, nego se sve definiše u odnosu na ljude koje, koliko shvatam, komentatori uopšte ne cene?
Ne slažem se s gospodinom Vukadinovićem ni u čemu, ali ne vidim ništa sporno u odluci da i ozvaniči svoj politički angažman.
Препоручи коментар:
6
32
понедељак, 16 април 2012 04:45
Зоран
Није лоше, није лоше што сте напарвили партију. Мора мало, то јест мало више, да се протресе ова наша политичка сцена. Превише је једнолична и једнострана. Мислим, никаква је.
Препоручи коментар:
23
1
понедељак, 16 април 2012 04:47
Славољуб
Можда помало чуди да госпођа уопште не улази у релане проблеме и поводе за описани начин оснивања НОПО-а? Нормално, она тврди да је проблем само у нама и баш нигде другде. Нађосмо не само рупу у закону него и националну мањину којој од срца желимо да помогнемо да се избори са "румунизацијом" одавно заступљеном зарад уласка у равноправну заједницу свих народа - СФ Европску унију. А зашто нам је потребна та рупа, госпођо Ракић-Водинелић? Није ли Србија слободна, демократска земља, у којој можемо несметано политички да се организујемо?
Препоручи коментар:
23
1
понедељак, 16 април 2012 07:59
Боки
Вукадиновић је овдје отворио, на један интересантан начин питање шта то уопште значи бити Србин, а да се то још не користи и не примјећује, а то је шта то значи бити Влах. Влах је ријеч Германског поријекла, (које се проширило и на Словенски и на Грчки језик) "онај који говори латински". Срби су 50% Власи (70% у херцеговини), 20 Словени (генетски), па онда све остало. Генетска истраживања говор да ти старосједиоци (Илири и Трачан (значи Власи), (интересантно да немају везе са Албанцима) имају заједничко поријекло. Језик којим су Власи говорили прије романизације (Илири, Трачани и остали) није сачуван. Румунија би дакле требало, овако како се кренуло да захтијева да 50 % Срба, практично на читавој територији на којој живе, препише у Румуне, зато што су између својега прајезика и Српскога, неколико вијекова говорили латински, пређе на румунски језик, латиницу, румунску цркву и сматра Румунију својом матичном државом. ТИМЕ СЕ УДАРА У ТЕМЕЉ СРПСКЕ ДРЖАВОТВОРНОСТИ.
Препоручи коментар:
16
1
понедељак, 16 април 2012 08:00
Nina
Na ovo ipak morati Vi da odgovorite, gospodine Vukadinovicu.
Препоручи коментар:
14
4
понедељак, 16 април 2012 08:30
Jasna Simonović
Hvala gdji autor što je ovo napisala...(I meni je NOP novo saznanje...Najpre sam mislila da je dugo očekivana partija NSPM na pomolu, pa sklapam mozaik navrat-nanos preko prijatelja)...

Razumem osnovano "cepidlačenje" gdje autor, ali bi bilo lepo pokušati i razumeti zašto se NOP "iza brda izvaljao"....I kako su to Vlasi bili, ipak, pametni pa isterali najpre "medveda" na čistinu...
Izvinite ako sam malo pristrasna u opravdavanju... (obožavam svoju frakciju krvi iz tog kraja)...

Jer kako drugačije stići do visoke matematike (koju mnogi od nas znaju, ali "ponavljači" i "izviđači" nikako da nas poštede neznanja i tablice množenja!)no preko kalkulacije?
I kako uopšte braniti manjinske interese kad ni većinski interesi (taj odvratni manjinsko-većinski nacionalni epitet nikada nisam volela)ne postoje ni kao opcija na životnom prostoru koji se zove Serbija?...

ps Za 2.700 dinara potpuno razumem! Nije svakome 2.700 dinara sitnica...
Препоручи коментар:
11
2
понедељак, 16 април 2012 08:31
Nemac
Ne zelim da pricam o politickim opcijama kao takvima a koje su u opticaju. Problem su pravila igre: ako bar 50% stanovnistva ne glasa u okviru pravila, trebalo bi da ona u principu ne valjaju. Problem su, dakle, pravila igre: verovatno je to zato sto ne postoji nacin da ljudi svoja prava (ako ih ustvari uopste imaju) zaista regulisu. Taj trend ide do toga da se postavlja i pitanje: da li (obicni) ljudi uopste mogu pravilno i da izaberu? Neka misljenja kazu da ne mogu. To je sustina: oligarhicna demokratija sa dve dominirajuce blizanacke partije, uvezena sa strane. Drugacije receno, svi buduci izbori su verovatno obesmisleni. Jedna mogucnost je, ocigledno, da se osnuje stranka. E, tu nastaje problem: pravila su napravljena izgleda tako da neki pokret nastao od prosecno bogatih ljudi ne moze dovoljno brzo i bez vecih sredstava da postane stranka. Kako ono kazu: zakon je izveden da bude legalan, ali ne i legitiman. Tokovi novca. Ostale mogucnosti nisu za naivce.

Pozdrav svima.
Препоручи коментар:
21
1
понедељак, 16 април 2012 08:47
Sale
@Sonja Pavlović

Gospođo Pavlović, možda bi trebalo malo da prelistate knjige istorije i da se upoznate kakav život su imali narodi na ovim prostorima, a posebno Srbi, u vremenima kada nisu imali svoju državu.
Ukoliko Vi ne možete da prepoznate istorijski trenutak kada je država ugrožena nemojte se time hvaliti.
Srbiji je nasilno oduzet deo teritorije a preti se i daljim oduzimanjem drugih delova, primer tzv. Vojvodine, Sandžaka itd.
Iz Hrvatske je uklonjen Srpski narod, i fizički i pravno. U BiH se još uvek vodi borba, ako u ovo ne verujete pogledajte neku informativnu emisiju Federalne televizije i videćete da rat još nije završen.
Zašto se ostavljaju negativni komentari na tekst gospođe Rakić?
Pa zato što ona kritikuje ljude koji koriste zakon a ne zakon koji je takav kakav je.
Препоручи коментар:
23
2
понедељак, 16 април 2012 09:04
Ружичасти пантер @Јован Качаки
Имате право, постоји та непрецизност са називима. Мој ујак се у школи дружио са неким из породице Леко за које исто важи да су Цинцари. Оно што је важно и о чему нема спора, то је да су сваку средину у којој су живели задужили само добрим.
Препоручи коментар:
18
1
понедељак, 16 април 2012 09:08
Драгославић
Удри Весна по Ђорђу кад не смеш по Тадићу, Динкићу, Ђелићу, Дачићу....него што пропусти Антонића, удри секо и по њему. Кад већ лупаш ЛУПАЈ!
Препоручи коментар:
24
2
понедељак, 16 април 2012 09:13
гаврило@понедељак, 16 април 2012 07:59 Боки
Па ја то и на овим страницама редовито пишем да су РУМУНСКИ КОРЈЕНИ једино протоСрбски и никоји други.Дачани су само једно протоСрбско племе као што су то били и Хрвати.Интересанстно је да су Румуни имали као званични језик до 16-17 вијека србски али је касније уведен овај данашњи који је настао роминизирањем нашег становништва за вријеме Римљана, да би били другачији, а као што знамо то вријеме је јако дуго трајало.И да АЛБАНЦИ су млади Народ, релативно на овим просторима доведени са Норманима,владали Сицилијом, који су били освојоли добар дио Албаније и Грчке и владали неколико стотина година.Заправо све водеће албанске фамилије преузеле су римокатоличанство од Нормана јер су их Нормани још на Сицилији покатоличили!Иначе АРНАУТ на египатском значи-онај који се није вратио!
Препоручи коментар:
11
2
понедељак, 16 април 2012 09:32
Миле Бре
До овог "ремек дела" Весне, нисам годинама "одлазио" на "e-novine". А ко је моментално апатично расположен и није довољно патриотски орјентисан, нека оде на тренутак на "e-novine" па прочита неки текст (ја успевам то са осећајем гађења). Нек прочита и неке коментаре. То ћему подићи андреалин. Ја Вам гарантујем да ћете добити неодољиву жељу да коментаришете о тим новинама па да их .... до бесвести. Тамо ћете наћи и да је НСПМ фашистичка. Не само г.Вукадиновић, г Антонић и др., већ и ми коментатори. Управо ти, који раде у интересу фашистичких снага у Европи и свету, пружају прст на нас патриоте.... Сву одговорност за своје нападе оправдавају демократским правом на различит говор и размишљање. Излишно је говорити о новинарској етици и грађанском моралу "e-novine". Зато треба обрнути дејсто у своју корист, сматрајући да нам се оваквим текстовим јавља још снажнија жеља да се "боримо" против другосрбијанаца.
Препоручи коментар:
15
1
понедељак, 16 април 2012 09:40
Марио Калик
@ Sonja Pavlović

Пуцате на отворена врата. Подршка Вукадиновићевој/НСПМ-овој "Иницијативи за спас Србије" и НОПО-у на овом сајту обилато је пружена претходних дана. Зато могу само да закључим да нити сте те текстове нити коментаре прочитали, и да причате напамет, тј. вођени предрасудама које сте уосталом у коментару отворено показали. "Ne slažem se s gospodinom Vukadinovićem NI U ČEMU". Шта је ово ако не израз потпуне заслепљености? Како је могуће да се баш ни у чему не слажете са Вукадиновићем? Зар су СВЕ оне вредности и чињенице које он у својим текстовима и наступима заступа, вама толико (на)стране и неприхватљиве, а које су у целини протест против националне, демократске и социјалне ерозије ове државе и друштва? Или просто ништа од Вукадиновића нисте читали, односно слушали, својим ушима, очима и разумом, него лиферујете утиске из друге руке, руке "Друге Србије".

За разлику од вас, ја ни за једну опцију не могу да кажем да се баш ни у чему с њом не слажем. Чак ни за вашу.
Препоручи коментар:
28
2
понедељак, 16 април 2012 09:48
сељак беземљаш
&СОЊА ПАВЛОВИЋ
Претпоставља се да је тога било увек. Пре двадесет пет векова је и забележено.Брутови синови и Кориолан.Имате то у историји а и код Шекспира.Они који су против легитимних интереса свога народа увек изазивају пажњу.То се не зеборавља.Погледајте коме је све и свашта заборављено и опроштено.Кориоланима не.Њима и на гробу неизбрисиво пише.ОНИ СУ ИЗДАЛИ.
Препоручи коментар:
19
1
понедељак, 16 април 2012 10:07
Miloš
Pa naravno da će biti sprečavan svaki oblik secesije i da će biti kontrolisani kontakti na strani, poželjni su svi koji ne ugrožavaju suverenitet i integritet Srbije. Takođe, veliki deovlaške manjine uopšte se ne identifikuje sa Rumunima niti Rumuniju označava kao svoju matičnu državu što znači da politika Rumunije ni na koji način ne obavezuje ovu manjinu. Takođe, Srbija kao suverena država i srpski narod kao politički narod (sa drugim građanima koji žive u Srbiji) imaju pravo da odluče da li žele ili e žele da Srbija pristupi EU, NATO-u ili bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji. Ako u Srbiji živi izvestan broj Kineza ne znači da mi po saku cenu treba da postanemo članica svakog saveza čiji je i Kina član. Ovakvo rasuđivanje prisutno u prenesenom tekstu posledica je dugotrajne fetišizacije EU koja nije ništa drugo do jedan od međudržavnih saveza, koji su po prirodi stvari interesni savezi. Drugosrbijanski smeštena u eshatološku ravan EU ne može biti ni na koji način preispitana
Препоручи коментар:
16
1
понедељак, 16 април 2012 10:14
Ala
Djordje Vukadinovic ima znanja,obrazovanja i sposobnosti da bude dobar politicar.Zato su se i uplasili trbuhozborci ,strani lobisti,koji ne zele demokratsku i uredjenu Srbiju. Kakv patos,kakav primitivan nivo teksta jedne profesorke BU.Hipoteticne optuzbe i uvrede-kao da smo kastinsko drustvo u kome Rakic-Vodinelic ,ima prava da bez pokrica vredja druge ucesnike politicke scene?!
Препоручи коментар:
24
1
понедељак, 16 април 2012 10:28
Милорад Станојловић
На жалост, исувише сам ухваћен и изненађен разином овог текста, да бих могао да одмах коментаришем?!
Невероватно велико непознавање чињеница, потпуна теоријска, методолошка и логичка инфериорност аутора, у овом случају, превазилазе дозвољене границе.
Исувише сам збуњен; ипак је ово Србија у којој постоје сећања на велике мислиоце, научнике и теоретичаре, признате и у свету.
Још један разлог да млади забораве политику и изборе, те да се на Ђурђевдан лепо проведу на традиционалан грађански начин, иако су грађанско друштво и грађанска култура заувек поражени 1945. године.

С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
Препоручи коментар:
14
1
понедељак, 16 април 2012 11:32
ivan f
S'obzirom na to odakle vetar duva drugo nisam ni ocekivao ....
Препоручи коментар:
12
1
понедељак, 16 април 2012 12:16
Jasna*
"Tako sto ce je zauzdavati u secesionizmu,sprecavati da udje u EU,naterati da opsti cirlicnim pismom..."
Blago Srbiji sa ovakvim pravnicima i profesorima,perjanicama petooktobarskog DOSa(u medjuvremenu se LDPevrozirali)!
Препоручи коментар:
14
1
понедељак, 16 април 2012 12:21
Zlatni Bogdan
Svega toga ne bi bilo da naše idiotsko zakonodavstvo ne dozvoljava formiranje političkih organizacija sa etničkim predznakom. Politička separacija po etničkoj osnovi destimuliše integraciju manjina. Dakle, rešenje je zabraniti stranke nacionalnih manjina. Neka se učlane u "obične" stranke ili neka im promene naziv - i izgube privilegovan status.
Препоручи коментар:
6
1
понедељак, 16 април 2012 12:39
Лола
Шта ћеш, Власи се досетили:)
Ајде неко ко не познаје Ђорђа Вукадиновића, све некако може да прогута, до оне последње тачке под 2, која је обично злонамерно тумачење тачака програма.
Препоручи коментар:
15
1
понедељак, 16 април 2012 12:49
Jasna*
Posebno ih brine tacka sest politickog programa NOPO,da su NVO registrovane u Srbiji duzne da objave javno, iznos i naziv svog finansijera,pa odmah dizu dreku i galamu,(naravno ni tacka o razvojnoj banci im se ne dopada nikako tj njihovim finansijerima)nasli brze bolje, ovu drugosrbijansku pravnicu koja cuti na mnogo gore malverzacije,da objasni "bruku".Krivo im sto su ljudi nasli rupu u Zakonu.Pa naravno da moraju da se snalaze kad nemaju finansijere ni u zemlji ni u inostranstvu.
Препоручи коментар:
17
2
понедељак, 16 април 2012 13:52
svi smo mi Vlasi :-)
Zovite me i lonce,samo me nemojte polupati!Strah cini cuda, napred NOPO i Vukadinovic
Препоручи коментар:
16
1
понедељак, 16 април 2012 14:23
Istok
Vlasi i Morloci su nazivi koji se upotrebljavaju za starosedeoce Balkana. Srbi i jesu starosedeoci Balkana. Njihova glavna haplo grupa I na y kromozomu jer je haplogrupa I nastala na Balkanu. Nju nose u vecoj ili manjoj meri svi balkanski narodi. Kojim jezikom su govorili Iliri, Dacani i Tracani se malo zna ali se zna da su ovi narodi stariji na Balkanu od Grka. Balkanski narodi su slavenizirani neki vise neki manje ali kako su slavenizirani se takodje nezna.Ilirski i Tracanski jezik je nestao. Dacanski je ostao u Rumunskom i Albanskom jeziku. Slovenska haplo grupa R1a je medju balkanskim narodima najace zastupljena u Slovenaca a najmanje u Grka i Albanaca sa Kosova. Vlasi su starosedeoci koji su verovatno sacuvali stari Balkanski jezik jedan od slicnih ili razlicitih Balkanskih jezika o kojima ima vrlo malo podataka. Ti narodi nisu imali pismo kao Grci. Tako se jezik-jezici nisu sacuvali. A izkorenjeni gotovo du odumiranja vladavinom Rima na Balkanskom prostoru.
Препоручи коментар:
4
2
понедељак, 16 април 2012 14:38
pinokio
Tamo negde na Velebitu kod Zadra ispod sv. Brda postoji nesto sta sa zove Vlaski grad,tako da je gospodja vlahinja u pravu.Za Komentatore,koliko god ne volili neprijatelje svoje[e-novine]uvek ih morate pazljivo posmatrati,uvazavati,i izgleda da su u pravu ,ako je istina to sta navode,trebali bi se Vlasi spomenuti negde,posto se nastupa u njihovo ime.Sve ovo uz ogradu,tj.u slucaju da se zbilja nigde ne spominju.Inace Djordja za presednika ,ali ne drzave nego obavestajne sluzbe,i to na deset godina.
Препоручи коментар:
3
7
понедељак, 16 април 2012 14:53
Бели Орао
@Соња Павловић. Таман хтедох да трошим латиничну тастатуру која ће убрзо прерасти у ћириличну кад видех да Вам је Господин Калик све написао. Вас падобранце зовемо пионирима сајта.
Препоручи коментар:
7
2
понедељак, 16 април 2012 15:20
mp
jeste cudno da se tako odjednom jedan ugledni politicki analiticar pojavi kao politicki kandidat. Ni jedan od ponudjenih odgovora nije stranka. Kakav je to naziv?
Toliko ima partija u Srbiji a toliko haosa ...jer partije u Srbiji najvise rade same za sebe i ono sto se dogadja od 87e do danas u Srbiji je sramno i na stetu najveceg dela nase zemlje i nasih ljudi. Mislim da bi odgovorni i uticajni ljudi koji zaista vole Srbiju i njen narod trebali da se okupe oko jednog pokreta za obnovu zemlje na odgovornim i zdravim osnovama koje jednim delom opisuje Vukadinovicev proglas, ali dalje cepkanje na stranke i strancice samo unosi jos veci haos u nas zivot.
Препоручи коментар:
3
10
понедељак, 16 април 2012 15:40
Kraljica Kleopatra
Možda će neki komentatori reći da sam ja sujeverna, praznoverna ili primitivna, ali ja moram da priznam da se u velikoj meri slažem sa dr Vesnom Rakić-Vodinelić, jer je u celoj Srbiji, a bogami i šire, dobro poznata delotvornost i čudotvornost vlaške magije. Nije neobično to što Druga Srbija strepi od ove nove partije jer svaki čovek i žena treba da vode računa o tome da ih neko ne urekne ili na neki sličan način ne baci na njih neke čini koje mogu da ih prate celog života. Još je manje neobično to što neke moje kolege sa patriotskih sajtova takođe nemaju sluha za ovu opciju jer su moje kolege dobro utemeljene u srpskoj tradiciji, a svaki srpski tradicionalista iz vlastitog iskustva zna da nema tog talismana koji nam može pružiti sigurnu zaštitu od izazova opskurantizma!
Препоручи коментар:
8
1
понедељак, 16 април 2012 16:53
Милан, Нови Сад
Овај део бих издвојио као најтрагикомичнији иначе очајног текста (стандард на који су нас Е-Новине већ навикле):

Тако што ће својеручно стерилизовати силоватеље повратнике, припаднике влашке мањине.
Из овога се може закључити следеће:

- Ауторка сматра припаднике влашке мањине (из њој познатих разлога) типичним силоватељима повратницима. Требало би да наведе примере, не сећам се да смо читали о таквима.
- Ауторка сматра да се силоватељи повратници имају третирати са дигнитетом. Да им се, као што то чине судијама које је бирао ДС, одређују казне испод минималних како би што пре поново били на улици и могли да понове своја злодела.
- Ауторка сматра да Вукадиновић жели да се бави својеручном стерилизацијом, иако миље којем припада својом реториком много више кокетира са својеручним стерилизаторима и демократизаторима уједињене Европе 1941-1945.
Препоручи коментар:
12
1
понедељак, 16 април 2012 17:04
Jasna*@ Istok
Hvala na zanimljivom komentaru.Nedavno nabasah na netu na fantasticnu knjigu o toj temi prof.Branka Vukusica o slovensko trojanskoj misteriji.
Препоручи коментар:
6
2
понедељак, 16 април 2012 17:08
Тко то каже...
Сачекуша и то одмах иза прве кривине. Форма је јако битна ствар јер детерминише успех основе нечега у зачетку, обавезно подржаног моралом. Али г. Водинелић се није јавила када је мој глас на претходним изборима дат СРС-у конвертован у противизборну вољу бирача, у СНС волшебну парламентарну странку? У томе је штос. Лично сам против процедуралних пречица које могу, да касније, у политичкој борби буду аргумент за контранегирање али СНС је отворио овај пут, благонаклоно од одговорних па и од г. Водинелић. Она се тада није јавила ваљда обхрвана радошћу јер је један илегални политички пројекат институционално остварен. Нисам за ову форму наступа НОПО али треба препознати ова круцијална мерења која прагму тестирају до граничног. Све то неваља.
Препоручи коментар:
7
2
понедељак, 16 април 2012 18:57
zoranSan
Voleo bih ,kad je već gospođa Vesna dobro upućena,da nam objasni koja je uloga u vezi ovog pitanja oko Vlaha bivšeg predsednika Lilića i jednog ugostitelja iz Brnjice kod Golupca.
Препоручи коментар:
6
1
понедељак, 16 април 2012 20:26
Љаксе Бре
Ми Срби само можемо да захвалимо Власима што нам омогућавају да добијемо барем мањинска права на својој земљи.У оваквом бирачком систему и под оваквом влашћу, то је велика ствар.Све честитке Вукадиновићу на домишљатости.Његов караван ће проћи, без обзира на компрадорски лавеж.
Препоручи коментар:
18
1
уторак, 17 април 2012 00:38
Od Vardara po do Triglava
G-din Đorđe njima najviše smeta, g-đa Rakić je jedna od tih, od Srbije praviti Jugoslaviju ! Izgubljeni identiteti bi bratsvo-jedinstveni logo preko lomljenja kičme Srbije, "Od Vardara pa do Triglava" !
Препоручи коментар:
9
1
среда, 18 април 2012 20:13
добро је, већ су се изнервирали!
Не заборавите да је једини Србин који је натерао Државу да му у пасош упише лично име на службеном језику и писму то успео да уради по закону о правима мањина.
Толико и правима и демократији и поштовању Устава у овој земљи, и тиме се не бави НИЈЕДНА од извиканих НВО, нити икада ту тешку дискриминацију права грађана уопште спомиње.
Зато се морамо доваијати како год знамо да би ову обесну и незналачку, недемокраску власт скинули с власти. Ту мислим и на тренутну власт, и на опозицију, и њима прихефтане тзв. НВО, јер сви заједно чине једну интересну групу.
Отуда су одмах скочили чак на могућност да постоји неко неукаљан.
Препоручи коментар:
5
1
четвртак, 19 април 2012 15:18
Кинеска пословица каже:
Не суди о човеку према пријатељима његовим, него према томе ко су му непријатељи.

Свако на кога се обрауше време, Б92, Еновине, РТС, Студио Б, и сотали, тај нешто вреди.
Препоручи коментар:
7
1
четвртак, 19 април 2012 22:19
Mile
Gospodine Vukodinović,

Moj glas imate, nadam se da će konačno u srpski parlament ući neko kime ću moći da se ponosim!

Posle X godina glasaću za nekoga kome verujem! ubeđen sam da na sajtu NSPM-s ima daleko više od 16 hiljada ljudi , bitno je da pokažete da je moguće pobediti ih !!!
Препоручи коментар:
4
1
Политички живот

Још једна аутошовинистичка брука е-новина и Весне Ракић-Водинелић

PDF Штампа Ел. пошта
Марио Калик   
понедељак, 16. април 2012.
Дакле, Весна Ракић-Водинелић (у даљем тексту: ВРВ) и е-новине бране Влахе од Вукадиновића. Заиста брижно с њихове стране. Међутим, ако су толики искрени бранитељи Влаха, што их недавно нису бранили од притиска Румуније да се Власи у Србији МОРАЈУ третирати као румунска национална мањина? Зашто вајни борци за људска и мањинска права тада нису галамили против угрожавања права да се неко у националном погледу изјашњава како жели, да му тај идентитет не намеће нико други, изван или унутар његове државе? За разлику од сајта НСПМ-а, на којем се може наћи прегршт тектова на ту тему, на сајту е-новина о томе се нападно ћути. Штавише, у једном усамљеном тексту који спомиње Влахе сугерише се да су они Румуни. Иако 60 посто Влаха одбија да се тако изјасни. Толико о бризи е-новина за национална права Влаха.
За „Другу Србију“ и е-новине као њен пропагандни сервис нема спора да нпр. Црногорци нису Срби. Али, очигледно им је спорно да Власи нису Румуни, чак и када се отворено изјасне само као Власи, у ништа мањем проценту него Црногорци. ВРВ такође гура велики број Влаха, противно њиховој вољи, у румунски национални корпус. За њу је несумњиво да је Румунија матична држава Влаха из Србије; то се спомиње на чак три места. Шта је то него (румунски) национализам који се маскира борбом против (српског) национализма? Ову позадину треба увек детектовати и јавно обзнанити. "Другосрбијанци" су лажни интернационалисти. Они су уистину антисрпски националисти, а често и аутошовинисти. Све што одричу Србима, непогрешиво и непоколебљиво бране не-Србима. Тако се национална сепарација подржава искључиво науштрб Срба и Србије. Двоструки аршини „Друге Србије“ слепо следе исте такве узусе западне политике према нашој држави и народу.
Али, ВРВ и е-новине не врше националну дискриминацију само у овом облику. Они је промовишу и у посредном виду, путем пропагирања политичке дискриминације, и то на један подмукли и подметачки начин. Подмуклост је у томе што као крунски доказ против НОПО, ВРВ узима Википедију, што је само по себи проблематично, и непрофесионално, ако се већ наступа из позе правничке професије, која нам се овде демонстрира. Да ли се она позвала на оснивачки акт, програм или статус НОПО-а да би доказала да НОПО нема никакве везе са Власима? Није. Толико о њеној "експертизи". А подметање је у изричитом прихватању и даљем изношењу као властитог, Википедијиног навода да се НОПО регистровао као странка влашке националне мањине „јер нису желели да на име такси за оснивање уплате више од 2.600.000 динара”. Истина је, међутим, да они нису имали те баснословне новце, а не да нису желели да их дају.
Овде се крије политичка дискриминација на националној, али и социјално-економској основи која, како на жалост видимо, има законску посвету. Јер, оно што се законски омогућава не-Србима не омогућава се неким Србима. Тако припадници једне несрпске заједнице, само зато што су не-Срби, не морају по закону да плаћају астрономску суму за регистрацију своје странке, а такође имају и знатно смањени цензус за улазак у парламент. Ни једно ни друго по мени није спорно. Али, итекако ми је спорно што то не важи за (све) Србе. По закону, ако сте Србин и ако немате милионе, не можете да се политички региструјете и организујете?! Шта је то него драстично кршење, односно неједнака примена, људских права, и то по два основа, националном и социјалном? Зашто би неки Срби, ако су економски немоћни, морали да улазе у постојеће, економски моћне странке, да би легално политички деловали (а свака је економски довољно моћна ако може да скупи онолике новце само за регистрацију)? Зашто би на то били законски приморани ако им те странке програмски не одговарају? Зашто би српске политичке странке, тачније, све оне које се не дефинишу изричито као странке националних мањина, биле осуђене на непостојање ако нису богате? И зашто за политичке мањине, нпр. тек основане, нове странке, не важи исти принцип као за националне мањине, а то је десет и више пута смањени цензус за улазак у парламент? Како се може очекивати да оне одмах толико ојачају да пребаце пет процената гласачког тела?!
Јасно је стога да је овај закон о странкама устројен тако да политички привилегује богат(иј)е Србе, односно њихове странке, као и странке националних мањина, и самим тим дискриминише све оне Србе који су економски слаби, а таквих је на милионе. Њима је, по постојећем закону, забрањено аутономно политичко организовање. Стога је овај закон очигледно социјално неправедан и недемократски, и по свој прилици неуставан, јер крши основни демократски принцип грађанске равноправности. Жалосно је да се једна професорка и боркиња за људска права оваквом својом реакцијом толико огрешује о устав и демократију. Чак и да је доказала да НОПО нема никакве везе са Власима, а није, испоставило се да би она подржала његово укидање само зато што није милионерска странка. По овој демократкињи, политиком изгледа имају право да се баве само богати. И тако, док смо мислили да је време имовинских цензуса, као препрека политичкој демократизацији, неповратно остало иза нас, у првој половини 19. века, испоставља се да се вратило кроз закон о странкама на почетку 21. века, и да се на њега позивају неки данашњи утеривачи „демократије“. Толико о „модерности“, „еманципованости“ и „прогресивности“ снага којима ВРВ идеолошки и политички припада. Наспрам њих, НОПО, који је први јавно указао, и за сада једини указује, на недемократско устројство постојећег политичког система, и то у његовим законским темељима, а не само актуелној пракси, и који тако наступа као његова радикална критика, делује истински модерно, еманциповано и прогресивно. И због тога је освојио моје и симпатије свих оних грађана којима се садашња политичка сцена чини страховито скученом, заморном и бесперспективном.
И као да јој ова назови правничка критика није била довољна, ВРВ се на крају текста обрушава на нека места из „Иницијативе за спас Србије“. Last, but not least. Напротив, биће да је то био прави покретач њене реакције коју је требало увити у квазиекспертске обланде. Да се Власи не досете. Присуствујемо овде правој бруци и ВРВ и е-новина, на жалост, не можемо рећи невиђеној, јер је, бар кад су НСПМ и његови водећи аутори у питању, то постао устаљени образац обрачунавања. Без икаквих моралних и правних скрупула, директно клеветама, увредама и (фото)монтажама. Говор мржње је, по овима, тобоже забрањен, али не кад су у питању (између осталих) НСПМ, Вукадиновић или Антонић. У њиховом случају сва средства су дозвољена, мржња проваљује у свом најпримитивнијем, најбезочнијем, најодвратнијем облику, текстом и сликом, а у одсуству звучне подршке, она нам се покушава речима дочарати. Има ли, по овој професорки права, Вукадиновић људско право на лично достојанство? Очигледно не. Има ли право да не буде клеветан? Опет очигледно не јер му ВРВ криминално подмеће следеће ставове који су крајње тенденциозно изопачавање програма Иницијативе: Вукадиновић ће „влашку мањину зауздавати кад год покуша да одржава односе са својом матичном државом“, „својеручно стерилизовати силоватеље повратнике, припаднике влашке мањине“ и „натерати влашку мањину да општи ћириличним писмом“. Да сам на Вукадиновићевом месту, тужио бих ВРВ због оваквих навода. Утолико пре што ова огољена клевета далеко превазилази лични план, и није нимало безазлена. Њоме се провоцира читава једна заједница, у овом случају влашка мањина, и хушка на Вукадиновића.
А е-новине бих тужио због скаредних фотомонтажа и бруталних испљувака које се појављују међу коментарима, а које модератор тог сајта није уклонио. Узгред, могу да кажем да тако нешто на сајту НСПМ-а није могуће видети и прочитати (у културном погледу, НСПМ треба да се поноси, а е-новине понизе). Не иде се у „Европу“ најцрњим псовкама и простаклуцима. Поред острвљених напада на личност Вукадиновића и Антонића, срећемо међу коментарима и класичне расистичке увреде са све сликом, нпр. припадника племена Зулу. Заиста, када ће е-новине дотаћи дно дна?
Па ако се већ држимо закона, поштујмо и искористимо онда све законе, укључујући оне које штите људску личност и њено достојанство. Ако у овој држави још има неке правде, од одштете, тј. новца прикупљеног на овај начин, може се бар мало побољшати материјална ситуација НСПМ-а и НОПО-а, па ће самим тим тај новац коначно наћи праву намену. За добро и спас Србије.
 
 
 
 

Још једна аутошовинистичка брука е-новина и Весне Ракић-Водинелић

понедељак, 16 април 2012 17:59
minus 273
Ja ih nazivam E(fendi Perine) novine.
Препоручи коментар:
72
8
понедељак, 16 април 2012 18:42
Srđa
Odlično, to je to :)
Препоручи коментар:
59
7
понедељак, 16 април 2012 18:42
zoranSan
Vesna sigurno pripada onom delu sadašnje vlasto koja ima za cilj dalju podelu Srbije.Naime,tako su i Romi hteli da napreve svoje pismo pa nisu uspeli jer roma ima u celij Evropi pa je nemoguće osmisliti jedno za sve.Ali u ovom slučaju naša vlast je uzela rumunsko pismo i nametnula kao vlaško pismo pa sad na raznim lokalnim televizijama u Istočnoj Srbiji može da se gleda program sa prevodom na rumunski jezik.Pošto sam iz tih krajeva i čujem šta narod misli o tome ,uglavnom kažu da nisu učili kad su bilimladi ni onda latinicu pa neće sad pod stare dane.
Vlasima Rumunija nije matična zemlja već Srbija.Zaista nepotrebni tekstovi koji vode ka daljem cepanju Srbije a na drugoj strani te iste osobe teže ujedinjenju sa EU.Tu nešto ne štima.
Препоручи коментар:
70
4
понедељак, 16 април 2012 18:52
Srđa
Uzgred, jedan od prvih komunističkih zabrana bila je ona o širenju nacionalne, verske i rasne mržnje. Dakle, zaštita kolektiviteta. Jasno, nacisti imaju svoje viđenje, pa je Srbe poželjno vređati.

Sa druge strane, ličnost, pojedinac, nema pravnu zaštitu od uvreda i što je još važnije, kleveta (ili se zahteva mnogo novca kako bi zaštitu ostvario). Zato hajka uvek kreće od novina, jer su iste kontrolisane i nedostupne drugoj strani, i završava se formalnim suđenjem i linčom.
Препоручи коментар:
52
5
понедељак, 16 април 2012 18:53
морнар попај
Обично се са г. Каликом скоро ни у чему не могу сложити. На моје чуђење, и задовољство - овде се потпуно слажем. Не знам да ли сам то прогредирао ја - или он, али - ето.
Препоручи коментар:
71
7
понедељак, 16 април 2012 19:20
Мирослав Маравић
Заиста, ни ја се готово никад и ни у чему не слажем са Каликом, али ето, овде се у потпуности слажем! Одличан текст!
Препоручи коментар:
50
4
понедељак, 16 април 2012 19:24
Odjek
Bojim se da je ovakvim tekstom gospođa Rakić-Vodinelić spustila raspravu na onaj najniži nivo miloševićevske propagande iz rubrike "Odjeci i reagovanja"!
Препоручи коментар:
36
29
понедељак, 16 април 2012 19:45
Београђанин
Али је са чисто правне тачке гледишта (о недопуштености да се користи форма мањинске партије кад не постоје услови за то) проф. Ракић Водинелић ипак у праву...
Препоручи коментар:
26
57
понедељак, 16 април 2012 19:54
Славољуб
Корак по корак, па до суштине. Нисам љут на фотомонтаже јер да су само оне присутне, а текст неки духовит и бистар, ваљало би прихватити шалу. Али њен текст је зао.
Препоручи коментар:
46
3
понедељак, 16 април 2012 20:03
Decko iz B.
Hvala na odgovor teksta gosp. "VRV". Tako to treba.
Ja izvlacim najmanje dva zakljucaka.
Prvo, ovde se koristi rupa srpskog zakonodavstva da se "lakse" udje u politicku scenu i promovise inicjativa tacke NSPM-NOPO. Drugo, vidi se apsurd positivne diskriminacije u istom zakonodavstvu. Ako se sa NOPO uspe promeniti politicka misli u Srbiji, onda napred NOPO. Moj glas imate!!!
Препоручи коментар:
41
5
понедељак, 16 април 2012 20:11
Pera
Gospodine Kalik,
Mozda su e-novine antisrpske, autosovinisticke, pokvarene, neuljudne, prostacke, odvratne, i licemerne, ali sve to nema nikakve veze sa argumentima Vesne Rakic-Vodinelic koje Vi niste ni jednom recju opovrgli. A ti argumenti glase: lista koju predvodi Djordje Vukadinovic nije lista nacionalne manjine, niti se njeni politicki ciljevi na bilo koji nacin ticu neke nacionalne manjine, vec se toboze manjinski status zloupotrebljava samo da bi se izbegao regularni izborni cenzus od pet posto. Prosto ko pasulj.
Препоручи коментар:
38
72
понедељак, 16 април 2012 20:12
Србин агностик
Оно што највише плени и импонује у тексту, који тако мајсторски раскринкава сикофантску природу ВРВ, није само интелектуална и морална супериорност господина Калика, него - лепо васпитање.
Препоручи коментар:
48
6
понедељак, 16 април 2012 20:33
Влах
@ Београђанин

Верујем да је у питњау грешка, ракао бих да се ради о РОЂЕНОМ БЕОГРАЂАНИНУ.
Препоручи коментар:
30
5
понедељак, 16 април 2012 20:36
Slavomir Srpski
Neko rece da nesto ovako nije ocekivao od Kalika, dok je meni njegovo delovanje sasvim dosledno: koliko je dosledno da se protiv rezima Tadica bori svim sredstvima,i legalnim i nelegalnim,i postenim i nepostenim,i ilegalnim.Nije na odmet da podsetim da imamo valjane opcije, i da je platformu za slobodnu i samostalnu Serbiju (Kostunicina neutralnost) popisana od preko 200 istaknutih ljudi Srbije i rodoljuba.
Препоручи коментар:
33
5
понедељак, 16 април 2012 20:37
Микош
Да лије познато да ниједна нац.мањина у Мађарској нема ниједног представника у скупштини,док се размишља да добију статус посматрача без права одлучивања. У Србији заузимају највише позиције и кроје скупштинску већину. На попису у Албанији било је ускраћено опредељење Србин.Постоји опструкција промени албанизованих српских имена.Многи се тамо осећају Србима исламаке вероисповести,али су без подршке матице. По репортажи од пре две год. у Задру је од неколико хиљада Срба само неколико имало храбрости да слави славу и дође у цркву.Локални свештеник није смео да се фотог.па је окретао леђа.Да ли су Срби таоци и нац.мањина? Угледна правница из Порт.катастрофално оцени тзв прав.реформу,да би примедбе могла три дана наводити.Тај фак.нешто није цењен у Европи а често га студирају слабији ученици.В.Р.В може селективно,по потреби а и креативно да види и тумачи законе,тим теже по њих.Шта би јој рекли ПАПИНИЈАН,УЛПИЈАН? Да ли би је било стид пред њима? ТЕШКО ПРАВУ У СРБИЈИ И СРБИЈИ БЕЗ ПРАВА.
Препоручи коментар:
36
3
понедељак, 16 април 2012 20:46
Jasna*
Bravo Mario inteligentno i precizno ,kao i uvek!
Препоручи коментар:
27
9
понедељак, 16 април 2012 20:48
Slavomir Srpski
И зашто за политичке мањине, нпр. тек основане, нове странке, не важи исти принцип као за националне мањине, а то је десет и више пута смањени цензус за улазак у парламент? Како се може очекивати да оне одмах толико ојачају да пребаце пет процената гласачког тела?!

Sasvim legitimno pitanje Kalika, na koje se mogu davati razliciti legitimni odgovori. Ali nije to sada u pitanju, vec osnovno postovanje zakona: zakon danas daje povlastice nacionalnim manjinama, a NOPO nije stranka nacionalne manjine, vec je to mimikrija, koju Vukadinovic otvoreno razotkriva, i o kome RIK treba da da misljenje?

Naravno da ima mnogo zakona koji se ne svidjaju, ali postoji i nacin da se ti zakoni menjaju demokratskim delovanjem u Skupstini. Bilo kakvo nepostovanje ovog zakona onda postavlja na iskusenje i nepostovanje drugih, pa onda i do nepostavanja Ustav: vodi u anarhiju i pravljenja "pravde" na ulicama, kao sto su (i boljsevicke) revolucije pokazale.
Препоручи коментар:
11
14
понедељак, 16 април 2012 20:55
Биљана
Чини ми се да овај изузетан текст господина Калика у првом реду представља критику медијског наслеђа деведесетих. Господин Калик је заиста на убедљив начин показао у којој мери и данас трпимо терор политике Слободана Милошевића, односно необјективности, једноумља и примитивизма који су били својствени Милошевићевим медијима . Нема разлике између неких екстремних медија Друге Србије и медија који су својевремено били под контролом СПС-а и ЈУЛ-а. И ја сам заиста захвална господину Калику што је указао на ове претеће подударности.
Препоручи коментар:
17
31
понедељак, 16 април 2012 20:58
Бели Орао
""Пера,
Листа коју доди ДС такође није листа већине и?
Пасуљ и није тако прост.
Препоручи коментар:
24
7
понедељак, 16 април 2012 21:08
Милутин
Госпидин Калик је апсолутно у праву у свему што је секундарно и терцијално у вези са овим проблемом. Свако објективан и сам може да се увери како пишу и шта пишу те е-новине. Ти простаклуци и бизарне ствари е-новина заиста треба да се нађу на суду. Али, ова прича са кандидовањем г. Вукадиновића је више него спорна.
Препоручи коментар:
17
19
понедељак, 16 април 2012 21:13
фристајло
Колико видим, многи су се "упрпили" од доброг резултата НОПО и домишљатог потеза НОПО-а и НСПМ, и то им једино и смета; мислили су да су безбедни од врло прецизних и утемељених критика са те стране, а онда су схватили да су оставили "рупу" у софтверу, кроз коју им се Вукадиновић, као врло опасан "тројанац" увлачи у програм...
НОПО и Иницијатива су, без икакве пропаганде и медијског простора почели да се шире као епидемија по народу, огорченом на политичку класу у Србији; ко само чује за то, одмах одобрава; страх од простора, који би тај аутентично нов и револуционаран покрет отворио евентуалним учешћем у изборном процесу, у коме би широк аудиторијум могао да се упозна са основама идеје (а то је више него довољно!!!) је и основни мотив Водинелићеве, Е- новина и осталих душебрижника "влашких мањинских права".
О томе и Калик говори, у осталом.
А програм се допада од левице до деснице, јер је поштен, да боли...
Препоручи коментар:
40
8
понедељак, 16 април 2012 21:20
@Odjek
Ви сте на погрешном месту, ово је текст господина Марија Калика. Ако имате о њему нешто да кажете, изволите. Немојте ово место користити у друге сврхе. Познајемо лукавство Ваше.
Препоручи коментар:
23
5
понедељак, 16 април 2012 21:28
Микош Рњаковић
Богиња правде је у Србији без повеза на очима (гледа ко је ко), а и разрока је. Право се злоупотребљава за личне и друге интересе као и за њихово покривање. Ханс Келзен је развио ,,чисту теорију права'' ослобођену морала. Његови радови се користе за промоцију пост-хумане ере. Има људи којима ништа није свето, а тада је све дозвољено.
Препоручи коментар:
8
4
понедељак, 16 април 2012 21:44
Бели Орао
@Биљана. Знам, Слоба нас је тако терорисао да сам почео да се аутошовинизирам. Па ови су скакали као јарци кад је Слоба хтео да прода део Теленора, а ови продадоше све. Ало, бре.
Препоручи коментар:
28
10
понедељак, 16 април 2012 21:46
Kraljica Kleopatra
Ja sam mislila da samo moje kolege sa patrijotskih sajtova imaju dar da prepoznaju skrivene motive domaćih i svetskih centara moći, a sada vidim kako VRV ne zaostaje za patrijotama, jer samo osoba obdarena natprirodnim moćima može da vidi ovo što je VRV videla... Mogu samo da kažem da sam ponosna što i u patrijotskoj i u Drugoj Srbiji imam svoje naslednike i naslednice.
Препоручи коментар:
19
5
понедељак, 16 април 2012 22:04
Ружичасти пантер
М.Калика изузетно ценим мада често -чак најчешће - имам мишљења и оцене супротне од његових. Овог пута је написао сјајан текст. Доследан својим идејама о равноправности, ригорозан и концизан.Талентован педагог.
Препоручи коментар:
21
5
понедељак, 16 април 2012 22:05
Betelgeuse
Vidi, vidi, Antisrbija (pogresno nazvana 'drugom') se zabrinula za legitimnost Vukadinovicevog poteza. E bas mi je drago ako ih to boli! A kada su lazima, prevarama i izdajom (predaja Kosova*, Fiat, 1000 evra, bolji zivot) dobijali izbore, onda se nisu sekirali, vec likovali.
Препоручи коментар:
31
7
понедељак, 16 април 2012 22:30
Воја
Текст је одличан. Само бих желео да се осврнем на део о актуелном закону који онемогућава политичко организовање народа. По мом мишљењу је добро имати цензус од 4 или 5 посто за партије али не и за коалиције! Дакле, предизборне коалиције треба забранити. Партија која не може самостално да пређе цензус нема шта да тражи у парламенту. Али то је не спречава да делује на локалном нивоу и тако се шири. Зато треба омогућити људима да оснују странку и са само троје чланова (то је већ група) али да регистровање странке не доноси никакве бенефиције уколико рад странке није озбиљан, т.ј. нема подршку у народу.
Препоручи коментар:
21
3
понедељак, 16 април 2012 23:15
Марко Дарковић
Циљ е-новина је да њихов простачки, примитивни и непристојни говор постане уобичајен начин комуницирања како би могли да кажу ''погледајте како су Срби примитивни''. Сетимо се реторике Воје Шешеља почетком деведесетих а поготову Синише Вучинића, такав примитивизам не сме да се понови а то је жеља србофоба.
Препоручи коментар:
6
8
понедељак, 16 април 2012 23:27
Miloš Kikić
E-novine su e-novine, a VRV je VRV. Zašto Mario Kalik polemiše o pisanju e-novina uopšte, umesto sa VRV o ovome njenom konkretnom tekstu? O pisanju e-novina treba polemisati sa njihovim urednikom Petrom Lukovićem a ne sa VRV. To bi bilo kao kada bih ja sada ovde počeo raspravu o uređivačkoj politici NSPM umesto sa samim Kalikom o ovome njegovom tekstu.
Препоручи коментар:
14
18
понедељак, 16 април 2012 23:43
НОПО Сомбор
Ми ћемо се борити да Власи у Србији имају иста права као и сви други грађани. У Скупштинама где будемо имали посланике са наше листе заложићемо се против сваке врсте дискриминације Влаха укључујући и тзв. "позитивну" - која је оксиморон. Сви грађани морају да имају иста права без обзира на етничко порекло, вероисповест, политичку и сексуалну оријентацију. Исто тако, сви горе поменути грађани Републике Србије имају част и обавезу да поштују Устав и Законе који су на основу њега донети. НОПО ће се преко својих посланика заложити да сви закони које је донео (слободно можемо рећи) бивши режим, а који задиру у домен људских права и слобода буду изложени провери спрегнутости са Уставом и међународним конвенцијама чији је Р. Србија потписник. Овим путем позивамо све читаоце НСПМ који још увек нису дали свој потпис у знак подршке НОПО и Ђорђу Вукадиновићу да то неизоставно учине до петка 20.априла када истиче рок за прикупљање потписа подршке.
Препоручи коментар:
26
5
понедељак, 16 април 2012 23:46
Slavomir Srpski
Kalik po svom principu da je cilj vazniji od sredstva, brani taj revolucionarni princip nepostovanja vazecih zakona, da se na bilo koji nacin rusi jedan nepravedni socijalni rezim. Sto je sasvim saglasno revolucionarima i onima koji se bore svim sredstvima, pa i ilegalnim da se rusi "narodni neprijatelj".Ali manje pravoj demokratiji.

Ipak, sam uveren da je Vukadinovicu bilo ipak tesko da se odredi na ovakav korak, jer on neminovno koristi isto oruzje koje koristi i orumpirana vlast. Pa je pitanje da li je moguce i valjano biti posten u sredini gde je citavo politikanstvo neposteno, jedan tezak intelektualni izazov, koji je pao na ledja Vukadinovica. Pogotovo za NSP koja se oduvek zalagala za moralnost u politici.

Stoga smatram da ce po ovom delikatnom, ali vaznom pitanju, bas Vukadinovic direktno dato svoje iskusno i objektivno razmisljanje, u vremenu koje nam sledi. Iako su izazovi predizborni teski i puni potrebe da se svo vreme upotrebi za dobru pripremu i izlazak na izbore.
Препоручи коментар:
11
6
уторак, 17 април 2012 00:35
Глас за Ђорђа
Било којим путем и свим легитимним средствима - Ђорђа за председника!
Препоручи коментар:
22
7
уторак, 17 април 2012 01:17
Vukašin
Na stranu simpatije i antipatije prema programu NOPO ili njegovih predstavnika,živo me zanima jedna stvar. Da li bi prosečni čitaoci ovog sajta(možda nije pošten izraz,ali smatram da je primenljiv,makar u toj meri što postoji tipičan čitalac e-novina),da li bi svi tako strasno prihvatili tezu o tome da je pošteno izigrati ovaj zakon zato što favorizuje bogate da je taj zakon izigran od strane nekog čija im politika ne odgovara.Na primer, da neko ima politiku sličnu LDP-u,SPO-u i registruje stranku na isti način.Čini mi se da bi usta svima onda bila puna rečima kritike zbog dopuštanja da se zaobilaznim putem obezbedi šira podrška pro-zapadnoj politici i konstrukcijama o kojekakvim zaverama protiv srpstva.Šta čini jedno oružje dobrim u rukama jednog,a lošim u rukama drugog?Nisam siguran,ali mi se nekako ne sviđa jednoglasje u pohvalama osnivanja na ovaj način,i kritikama svakog ko se požali na to.Lično imam i neke pozitivne i neke negativne utiske povodom ovakog osnivanja stranke NOPO.
Препоручи коментар:
13
9
уторак, 17 април 2012 02:52
"Milijana Baletić Druge Srbije"
Moram da priznam da me ovaj tekst Vesne Rakić Vodinelić strašno uplašio zato što me je podsetio na onaj govor mržnje iz ratnih godina Miloševićevog RTS-a.
Препоручи коментар:
15
17
уторак, 17 април 2012 04:17
Давид Новаковић
Увек постоји морална дилема: ''да ли је уреду урадити нешто је наводно непримерено ако је то за опште добро''. Не може свако да уземе правду у своје руке, али са времена на време дође тренутак када се мора предузети све не би ли се ситуација променила. И нацисти су имали своје законе па је по земљској или божанској правди било исправно борити се против њих. И пучисти су петог октобра, и пре тога, користи сва дозвољена и недозвољена средства па не видим да се стиде тога, напротив, паљење скупштине се слави као херојски чин.

Господин Калик се управо бави суштином ствари улазећи мало дубље у проблем, истичући и моралну страну приче тј. таквог чина, која се огледа у томе да је овај закон и систем неправедан и да се против њега треба борити.

А изнети паушалне аргументе и тиме изргнути некога руглу без сагледавања свих узрока и последица није достојно једне интелектуалне анализе и не видим сврху напада на господина Вукадиновића сем ако не постоји политичка агенда, што је овде случај.
Препоручи коментар:
20
5
уторак, 17 април 2012 06:44
Горан Станковић
@Pera
Лепо је гдин Калик елаборирао дискриминацију политичког деловања, тј.стварање партијског монопола. Само једно питање за Вас, имате ли представу колико је ( ће ) пара бити потрошено ( од стране свих ) у кампањи? Која је сврха тога, или општа корист? Верујте, већа је корист да гдин Вукадиновић уђе у парламент, и одатле легално и легитимно шири политички утицај, нас, који, понављам се мишљењем о парама у предизборној кампањи ( а нема бесплатног ручка, то знамо ). Не може он нанети штету ни једном грађанину Србије, није овде реч о злоупотреби мањина.
О гдин-у Калику: хвала Богу да несебично износи своје ставове, шири културу дијалога и промовише снагу аргумената.
Препоручи коментар:
18
5
уторак, 17 април 2012 06:58
Ружичасти пантер @Pera 16. april 20:11
Господине Перо,
Нико није дужан да даје аргументе зашто не поштује непоштена правила. О томе су писали многи генијални правни писци, између осталих и наш Слободан Јовановић.
Препоручи коментар:
18
3
уторак, 17 април 2012 07:41
@ Милутин
Погрешно сам Вам ударио плус уместо минуса.
Не може бити спорно ако неко не поштује неспорно накарадно.
Препоручи коментар:
10
2
уторак, 17 април 2012 09:23
Марио Калик за све легалисте и моралисте
Ајде прво да рашчистимо једну ствар, а онда можемо да причамо даље. Одакле знате да је ова странка нелегално регистрована, тј. да нема никакве везе са влашком националном мањином? Рекла вам ВРВ и е-новине, а добро је познато да они увек говоре истину, и само истину? Гледате у куглу? Или можда у пасуљ, јер један од вас рече "просто ко пасуљ"?

Или сте прочитали програм, упознали људе из НОПО-а, сазнали за њихове активности итд.?

Изволите сад, ви силни поштоваоци и обожаватељи права и закона, доказе на сунце! Не треба ваљда да вас подсећам на основи принцип у праву: нико није крив док се не докаже супротно...
Препоручи коментар:
27
8
уторак, 17 април 2012 09:25
Марио Калик
@ Miloš Kikić

Нисте прочитали текст. Лепо је што су вам е-новине драге, али истина треба да вам буде дража. Не ваља да се служите неистинама.
Препоручи коментар:
29
7
уторак, 17 април 2012 10:15
брм
аргумент да ово није странка влашке мањине је бесмислен али не на начин на који сви ви па и аутор силујете,не разликујући с еидеолошки од Водинелићке већ на сасвим супротан... Влах и Србин су миленијум и по били СИНОНИМИ .. као што су то и Илир и Словен/Србин, Срби и Далмати ... Влах значи припадник романизованог староседелачког сатновништва - разних имена углавном за исте људе - Далмата, Илира, Рашана...Србин не значи само потомак малобројног досељеног племена већ говорник српског језика... УКРАТКО МИ СМО ИСТОВРЕМЕНО И СРБИ (по језику) И ВЛАСИ (по пореклу) и то није противречно као што старим хроничарима који то не двоје није било.. ... интелигенција 20. века је пожурила да констатује да су стари хроничари "БИЛИ У ЗАБЛУДИ" ... но они су само имали далеко0 модерније (језичко а не етничко) схватање народа него кардељеви ученици и бечки идеолози...
БРАЋО СРБИ СЛОБОДНО СЕ БЕЗ ГРИЖЕ САВЕСТИ ДЕКЛАРИШИТЕ И КАО ВЛАСИ.. .
Препоручи коментар:
22
2
уторак, 17 април 2012 10:50
Vera Nastasovic
Gospodo, nije Đorđe Vukadinović osnovao NOPO, on je podržao postojeću NOPO koja je registrovana ranije i stavio svoje ime na njihovu listu. Ne vidim šta je u tome zloupotreba! Godpodine Kalik, tekst vam je odličan i svi argumenti na mestu. Ja samo mogu da zaključim da je panika u redovima DS-a strašna pošto iz dana u dan opada šansa da pobede. Pa videli ste Božu Đelića u Utisku nedelje. Nije imao ni jedan argument, samo slike koje nikog ne zanimaju. Neka se ljute koliko hoće, ovo što je započeto više ne može da se zaustavi. Konačno!
Препоручи коментар:
25
5
уторак, 17 април 2012 12:00
Miloš Kikić
@ Mario Kalik: Članak sam pročitao. E-novine mi uopšte nisu drage i nije mi ni na kraj pameti bilo da ih branim.Takođe, ne služim se neistinama.
Vi jednostavno niste odgovorili VRV. Komentator Pera Vam je sinoć u 20.11 sati isto to rekao i ja se sa njim u potpunosti slažem.
Žao mi je samo što nisam mogao da gledam jutrošnju emisiju na b92 za koju su bili najavljeni VRV i ĐV,a verujem da je VRV uspela da odbrani svoj stav sa kojim se ja slažem bez obzira na to da li je VRV ovakva ili onakva.
Препоручи коментар:
9
21
уторак, 17 април 2012 12:03
@Vukašin
"Šta čini jedno oružje dobrim u rukama jednog,a lošim u rukama drugog?"

Чињеница да је један наоружан до зуба а други разоружан.У том случају разоружаном једино преостаје да се служи маневрима да би се одбранио. Отприлике као кад су авиони 19 моћних држава напали 1 малу државу. Онда тој малој држави једино преостаје да се послужи разним ратним лукавствима (писте од станиола, авионске макете уместо правих авиона, итд).
Препоручи коментар:
13
4
уторак, 17 април 2012 12:36
Slava Milosevicevom RTS-u
@ Odjek, Биљана, "Milijana Baletić Druge Srbije"

Mnogo pijete 3 u 1, pa ste poceli da se multiplikujete.

Perfidno izjednacavate agresora i zrtvu. Sta je sporno mrzeti one koji mrze, komadaju i unistavaju vasu drzavu i narod?! Jel treba mozda da ih volimo i velicamo?! Da je sreca pa da sad imamo neko propagandno oruzje poput Milosevicevog RTS-a!
Препоручи коментар:
19
11
уторак, 17 април 2012 13:58
Kraljica Kleopatra
@ Odjek, Биљана, "Milijana Baletić Druge Srbije"

Ni meni jasno zbog čega nekim komentatorima smetaju Miloševićevi mediji. Moja koleginica Vidovita Zorka i ja imale smo u to vreme pune ruke posla, nismo postizavale da odgovorimo na sve pozive, svuda su nas tražili... Naši naslednici i naslednice nemaju više takvih šansi da napreduju u karijeri, skučeni su na par patrijotskih sajtova i par istih takvih medija Druge Srbije...
Препоручи коментар:
6
11
уторак, 17 април 2012 14:30
Srbin vlaškog porekla
Otac i majka su došli u V.Planu iz vlaškog sela Porodin, 10km od Svilajnca. Po popisu tamo ima samo 5 vlaških kuća a sve ostalo su srpske, a u stvarnosti je baš obrnuto. Moja prababa i mnoge druge nisu znale srpski jezik. Kad god sam menjao adresu uvek sam pisao da sam Vlah i jednom gvirnem ja u policijski kompjuter i vidim piše da sam Srbin. U Beogradskom CZu 2004, rekli su mi da moram da se izjasnim kao Srbin ili Rumun i da Vlah ne postoji kao opcija, zato sam odbio da se izjasnim. Pošto ne pričam vlaški a i živeo sam u V.Plani smatram da sam Srbin vlaškog porekla dok su moji roditelji Vlasi a ne Srbi ali zbog nipodaštavanja postojanja Vlaha volim da se izjasnim kao Vlah. Što se tiče ovog Saveta Vlaha, mislim da su oni podmetačina BIA i cilj im je podela Vlaha. Vlasi su bili na balkanu pre Južnih Slovena a Rumunija je nastala tek u 19 veku (Australijanac nije Englez iako priča Engleski), nazivati Vlahe Rumunima je bezveze, isto tako je bezveze reći da su Vlasi Srbi.
Препоручи коментар:
11
6
уторак, 17 април 2012 15:58
Vlah srpskog porekla
Moji roditelji su srpskog porekla ali se ja deklarišem kao Vlah. Vlasi predstavljaju sponu tri velika pravoslavna naroda - Srba, Rumuna i Grka. A ja mislim da su nama Grci i Rumuni mnogo veći prijatelji nego neki slovenski, a posebno neki južnoslovenski, narodi. Predsednik Basesku je dokazani prijatelj srpskog naroda i ja će se nadam da će se neka buduća vlast u Srbiji više angažovati na jačanju veza Srba i Rumuna, a nema sumnje da su Vlasi garant neraskidivog prijateljstva srpskog i rumunskog naroda. Uopšte me ne čudi to što iz redova druge Srbije dolaze ovakve antivlaške poruke, jer Druga Srbija zna da Vlasi predstavljaju avangardu budućeg političkog, ekonomskog, kulturnog i vojnog saveza Srba, Rumuna i Grka! Vlasi na okup!
Препоручи коментар:
17
3
уторак, 17 април 2012 16:16
брм
Vlah(a) srpskog porekla
за председника Балканске конфедерације...
"коначно би имао за кога да гласам"
Препоручи коментар:
7
2
уторак, 17 април 2012 16:51
Марио Калик
Miloš Kikić

nisam mogao da gledam jutrošnju emisiju na b92 za koju su bili najavljeni VRV i ĐV,a verujem da je VRV uspela da odbrani svoj stav sa kojim se ja slažem


Све сте сами рекли. Нисте гледали емисију а верујете да је ВРВ одбранила свој став. Исто тако, верујете ВРВ за то што прича о НОПО-у а нисте прочитали ни оснивачки акт, ни програм те странке, ни разговарали са тим људима, упознали се са њиховим акцијама итд.

Шта да вам кажем, ви сте верник ВРВ, е-новина и "Друге Србије"! Против такве вере ја сам заиста немоћан...
Препоручи коментар:
18
11
уторак, 17 април 2012 17:14
Турас
Нико није невин док не докаже да није крив. Ово ја правна норма из Стаљиновог времена,коју често данас(чудно)употребљава србско правосуђе(Џајић...)Такође коментари Пера,Кикић и др.који подржавају ову норму у нашој власти,треба да помисле како би "дивно"било или биће,када се на њима буде примењивало.Као мали ови великани е-новина морали су да науче,да ко другоме јаму копа није само физички радник,већ врат сломи.
Препоручи коментар:
8
2
уторак, 17 април 2012 17:20
Marko
Potpuno se prenebregava da je NOPO registrovana kao manjinska stranka iako to nije.

Autor zamera Vesni Rakić Vodilenić što nije citirala nigde program i statut NOPO, već članak na "Vikipediji".

Odgovor je jednostavan - NOPO nema ni program ni statut, već je sklepan kao grupa sa jednim jedinim interesom, a to je da vladaju... nekako.

Tu je i bespredmetni lament nad zakonom koji traži respektabilan broj podržavalaca da bi se registrovala stranka, gde autor kuka da je taj zakon diskriminatorski.
Препоручи коментар:
9
9
уторак, 17 април 2012 17:28
Pera
@ Mario Kalik
. Одакле знате да је ова странка нелегално регистрована, тј. да нема никакве везе са влашком националном мањином? Рекла вам ВРВ и е-новине, а добро је познато да они увек говоре истину, и само истину? Гледате у куглу? Или можда у пасуљ, јер један од вас рече "просто ко пасуљ"?

Или сте прочитали програм, упознали људе из НОПО-а, сазнали за њихове активности итд.?...


Gospodine Kalik,
Stvar je beskrajno prosta, prosta ko pasulj. VRV je iznela niz argumenata zasto lista NOPO nije manjinska. Vi ste odgovorili na njen tekst, ali ste umesto njenih argumenata napali nju licno i sajt na kojem je pisala. Posto je ona iznela argumente a vi niste ni pokusali da ih opovrgnete, ja cu osnovano pretpostaviti da Vi protivargumente nemate.

Ali nije neophodno verovati VRV na rec. Pitate me da li sam procitao program. Nego sta sam, pa objavljen je na ovom sajtu, a potpisao ga je Vukadinovic! Pa Vi meni dokazite gde se tu pominju Vlasi.

Prosto ko pasulj.
Препоручи коментар:
14
10
уторак, 17 април 2012 17:34
Pera
@
Ружичасти пантер @Pera 16. april 20:11
Господине Перо,
Нико није дужан да даје аргументе зашто не поштује непоштена правила. О томе су писали многи генијални правни писци, између осталих и наш Слободан Јовановић.


Koja tacno nepostena pravila? Neposteno je pravilo da se za prelazak izbornog cenzusa trazi pet posto glasova? Po kom osnovu je to neposteno? Ili su mozda uslovi medijskog predstavljanja neposteni? Jel treba ja da Vas podsecam da je Djordje Vukadinovic jedan od najprisutnijih politickih analiticara u nasim medijima (ukljucujuci tu i drzavnu televiziju) i dugogodisnji kolumnista drzavnih dnevnih novina?
Препоручи коментар:
12
8
уторак, 17 април 2012 18:32
Vlah srpskog porekla
@ Pera

Pa ko kaže da NOPO nije manjinska stranka? Ko može da odluči kako se ja osećam? Da li VRV namerava da izdaje nekakve sertifikate o čistoj rasnoj i nacionalnoj pripadnosti? Svima nam je poznata ona čuvena Geringova krilatica "Ovde ja odlučujem ko je Jevrejin". Ja sam se nadao da su ta mračna vremena zauvek prošla, ali sada vidim da nisam bio u pravu i da čak i danas ima ljudi koji umesto mene hoće da odlučuju o mom nacionalnom/etničkom identitetu. A svi znamo kuda vodi takva politika diskriminacije...
Препоручи коментар:
12
5
уторак, 17 април 2012 18:52
Ружичасти пантер @ Пера
М.Калик је сувише добро образложио све накарадности наше политичке сцене и изборних правила да бих ја то понављао. Могу једино да додам нешто у вези Ваше примедбе о присуству Ђ.Вукадиновића у медијима. То је типичан метод недемократских система да се неком интелектуалцу који критикује систем да простор у јавности како би се доказала демократичност режима. То је рецимо, случај са Чомским у САД. Међутим, пошто све структуре система величају супротне вредности, онда тај интелектуалац, мада присутан у јавности, остаје практично без утицаја. Његове идеје налазе одјека само у уском кругу људи док већина грађана прима "истине" које им сервирају "нормални" коментатори. Имао сам прилике да разговарам са Американцима, углавном инжењерима, о Чомском. Њихова примедба је најчешће била - да, он је врло интересантан - али су сви веровали у оправданост америчких интервенција у Ираку и Авганистану. Јер то је "истина" коју сервира ЦЕЛОКУПАН државни апарат. На то је тешко бити имун.Појединац је немоћан.
Препоручи коментар:
8
3
уторак, 17 април 2012 19:01
Мирослав Маравић
Ако бисмо се користили правним речником, поменути поступак НОПО-НСПМ можда није легалан, али је свакако легитиман; а легитимност је изнад легалитета. Требало би чути и неко тумачење устава на ову тему, а не само закона, који је у најмању руку проблематичан.
Препоручи коментар:
7
4
уторак, 17 април 2012 19:03
Pera
Vlah srpskog porekla
@ Pera

Pa ko kaže da NOPO nije manjinska stranka? Ko može da odluči kako se ja osećam? Da li VRV namerava da izdaje nekakve sertifikate o čistoj rasnoj i nacionalnoj pripadnosti?


Koje ste Vi nacionalne pripadnosti navazno je, i svakako da imate prava da se osecate kako god zelite. To, medjutim, uopste nije na dnevnom redu. Pitanje nije ko se kako oseca, niti koliko pripadnika neke manjine ima u odredjenoj stranci (uostalom, i u DS, SPS, LDP, SNS, ima Vlaha, Bugara, Madjara...), vec sta je cilj politickog delovanja jedne stranke. Ciljevi koje je javno proklamovao Djordje Vukadinovic ne ticu se zastite interesa neke pojedinacne nacionalne manjine, te zato njegova izborna lista ne moze biti manjinska.
Препоручи коментар:
6
8
уторак, 17 април 2012 19:16
Pera @Ружичасти пантер
Gresite, i to po vise osnova. Prvo, ne valja Vam primer sa Comskim. Comskog, naime, uopste nema u Americkim medijima.
Sto se tice teze da je rec o metodu "недемократских система да се неком интелектуалцу који критикује систем да простор у јавности како би се доказала демократичност режима", ni to ne pije vodu. Ja se vrlo dobro secam nekih nedemokratskih rezima, ali se nikako ne secam da je, na primer, za vreme Milosevica bilo dozvoljeno nezavisnim intelektualcima da se stalno pojavljuju na drzavnoj televiziji i kritikuju vlast, a nece biti ni da su mogli da pisu kolumne u Politici. Uostalom, Djordje Vukadinovic je bio aktivan i u ono vreme, pa nije gostovao na RTS-u jednom mesecno.
Препоручи коментар:
6
6
уторак, 17 април 2012 19:44
Vlah srpskog porekla
@ Pera

Gospodine Pero, da li se ciljevi koje je proklamovao Đ. V. ili neko drugi iz NOPO-a "tiču zaštite interesa" Vlaha i drugih nacionalnih manjina - proceniće Vlasi, pripadnici drugih nacionalnih manjina i ostali građani Srbije na izborima. Meni ovde nije jasno da li Vi osporavate legalnost ili legitimnost ovog političkog projekta. VRV, na primer, osporava pravo građana srpskog etničkog porekla da se deklarišu onako kako oni to žele. Ja sam ubeđen da Vi ne delite rasistička ubeđenja gđe VRV i njenih saboraca iz Druge Srbije, ali mi nije jasno sa koje pozicije onda govorite. Da li možete, molim Vas, da mi objasnite zašto principi koje je proklamovao Đ.V. nisu vlaški principi. Moj je utisak sasvim suprotan, ja mislim da se Đ.V. kandiduje za jednog od vodećih ideologa velikovlaške politike u kojoj se i sam prepoznajem.
Препоручи коментар:
11
1
уторак, 17 април 2012 19:45
Miloš Kikić
@ Mario Kalik: Gledao sam reprizu emisije u 13 sati na b92info i desilo se ono što sam i pretpostavljao. Od Đorđija Vukadinovića dve dame nisu mogle da dođu do reči ali uz čitavu tu bujicu reči on nije uspeo da argumentovano odgovori VRV.Nikakav vernik VRV, e-novina i "druge Srbije" ja nisam, ali pratim šta govore i pišu i više puta sam napisao komentare protiv njihovih stavova ovde i onde, uvek kada se sa njima nisam slagao, a to se dešava vrlo često.Danas, recimo, imate interesantan tekst u e-novinama nekoga Milana TAROTA Radonjića o stranci NOPO.
Препоручи коментар:
9
7
уторак, 17 април 2012 20:02
Pera
@ Vlah srpskog porekla

Prvo, ja osporavam i legalnost i legitimnost ovog poteza.

Drugo, kazete: "Da li možete, molim Vas, da mi objasnite zašto principi koje je proklamovao Đ.V. nisu vlaški principi." Mogu, i o tome za trenutak. Ali pre toga, da li Vi meni mozete da objasnite zasto principi koje je proklamovao Boris Tadic ili Mladjan Dinkic, ili Dveri, ili ma ko treci, nisu Vlaski principi? Siguran sam da ima mnogo Vlaha koji ce glasati za svaku od tih stranaka, pa hocemo li i DS i URS proglasiti manjinskim strankama?

Problem je u tome sto se Vi sluzite sledecim silogizmom: ja sam Vlah, ja se slazem sa principima Dj. Vukadinovica, dakle, principi g. Vukadinovica su vlaski principi. Smo sto to tako ne moze. Moguce je da se mnogi Vlasi slazu sa Vukadinovicem, moguce je da ce njegov politicki program biti koristan za Vlahe. Medjutim,ono sto je Vukadinovic proklamovao ne tice se specificno zastite interesa Vlaha, nista vise nego sto se tice Srba ili Slovaka.
Препоручи коментар:
7
7
уторак, 17 април 2012 20:25
Vlah srpskog porekla
@ Pera: "Siguran sam da ima mnogo Vlaha koji ce glasati za svaku od tih stranaka, pa hocemo li i DS i URS proglasiti manjinskim strankama?"


Vi očigledno ne možete da izađete iz rasističkog diskursa VRV i Druge Srbije i zato uporno prebrojavate glasače na etničkoj osnovi. Ovde nije u pitanju etničko poreklo građana Srbije nego politički princip. A svakome ko razume svetu istorijsku misiju vlaškog naroda sasvim je očigledno da NOPO oličava baš one principe za koje se vlaški narod borio od pamtiveka. "Vlah" je sveto ime, ime žrtve genocida: ustaše su i Srbe i Vlahe nazivale "Vlasima", i Srbi i Vlasi su pod tim imenom kolektivno stradali u koncentracionim logorima NDH. Nakon užasnog iskustva II svetskog rata, "biti Vlah" znači isto što i "biti antifašista"! Zato smo mi, srpsko-vlaški antifašisti odlučili da se ujedinimo pod svetim vlaškim znamenjem. Samo sloga Vlaha spasava!
Препоручи коментар:
10
4
уторак, 17 април 2012 21:15
Pera
@Vlah srpskog porekla

Dakle, vi smtrate da je rec o politickim principima. U redu.
Hocete mi, molim Vas, objasniti kako je "уношење у кривични закон казнених одредби против пропагирања сецесионизма" specificno vlaski politicki princip? I kako je "увођење обавезног годишњег тестирања на дрогу за министре, посланике и одборнике" specificno vlaski princip? I kako je to "дебеоградизација власти која не би ишла на уштрб државног јединства" bas vlaski princip a nije srpski? I hocete mi, molim Vas, kazati kako je "апсолутни нагласак на производни сектор" vlaski a ne recimo madjarski princip?
Препоручи коментар:
5
8
уторак, 17 април 2012 22:09
Vlah srpskog porekla
@ Pera

1. "уношење у кривични закон казнених одредби против пропагирања сецесионизма" jeste veoma vlaški princip zbog toga što albanski separatisti vekovima rade na zatiranju svega vlaškog. U današnjoj Albaniji postojao je divan srednjovekovni vlaški grad Moskopolje, koji su Albanci u 18. veku po nalogu Turaka razorili i opljačkali a vlaško stanovništvo proterali. Takođe, ovih dana smo svedoci albanskog nasilja koje ima za cilj otimanje delova teritorije današnje Makedonije koji čine vlašku prapostojbinu. Hrvatski, bošnjački i crnogorski secesionizam doneli su ogromne patnje Vlasima u Dalmaciji, Hrvatskoj, Bosni, Hercegovini i Boki.
Препоручи коментар:
9
0
уторак, 17 април 2012 22:10
Vlah srpskog porekla
2. Sve partije nacionalnih manjina zalažu se za neke opšte principe:
Prioritet naše socijalne politike je poboljšanje položaja omladine, porodica sa više dece i penzionera. Na planu socijalne politike se zalažemo za sprovođenje privredno-socijalnih mera. Naš cilj je postizanje socijalne sigurnosti, obezbeđivanje životnog minimuma, sprečavanje opšteg osiromašenja, ublažavanje tereta ljudi sa malim prihodima. Borimo se za izgradnju takvih političko-privrednih odnosa, u kojima zaposleni za svoj rad dobijaju pristojnu zaradu i u kojima intelektualni rad dobija puno priznanje. Hrabrimo formiranje malih i srednjih preduzetništava radi stvaranja novih radnih mesta. Svojim zadatkom smatramo poboljšanje sistema pomoći oniim početnicima, koji se nakon završetka svoga školovanja ne mogu zaposliti.
Ovo je navod iz programa Saveza vojvođanskih Mađara - ispada da su po Vašim (i VRV) kriterijumima sve manjinske partije nelegalne i nelegitimne?
Препоручи коментар:
9
1
уторак, 17 април 2012 22:13
Влах из Кучева
НОПО је права ствар. На једноставан начин су промовисали нашу мањину. Стање је врло повољно. Овде у Кучеву последњих дана кад чују да сам Влах прилазе ми Срби и изражавају жељу да и они постану Власи.
НОПО И Ђорђе су учинили много за нашу Влашку ствар.
Јер оно што је добро за Србе добро је и за Влахе.
А ВРВ сматра да је оно што је добро за Влахе лоше за Србе. Или треба да будемо у гету и да се сукобљавамо са нашим комшијама.
Власи и Срби су браћа и сестре и очекујем да поред нас Влаха (којих је све више) за НОПО гласају и многи Срби.
Препоручи коментар:
13
2
уторак, 17 април 2012 22:58
Бели Орао
Морам да Вам искрено признам кад сам први пут отворио текст ове госпође ВРВ на тренутак сам прочитао Весна Вукелић. Онда сам погледао слику па рекох у себи, немогуће. И било је. Уствари морам стварно да Вам признам ја њу стварно не познајем. Мало ме срамота, али стидећу се 11 минута.
Препоручи коментар:
6
0
уторак, 17 април 2012 23:10
Pera
@ Vlah srpskog porekla

1. Vas prvi argument je bespredmetan. Mozda je to u interesu Vlaha, ali je isto tako u interesu Srba, i vecine gradjana Srbije. Dakle rec je o principu koji nije specifican za Vlahe. Po Vasoj logici i zalaganje za cistu pijacu vodu bi moglo da se podvede pod vlaski princip jer je u interesu Vlaha.

2. Vas drugi argument je da se sve partije nacionalnih manjina zalazu za neke opste principe. To je sasvim tacno, i uopste nije sporno. Medjutim, sve manjinske partije se pre svega zalazu za ostvarivanje prava svog naroda. Zato se u predizbornom programu SVM Madjarska i Madjari pominju sedam puta. U Vukadinovicevom programu Vlasi se pominju 0 (i slovima: nula) puta.

Nije, dakle, sporno da se stranke manjina zalazu i za neke opste principe, pored onih cisto nacionalnih. Bas zato je SVM legitimna i legalna politicka stranka. Problem postoji kada se neko predstavlja kao predstavnik nacionalne manjine, a tu manjinu nigde ne pominje!
Препоручи коментар:
8
8
среда, 18 април 2012 00:26
Vlah srpskog porekla
@ Pera

Lepo je to što ste tako uporni, ali bojim se da Vam uporno izmiče jedna činjenica. Naime, ako antivlaški lobi tako žestoko napada ovu partiju samo zbog toga što je nominalno vlaška, sigurno je da bi ti napadi bili još žešći ako bi NOPO i Vukadinović do kraja ogolili svoje vlaške namere, ako bi priznali da se iza njihovog vlaškog imena krije autentična vlaška politika. Moj je utisak da NOPO iz predostrožnosti ne insistira na vlaškom identitetu jer je dobro poznato kakav je odnos Druge Srbije prema Afrikancima, muslimanima, Jevrejima, Romima i svima drugima koji ne zadovoljavaju rasističke evropocentrične standarde Druge Srbije...
Препоручи коментар:
10
0
среда, 18 април 2012 11:22
Ружичасти пантер @Пера
Не грешим ни по једном основу. Прво, Чомског има у америчкој јавности. Није забрањен, није цензурисан, књиге и интервјуи му се штампају, његови ставови о америчкој политици су доступни сваком америчком грађанину у истој мери у којој и ставови неког интелектуалца супротног мишљења, рецимо Дершовица. Дакле, Чомског има у америчкој ЈАВНОСТИ као што сам написао. И као што сам написао, његов утицај на ту јавност је занемарљив јер је већинско расположење грађана обликовано веома рафинираним средствима пропаганде.
Што се тиче ТВ за време Милошевића, потпуно је било ирелевантно да ли се неки независни интелектуалац могао појавити на државној телевизији јер је било бар 5 телевизија на којима је тај исти интелектуалац могао да критикује систем до миле воље - што су они и радили.
Коначно, што се тиче колумни у „Политици“, критичари Милошевића су сматрали питањем части да не објављују у „Политици“ већ су сарађивали у „Данас-у“ где су могли да пишу све што им падне на памет.
Препоручи коментар:
4
0
среда, 18 април 2012 11:26
сељак беземљаш о пери правнику труну и брвну у оку
&пера
Тако бринеш за легалност да је то дивита.Али легалност оцењују за то надлежни органи а не пере.
А што се тиче легитимности баш си се погубио.Власт садашња драги мој није ЛЕГИТИМНА.Легална јесте али не и легитимна.Никад није имала ВЕЋИНУ бирача иза себе.
Запамти.ЛЕГАЛНО ЈЕ ОНО ШТО ЈЕ У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ.
ЛЕГИТИМНО ЈЕ ОНО ШТО ИМА ВЕЋИНУ.
Да ли је НОПО легитиман то могу рећи само ВЛАСИ А НЕ ПЕРА.
Сада када знамо да ти као легалисти не смета да четири године владају они који нису легитимни кажи ШТА ТЕБИ СТВАРНО СМЕТА.НЕМОЈ ДА ТО ТРУНЕ У ТЕБИ.
И да додам.Име ти је баш практично.ПЕ РА је равничарско.Добаци до комшијског дворишта.ПЕ РО се лако добаци са брда на брдо.А ПЕ РА може да буде и женско.
Препоручи коментар:
7
0
среда, 18 април 2012 12:14
сељак беземљаш
&мМилош Кикић
Ма шта ја то читам.Откуд ДАМЕ у е-новинама.Која их то невоља натера.Молим вас да појасните мало.
Препоручи коментар:
5
0
среда, 18 април 2012 12:31
Mirjana
@ seljak bezemljas
Legitimno ne znaci ono sto ima vecinu. Vi cesto savetujete ljude sta da citaju. Mozda je ovo prilika da i Vi nesto procitate i upoznate se sa zancenjem termina koji tako samouvereno i potpuno pogresno koristite.
Препоручи коментар:
2
7
среда, 18 април 2012 12:49
Логданов
Одувек сам у души знао да сам Влах иако не знам своје право влашко порекло. Чуо сам да мој влашки народ себе зове Романима (Ромејима - Византинцима - Римљанима). Мени је то довољно Где су Византинци, ту су и Срби. Где су Срби ту је и Нушић. Где је Нушић ту су и Власи.
Препоручи коментар:
5
0
среда, 18 април 2012 13:04
Miloš Kikić
@ seljak bezemljaš: Nisam napisao da su dame bile u e-novinama nego na televiziji b92, a radi se o voditeljki Nataši Odalović i samoj Vesni Rakić Vodinelić. Šta je trebalo da napišem? Drugarice, građanke, gospođe, žene? Danas smo kod nas svi samo dame i gospoda ili braća Srbi i sestre Srpkinje.Treće opcije nema (sem NOPO).
Препоручи коментар:
5
5
среда, 18 април 2012 13:55
сељак беземљаш већина уместо божанског права
&МИРЈАНА
О политици се ради па ћу вам цитирати део о легитимности из ПОЛИТИЧКА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА Савремена администрација 1975.г страна502...ОСНОВИ ИЛИ ИЗВОРИ ЛЕГИТИМНОСТИ ВЛАСТИ ТОКОМ ПОЛИТИЧКЕ ИСТОРИЈЕ МЕЊАЈУ СЕ:У МОДЕРНОМ ДЕМОКРАТСКОМ ПОЛИТИЧКИМ РЕЖИМИМА ОН ЈЕ У САГЛАСНОСТИ,ПРИСТАНКУ ВЕЋИНЕ ГРАЂАНА.
Шта овде није јасно.Или нисте сабрали гласове оних који су гласали за власт,или сматрате да нисмо демократски,или модерни ИЛИ стварно мислите да је већина хтела СПС+ДС Мућкање је било легално али не и легитимно. Како су легитимни објасните ми. Можемо да укључимо и друге елементе али долазимо на терен манипулација,а овде није ни место ни простор за то АЛИ БЕЗ ВЕЋИНЕ НЕМА ЛЕГИТИМНОСТИ ТО ЈЕ СРЖ.
Могу да цитирам и правне ауторитете али немам воље када ви мислите да је легитимно оно што има мањину иза себе.Шта има лоше у препоручивању књига А вама и свим другима бићу захвалан ако ми препоручите књиге из било које области.Некада је тога било у културном додатку ПОЛИТИКЕ.Било па нема.
Препоручи коментар:
9
1
среда, 18 април 2012 14:17
сељак беземљаш како је пластична кеса победила ткану торбицу
&МИЛОШ КИКИЋ
Давно сам читао књигу Лујзе Рејнер Енглескиње која је остала у селу РУШАЊ за време окупације 1941.г. па о томе написала књигу.Питали су је како се није жалила на тежак живот а ДАМА је.Знате шта је одговорила.ЗАТО ШТО САМ ДАМА.
А ОВЕ НАШЕ ДАМЕ САМ ГЛЕДАО КАДА КУПУЈУ ЦИПЕЛЕ ПО ЗАПАДНИМ РОБНИМ КУЋАМА.ТЕ ДРАГОСТИ ДРАГИ МОЈ МИЛОШЕ.
ПА ОНО ПОНОСНО НОШЕЊЕ ПЛАСТИЧНИХ КЕСА ПО ГРАДОВИМА СРБИЈЕ ДОНЕТИХ ИЗ ПРИНТОНА И ЛАФАЈЕТА РОБНИХ КУЋА ПАРИЗА ПА ГАДЉИВОСТ НА ТКАНЕ ТОРБИЦЕ КОЈЕ СУ УМЕТНИЧКА ДЕЛА СКОРО КУБИЗАМ
ПА КАДА НАМ ЗАТВОРИШЕ ГРАНИЦЕ А НАШЕ даме ЗАЈАУКАШЕ ЗА БУВЉИМ ПИЈАЦАМА.
Па сам мислио да се нешто променило.Ништа лично.И ја сам у невољи Кажем господине.Као да ЕРИХ МАРИЈА РЕМАРК НИЈЕ ПИСАО ТРИ РАТНА ДРУГА
Препоручи коментар:
7
0
среда, 18 април 2012 15:28
Pera @Ружичасти пантер
Gresite, itekako.

Prvo, Comski mozda nije zabranjen ali da divani na nekoj americkoj televiziji onako kako to cini Vukadinovic na RTS-u, toga nema.

Takodje, molim Vas postedite me te price da nije vazno kakav je bio RTS jer je bilo drugih medija. U Srbiji je u Milosevicevo vreme bilo tacno NULA nezavisnih TV stanica sa nacionalnom frekfencijom. Postojao je julovski PINK i BK koji je na momente uspevao da se otrgne kontroli, ali samo na momente. U ogromnom delu Srbije nije se moglo gledati nista osim RTS-a. Da ne govorimo sada o svemu sto se u ono vreme desavalo sa medijima - zakon o informisanju iz '98, ubistvo vlasnika dnevnih novina od strane DB, otimanje radija B92, nelegalno ometanje signala...

Dakle, to sto Vukadinovic danas moze - da prica na televiziji i da ga cela Srbija cuje,o tome je u Milosevicevo vreme moglo samo da se sanja.
Препоручи коментар:
4
9
среда, 18 април 2012 18:21
Bob
Rakić-Vodinelić - Bica i Djeljana, od sutra ću dam u školu da idu
Препоручи коментар:
6
0
среда, 18 април 2012 20:00
Давид Новаковић
Сада већ бивши НЕД-овци (National Endowment for Democracy) су напали Калика користећи се својим уобичајним стилом вређања аутора што кроз текст што кроз објављење коментаре. Само храбро против тих прикривених неофашиста!
Препоручи коментар:
5
1
среда, 18 април 2012 21:18
Ружичасти пантер @Пера
Можда сте у праву. У том случају Бора Чорба може без проблема током предизборне кампање на трибини ДСС-а (пошто је њихов члан) да отпева песму "Рушка пушка".(Врло је занимљива, али нажалост не може да се чује на ТВ-у). А после тога може да отпева ону чувену о "Баба Јули" која је данима одјекивала Београдом и не само Београдом. Надам се да се слажете да би то било демократски и фер.А и врло интересантно, уверавам Вас.
Препоручи коментар:
3
0
среда, 18 април 2012 21:44
сељак беземљаш " учи језик свој да говори лаж " књига о Јову
&МИРЈАНА
Збрка са појмом ЛЕГИТИМНОСТИ НИЈЕ СЛУЧАЈНА ОНА ЈЕ НАСТАЛА У ПРАКСИ И ЈЕДНОПАРТИЈСКОГ И ВИШЕПАРТИЈСКОГ СИСТЕМА. Разумљиво је што МАЛА ПРОСВЕТИНА ЕНЦИКЛОПЕДИЈА брка легитимност и легалност.Било је опасно расправљати о легитимности. Откуд збрка на Б92.
ЛЕГИТИМНА ЈЕ ВЛАСТ КОЈА ЈЕ ТО ПОСТАЛА ОДЛУКОМ И ПРИХВАТАЊЕМ ВЕЋИНЕ НАРОДА.Када већина не даје подршку власт би без обзира на већину у скупштини морала да распише изборе.До легитимности се долази једнаком праведношћу за све грађане.И да не наводим потребу учешћа грађана у доношењу одлука.Стали смо на првој степеници.Ми имамо партократију,тајкуни и страни амбасадори учествују у доношењу одлука. Тамо где се не пропитује легитимност свакодневно ДЕМОКРАТИЈА ЈЕ ДИКТАТУРА КОЈА ЈЕ ДОШЛА ИЗБОРИМА.
Револуција је у географији кретање небеских тела.Ове политичке имају доста тог небеског пламена(далеко било)Чекам да ми препоручите литературу.
И да вам кажем да је лепо што носите лепо име.И нисте га скратили у МИКИ.
Препоручи коментар:
4
0
среда, 18 април 2012 22:05
Бели Орао
"".Милош Кикић. Ја сам пар пута отворио те новине и верујте ми, кад би могле, с обзиром да нису Е, служиле би за нешто друго. Сељаци су чудо.
Препоручи коментар:
4
0
среда, 18 април 2012 22:12
сељак беземљаш
6ПЕРА
Знате оно чувену новинарску реченицу.НИ НАЈСТАРИЈИ МЕШТАНИ НЕ ПАМТЕ.У век сам се питао што не питају млађе.Они нису сенилни.
Да вам кажем само део оног што сте заборавили.
Б 92,ВРЕМЕ,ДАНАС,БЛИЦ,НАША БОРБА...велике донације из иностранствасредствима информисања.Већ 1996.г.опозиција влада у БЕОГРАДУ,НОВОМ САДУ,НИШУ и да не бројим даље.У рукама опозиције су сва локална средства информисања.Да ли знате колико су локалне станице слушаније од великих.Па све оне слободне европе и друге стране телевизије и радио програми.А они милиони долара о којима су говорили ВЕЉА ИЛИЋ,МОНТГОМЕРИ....Сећам се неких наслова из Блица али да их не спомињем.Завршићу са оном жалосном пропагандом нафта за демократију.Да ли сте и ви грлили цистерне у центру пре него што оду у други град.Слободану Милошевићу морате приговорити нешто друго.Потрудите се.Или немојте сведочити.
Препоручи коментар:
5
1
среда, 18 април 2012 23:11
Miloš Kikić
@ Beli orao: Ne razumem zašto baš meni kažete da bi E-novine mogle da služe za nešto drugo da nisu elektronske nego štampane. Jesam li ih ja nekada i negde pohvalio ili sam njihov urednik?
Ja se sa Vama mogu složiti u velikoj meri, ali ipak morate priznati da imaju razorniju kritiku aktuelne vlade i predsednika u ostavci od bilo koje opozicione ovdašnje stranke, a o sredstvima informisanja i da ne govorimo.
Препоручи коментар:
2
4
среда, 18 април 2012 23:50
фристајло
сељак беземљаш
Б 92,ВРЕМЕ,ДАНАС,БЛИЦ,НАША БОРБА...велике донације из иностранствасредствима информисања
За ове друге не знам, али, за Блиц знам- донација није било; било је улога, у почетку, приличног. Но, врло брзо су зарађивали довољно да им не треба новац споља; поуздали су се у наивност и глупост прозападне (тада) опозиције, и одлично пласирали свој "производ". Врло брзо су постали профитабилни; посао је цветао, јер су имали бројну публику.
То је наш проблем- много пете колоне, пријатељу...
Препоручи коментар:
3
0
четвртак, 19 април 2012 07:14
Андро Лутак
Нису само е - новине и доказани аутошовинисти дигле џеву око НОПО и г. Ђорђа. Ено и на сајту Видовдан.орг, запенушали су од муке криптоаналитичари и супер-супер-супер-националисти, тиме само потврђујући да воду пију из истог корита као и Весна Ракић - Водонелић & Co.

НОПО и НСПМ, САМО НАПРЕД!
Препоручи коментар:
7
1
четвртак, 19 април 2012 08:58
сељак беземљаш
&ФРИСТАЈЛОВероватно сте ви у праву.Нисам бројао према донацијама.Којих је било.Сами су о томе писали.И КОЈИХ И САДА ИМА.Доста иде преко плаћених реклама и огласа.Тако имамо виртуелно јавно мнење.А тада нема демократије односно нормалног живота.У време када перица каже да је Милошевић имао медије шетао сам са познанико Он је из Брајића изнад Будве.Био је СРБИН.Шетајући чујемо различите радио станице Људи седе поред Дунава и слушају радио. На свакој чујемо какви су Срби.И другар уз"...ти Србина и ко га је дао" постаде Црногорац.Роди се поново.Културу нам више финансирају више странци него ми.Биљанино бицикло је наручило мислим једно позориште из Немачке.Код нас праизведба.На премијери сва наша крема.Сетим се како је Милован Данојлић причао како је присуствујући пријему за време комуниста слушао како сви правомислећи говоре а он имао утисак да сви свремена на време опипавају парче и....у џепу фрака.Да се подсете на правац.Сада наватавају гледаоце.Уметност па људи не разумеју.
Препоручи коментар:
3
1
четвртак, 19 април 2012 09:29
Mirko
Slazem se mnogim tezama iznetim u ovom tekstu. Narocito sa tezom da je nepravedno da svako ko zeli da se bavi politikom mora da ima puno para. slazem se i da ne treba poistovecivati Vlahe sa Rumunima ukoliko se oni sami tako ne izjasnjavaju. Ipak, mislim da je glavni problem u tome sto mediji nisu slobodni, da jesu, nove stranke bi vrlo lako usle u parlament s'obzirom na kvalitet postojecih.

A sto se tice kvaliteta E-novina, tu se ni malo ne slazem sa autorom. E-novine su jedini medij koji se sistematski bori protiv korupcije, fasizma i nacionalizma i to na specifican i po meni najbolji moguci nacin, tj. pomocu duhovitosti. Oni, doduse, jesu vrlo vulgarni, i ponekad prelaze granicu ukusa, ali ta vrsta ozlojedjene duhovitosti je jedini dostojanstven odgovor bahatosti politicara na vlasti i zatucanosti samoproklamovanih patriota.

A sto se tice NOPO-a, kakve oni veze imaju sa Vlasima, zaista?
Препоручи коментар:
4
4
четвртак, 19 април 2012 10:02
Tурас
Читајући коментаре за Вукадиновића про-контра примећује се рафинираност"жуте демагогије" Такви су исти у Брозово време само ауторитативније заступали брозовштину, Пера,Кикић,Милутин и сл.Сада на своје"аргументоване"приче хватају поједине коментаре НСПМ.Ови се упуштају"пецају"се на оваква наклапања.Прошлог пута сам споменуо да се на овакав начин губи квалитет коментара.Али,поред тога,квалитет НСПМ и коментатора(осим сателита)далеко је испред е-новина и сл.
Препоручи коментар:
5
3
четвртак, 19 април 2012 12:30
Марио Калик
Marko

Autor zamera Vesni Rakić Vodilenić što nije citirala nigde program i statut NOPO, već članak na "Vikipediji".

Odgovor je jednostavan - NOPO nema ni program ni statut...


Откуда ви знате да НОПО нема ни програм ни статут? Јел и ви гледате у куглу или пасуљ? Или вам рекао Милан Тарот, гледајући у карте?

Како је могуће да се странка регистровала ако нема програм ни статут, а то изричито захтева закон? Хоћете да кажете да је само Министарство прекршило закон дозволивши њену регистрацију? Зашто би то чинило, јел НОПО имао неку страшно моћну залеђину? Толико моћну да му није био потребан чак ни програм ни статут, дакле два парчета папира, да би држава пред њим заћутала и скрушено се погнула?

Прво сте ви и слични овде причали да по програму НОПО нема везе са влашком мањином, сада причате да НОПО заправо нема програм. Питам се шта је следеће? Да НОПО ни не постоји, да је све то нечија измишљотина

Оптужујете без икаквих доказа, то је једино што знате...
Препоручи коментар:
5
4
четвртак, 19 април 2012 12:43
Марио Калик
Pera

Gospodine Kalik,
Stvar je beskrajno prosta, prosta ko pasulj. VRV je iznela niz argumenata zasto lista NOPO nije manjinska...

Prosto ko pasulj.


ВРВ није изнела ниједан валидан аргумент зашто НОПО није мањинска странка. По њеним властитим речима, кључни документи који дефинишу идентитет (мањинске) странке су оснивачки акт, програм и статут. Ниједан од тих докумената ВРВ није цитирала нити се на њих уопште позвала да би оповргла мањински карактер НОПО-а.

У недостатку тако валидних доказа, "професорка права" се позива на Википедију и сајтове. Такви "докази" пали би на сваком нормалном суђењу. Ако би неко био толики дилетант да их уопште употреби...

С друге стране, Министарство је регистровало НОПО као странку влашке националне мањине. Зашто би требало да верујемо пре ВРВ-ој него Министарству, чиме се то кандидовала за чувара Истине? Осим ако под тим не подразумевамо чињеницу да агитује за странку чији је то предизборни слоган...

Просто ко пасуљ.
Препоручи коментар:
3
4
четвртак, 19 април 2012 12:57
Марио Калик
Pera

Pitate me da li sam procitao program. Nego sta sam, pa objavljen je na ovom sajtu, a potpisao ga je Vukadinovic!


Види се да не знате шта причате. Питао сам вас за програм НОПО-а, а ви мени одговарате да сте прочитали НСПМ-ову Иницијативу за спас Србије коју је НОПО подржао.

Из тога могу само да закључим да програм НОПО-а нисте прочитали, али се ипак усуђујете да тврдите да НОПО нема никакве везе с влашком националном мањином.

Верујете ВРВ и е-новинама на реч, шта друго да вам кажем.

Просто ко пасуљ.
Препоручи коментар:
4
3
четвртак, 19 април 2012 13:19
Марио Калик
@ Miloš Kikić

Нисам хтео да вам одговарам док не одслушам емисију. Јер, за разлику од вас, не усуђујем се да јавно износим своја лична предубеђења као аргументе. Као филозофа по струци, обавезују ме логика и чињенице. Иако сам веровао да ће ЂВ аргументима поклопити "две даме", нисам то смео да тврдим док емисију не чујем.

Испоставило се да сам био у праву. ВРВ, као ни у тексту, ни у емисији није изнела ниједан озбиљан доказ да је НОПО фингирана странка влашке мањине. На које доказе мислим, изнео сам у претходним коментарима. У недостатку аргумената, уплела се у инсинуације и фалсификате које је ЂВ вешто демантовао. И успут сама потврдила да је Закон о странкама лош (еуфемизам за неправедан), и да се многи Власи не осећају као Румуни, што су и ставови наше стране овде. Гротескно је онда да се на тај исти закон позива у свом обрачуну са ЂВ.

Имао бих још много шта да кажем о њеном наступу и изјавама, али задржаћу се само на овој ствари коју и ВРВ сматра кључном замерком ЂВ-у.
Препоручи коментар:
4
3
четвртак, 19 април 2012 13:35
Марио Калик
@ Miloš Kikić

Што се тиче "дама", да ли једној дами, и то у улози новинара-водитеља, приличи да се непрестано служи сарказмима и толико отворено стаје на једну страну у спору, кршећи тиме основна начела новинарске професије? И да ли другој дами, у улози академског професора, и то права, приличи да се користи инсинуацијама и фалсификатима? Ако је у пензији, не значи ваљда да је академске и правничке норме заборавила или да је више не обавезују...

Нисам био лењ, па сам измерио минутажу. ЂВ је имао 688 секунди, ВРВ 538, а водитељка 72. Пошто су "две даме" биле на истој страни, испада да је ЂВ заузео 53% времена, дакле, тек нешто више од пола. За страну која је тужена и ружена, то је мање од очекиваног...

За Милана Тарота немам други коментар осим да је логично да је напустио НОПО када је овај подржао НСПМ. "Видовњак" нашао се угроженим у близини просветитељског пројекта. И одмах добио подршку од сличних опскураната...

Не знам за ваша писања, али овде сте ви верник Друге Србије
Препоручи коментар:
5
5
четвртак, 19 април 2012 14:06
Miloš Kikić
Kao mali, pročitavao sam više puta sa oduševljenjem knjigu Rafaela Sabatinija "Kapetan Blad". I dan danji se sećam kako je glavni junak koga su optužili da je katolik, odgovorio sudiji koji je rekao da može da namiriše katolika na kilometar razdaljine: "Čudim se da vi, koji možete da namirišete katolika na kilometar, ne možete da namirišete prezviterijanca na metar od sebe." Tako i ja Vama u vezi sa "drugom Srbijom".
Kažem Vam samo da nisam ni prva, ni druga, ni treća Srbija nego samo razmišljam svojom glavom pa makar to bilo i pogrešno. Ali da bih shvatio da je pogrešno potrebno je da me neko argumentovano u to ubedi. Vi to nikako niste učinili ni posle ova dva Vaša poslednja objašnjenja. Zato predlažem da ostanemo svako pri svome i gledamo šta će se dalje dešavati.
Препоручи коментар:
4
4
четвртак, 19 април 2012 20:57
сељак беземљаш ОД ЂУРЂЕВДАНА ДО МИТРОВДАНА
&МИЛОШ КИКИЋРазлог зашто за НОПО имате у литератури код класика.Када погледамо наше дугове и саберемо ни у шта потрошене паре од"приватизације" видимо ВИШЊИК А.П.ЧЕХОВА.Видимо Гајева и Рајевску који су проћердали имање.На бомбоне каже главни јунак.Банкрот.Морално стање нам описује Џ.Б.ШО у драми ЗАНАТ ГОСПОЂЕ ВОРН Његов јунак Крофтс каже јунакињи Виви да у владајућој класи НЕМОЖЕ БИРАТИ ЉУДЕ ПРЕМА МОРАЛНИМ НАЧЕЛИМА И ДА ЈЕ БОЉЕ ДА СЕ ЧИСТИ ИЗ ЗЕМЉЕ. А да ипак останемо.НОПО неможе да штети.НОПО може да буде клица.Која може да нарасте.Зато напади са свих страна.А НЕ СМЕТАЈУ НИ АЛЕ НИ ВРАНЕ.Чудно чудно рекао би Црњански.Први чин ВИШЊИКА нећете веровати почиње у мају.Ви и нисте потребни за Ђурђевдан.Задњи чин Вишњика је за Митровдан. Увек имамо за и против а ви сте у средини Од Француске буржоаске револуције где се нагну кикићи та победничка страна води ону другу на гиљотину.
Препоручи коментар:
3
1
 

Нема коментара:

Постави коментар