Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 23. април 2012.

Хроника

Владимир Недељковић: НСПМ, НОПО и понуђени одговори

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 21. април 2012.
Обратити се редакцији НСПМ са жељом да вам се објави чланак не представља подвиг. Не тражи се много, осим квалитета. На личном плану се добија задовољење да вам чланак буде објављен поред многих других истакнутих имена. Ствар сујете, стручности или само добре воље!?
Са друге стране, могућност и вероватноћа да ћете бити нападнути са стране левих, десних, напредних, назадних, демократски, грађанско, национално и на све друге могуће начине опредељених је огромна. Чему онда? Какво је гласило НСПМ и колики је његов утицај у друштву?
Нека то процене сви они који се овој редакцији обраћају, како директно тако и индиректно.
Шта је то што НСПМ издваја од других гласила?
На страницама сајта НСПМ је немогуће не срести и „овакве и онакве“ ставове и годинама уназад са задовољством смо имали прилику да их читамо.
Њихов утицај је толики што никада нису “распаљивали ватру” својом једностраношћу, управо због тога што су стварност посматрали из више углова и што су врло добро знали да пробуде интелектуални немир.
Зато је неопходно објаснити како неке ствари функционишу на осталим интернет порталима и зашто је Нова српска политичка мисао данас толико “непријатна”.
Ових дана можете  да сретнете активисте  врло озбиљних политичких странака. Наиме, предузели су поједине кораке у вези са својим додатним промовисањем.
Посебан нагласак њиховог страначког активизма стављен је у контекст ангажованог коментарисања циљаних текстова онлајн новинских издања. Прича се своди на то да њихови активисти прате одређене вести у медијима и тамо бране или нападају одређене ставове, и све то у вези са интересима странке коју заступају. О броју пристиглих коментара је сувишно говорити, нарочито ако се има у виду да су у стању да за једну ноћ, за одређену тему, ангажују више стотина својих присталица како би “испратили” поједине вести и обавештења. Ако је данас о овоме реч, НСПМ је и даље “трн у оку”.
Пратећи текстове на сајту НСПМ и нарочито пристигле коментаре на њиховој страници, којих је у поређењу са другим онлајн медијским издањима упечатљиво мало, до изражаја долази сасвим посебно становиште у посматрању и разумевању политичких прилика. Са тим у вези не треба да чуди зашто је НСПМ и даље дежурни кривац на којег се увек може успешно позвати. Говорећи речником каквог романа тема би се могла представити у форми дијалога.
- Знате, они са НСПМ не мисле овако. Ето видите они ствари не виде на наш начин. Итд… (А ми који имамо изразит број коментатора ћемо вам објаснити како да мислите.)
На жалост или на срећу, зависи са које стране се цела ствар посматра, разлика између НСПМ-а и осталих гласила је у управо у самом доживљају интелектуалног рада.
НСПМ су покренули интелектуалци блиски филозофски разборитом становишту и то превасходно у оном смислу да мудрост и паметна реч није за оне који не желе озбиљније да јој се посвете.
По медијима, када јео сајту НСПМ реч, често се срећу различити називи, а када изостане и трунка пристојности, и врло погрдни описи. За сваког иоле пристојног човека, који држи до себе, такве квалификације представљају увреду. О нападима на саму личност, други пут.
НСПМ има управо ту “несрећу” и незахвалан задатак да се бави стварима којима се “обичан народ” не бави.
Инспирацију за овај  текст представља једно од најупечатљивијих питања сваког пристиглог коментара. Напросто,  не постоји конкретније, суштинско питање које се може поставити, а оно се тиче одговора – куда даље, шта сад, како да се било шта промени у нашем друштву, итд…?
Управо је то оно питање на које  НСПМ никада није давао директан одговор, већ је то препуштао свести и савести појединца. Управо је то он што НСПМ чини различитим од било којег другог медијског гласила, и управо је то оно што се својом посебношћу, у области политичких разматрања издваја као упечатљива мисао.
Зашто је онда бесмислено од НСПМ-а очекивати одговор на ова питања?
НСПМ није ничија дадиља!
За разлику од већине медија и у познању површних новинара, НСПМ је овога свестан, заједно са својим чланкописцима и већином својих читалаца. Да не дужимо. Реч је о дубокомисленом посматрању ствари, крајне непријатном онима којима се овакво деловање НСПМ супротставља.
На основу свега реченог, улазак НСПМ на листу НОПО представља једно ново, необично деловање представника НСПМ које би могло да потврди претпоставку да су ови избори ипак „одлучујући“ за опстанак државе Србије и да се налазимо на озбиљном политичком раскршћу. Наравно, много тога у животу није коначно и одлучујуће, али да се нешто озбиљно дешава у Србији, то је врло извесно.
(Блог Владимира Недељковића)
 
 
 

Владимир Недељковић: НСПМ, НОПО и понуђени одговори

субота, 21 април 2012 23:10
Hrvoje
Bez obzira na sve razlike(NSPM-a i Drugih),ako ima išta u Srbiji što služi na čast Srbima,onda je to upravo NSPM! Pozdrav!
Препоручи коментар:
24
2
субота, 21 април 2012 23:10
фристајло
Наравно, много тога у животу није коначно и одлучујуће, али да се нешто озбиљно дешава у Србији, то је врло извесно.
Тачно, дешава се НОПО и Иницијатива...
Колико је ово битно, видеће се врло брзо; предвиђам врло бурне догађаје у вези с тим, јер је политичка класа у Србији са великим негодовањем сачекала све у вези са тим. Таман су се лепо сместили на гранама, кад- нека гомила клинаца и неколико "маторих" дошли да тресу дрво...
Да ли је НОПО и НСПМ нешто од чега се плаше многи?
Јесте.
Јер се исувише допада људима, а нема слабу тачку...
Препоручи коментар:
25
2
недеља, 22 април 2012 01:46
Владимир Недељковић
Професоре,

хвала Вам што сте пренели овај чланак. Именом и презименом стојим иза сваког слова које сам написао у сваком свом чланку.

Срдачно,

ВнедељковиЋ
Препоручи коментар:
4
0
недеља, 22 април 2012 01:50
Марко Дарковић
Највећа разлика између НСПМ-а и осталих јесте у томе што се на сајту НСПМ-а може чути не само друга странка, него и трећа, четврта итд. Дакле, НСПМ је отворен сајт, ''слободна територија'' за различита мишљења.
Препоручи коментар:
9
1
недеља, 22 април 2012 04:27
Mikoš
NSPM daje doprinos analitičkom rasvetljavanju mehanizama i relacija društvenih i svetskih događanja iz vše uglova.Promišljanje nikada nije odgovaralo vlastodršcima jer to razvija viši nivo percepcije stvarnosti.Viši stepen svesti utiče na javno mnjenje kao KOREKTORA VLASTI.Ipak je ovo domet užeg kruga.Danas je više nego retko temeljno obrazovanje koje i nema kanal komunikacije sa prostim mnoštvom. Srbija me često podseća na dementnog čoveka skoro obrisane svesti koji nema volje da se leči.Za to je odgovorna potkupljiva često A(NTI)NACIONALNA PSEUDOINTELIGENCIJA deca i unuci komunjarizma. Neophodno je istaći da to kvarenje kreće pre 1914 god.a ubrzava zlosretna skupo plaćena zabluda i njen glavni kreator ili samo izvršioc.Plemeniti g.R.A.RAJS nema premca u dalekovidosti,a od sveg polit.polusveta istaknu kao rodoljube samo R.Dragovića i A.Žujovića.U čemu je razlika danas?POTONULO SE SAMO DUBLJE,a kralj i kom.su ateizacijom radili i da se narod kvari.TAJ NAROD KOME SU SE MNOGI DIVILI!!!
Препоручи коментар:
6
1
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
 
 

Нема коментара:

Постави коментар