Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 28. април 2012.

Ђорђе Вукадиновић: Систем је подешен за велике и богате | Хроника

Ђорђе Вукадиновић: Систем је подешен за велике и богате | Хроника

ЈОШ МАЛО ПА ЋЕ ДА ВЛАСИМА ОДРЕЂУЈУ ГДЕ ЋЕ ДА ЖИВЕ, КАО ДА НАС ВЛАХА НЕМА И У БЕОГРАДУ И У НОВОМ САДУ....А ЛАКО НАС ЈЕ ПРЕПОЗНАТИ....СВИ ИМАМО (БОГУ ХВАЛА) СРПСКА ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА (ОСИМ ОНИХ КОЈИ ИМАЈУ ГРЧКА ИМЕНА И ПРЕЗИМЕНА)!!!!

Хроника

Ђорђе Вукадиновић: Систем је подешен за велике и богате

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 27. април 2012.
Од 93 кандидата за народног посланика листе „Ниједан од понуђених одговора“ 64 су из Београда, а 23 из Новог Сада. Само један је из краја јужно од Београда – из Крагујевца, а реч је о листи странке која је регистрована као политичка странка влашке националне мањине, чији припадници, у већини, живе у источним крајевима. Најпознатији представник ове листе, политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић је рекао да објашњење за овакав „изглед“ листе треба тражити од представника НОПО-а који су је састављали, а да је њему, превасходно важно то што је ова листа подржала његову Иницијативу за спас Србије.
- Да ли је листа мањинска или већинска, мени је свеједно. Мени је битно да су они имали храбрости да подрже озбиљне мере за учвршћивање државног јединства и опстанка. Али, како сам разумео, пошто нисам члан, поред тога што се они у програму и статуту заиста залажу за права влашке мањине, ово је нека врста њиховог маневра да заобиђу и изиграју овај партократски систем и механизам који омогућава учешће на изборима само великим и богатим играчима – рекао је за „Политику“ Вукадиновић.
А колико је тако нешто морално?
Мислим да је свакако много моралније од овог политичког система где су сви умрежени и увезани и који су од политике направили бизнис. Да ли је морално од неког ко хоће да оснује странку тражити 10.000 судски оверених потписа? Јасно је да то могу обезбедити само они који већ имају инфраструктуру, просторије, логистику и велики новац. Ово је, дакле, нека врста грађанске иницијативе и протеста против постојећег политичког система и естаблишмента. У том смислу, мислим да је врло морално, поготово што је мотив тих људи, а поготово мене који то подржавам, више него чист.
А и ваш је интерес да уђете у парламент?
Мој примарни мотив је био да скренем пажњу јавности на нешто о чему се мало говори и што мало кога интересује – о томе колико је постојећи политички систем затворен, лицемеран и олигархичан и суштински недемократски. И то без обзира да ли је у питању већина или мањина, односно за све сем за оне који су од политике направили бизнис са много увезаних интереса и новца. Дакле, није примарни интерес овде улазак у парламент, мада ако се ипак „пласирају“, то ће бити својеврстан успех и сензација.
Зашто, ако је потребно само од 15.000 до 16.000 гласова за то?
Зависи од излазности. Али требаће онолико колико и за сваког другог посланика.
Само што листа која није мањинска може да освоји и 200.000 па да не уђе у парламент?
То је једна предност мањинске листе, али је то такође и проблем и ја уопште не сматрам да је овај постојећи систем добро решење, иако је закон о странкама и изборима протурен као „европски“. У многим европским земљама нема цензуса или је врло мали. Мислим да је то много поштеније и демократскије, као и то да се посланици бирају непосредно.
Ако успете да пређете природни праг, ко ће од вас ући у парламент?
И док се говорило да ћу ја бити први на листи, говорио сам да ћу се одрећи мандата у корист председника НОПО-а Николе Тулимировића. Али уколико би се којим чудом освојило више од минимума, мислим да би то био јасан знак да је то подршка нашој Иницијативи и резултат моје подршке и онда бих стварно размислио да ипак уђем, поготово с обзиром на то како се ова српска политичка жабокречина усталасала од саме помисли да би један самостални, независни и неконтролисани глас могао да се нађе у српском парламенту.
(Политика-НСПМ)
 
 
 
 
 

Ђорђе Вукадиновић: Систем је подешен за велике и богате

петак, 27 април 2012 22:39
фристајло
Прилично сам сигуран да ће НОПО бити највеће изненађење избора, и да неће само Вукадиновић ући у следећи сазив.
Живи били, па видели...
Препоручи коментар:
68
10
петак, 27 април 2012 22:45
Милоје
Право у центар. Трн у оку владајућој екипи. Имате мој глас
Препоручи коментар:
66
8
петак, 27 април 2012 23:10
Kolumnista
Zabrinut sam šta će na ovo reči supervizor BASARA ?!?
Препоручи коментар:
66
4
петак, 27 април 2012 23:12
Саша
Могу они да причају шта хоће. НСПМ им је за сада добро помрсио конце, што се и види по нервозним и на моменте безобразним реакцијама.
Препоручи коментар:
60
6
петак, 27 април 2012 23:41
.......
поготово с обзиром на то како се ова српска политичка жабокречина усталасала од саме помисли да би један самостални, независни и неконтролисани глас могао да се нађе у српском парламенту.тачно тако
Препоручи коментар:
64
4
субота, 28 април 2012 02:22
Книњанин
Мене је само "фрка" да не посегну за "Капичићевским" методама.Али шта год да ураде лавину не могу да зауставе.Лакрдија мора да се спречи..П.С.Нисам баш сигуран да ли смо на време стигли у операциону салу или је "болест" узела маха толико да нас ни хируршка интервенција неће спасити...
Препоручи коментар:
12
3
субота, 28 април 2012 02:30
Љута Крајина
да, да, сад ће хрпа минуса, али као неко ко већ годинама прати и изузетно поштује господина Вукадиновића, не могу а да га не парафразирам и кажем да је овиме себи пуцао у ногу. Заиста мислим да јесте, јер је до сада био ауторитет и поштован управо због тога што је био аналитичар, а не политичар или политикант. По мени огромна грешка, али вријеме ће да суди.
Желим му све најбоље, јер вјерујем да су му намјере часне.
Препоручи коментар:
9
14
субота, 28 април 2012 03:19
veca vestica
To Vukadinovicu zaboravite,sto pre to bolje.Jos lutate u "magli",naj pre rascistite koliko gradjana u Srbiji ima koji su ljubomorni sto im BETOVEN nije svirao na uvce.?Mislim da sam poprilicno jasan kada ovo kazem.
Препоручи коментар:
5
4
субота, 28 април 2012 03:54
Цмок Торонто
Ако је за утеху има их ..Владика Артемије,Др.Шешељ,Др.Кустурица,Др.Новак Ђоковић,Др.Вукадиновић и остали непознати борци за боље јуче.
Гласај по савести,изненади себе.
Препоручи коментар:
4
15
субота, 28 април 2012 04:17
Змај од Ноћаја
Нисте једини Вукадиновићу.Има нас много који мислимо исто што и Ви.Има вас много који сте се усудили да се у политички живот директно умешате.Добро је што постојите.Није добро што се не удружујете,што сте свака вашка обашка.А исто мислите са нама који осећамо да се демократија распада, да нам не прија, да се жабокречина нахватала на њене точкове и да ма ко дошао та мемла има да га поједе.Ми нисмо народ рођен за демократију.Ми тражимо вођу, некога ко ће да нас спасава и да нам отвара просторе.Тога на видику нема.То је онај Краљевић из бајке, неко ко зна како стићи и утећи и на страшном месту постојати.Овако се мучимо, троумимо,знамо да ништа није излаз али по инерцији од педесет зала хоћемо да изаберемо мање.А свако је и међу нама вашка обашка.То је безизлаз.Шиптари иду, знају , осећају да смо заплетени у сосптвене мреже и гурају .Већ слуте да тако као Кососво треба да падне Македонија.Сви су сложнији и сви нас осећају као лешину.Надајмо се да ће се појавити ОН.Доћи ће али сад у мају?
Препоручи коментар:
13
1
субота, 28 април 2012 04:44
ВнедељковиЋ
Ваш живот је ваша ствар, узмите ГА у своје руке. Не очекујте од других да ће то да ураде уместо вас. Ако то и ураде, знајте да то раде јер имају корист. У том случају им ГА дајте само онолико колико то вама одговара.
Препоручи коментар:
14
1
субота, 28 април 2012 06:49
Violeta
Đorđe,zašto niste ranije ovo uradili?
Препоручи коментар:
13
4
субота, 28 април 2012 07:23
Izbori
- Да ли је листа мањинска или већинска, мени је свеједно. Мени је битно да су они имали храбрости да подрже озбиљне мере за учвршћивање државног јединства и опстанка. Али, како сам разумео, пошто нисам члан, поред тога што се они у програму и статуту заиста залажу за права влашке мањине, ово је нека врста њиховог маневра да заобиђу и изиграју овај партократски систем и механизам који омогућава учешће на изборима само великим и богатим играчима – рекао је за „Политику“ Вукадиновић.

Milenijumska neraskidiva veza izmedju neistomisljenika, lepak koji moze da spoji ne spojivo i nezamislivo je NOVAC.Ko moze da kaze da se to isto nece desiti i sutra?
Препоручи коментар:
6
2
субота, 28 април 2012 08:07
читалац
За мене је најважније да Ђорђе остане доследан, принципијелан и непристрасан као и досад.
Препоручи коментар:
19
2
субота, 28 април 2012 08:53
Срби су кукавице
Зато не заслужују да имају било какву државу, па им ИЗБОРИ и "председник" уопште и нису потребни. Зашто ће им то? Па, имају београдске амбасаде НАТО држава... Америчког, немачког, британског, француског, турског... "велепосланика". Имају Брисел, Вашингтон, Берлин, Истамбул... Имају Кацина, Вестервелеа, Филеа, Хејга, Меркелову, Бајдена... Имају "вољене" тајкуне... Имају Ђоковића...

Што ће им уопште држава, председник, парламент!?

Теза да су Срби државотворан народ нема везе са мозгом и нервира ме увек кад је чујем.

Државотворан народ, а сами затукли своју државност и експериментисали са разним Југославијама?

Држатворан народ, а једини у историји имају марионетску власт у доба мира?

Држатворан народ који је само за обећање од 1000 евра на прошлим изборима похрлио у загрљај својим џелатима?

Држатворан народ коме су без иједног испаљеног метка одузели 15% територије, и то не било који део, већ његову колевку?
Препоручи коментар:
22
3
субота, 28 април 2012 09:02
siniša
Moslim da su tzv. veliki igrači, odnosno predstavnici stranaka koje imaju najveću materijalnu podršku iz nepoznatih izvora i medijsku podršku prilično neuviđavni.

Na primer na izbornom plakatu VUčića piše da će on da zapošljava Beograđane. Ko je on da bilo koga zapošljava. Znači li to da on poziciju gradonačelnika zamišlja kao oziciju za zapošljavanje. Gradska uprava uima svoje dužnosti i njegov posao, kao i posao svakog drugog gradonačelnika je da ispunjava te dužnosti, a ne da zapošljava i prodaje karte za autobuse.

Još očiglednije je kod predsedničćke kampanje Tadića. Investicije posao...naša narod bi rekao avioni, kamioni. Nije to posao predsednika.

Dakle već u prvoj reči KORUMPIRAJU I USLOVLJAVAJU.

Još kad bi to došlo do njihove svesti da je to zabranjeno i da nije pošteno. Ali neće.

Zaposlićemo vas, ako glasate za nas. Šta je to nego korupcija?
Препоручи коментар:
12
2
субота, 28 април 2012 09:37
nokitj
Jedna primedba:

tolika sumnja i rezervisanost koju izražavate u pogledu rezultata koje će NOPO ostvariti ne mislim da je produktivna i pre je izraz Vaše lične skromnosti i malih političkih ambicija.

Činjenica je da svi "napumpavaju" svoja očekivanja a to nije bez jakog razloga
Препоручи коментар:
6
3
субота, 28 април 2012 09:52
Дејан
Имате мој глас. Поздрав из Врања
Препоручи коментар:
13
3
субота, 28 април 2012 10:10
Милоје
Тачно тако, Ђорђе. (Немам времена да више пишем, а све сам ја написао у својим коментарима под овим или другим именом).
Препоручи коментар:
8
2
субота, 28 април 2012 10:47
Sisoje
Djordje pokrenuli ste dobru inicijativu ali ne ulazite u parlament ukoliko osvojite dovoljno glasova. Mislim da ste vredniji kao analitičar i da ste taj posao odlično radili. Voleo bih da NOPO i Dveri udju u parlament.
Препоручи коментар:
7
6
субота, 28 април 2012 11:33
М.
Ђорђе овим својим чином није себи дао аутогол! Добро је да се његов глас далеко чује, а сад да ли из Скупштине или из неке ТВ емисије, мање је важно. Баш такав један нам је потребан: интелигентан, образован, честит и истинољубив. Ђорђе краси и ЈАСНОСТ, што је основна карактеристика ПРОСТОДУШНОГ, односно НЕЛИЦЕМЕРНОГ човека! Док човек који све у животу, па и политику, види само као средсво за афирмацију сопственог Ега и интереса, такав човек је МУТИВОДА и има тежак, компликован језик.

Само напред, Ђорђе!
Препоручи коментар:
12
3
субота, 28 април 2012 11:34
Влајко
Апелујем на г. Вукадиновића да и ако буде у прилици не улази у парламент. Могућност било каквог утицаја на ширу јавност тамо је крајње лимитирана, а искористиће то да га прогласе за политиканта који је само чекао да се дочепа посланичке столице.
Као независни аналитичар, који се није директно уплео у политику, поседује морални кредибилитет који се много теже може нарушити од стране злонамерних.
Препоручи коментар:
5
6
субота, 28 април 2012 12:18
iz_Holandije
@Srbi su kukavice
Moze li se bez DOKOVICA gospodine! Pa nemojmo ljudi!
Sta, i kome je to mlado bice bilo sta LOSE uradilo?
Da li je ikada, ama ikada uradio ISTA antipatriotski?
NE, NE,NE! A to sto MORA, ISTO KAO I VI, da 'postuje'
(i nista vise!) vlast tog momenta ( vlasti se AKO Bog da SMENJUJU)je samo odraz gradanske vaspitanosti! Pa nece Novak da dize revolucije! A gde je njegovo srce ZNA SE!
Препоручи коментар:
7
2
субота, 28 април 2012 12:21
Ружичасти пантер @ Вукадиновић
Искрено Вам желим успех на овом изборима а требаће Вам и много среће баш зато што је ситуација таква како сте је Ви описали.
Ипак , зар не мислите да се Ваша констатација да је наш политички систем „...затворен, лицемеран и олигархичан и суштински недемократски. И то без обзира да ли је у питању већина или мањина, односно за све сем за оне који су од политике направили бизнис са много увезаних интереса и новца“ - дакле, да се та констатација односи на политичке системе свих земаља ЕУ, САД и уопште свих „демократских“ земаља. Зар треба подсећати на скандале са гласањем за Мастрихт, референдумом за Европски устав, актуелна дешавања у Грчкој, Шпанији, Италији... Па читава та скаламерија од ЕУ је направљена ради крупног бизниса. Грађани су први пут имали прилике да се изјашњавају о „уједињеној Европи“ када је највећи део посла завршен иза њихових леђа под фирмом квота за млеко, либерализације увоза беле технике, шпанских вина и сличних ствари.
Препоручи коментар:
3
1
субота, 28 април 2012 12:26
Ружичасти пантер@ Вукадиновић
2.
А када су грађани Европе коначно рекли „не“ „уједињеној Европи“, онда је то хладнокрвно заобиђено.

Уколико НОПО успе да уђе у Скупштину, уколико успе да прогура закон о пенализацији повреде достојанства државе, државних симбола, већинског народа, уколико успе да се избори за увођење контроле над радом НВО - биће то велики успех и значајан корак на путу спаса Србије. Али после тога следи велики, и можда најзначајнији посао за све оне који се баве друштвеном теоријом - трагање, промишљање, конципирање, аутентично демократског политичког система који би нам обезбедио да живимо у држави грађана а не у приватној држави неколицине тајкуна и са њима повезаних политичара.
Препоручи коментар:
5
0
субота, 28 април 2012 12:37
Little Big Serb
Mnogi komentari se gube u nepotrebnom:zasto nije ranije, zasto ne sa dverima, sa nekim drugim zverima, dobro je ali nemojte u parlament, zasto niste ostali analiticar itd.Bio je potreban efekat iznenadjenja jer bi inace pokusaj bio osujecen, zar nije dosta koalicija koje svojim neprirodnim postojanjem govore da su iskljucivo izboraske rabote. U imenu je odgovor : NOPO ! Prvi korak je uspeo, zato ne gubimo se u politikantsvu, u davanju saveta nego razmislimo, ako smo se posle toga odlucili za NOPO, onda idemo i to zajedno. U jedinstvu i solidnosti onih koji krenu sa Vukadinovicem ce biti nasa snaga. Uci u Parlament je mogucnost da se javno kaze istina, nasa istina, u tom slucaju zvanicno, kao predstavnik jednog dela naroda a ne samo kao analiticar. To sto se zabokrecina ustalasala je znak da su se uprpili. To je sve, zasada. Zajedno i bez razglabanja. Kompaknost pokreta ce nadoknaditi nedostatak sirine. I mali kamen stvara koncetricne talase na povrsini vode.Bacimo ga !
Препоручи коментар:
4
2
субота, 28 април 2012 12:51
old fashion Србин
1. моја подршка Вукадиновићу за потез какав и приличи некоме са високом политичком интелигенцијом.
2. моје жаљење према онима који не прихватају или не разумеју његов потез, чиме показују да им је политичка свест на недовољном нивоу, тј. на нивоу већинских партија.
3. моја осуда ономе ко је састављао питања за интервју у политици, чиме је још мало допринео стављању новинарске професије на стуб срама. Провоцирати саговорника око тих тзв. рупа у ѕакону од почетка до краја интервјуа, без икаквог покушаја да га питате за какву се политику залаже, баш је типично за петоразредну жуту штампу.
Препоручи коментар:
4
2
субота, 28 април 2012 13:05
трагач
Утисак о г.Вукадиновићу је да јесте моралан човек. И ако постане посланик, што бих волео, не може тиме постати неморалан, па и да су сви остали у посланичким клупама неморални, а већина по свој прилици јесте. Надам се да нас даљим радом и делима у новим околностима ни он ни НОПО неће изневерити.

Рад на излечењу Србије је нужан и односи се на многе области. Што се скупштине тиче, ваљало би да тамо седе људи којима је мотив да тамо буду општи интерес. А овде су приоритети већине: лични, групни интереси, па тек малецка мањина досегне и до бриге о општем интересу. Погледао би нас Бог да улазак Ђорђа и НОПО у скупштину буде иницијална каписла да у скорој будућности, уместо садашњег састава у скупштини и политици буду већином морални људи којима је мотив бављења политиком општи интерес.
Препоручи коментар:
2
0
субота, 28 април 2012 13:21
Lav
Faktor iznenađenja je ok što se tiče političkog angažmana g-dina Đorđa, da je ranije to uradio , pa ti iz ne žabokrečine, nego baruštine pune krokodila bi verujem raznim smicalicama, podvalama, onemogućili politički angažman g-dina Vukadinovića. Ovo je diverzija u tropskoj baruštini...!
Vi koji sumnjate u g-dina Đorđa , sebi ne verujete, smisao bavljenja politikom u Srbiji je rent seeking ( parazitska renta) i sad neko smatra da će se i Đorđe polakomi za novcem i postane političko preduzeće.
Neće ljudi , ako znate šta radi godinama , nije on željan džipova, sinekurčina, svoju autonomiju nije nikome prodao kao ni g-din Antonić ili mladi Čedomir Antić, put dostojanstva , ljubavi prema najbližima , narodu, državi su scile i haribde savladane uspravne glave!
Nego lepo zaukružite NOPO , ako volite sebe i svoje najbliže. Ako Bog da, da zapevamo " U tem Somboru " !
Препоручи коментар:
2
1
субота, 28 април 2012 13:55
VH
Mozda biste dobili i vise pristalica da ste razjasnili svoj odnos prema Dverima.Zasto glasati za vas a ne za njih kada vam je program isti?Sta to nije u redu kod njih pa se niste udruzili? Zbunjujete narod.
Препоручи коментар:
0
1
субота, 28 април 2012 13:58
Змај од Ноћаја ономе СРБИ СУ КУКАВИЦЕ
Рекао бих да сте разочарани.И да сте љути.И да не видите излаз.Многи међу нама се слично осећају.И слично мисле.Негде сам све нас упозорио, покушао да упозорим да су то прилике у којима се рађају револуције , кад се многи слични набоји празне.Сумњам да то помаже.Они који навијају за одређене политичке опције, они који се надају да ће њихови да дођу на власт, нас не разумеју.Неки од њих се боље сналазе у тим метежима.Подразумевају их и чекају спремни.Можда илаза одиста и нема.Можда нам је мозак дат да се сами на целој планети уништимо.Десетак пута могу да униште цео свет и праве бомбе да то учине и једанаести и ко зна који још пут.И некима дају, некима не дају да то учине једанпут.То је тако.
Заваравамо се - демократија је излаз.Ти који се овако међусобно боре за демократију, сумњам да власт заслужују.Међутим морамо тражити излаз.Чак и негласање је , ко разуме, врста излаза,потрага за нечим чега нема је увек врста излаза.Све је излаз па и ваша љутња на нас као народ.
Препоручи коментар:
2
0
субота, 28 април 2012 15:06
Игор@VH
Мислим да господин Вукадиновић не жели да подстиче злу крв, али разлика је прилично јасна ако погледате благонклон третман који Двери имају у скоро свим режимским медијима који их или отворено подржавају или бар не нападају за разлику од Ђорђа и НОПО.
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Нема коментара:

Постави коментар