Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 30. април 2012.

Бирамо ли слободу или бекство од слободе | Куда иде Србија

Бирамо ли слободу или бекство од слободе | Куда иде Србија


Куда иде Србија

Бирамо ли слободу или бекство од слободе

PDF Штампа Ел. пошта
Татјана Милошевић   
недеља, 29. април 2012.
Да ли су предстојећи избори 6. маја 2012. заиста историјски? Мислим да јесу. И то не из економских разлога, који се обично наводе као пресудни. Наиме, према истраживању које је објавио Економист, 80% грађана Србије незадовољно је и љуто, 77% се осећа беспомоћно и безнадежно, а 60% је у депресији. У не тако давној прошлости, деведесетих, под санкцијама, када су нам плате биле по две, три марке, безнађе није било толико, а Милошевић није имао проблема да добије изборе.
Шта је оно што битно разликује ситуацију из 1993. и 2012? Године 1993. беснео је рат на територији Југославије, коју су Срби још увек сматрали својом отаџбином. У тај рат, веровало се и у Србији, ушло се да би се спасла земља, животи људи, достојанство, правда и слобода.
Да би одбранио своје право на постојање на Косову и Метохији, у Херцеговини, Босни и Крајинама, српски народ је пристао на глад, али не и на понижење.
У чему је разлика између глади 1993. и 2012? Разлика је огромна, тог 5. октобра, то је већ сасвим очигледно, окупирано је Косово, али је и перфидно утрт пут марша кроз институције културе и образовања политици Друге Србије. Србије, којој су Срби за сва своја страдања сами криви. Од 5. октобра слушамо да смо све своје несреће сами изазвали. Политика коју је династија Карађорђевића водила између два светска рата крива је за страдање Срба у Јасеновцу (о страдању Срба, Јевреја и Цигана у Јасеновцу не може се говорити као о геноциду, јер ниједан усташки злочинац после Другог светског рата није осуђен за геноцид над овим народима). За бомбардовање 6. априла крив је народ који је 27. марта изашао на улице Београда и поништио пакт с Хитлером.
За бомбардовање 1999. крив је Милошевић, а не 19 земаља НАТО алијансе које су без одлуке Савета безбедности УН напале суверену земљу, која је од терориста бранила своју територију.
Немам намеру да на било који начин рехабилитујем или аболирам Милошевића за грешке које је несумњиво починио. Али ни да поштедим било кога ко је био на власти или опозицији од 2000. до данас. Петог октобра, под паролом ослобађања народа од диктатуре Милошевића, окупирана је Србија. Да, баш тако, окупирана је цела Србија. Српске цивилне жртве, и пре чувене изјаве Ејупа Ганића, биле су у постпетооктобарској Србији табу тема.

У српском парламенту је донета декларација о Сребреници, док за декларацију о српским жртвама није било већине. Никада декларацијом није осуђен прогон неколико стотина хиљада Срба из Хрватске. Не, и за то је био крив договор  Милошевића и Туђмана. Ни данас се у Хрватској за писање графита "Србе на врбе", не одговара. А и зашто би када је, неколико година уназад, сва Хрватска била исписана овим графитима, а да за то тада није ни подизана оптужница. Ни пресуда генералу Готовини за "удружени злочиначки подухват" у коме је учествовао врх хрватске државе ( на челу са Туђманом), није дозволила српским властима да у парламенту осуде прогон и злочине над Србима 1995.
Нема тога што окупаторске власти после 2000. године нису учиниле на ружењу сопственог народа. Народ је све трпео и скоро почињао да верује да је сам крив за своју несрећу. Када се учинило да је све готово, и српски народ опхрван кривицом поверовао да стварно мора испаштати, клупко пред нама се одмотало. Постало је сасвим очигледно, иако се вешто прикривало другим темама, да нам "међународна заједница" иако смо пристали на све њене ултиматуме, неће "у нашем интересу, опет" дозволити одржавање избора на Косову и Метохији. Тачније, за сада су забрањени само локални избори. Резултате локалних избора неће, како нам је обзнанио Оливер Ивановић, признати Србија, ако их косовски Срби, и поред тога што угрожавају њихову безбедност, ипак одрже.
Постојање легитимних представника Срба на Косову неће признати држава која је изборе расписала, они би значили постојање српских институција на Косову. Неодржавање локалних избора, уз понижавајуће у

слове ОЕБС-а за одржавање парламентарних и председничких избора (заставе Србије могу бити само унутар просторија у којима би се избори одржавали) може се десити да одлучи све изборе. Косово је ипак кључ избора. Почетак и крај. Кључ који нико не помиње, о коме се ћути, а којим ће Срби " ако их овде још има" откључати врата слободе. Верујем у свој народ. Верујем да је био наиван десет година, али сада је пређена црвена линија, Срби се, као никада у својој историји, неће одрећи слободе. Ову чињеницу превиђају и позиција и опозиција.
Нећемо више бежати од слободе. Борићемо се, док нас има, за истину о нама. Јесмо, бранили смо огњишта, јесмо због тога и убијали, јесмо, чинили смо злочине. Али био је рат, и на другој страни било је, драга Друга Србијо, и муџахедина и усташа.
Зато узмимо на овим изборима слободу у своје руке. Развластимо оне који су нас обешчастили и васкрснимо часну и праведну Србију.
Само та и таква Србија може да склапа или не склапа савезе са оним земљама које је не условљавају, не комадају, и желе да сарађују са нама у обостраном интересу. Само усправљена Србија може донети бољитак свима који у њој живе. Прича да ћемо без Европе гладовати је данас само спин однарођене елите.
Ово је главна разлика избора1993. и 2012. Избором 1993. изабрали смо слободу, а 2012. политичари нам нуде све осим слободе.
Будимо реални тражимо немогуће. Тражимо слободу и право на достојанствен живот. Зато пред листићем застаните и заокружите ону странку  чија политика, пре свега, то обећава. 
 
 
 
 

Бирамо ли слободу или бекство од слободе

недеља, 29 април 2012 11:33
Φιλοσοφία
Браво! Само храбро бранимо слободу и Истину о страдању нашег народа и изборићемо се за Србију.
Препоручи коментар:
53
1
недеља, 29 април 2012 11:43
гаврило
До бола, до кости, тачно,БРАВО, непозаната жено,Браво јер Слобода се не купује - Слобода се ОСВАЈА!Зато заокружимо ДВЕРИ, заокружимо достојанство,честитост и младост!заокружимо Будућност, будућности нема без СЛОБОДЕ!Заокружимо ДВЕРИ - СЛОБОДУ!
Препоручи коментар:
49
12
недеља, 29 април 2012 12:09
Душан
Па добро гаврило, јел морате баш на сваки текст на сајту да вичете са трибина?! Чули смо вас, знамо да сте за Двери. Ал НСПМ није стадион где се гађамо узвицима и паролама, већ један од усамљених простора критичке јавности где се размењују аргументи.
Препоручи коментар:
35
10
недеља, 29 април 2012 12:11
фристајло
Текст нас трезни; да, треба најурити све који су учествовали у петооктобарској фарси; све, до једног. Пети октобар је најсрамнији дан у историји Србије, и мора да буде поништен од народа.
Да ли ће то бити на овим изборима? Сумњам. Но, био бих задовољан да они буду- почетак...
Препоручи коментар:
46
3
недеља, 29 април 2012 12:19
Peter RV
"Будимо реални тражимо немогуће. Тражимо слободу и право на достојанствен живот"
Bravo Gospodjo! Ovo je bas sto mora da se cuje.
Препоручи коментар:
32
3
недеља, 29 април 2012 12:53
Надежда
Сјајан текст и истинита слика о Србији јуче и данас.Припадам већини која не жели да живи у землји која је изгубила достојанство под изговором о помиренју са светом. Не мислим да треба да тражимо немогуће - не! Треба да најпре знамо шта је наш интерес и цилј, то претворимо у могуће, променом власти која , данас, зна само оно што је за нју добро. Болја , праведнија, поштенија власт, спремна на одрицанја од личне користи и позитивна енергија грађана морају донети промене. Верујем да ће Ђурђевдански избори то показати.
Препоручи коментар:
34
1
недеља, 29 април 2012 12:54
Sloboda
Gospodjo ili gospodjice Tatjana, zaboravili ste samo jednu stvar- da navedete koju stanku da zaokruzimo, jer sve tranke nude slobodu, dostojanstvo, bolji zivot. Bio bih zadovoljniji trezvenim i realnim ocenama i preporukama, nego emotivnom, nedorecenom patriotskom retorikom.
Препоручи коментар:
8
30
недеља, 29 април 2012 13:57
Ц14
Ето, ја сам нпр. 100% сигуран да ће Срби бирати ропство.

Видимо се са прогнозама после избора.
Препоручи коментар:
25
3
недеља, 29 април 2012 14:22
Милан
Ц14. Не могу да се сложим са Вама да избор већине изашлих на изборе може било где и било када да се окарактерише као "ропство" али ѕа разлику од осталих посетилаца овог сајта, Ви бар имате реалну слику о томе шта се дешава у земљи и шта ће се десити дан након избора.
Препоручи коментар:
15
0
недеља, 29 април 2012 14:32
паја патак
@Ц14: “Ето, ја сам нпр. 100% сигуран да ће Срби бирати ропство“. Овако, или онако, бојим се – испашће да сте у праву. Гласове са Косова ће бројати (зна се ко) – и то изван Косова. Очекујте бар десетоструко увећање броја у корист садашњих властодржаца. Али – то није све... Српске државотворне странке: ДСС, СРС, Двери и НОПО ће добити највише 25% мандата, а без 35% широм су отворена врата промени Устава. После пребројавања гласова следи формирање ДС/сателитске владе (сателити по принципу: “дај шта даш“). Неће успети? Добро – онда ”plan B” : СНС + ДСС (из које ће Коштуница бити или удаљен, или ће му запушити уста) + мањине. Не заборавите: мањине су бар 20% бирачког тела и листом против српских државотворних странака! Неће успети? Добро – онда: “plan C”: “влада народног спаса“: ДС + СНС + Следи промена Устава. Готово... Једино ако ДСС, СРС, Двери и НОПО чудом Божијим – за које су усрдно треба молити, добију бар 35% мандата биће спасен Устав и следи друга рунда борбе за спас Србије.
Препоручи коментар:
30
0
недеља, 29 април 2012 15:08
Lacibg
Draga Tatjana, potpuno sam saglasan s tekstom. Osećaj prema vremenu pre 5 oktobra kao i posle njega je identičan.
Jesam za to da se zaustavi američka pešadija od 5 oktobra koja je umarširala u Srbiju, spalila skupštinu, pokrala je, demolirala Beograd a zatim pobednički okupirala RTS i sve ostale medije.
Samo vas molim da zapamtite da je američka pešadija tada imala ime : DOS i da ne zaboravite glavne aktere te vojnopolitičke formacije. Sačinjavalo ih je 17 stranaka, najvažnije i do danas su bile DS i DSS.
Znači precizno treba reći : zaustavimo sve što je nekad bilo DOS. Zaustavimo odlučivanje o Srbiji iz centara u Evropi i Americi a preko našeg parlamenta.
Препоручи коментар:
24
0
недеља, 29 април 2012 15:11
Vladimir
Veliki procenat gradjana je nezadovoljan, ali to ne smeta istrazivanjima da pripisuju astronomske procente vladajucoj koaliciji.
Naravno, priprema se kradja, kako drugacije opravdati upornost praznih prica.
Inace imam jednu primedbu. Jeste DOS oslobodio Srbiju od Milosevica, koji nije bio preterano los, da se ON pitao. Problem je bio oteraati JUL, a to je delimicno uspelo.
Vladavina DOS-a ima par faza, jedna je do ubistva Premijera, i koja je nezavrsena, pa je i nemoguce napraviti ocenu. Drga je vanredno stanje, koje je bilo olicenje bahatosti i krsenja zakona, naravno, malo se postiglo, mnoga pitanja su nerazjasnjena, usledila je treca faza. Do 2008-e godine, kada se lepo zivelo, kada se napredovalo sa normalnim zivotom i kada je EU bila u kondiciji.

Preproslednja faza je vladavina Manterove Vlade, koja je, bez cudjenja, zavrsena neslavno, kao najgora vlada u Evropi, a verovatno u celom malo civilizovanijem svetu.

Naravno da su ovi izbori istorijski.
Препоручи коментар:
13
0
недеља, 29 април 2012 15:30
Slavomir Srpski
Избором 1993 изабрали смо слободу,а 2012политичари нам нуде све осим слободе.Будимо реални тражимо немогуће.Тражимо слободу и право на достојанствен живот. 1. Ispade da ni jedan politicar ne nudi slobodu??Pa sloboda se ne NUDI vec se ostvaruje. Slobodan covek moze da zivi i u diktaturi a da zivi i da se oseca slobodnim, a ovde ipak nema diktature, vec demokratski izabranih poslanika i predsednika drzave: slobodno su ih izabrali. 2. Ako trazimo nemoguce onda NE MOZEMO da budemo REALNI. 3. Slobodu ne trazimo, imamo je i mozemo da glasamo na demokratskim izborima: ko vam je ukinuo slobodu? Cinjenica da su izbori izraz slobode, pa ne trazimo istu vec trazimo drugaciju politiku od nove vlade.
Препоручи коментар:
8
2
недеља, 29 април 2012 15:30
Не бојша
"Зашто?" са тугом ће дуго тињати у нама. Али ЗАШТО, макар формално нису прозвани челници НАТО-а или их макар оптужили у Стразбуру. Можда би и они имали своје "Зашто?".
Препоручи коментар:
13
0
недеља, 29 април 2012 15:41
Slavomir Srpski, @C14
Ето, ја сам нпр. 100% сигуран да ће Срби бирати ропство. Ropstvo se NE BIRA, vec samo moze da se NAMETNE od jaceg na slabijeg. Ako kako kazete 'Srbi BIRAJU", onda nisu robovi vec slobodni u biranju. E sada ako slobodno biraju "ropstvo", jasno je da to "ropstvo" nije ropstvo vec njihov slobodni izraz volje. Dakle izgovarate ne samo demagogiju vec i potpuno apsurdne stavove.Ovakve blamente nam nece pomoci ni za jedan milimetar da se ogledamo u istini, i da menjamo, na izborima, stvari na bolje. Srbija nije zarobljena drzava, niti okupirana (osim na Kosmetu), pa nismo niciji robovi. Ako vise volimo zlato i novce od ocuvanja svoje drzave za to postoje bolje kvalifikacije od "ropstva". Koristite pamet i razum da stvari istinito i pravedno ocenjujete, da bi te ocene imale bilo kakvu realnu vrednost.
Препоручи коментар:
6
4
недеља, 29 април 2012 16:09
фристајло
Ц14
Ето, ја сам нпр. 100% сигуран да ће Срби бирати ропство.
Ваша прогноза је, на жалост, добро утемељена, уколико сте мислили на победу, у укупном збиру, "проевропских снага", уколико у њих (без обзира на све што покушавају да нам "продају")убројимо све странке које нису децидно одбиле тај концепт.
Но, није то смисао овог текста, тако да је ваша предикција промашила мету; Тијана Милошевић покушава да подсети, у овом важном тренутку на суштину и да охрабри људе, ави- да их деморалишете, само да би испали- добар "погађач".
Чији су мотиви бољи- процените сами.
Препоручи коментар:
18
1
недеља, 29 април 2012 16:18
Горан Јевтовић
Сјајан текст! Браво!
Препоручи коментар:
14
1
недеља, 29 април 2012 16:38
zoransan
Ja biram Srbiju i slobodu i glasaću za DSS jedinu stranku kojoj je stalo do građana ove države a ne do prosperiteta samo svoje stranke i svojih džepova.
Препоручи коментар:
15
8
недеља, 29 април 2012 18:54
SM.
Dali je moguće u dosta dugom tekstu ne navesti komandanta i vođu okupatora Tadića Borisa,i svu njegovu bulumentiju i pomagače.
Препоручи коментар:
6
1
недеља, 29 април 2012 18:55
Peter RV
Ma, ko je ova Tatjana Milosevic? Zbori kao da je rodjaka Slobodana.
Препоручи коментар:
2
16
недеља, 29 април 2012 19:01
Сељачка душа
Мислим да је било доста ових урбаних интелектуалаца на власти. Прво онај Коштуница, син угледног београдског правника; онда Тадић, син професора универзитета. Дошло је време да људи попут Томе и Чеде узму ствар у своје руке. Тома и Чеда, као људи руралног порекла, сигурно ће најбо
Препоручи коментар:
0
18
недеља, 29 април 2012 19:08
Сељачка душа
Мислим да је било доста ових урбаних интелектуалаца на власти. Прво онај Коштуница, син угледног београдског правника; онда Тадић, син професора универзитета. Дошло је време да људи попут Томе и Чеде узму ствар у своје руке. Тома и Чеда, као људи руралног порекла, сигурно ће најбоље знати како да изађу на крај са свим недаћама, јер њих није размазило урбано окружење, они нису оптерећени интелектуализмом, они једноставно размишљају, тако и говоре а и изгледају тако. Чеда је право оличење момка са села, на њему се уопште не види да је студирао драматургију, сачувао је ону народску душу коју град и универзитет иначе могу лако да покваре. Чеда се није дао, остао је оно што јесте и што му је бог дао и тиме је задовољан...
Препоручи коментар:
0
19
недеља, 29 април 2012 20:06
Srđa
Druga tzv. Srbija (pošto to uopšte nije ideologija stvaranja, već uništenja) ima u svojim redovima itekakav broj ustaša, komunista i islamista.

Korektan naziv te družine je:
TOTALITARNA ANTI-SRBIJA.
Препоручи коментар:
11
0
недеља, 29 април 2012 20:44
Зоран Ђорђевић
Будимо реални тражимо немогуће. Тражимо слободу и право на достојанствен живот. Зато пред листићем застаните и заокружите ону странку чија политика, пре свега, то обећава.
Управо тако. Зато што после гласања нема кајања.
Препоручи коментар:
4
1
недеља, 29 април 2012 20:49
Томислав Милановић
Незнам да ли више вреди да се прича да је потпуно свеједно кога ћемо изабрати на следећим изборима: Курту или Мурту, Гају или Рају. Људи, морате да схватите једну ствар, ми смо окупирана земља. Да ли уопште знате шта значи то када Вас неко финансијски окупира? То значи, да ви више нисте у позицији да одлучујете о било чему, а поготову о неким важним питањима. Вама се из финансијских центара моћи децидирано издиктира шта је то што ви морате урадити у наредном периоду и тачка. Ту вам нема хоћу-нећу. Оно о чему овај народ може да одлучује на политичкој сцени Србије, то је само физички изглед оних који ће нас представљати: плави, црни, смеђи, сасвим је безначајно како ће они изгледати. Нема везе ко ће свирати трубу, виолину, флауту... Битно је ко диригује тим оркестром, а ми тога не можемо да бирамо. Господо, да ли сте ви уопште свесни тога?
Препоручи коментар:
5
2
недеља, 29 април 2012 20:56
Ц14
*Slavomir Srpski*
Зависно шта ви сматрате под слободом. Ето, на прошлим изборима Срби су, исто тако, "слободно" изразили своју вољу (дакле, као привидно, нису бирали ропство), а онда су им странци саставили владу. Затим су почеле разне уцене, неприхватљиве за слободне народе и државе. Те уцене су, све до једне, прихваћене од "слободног" народа. Где је крај уцена, не зна се. И шта је то? Слобода? По мојим критеријумима, то је ропство! Држава у којој "грађани" не знају где су јој границе, која је по свим негативним показатељима у светском врху , а по позитивним показатељима на дну, као да се ради о неком племену из џунгле, није слободна држава, а њен народ није слободан народ. Ако ћемо да се лажемо, ја у тој причи не бих да учествујем. А Вама срећна таква СЛОБОДА.
Препоручи коментар:
4
1
недеља, 29 април 2012 20:57
Ц14
*фристајло*
Па добро, Тијана је хуманиста. По Вашем тумачењу, она самртнику жели да да наду, па макар нада била и лажна. А ја му, онако директно, што би рекли, међу рогове, кажем шта ће га снаћи. Нада је лепа само док се чека. Доносиоци лоших вести никад нису били на добром гласу. Разлика је у филозофском приступу животу и свету.
Препоручи коментар:
5
0
недеља, 29 април 2012 21:13
сељак беземљаш
Мало смо се слупали задњих година.Године 1988 изашла је књига Драгутина Паунића и Милије Ђорђевића ТРИ СИЛЕ ПРИТИСЛЕ СРБИЈИЦУ.Читали ми али и "они".Прочитали и оно да нам најбоље иде десет на једнога.Па стигоше до деветнаест.Комшије и не рачунамо у тај збир.
И челик познаје замор материјала.
Живот прави живот нађе излаз.А и "чизма" почела да труне.Лично верујем у наш опоравак.Упркос свему и баш зато.
Наслов ме је потсетио да прелистам поново књигу Ериха Фрома БЕКСТВО ОД СЛОБОДЕ Нолит 1978.г.
Вероватно књучна књига задњег столећа.Укратко Фром сматра да је стање људске слободе из века у век све лошије.(књига нема везе са политизованом и инструментализованим "људским правима")
Песма нас је одржала.Док не нађемо боље нудим следеће стихове из једног епиграма Милована Данојлића.
Ко вас све окупи и поређа?
Уживајте,пијте Chivas и квас
Многима сам видео леђа
Па ћу испратити,вала,и вас.
Препоручи коментар:
4
0
недеља, 29 април 2012 21:58
Jos jedan "tribalac"
Ropstvo itekako moze da se bira jer pojam "samopotcinjavanja" postoji i u Srbiji je on na snazi. Drugim recima veliki broj gradjana Srbije je spreman da odbaci stubove drzavnosti poput ustava, zvanicnog pisma, spoljne politike, teritorije, cak i drugih kontigenata srpskog naroda u zamenu za obecanje da ce moci da skrpi od prvog do prvog. Obratite paznju - rekao sam da su to sve spremni samo za obecanje. Vojska i policija posle uzimanja tampon zone je sve ostale radnje poduzimala iskljucivo protiv srpskog naroda a njihovi celnici su vise puta i verbalno potvrdjivali spremnost da sluze interesima KFOR-a i terorista. Mudriji medju vama se sigurno secaju da je ranije KFOR relativno redovno odrzavao manevre na Kosmetu medjutim to vec godinama nije slucaj i sta vise oni odatle odlaze. Iako odlaze njihov broj nije manji - teoretski (a u slucaju potrebe poput rusenja barikada bice i prakticno) je popunjen iz redova nase vojske i policije.
Препоручи коментар:
2
1
недеља, 29 април 2012 22:32
Бојан
Добар текст. Слобода је нешто што је неодвојиви дио српског идентитета. Ако не тежимо слободи, правди и истини, онда више и нисмо Срби. Тако ја то видим и доживљавам.
Препоручи коментар:
7
1
недеља, 29 април 2012 23:09
Koldic
@Томислав Милановић, Ц14
Potpuno ste u pravu, na žalost!
Mi smo okupirana zemlja, finansijski, privredno, politički i vojno. Odgovor na okupaciju je samo jedan. A ovde će vas čak i vaša vlast uhapsiti ako pokušate sa otporom. Primer: izručenja Hagu. O čemu mi još ovde diskutujemo? Onog Slavomira ne uzimajte ozbiljno. On je običan partijski vojnik Koštunice. Nije mnogo važan. Truća kao i njegov poslodavac.
Препоручи коментар:
3
1
недеља, 29 април 2012 23:22
Рин о-о то
@Томислав Милановић, ма то је суштина. Него избори морају бити шанса да се штета минимизује. Не бити „гранчица“ коју ће касније с лакођом да „орежу“. Питање данашње свести у Срба је главно питање. Нисам оптимиста.
Препоручи коментар:
5
0
недеља, 29 април 2012 23:57
фристајло
Ц14
*фристајло*
Па добро, Тијана је хуманиста.По Вашем тумачењу, она самртнику жели да да наду, па макар нада била и лажна. А ја му, онако директно, што би рекли, међу рогове, кажем шта ће га снаћи... Разлика је у филозофском приступу животу и свету.
Овде се не ради о "пацијенту" у некој докторској серији, већ о судбинском раскршћу једног историјског народа. Негативне филозофије смо се наслушали; не спорим ја да сте у праву- већ Вам скрећем пажњу да на узбрдици држите ногу на кочници.
Да ли је то баш паметно? Неколико људи улаже напор да анимира и охрабри људе, да бар покуша, без икакве личне користи од тога; шта мислите, како Ваши коментари могу деловати, у односу на те напоре?

Некад је боље- ћутати. Сачекати; за негативизам увек има времена, и никад није касно. Није време зес, да побегне.
Препоручи коментар:
1
1
понедељак, 30 април 2012 00:31
Вања
Чини ми се да велики број коментатора грешком аутоку назива Тијаном. Њено име је Татјана Милошевић. Узгред, и овај њен текст, као и сви претходни је одличан.
Препоручи коментар:
5
1
понедељак, 30 април 2012 01:19
Slavomir Srpski, @C14
Citiram vas: "Зависно шта ви сматрате под слободом. Ето, на прошлим изборима Срби су, исто тако, "слободно" изразили своју вољу.."

Sloboda je svakako kada u demokratiji birate po sopstvenim INTERESIMA. Dakle kada niste prisiljeni od organa vlasti da svoj glas dajete rezimu. To razlikuje demokratiju od diktatura. Ovde svakako vlada jedan oblik demokratije, i niko vas ne tera niti proverava vase glasanje (ono je tajno, dakle SLOBODNO). Sta tu ima vise da se diskutuje o slobodi glasanja? Druga je stvar ako se vama ne svidjaju rezultati glasanja (ni meni se nisu svideli u 2008), ali slobodna volja vecine i rezultati izbora se moraju postovati i kada se ne svidjaju, ukoliko se postuje demokratija i zakoni.Ako nista ne postujete onda mozete da dizete i revolucije.

Dakle sloboda glasanja postoji jer je ono tajno, i izraz INTERESA glasaca. A interesi su razliciti, i svakako uslovljeni licnim potrebama i okolnostima. Svako gleda u sopstvene interese, i to nije izraz ropstva.
Препоручи коментар:
0
0
понедељак, 30 април 2012 01:32
Slavomir Srpski, @Koldic
" Onog Slavomira ne uzimajte ozbiljno. On je običan partijski vojnik Koštunice. Nije mnogo važan. Truća kao i njegov poslodavac."

Kakve to ima veze sa vasim glupostima koje izvaljujete? Pa sta imate protiv Kostunice? Jeli vam je i on deo sadasnje vlade i rezima? Ko je onda po vama opozicija rezimu Tadica? Da li vas vasi okupatori prisiljavaju da za njih glasate, pa se osecate robom?

Ja sam vidite ipak slobodan, i slobodno cu dati svoj glas kome zelim. Nisam rob kao Vi, i ne dam se okupirati. Kako to da ste se setili tek danas da ste jedan okupirani rob???
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
 
 

Нема коментара:

Постави коментар