Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 25. мај 2012.

Политички живот

Новац, медији – и пораз на изборима

PDF Штампа Ел. пошта
Зоран Аврамовић   
среда, 23. мај 2012.
Присетимо се вечерњег дневника Јавног сервиса уочи изборне тишине пред избор председника републике. Из београдске Арене емитована је слика присталица Бориса Тадића, снабдевена разним реквизитима, са поздравима и подршком са разних домаћих и иностраних страна а све је то одисало раскошем и богатством каква је била двомесечна кампања ДС. На другој слици, у том Дневнику, на којој је био Томислав Николић, није било никог иза његових леђа. Он је позвао грађане да изађу на изборе и да мисле на своју децу. Тамо, масовно викање и разметање богатством, а на другој страни сам Томислав Николић. Било је у томе значајне политичке симболике данашње Србије: владајућа елита и њен председник нису оскудевали у новцу а ни у подршци електронских и штампаних медија.
И голим оком се видело са колико новца у видљивом и невидљивом сефу наступају политичке странке и њихови челници. Оно што је објављено, највише пара је бацила у кампању ДС, па УРС, па ЛДП па СНС. Само на ТВ оглашавање за председничке и парламентарне изборе потрошено је 765 милиона (ДС), 680 (УРС), 360 (ЛДП), 280(СНС), (Политика, 12. мај 2012).
Голим оком се видело колико су странке и председнички кандидати присутни у штампаним и електронским медијима. И не само присутни на неутралан или позитиван начин. Већ и количином блаћења и обмањивања противника. ДС је био у свим медијима преко сваке мере а Борис Тадић готово да је становао у медијима. Чак је и једна забавна емисија у којој је био главни гост четири жене репризирана уочи предизборне тишине.
Томислав Николић је био не само дефаворизован већ је био на крсту медијске јавности под окриљем ДС. Ово је била његова политичка калварија коју је успео јуначки и морално да надвлада.
Зашто ДС и Борис Тадић нису успели на овим изборима да победе Николића и СНС, упркос огромним парама које су убацили у кампањи и неограниченом присуству у свим медијима? И софистицираној подршци из иностранства. Зашто УРС и ЛДП нису остварили бољи резултат? Очита је несразмера између уложеног и добијеног у протеклој кампањи за политичку власт.
Зашто? Па постоји више разлога. Наводим три.
Начин владања не могу да сакрију а ни да улепшају медији, ни новац. Ова власт је била окренута олигархији, одређеним добростојећим интересним круговима у српском друштву. Економска стагнација, огроман пораст незапослености, ширење корупције, мањак националног достојанства, све то и још прилично неподопштина представника и учесника у влади и око ње, нису могли да пониште огромне паре извађене зарад убеђивања осиромашених и понижених грађана. Већински утисак јавности био је да је основни циљ претходне власти да остане на власти а не да учини нешто за поправљање неповољне социо-економске ситуације.
Други разлог је у дугој владавини ДС и његове коалиције. У претходној влади било је министара који дванаест година седе у кабинетима државне управе. Дуготрајна власт није пријатељ демократије. На нашем примеру сваки познавалац политике биће у дилеми да одреди место где је била власт. Демократија треба да осветљава доносиоце одлука. У протеклом мандату, није се могао препознати ни персонално ни институционално, онај ко одлучује.
Трећи разлог се налази у самој кампањи за председничке и парламентарне изборе. Владајућа екипа на челу са ДС кренула је у придобијање подршке идејом о сигурности (што је требало да имплицира несигурност са опозицијом) и форсирањем негативног имиџа о СНС и Томи Николићу. Поруке са негативним имиџом о супарнику биле су шаржиране и елементима прљавих прилога а свему томе се придружила и странка која није прескочила цензус. Сваки озбиљан посматрач политичке борбе морао је знати да ће се тако нешто десити. Негативна и прљава кампања не пролази код грађана свесних личних и друштвене егзистенције. Онај ко буде у будућности јахао на таквој кампањи приближава се граници цензуса.
Каква је политичка поука ових избора? Једна је од посебног значаја. Ако је власт рђава, ако је састав владе такав да њени чланови нису на висини моралних дужности и законских норми, показује се да ни огроман новац и ни екстремно пристрасни медији не могу да сачувају такву власт од пораза. Ово убеђивање грађана од стране власти, рачунало је на моћ медија. Новац дат у све форме медијских порука, показао је заправо, границу медијских моћи. Билборди, плакате по зидовима и тарабама, флајери од којих се није могло проћи улицама, новине са насловима преко целе стране, телевизијски спотови и вести као политичко средство у задобијању подршке грађана наилази на зид који важи за сваку демократију а не само српску. Ако рђаво владаш, ако се богатиш а народ сиромаши, ако си дуго на власти не могу ти помоћи никакава средства. У таквим околностима, једино ти помаже државни удар или увођење диктатуре на мала врата. Данас, на тај пут власти нико не рачуна.
Да ли ће ови последњи избори помоћи Србији да унапреди своју политичку културу? Не могу лако да одговорим на ово питање.
 
 
 

Новац, медији – и пораз на изборима

среда, 23 мај 2012 20:30
Сока
"Начин владања не могу да сакрију а ни да улепшају медији, ни новац."

То истину су на изборима демонстрирали грађани. Али, жути су на кампању потрошили новац пореских обвезника и већина тих истих обвезника је рекла НЕЋЕМО ВАС. Ко ту кога вара у "демократском систему"?
Препоручи коментар:
66
0
среда, 23 мај 2012 20:51
siniša
Ovo sad postaje patognomonično. Toliko nastojanja da se objasni i ubedi publika da će Nikolić vladati Srbijom. Neće.
Nema nikakve pretpostavke da vlada bilo čim. Ništa ne može i neće da promeni. Njegova "vlast" je protokolarna i simbolička, nema nijedan supstrat ni vlasti ni moći.

Zašto nam nameću da je nešto postigao kad nije. Za vladu i formiranje vlade će se pitati manje nego bula za dimije.

Što reče Gospodin Karganović najbolji lakmus njegove moći je mogućnost da ispita "izbornu krađu" na koju je sam ukazao i za koju je obećao da će je demistifikovati. Neće je više ni pomenuti.

Jedino što može to je da potpiše sve što Tači bude tražio, a što je Tadić već dao.
Препоручи коментар:
24
57
среда, 23 мај 2012 20:57
Misa
Novac i mediji jesu mocni, ali nisu svemocni. Nema tih medija koji bi ubedili gradjane Srbije da im je dobro.
Ovo je i nauk opoziciji da ne kukaju na medije (to ne mogu da promene), nego da gradjanima ponude realne programe. Ako im gradjani poveruju nema tih medija koje ce spasiti vlast.
Препоручи коментар:
51
0
среда, 23 мај 2012 21:14
Небојша
Властодршци који баштине политичку философију Николе Макијавелија, овај пут су отишли и корак даље у својим непочинствима: крадуцкање и манипулација са изборним листићима.А ко лаже, тај и краде, а ко краде иде у затвор. Кад-тад.
Препоручи коментар:
41
2
среда, 23 мај 2012 21:36
јбгбгд
Не желим да будем заштитник лика и дела Т.Николића, али морам да укажем да је поптпуно неморално оно што се ради последњих дана. Нико од нас не верује у бајке, али су управо такви малициозни ставови довели до краха и катаклизме политике режима Бориса Тадића.


Многи се ових дана упињу да докажу како ће Николић бити само протоколарна личност. Нека и буде само то. То је већ у старту велики искорак у односу на тоталитарну и монополистичку свест картела који је у први план истурио Тадића.

Што се Тачија тиче, није његова жандармерија хапсила по Србији оне који су пошли да подрже српски народ на КиМ, већ полиција и жандармерија под командом Бориса и Ивице.
Препоручи коментар:
73
2
среда, 23 мај 2012 22:26
Lalica
Gledam danas jednu emisiju na"šifrovanoj" televiziji. Bio je gost jedan bivši žuti.Razmišljao sam o tome kako neko od dvojice aktera nije ispunio zadatak.Oni su neskriveno okrivljavali jedno drugo za neuspeh na izborima.
Vrhunac je bio kada je na kraju emisije gost rekao:Hvala vam na pozivu za gostovanje.Mislim da sam ovim gostovanjem uspeo da "prodrmam devedeset dvojku"
Šta li tek sada treba da očekujemo posle gostovanja ovog ljubimca dotične televizije?
Nikako,novopečenoj eliti nije jasno da je rezultat izbora,samo posledica vrlo "uspešne" kohabitacije medija i režima neuspele koalicije.
Zahvaljujem vam se svima u NSPM.što nam ukazujete kako da ponovo razmišljamo svojom glavom.Nisu ipak usoeli da nam do kraja isperu mozgove.
Препоручи коментар:
46
0
среда, 23 мај 2012 22:44
Karamarko
Sudeći po medijima izgleda mi da je žaba skuvana. Ti igrači nisu naši već podmetnuti. Žuti plavi crveni .
Препоручи коментар:
21
2
среда, 23 мај 2012 23:11
Рин о-о то
У Србији убудуће треба забранити комерцијалну изборну кампању. Изборна кампања треба да се деси на националној телевизији, кроз округле столове и дуеле кандидата. Новац који је улудо потрошен у овој кампањи могао је паметније бити употребљен. Треба основати „Фонд за помоћ“ онима којима, рецимо, садашњи фонд за здравствено осигурање не може да изађе у сусрет јер нема новац а којима је помоћ преко потребна (операције у иностранству због ретких болести а које не могу бити овде лечене) или за издрадњу вртића, школе, канализационих и путних мрежа ...). Тако би странке новац уплаћивале у „Фонд за помоћ“ а не на дебилне спотове, нарцисоидне нашминкане билборде... Ранг листа уплатилаца (странака) била би дневно присутна на ТВ екранима док кампања траје. Па ко уплати више... Па да видимо ко то стварно мисли на Србију. Уплатом у „Фонд за помоћ“ странка недобија никакву привилегију осим што добром позицијом на листи уплатилаца шаље хуману поруку, ако је до хуманости овде икоме стало.
Препоручи коментар:
46
0
четвртак, 24 мај 2012 01:50
Aleksandar
Otkud da beznacajna partijica LDP ima toliku kolicinu para da baca na izbore ne bili za mrvicu prebacila cenzus. Ni besmislenije partije ni vecih para. Otkud to? Da ne vazi formula:

LDP = CIA
Препоручи коментар:
43
0
четвртак, 24 мај 2012 07:37
NIKO
Retko ko komentarise razum i etiku gradjana Srbije koji su svojim izborom rekli potpuno jasno sta misle o zastrasujucem sistemu manipulacije i urusavanja institucija i drustva Republike Srbje. Nisu samo siromasvo, nezaposlenost i besperspektivnost bili motivi ovakvom ponasanju, vec tradiionalna privrzenost malih ljudi politickom moralu koji je gurnut u stranu od strane bahate vlasti. I mi, obicni ljudi, imamo svoju ideju drustvene pravde, rada, smisla zivot, nismo mitomani kakvim nas predstavljaju, vec ljudi koji teze integracijama u jednu prosveceniju i pravdeniju svetsku zajednicu. Prosto smo bastinici jedne svetlije Srbije koja nije ni Prva, ni Druga ni Treca, vec je istorijska rezultanta iskustava nasih predaka i nas samih. Ne zaboravite ovu moc nase moralnosti. Jer, nije pobedio novac, vec nas politicki uvid u gnjilost drzavnih struktura i tzv. elita. Ponosim se svojim narodom sto je na demokratski nacin rekao NE svim oblicima totalitarnih ponasanja i imperatosrke megalomanije.
Препоручи коментар:
20
0
четвртак, 24 мај 2012 10:04
Катарина Бл
Поражени настављају свој пир. Поражени хоће да формирају владу. Они кажу да од њих све зависи. Какка надменост. Јавни сервис само њих показује. Нигде Коштунице, моралног победника, који је једини подржао народну вољу за променама. Без Коштунице СНС неби победио. Када ће жута камарила и сви који их подржавају отићи са ТВ и медијске сцене? Доста је било. А ЛДП? Злоупотребили су бирачке спискове, поштански сандуци су били пуни слика њихових глумаца, књижевника, режисера и разних других НВО ОДерета-них сера које су упутили сваком београђанину. Џаба х било, нема више пролаза па макар их подржали сви НАТО бомбардери на челу са Соланом и Шутановцем.
Препоручи коментар:
25
0
четвртак, 24 мај 2012 10:09
Миладин
Негде седамдесетих година 20. века био је актуелан следећи виц:
Код ОК корала је дошло до револверског обрачуна између Никсона председника САД и Брежњева председник Президијума Врховног Совјета
(шеф државе) СССР.
Пошто је Никсон вештији и на револверу бржи каубој, он упуца Брежњева. Таман кад се окрене да пође са места обрачуна из ДУ…А Леонида Брежњева изађе Тодор Живков (шеф Бугарске) и упуца Никсона.
На овај виц ме подсећају наши политички аналитичари и огромна, убедљива већина новинара, који су испали из Тадићевог ду…а и још увек пуцају у Томислава Николића
Препоручи коментар:
17
1
четвртак, 24 мај 2012 10:17
Растко
Ајде мало да се играмо математике:

Освој. фотеља Утрошено на ТВ-цена посланичке
у Скупштини ТВ (евра) фотеље (евра)

СНС 73 2 500 000 34 000
ДС 67 6 800 000 101 000
СПС 44 1 300 000 29 000
ДСС 21 580 000 27 000
ЛДП 19 3 200 000 168 000
УРС 16 6 000 000 375 000

Шта би тек било кад би поштено све избројали, и сав утрошен новац и гласове. А ко то плаћа. Деца наша, из кредита и то са каматом.

Како тек сада смешно делује када кажу тај и тај купио стан од 120 квадрата, узо кредит за пола, а пола платио кешом, дошли новинари да сликају, чист рачун... тра ла ла... Магла, сића спрам овога. Бизнис је чудо, бато, а политика чудо над чудима.
Препоручи коментар:
8
0
четвртак, 24 мај 2012 10:35
Растко
(згужвала ми се табела при слању претходног коментара, ево корекције)

Освој. фотеља # # # Утрошено на # # ТВ-цена посланич.
у Скупштини # # # # # ТВ (евра) # # # фотеље (евра)

СНС__73____________2 500 000____________34 000
ДС___67____________6 800 000___________101 000
СПС__44____________1 300 000____________29 000
ДСС__21______________580 000____________27 000
ЛДП__19____________3 200 000___________168 000
УРС__16____________6 000 000___________375 000
Препоручи коментар:
12
0
четвртак, 24 мај 2012 10:44
Gordana
DS nikako da prihvati realnost, njihovi, a to je SVI, mediji takodje.Ovih dana covek pomisli da glasanje tek predstoji, toliko su napadni.No ,PRIVICICE SE!
Najvaznje je da Nikolic IZNENZDI SVE;stranke koje su izgubile izbora,analiticare koji nemusto objasnjavaju rezultate i predvidjaju dalji razvoj politicke buducnosti Srbije, "vrle nam belosvetske prijatelje",...
Jasno je ZASTO smo glasali za Nikolica, jasno je da su NEOPHODNE promene, jasnoje koje su to promene i sa kim se mogu i kako ostvariti, jasno je da nece biti nimalo lako, jasno je da smo spremni na to, ali da NAM MORA VRATITI OSNOVNO LJUDSKO DOSTOJANSTVO!
Pozuriti da se dogovorite sa prihvatljivim partnerima i to obelodanita STO PRE! Nemozemo vise da se tresemo slusajuci DS-evo predloge spasavanja BT i svoje propasti.D O S T A !!!!!!
Препоручи коментар:
13
1
четвртак, 24 мај 2012 10:52
pm
O engleskoj, britanskoj ustvari kraljici.
Nije tu uopste rec o tzv. "engleskoj kraljici", kao simbolu prosto figure, nemocne sasvim u politickom smislu, na celu drzave.
Gospodja koja ovih dana izgleda proslavlja 60 godina na mestu britanske kraljice vlasnik je, u ime onog sto se tamo naziva British Crown, 75% sveg zemljista Ujedinjenog Kraljevstva. Ostalih 25% u vlasnistvu je ciglo 200 lordova, koliko ih ukupno tamo ima. Osim te Krune i njenih lordova, niko u UK ne poseduje svoju zemlju, svi je od njih samo iznajmljuju. Vekovima je to tamo tako, pa i dan-danas.
Svaki britanski premijer, upravo zahvaljujuci takvom vlasnickom temelju tamosnje "demokratije", svake sedmice ulazi u Bakingemsku palatu da od iste ove gospodje cuje naloge koje odmah po izlasku iz nje i on i njegova vlada moraju da izvrsavaju.
Koliko je ta kraljica navodna sasvim je ovim jasno. U UK navodna je znaci samo demokratija, kao i u US uostalom.
No, nas neverni Toma ionako ne namerava da bude navodan.
Препоручи коментар:
7
5Банер
Банер

Анкета

Ко ће формирати нову владу Србије?
 
Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
mod_vvisit_counter

Нема коментара:

Постави коментар