Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 23. мај 2012.

Избор из штампе - да ли су медији једaн од разлога Николићеве победе | Преносимо

Избор из штампе - да ли су медији једaн од разлога Николићеве победе | Преносимо

Velike mudrosti malih srbijanskih politicykih analiticyara

Преносимо

Избор из штампе - да ли су медији једaн од разлога Николићеве победе

PDF Штампа Ел. пошта
НСПМ   
уторак, 22. мај 2012.
Како су Блиц, НИН и Курир дочекали други круг председничких избора и шта су имали да поруче гласачком телу пред изборну тишину о Томиславу Николићу - прочитајте у текстовима који следе. 
ИВАНА МАСТИЛОВИЋ-ЈАСНИЋ: ТАДИЋ СВАКИ ДАН УВЕЋАВА ПРЕДНОСТ
Дан уочи почетка предизборне тишине и два пред одржавање другог круга председничких избора, подаци неколико најеминентнијих агенција за истраживање јавног мњења потврђују да Борис Тадић убедљиво води и да је већ извесно да ће освојити и трећи председнички мандат. Разлика се креће од осам и до 16 процената и мале су шансе да се у укупном скору било шта промени.
Борис Тадић и Томислав Николић имали су две недеље да обилазе терен, емитују спотове и искористе и последње адуте како би привукли што више гласача.
Последњи гафови Српске напредне странке у вези са наводном изборном крађом само су увећали предност коју је у првом кругу Тадића остварио над Николићем.
У агенцијама које је “Блиц” контактирао, сагласни су да досадашњи председник убедљиво води, а процене се разликују у неколико процената.
Бројке
54,7 одсто бирача ће гласати
58 одсто гласаће за Тадића
42 одсто гласаће за Николића
57 одсто младих од 18 до 29 година гласаће за Тадића, 43 за Николића
63 одсто грађана од 30 до 44 гласаће за Тадића, 37 за Николића
59 одсто грађана од 45 до 59 гласаће за Тадића, 41 за Николића
54 одсто старијих од 60 година гласало би за Тадића, 46 за Николића
Истраживање Ипсоса
- Предност председника Демократске странке, после првог круга, свакодневно је расла, а сада је успео и да је стабилизује. 0на се креће од 54 према 46 одсто у корист Тадића, па све до 57 према 43 одсто - наводе истраживачи. Таквом односу снага у великој мери допринела је и подршка која је на Тадићеву адресу долазила са свих страна.
Николића је, с друге стране, тек јуче подржао само Војислав Коштуница.
Излазност на гласачким местима 6. маја била је задовољавајућа, иако нешто нижа у односу на изборе пре четири године. Ипак, агенције предвиђају да ће овога пута бирачи у већем броју апстинирати, као и да ће проценат оних који ће гласати бити значајно нижи него у првом кругу.
Чињеница је да су гласачи Српске напредне странке дисциплинованији и доста чвршћи, али овога пута чак ни то неће бити довољно Томиславу Николићу да први пут у три међусобна дуела, победи највећег противника.
Последње детаљно истраживање објавила је пре неколико дана агенција Ипсос стратеџик маркетинг, а према њему Тадић ће освојити чак 58 процената гласова. Како у том истраживању стоји, досадашњи председник Републике ужива већу подршку код бирачког тела свих генерација.
(Блиц, 17.5.2012)
НЕБОЈША СПАИЋ: ГУБИТНИК СА ПРЕДУМИШЉАЈЕМ 
Томислав Николић изгубио је све шансе да икада дође на власт. Није их, у ствари, ни имао, иако се у једном тренутку чинило да би у другом кругу распоред гласова преосталих председничких кандидата могао да доведе до његовог избора за председника. Није имао шансе, јер је у кампањи морао да покаже ко је он заиста.
Док је месецима ћутао, уживајући у позицији „противника“, нарастао је као алтернатива свакој Тадићевој грешци. У кампањи је, на своју несрећу, морао да заузме став, подсети ко је и каква му је политика. Што је кампања више трајала, подршка коју је имао је падала, да би на крају и његова странка и он сам дошли до далеко лошијег резултата него што је ико очекивао. Немајући више ниједан политички потез, после серије изборних пораза које је претрпео током година, очекујући незадовољство и странке и њених бирача, није му остало ништа друго него да, очајнички – оспорава изборе. Чинећи то без уверљивих доказа, међутим, додатно је демаскирао сопствену политичку позицију, показао међународним партнерима ко он заиста јесте, мобилисао Тадићеве и одбио оне међу сопственим потенцијалним бирачима који имају довољно разума да прозру његову опасну игру. И зато је заувек изгубио.
Био би то Николићев проблем, наравно и Вучићев, који, и сам поражен у Београду, дели судбину свог лидера, донекле њихове странке и бирача, да, управо неоснованим оспоравањем легитимности избора, због чега је и изгубио сваку шансу за успех, није политичку сцену довео до руба усијања. Најавом спремности за тучу у другом кругу, де факто је своје успаљене присталице управо на тучу и подстакао. У недељу нас на бирачким местима чекају свакојаки инциденти и сукоби, биће те Николићеве туче, лупања кутија, свађа, сасвим сигурно, питање је само обима, биће можда и нечег тежег, а све то има потенцијал да изазове шире немире и дестабилизацију. Највише што је могуће, међутим, јесу вишедневне демонстрације, евентуално са сукобима са полицијом, али не и озбиљно љуљање поретка.
Поредак у Србији се, наиме, променио 5. октобра. И зато Тома Николић не може да буде њен председник.
(НИН, 17.5.2012)
ДР МИЛИЋ: У НЕВЕРБАЛНОЈ КОМУНИКАЦИЈИ ТАДИЋ ЈЕ ПОБЕДИО
Анализирајући за "Блиц" синоћне наступе Тадића и Николића у ТВ дуелу, психијатар Милан Милић каже да се очигледно, сваки од њих обраћао својим бирачима.
- Тадић је, школски гледано, био много убедљивији. Његово држање било је усправно, брада мало подигнута, гледао је директно у камеру и противника у очи. Био је сигуран, енергичан. Замерка је што је био пребрз, као да му је важније било да саопшти све податке, него да то учини на уверљив начин - каже за “Блиц” психијатар Милан Милић.
Када је реч о Томиславу Николићу, Милић каже да је гледао највећим делом на доле, ретко кад у камеру и готово уопште Тадића у очи.
- Тадића је гледао свега 10 одсто у очи, а да бисте схватили колико је то мало рећи ћу да је 75 одсто нормално док неког слушате и 40 док му говорите. Када је тај контакт слаб, то може да значи да је тема мучна, непријатна или да онај ко говори гаји непријатељска осећања према саговорнику - наводи Милић.
Он каже да је Тадић деловао самоуверено и искрено, али да је била уочљива и његова тежња ка доминацији, што је, како каже, добро.
- У једном сегменту Николић каже “председник Тадић”, потом “бивши председник”, а онда “председник ДС”. То говори да он њега доживљава као председника, а да се с друге стране с тим тешко мири.
Невербално је, како наглашава Милић, Тадић апсолутни победник.
- С једне стране, Тадићево одело било је закопчано, држање усправно, уредан изглед. То говори о озбиљном приступу наступу и својој позицији. С друге стране, његова кравата везана је чврсто и стоји мало накриво. То говори да жели да пошаље поруку да му је посао на првом месту, а не изглед.Николић с друге стране, апелује на емоције. То и нервоза лакше допире до људског, емоционалног дела и свакако је делотворно код његових бирача.
Милић каже и да Николић није показао оно што је професионални стандард политичара.
- Постоје шаблони који се тичу држања, гримаса, гестикулација, а у том делу је  Тадић доминирао - наводи он.
С друге стране, председник ДС претерао је с количином информација и изгубио спонтани моменат, те је у том сегменту предност на Николићевој страни.
Милић је закључио да дуел неће кандидатима донети ниједног новог гласача, као и да су обојица учинила баш оно што се од њих очекивало.
Милић је нагласио да је кандидате анализирао као да их је први пут видео на телевизији, без освртања на њихово раније политичко понашање.
(Блиц, 17.5.2012)
НИКОЛИЋ: СТЕКАО САМ СВЕ СА СВОЈИХ ДЕСЕТ ПРСТИЈУ
БЕОГРАД - Револуционар, а буржуј!
Томислав Николић је најуспешнији опозиционар у историји Србије. Пет пута је био неуспели кандидат на председничким изборима, а успео је да, како сам каже, обезбеди и себе и породицу. Може да се похвали великим имањем у Бајчетини, луксузним станом на Новом Београду...
Иако је стварао и улагао,  нашао је времена и за образовање. Однедавно може да се похвали и факултетском дипломом. Студирао је дуго и темељно - од 1971. године, кад је уписао Правни факултет, до пре неки дан. А онда је муњевито стекао диплому: од треће године студија права, на којима је био 2006, постао је дипломирани менаџер већ 2007. године. Зато је добио надимак „Тома диплома“. Цео живот је учио и радио на себи. И за себе.
Успешан на послу
Пословну каријеру започео је у угледном грађевинском предузећу „Жеграп“, био је шеф изградње на прузи Београд-Бар, радио у Мајданпеку, Прибоју, Пријепољу, Требињу, Београду... У крагујевачкој фирми „22. децембар“ био је шеф инвестиција током 12 година, након чега је производња замрла (званични податак из портфолија ове фирме). Николић је од 1990. до 1992. радио као технички директор Комуналног предузећа у Крагујевцу, у чијем саставу се налазило и градско гробље. Отуд му надимак Тома Гробар.
Врхунски политичар 
У политику је ушао као један од оснивача СРС. Био је дугогодишњи заменик председника странке, којом је касније руководио у одсуству Војислава Шешеља.
Четири пута био је кандидат на председничким изборима у Србији и једном за председника СР Југославије. Ниједном није победио, мада се увек силно трудио. Резултате председничких избора 2008. признао је неколико минута по затварању бирачких места: изашао је пред ТВ камере и честитао победу Тадићу. Присталице му због овога спочитавају да је политички визионар. Злобници би рекли да му је опозиционо деловање политичко опредељење - да никад није ни желео да дође на власт.
У септембру 2008. поднео је оставку на дужност заменика председника СРС, због сукоба који су у странци настали поводом придруживања ЕУ. Новопробуђено евроодушевљење изнедрило је СНС, што је његов највећи политички успех.
Маг за некретнине
Изјава по којој ће га Србија знати као домаћина је из априла 2012, у предизборној кампањи:
- Моја имовина је довољна да бих живео добро и без плате и пензије, синови и унуци ми живе добро, али не живе ваши!
Јасна је порука коју шаље Николић: „Кад могу за себе, могу и за целу Србију“!
Радно искуство у грађевинским фирмама очигледно му је помогло при трговини некретнинама. Продао је стан од 97 квадрата у Улици Зорана Ђинђића и купио нови, већи и скупљи, уз кредит од 200.000 евра.
Многи су се питали како је добио кредит, а Николић је свима јасно објаснио и изложио рачуницу:
- Продао сам стан од стотинак квадрата код Београдске арене по цени од 2.000 евра по квадрату, а нови кошта 2.500 евра квадрат. На 194.000, колико сам узео за стари, додао сам још 200.000 евра, колико сам узео на кредит у Хипо банци.
Пре тога, Николић је подигао још један кредит, од 800.000 евра, за изборе 2008. године. Тако је ушао и у историју српског банкарства: као човек с најбољим кредитним рејтингом у Србији. Додуше, тада су га дојучерашњи саборци, вероватно бесни што их је напустио, оптужили да је новац завршио у његовој родној Бајчетини, на правом домаћинском имању у британском стилу, за које су тврдили да вреди невероватних 600.000 евра!
- Кућа је у селу и не вреди ништа, осим мени, али да је на Дедињу, вредела би пет милиона евра - рекао је тада Николић.
Обезбедио и унуке
Ожењен је Драгицом, има два сина, Радомира и Бранислава. Има и унуке.
Синови нису морали да носе гајбице, јер је тата довољно зарадио у својој богатој опозиционој радној каријери.
Бранислав (30), некад помоћни тренер Телеоптика, није, као тата, везан за родни крај, и живи на Дедињу, у луксузном, али скромном стану од 144 квадрата.
Николић јуниор, иначе, ожењен је Миленом, ћерком функционера СНС Милана Бачевића, ректора Алфа универзитета, у чијем саставу је и Факултет за менаџмент, на којем је Николић дипломирао! Први комшија у згради с базеном и обезбеђењем је Немања Видић, а ту су и Карађорђевићи, Батица Мирковић, Никола Лазетић... Квадрат се креће од 3.000 евра па навише.
Иначе, Николић је био посланик, с малим прекидима, скоро 20 година, што је велики успех. Све је стекао у животу, недостаје му још само 200 милиона динара, као врхунац изузетне каријере. То потражује од Курира...
(Курир)
 
 
 

Избор из штампе - да ли су медији једaн од разлога Николићеве победе

уторак, 22 мај 2012 23:14
Србин агностик
Били смо убеђени да је овај др Милић, попут неког Гогољевог јунака, измишљена(у изборне сврхе) личност.
Међутим, по претенциозности као увек непревазиђен, био је др Требјешанин. Он је нека врста Томе Николића у домену своје струке.
Препоручи коментар:
29
3
уторак, 22 мај 2012 23:21
Рин о-о то
Николић је победио зато што су гласачи СПС-а у другом кругу већином гласали за Николића! Тадић је погрешио што се опет кандидовао. Србима кад фаца досади они би промене па нек је фаца и сам Никола Тесла!
Препоручи коментар:
28
9
уторак, 22 мај 2012 23:36
Jasna*
Najsmesnije je sto je Nikolic i pored ovakve medijske ostrascenosti pobedio.Zato je njegova pobeda bila takav sok za sve te kvazi novinare i kvazi analiticare.Takav medijski mrak je nezapamcen u Srbiji,Milosevic je bio za njih demokrata na kub.Presrecna sam sto im svo to zlo nije urodilo plodom.Zaista sam Uzivala beskrajno u svim tim kiselim licima,kada su culi rezultat.Iako je naravno Tadic najvise sam zasluzan za svoj poraz ,ne mali doprinos njegovom silasku sa trona imaju i svi njegovi mediji,koji su nakazno ogledalo demokratske stranke.
Препоручи коментар:
57
3
уторак, 22 мај 2012 23:48
Херцеговац
Разлог Николићеве побједе је Борис Тадић...Није народ гласао за николића него против Бориса Тадића,то свима треба бити јасно,па и самом Николићу...
Препоручи коментар:
47
4
уторак, 22 мај 2012 23:55
фристајло
Блиц и НИН су исто- експозитура ЕУ у Србији; као таквима, у интересу им је било да победи Тадић, и у горљивој жељи да се то и деси- направили грешку, и "опустили" своју гласачку "армију".
Курир је "легао на руду", и притиснут од режима- пристао да пласира те приче о Тадићевој велико предности; резултат- исти...
Не треба прецењивати знања и способности оних који такве задатке обављају; послушни, уцењени људи, притиснути кредитима и претњама отказима, извршавају наређења, и не мислећи много...
Ово је "гаф" Крстића и Шапера; њих двојица су Тадићев "дрим тим" већ годинама, на њихов миг се постројавају медији по Србији.
Њихов спин је овај пут произвео контра-ефекат, и ред би било да им се Николић захвали на победи, макар телефоном...
:-)
Препоручи коментар:
56
2
среда, 23 мај 2012 00:22
00:23
Meni je najzanimljivija novinarka blica,pogotovo njeno prvo pa onda drugo prezime.
Препоручи коментар:
0
0
среда, 23 мај 2012 00:44
veca vestica
Komentatore,analiticare novinare i sve te "uvlakace"poslati u Vojvodinu na njivu,jedini uslov je da dobiju "kratku"motiku.A "doktori" i "psihijatri" na neko svinjogojstvo da drze "predavanja"nerastima kako da upotpune seksualni zivot.Takvih UVLAKACA jos Srbija nije videla od 1945god.
Препоручи коментар:
1
0
среда, 23 мај 2012 00:51
Здравко
Највеће задовољство те изборне вечери ми је убједљиво био један из армије Б92 нарикача-аналитичара на антисрпској Б92 телевизији који је завапио:"Људи па је ли вама јасно да је Председник Србије четнички војвода!" То задовољство се ничим не може платити. На страну чињеница о упитном Томином војводству. Фрстајло је у праву када каже да су жути медији сами себи забили го. Умртвили су своју гласачку машинерију а Томиним дали крила. Шампион је овај из НИН-а а нису за потцијенити ни ови из Курира. Захвалио би им се на овом дилентантизму. Јесу ли Тома и Тадија две стране једне те исте медаље окачене о Вашингтонски врат вријеме ће врло брзо показати? Утјешно је, било како било, да нећемо морати гледати Уроша Нејаког на дјелу, односно недјелу.
Препоручи коментар:
3
0
среда, 23 мај 2012 01:03
Srđa
Totalitarno leglo u medijima najbolje je razbiti ukidanjem monopola, transparentnošću i konkurencijom.

Verica Barać im je bila jedna od omraženijih osoba, te je dovoljno slediti njeno delo.
Препоручи коментар:
2
0
среда, 23 мај 2012 01:06
Рин о-о то
Наравно, Тадићеви саветници и сам Тадић не да нису знали за ово ( феномен „досадне фаце“) него је питање зашто су ово одиграли? Одговор зна Николић, Дачић још боље. Једино мушки, џентлменски одиграла је кладионица „Моцарт“, дала је изузетну квоту на победу Николића и уплатом је могло да се заради (4.50!). „Квота страха“ много говори о стању овдашњег духа! Вера, невера и они који раде и мисле па макар били и незапослени.Они стварно живе. Остало слави понекад по улицама уз по коју посматрачку сузу, затворену, која је далеко од ове приче. Суза најјаснијег вида отета је Србима.
Препоручи коментар:
0
0
среда, 23 мај 2012 01:37
Aleksandar
Obozavam eksperta za neverbalnu komunikaciju. Ali otkud to da bas njemu faca bude tupa!
Препоручи коментар:
0
0
среда, 23 мај 2012 02:19
Toris
Objektivnost i nepristrasnost u banana-republici Srbiji ...
Препоручи коментар:
0
0
среда, 23 мај 2012 03:34
2 000
Smesna strana svega ovoga je da je DS u Novim Sadu placao oba puta glasove 2 000 a da to niko i ne spominje, a LSV i ponegde i 4 000... Dzaba vam novci...
Препоручи коментар:
0
0
среда, 23 мај 2012 04:58
Светислав Костић
Др Милић вајни психијатар измишља предности за Тадића такође једног вајног психолога. Тадићу потребан психолог из неке друге школе од онде коју посјечивао Милић, а Милиу било какав психолог да га одући од манипулица преко медија.
Препоручи коментар:
0
0
среда, 23 мај 2012 05:17
гаврило
као што видимо ни психијатри не помажу...мада би добро било сада послије свега да се губитници сви обрате психијатру, тек толико да утврде да су живи.Народу се клањам:казнили су безобразлук и лоповлук!
Препоручи коментар:
2
0
среда, 23 мај 2012 06:23
М. Којић
Наши аналитичари и новинари...не вјерујем да су све ово спин-мајсторије, чак мислим да већина и пише оно што мисли. То кореспондира са нашим образовањем, метиљавим школством које фабрикује "уображене површне свезналице"..."дипломиране примитивце"...Не вјерујем да је битна разлика и у другим областима живота, без обзира на изузетке и повремене бљеске ријетких појединаца...Потпуно се слажем са онима који сматрају да је темељна реформа нашег школства главно питање будућности и народне судбине.
Препоручи коментар:
1
0
среда, 23 мај 2012 07:13
Миладин Зековић
Сву муку твоју, напор црног роба,
Појешће силни при гозби и пиру...
А теби само, кô псу у синџиру...
Бациће мрве... О, срам и грдоба!...
У овим стиховима Алексе Шантића препознајем понашање новинара ових листова.
Препоручи коментар:
0
0
среда, 23 мај 2012 07:34
синиша
Најупечатљивији је гротескни лик "психијатра". Кад сам упитао комшију психијатра, да ли су сви они, психијатри као онај карикатурални лик из приче о "анализи" наступа, одговорио ми је да нити су сви као он, нити се психијатрија тиме бави.
Међутим, испоставило се да је дотични у ствари високи функционер и један од главних "кадрова" ДС-а. Ал су им кадрови, Боже ме сачувај.
Не бих се зачудио да му је он сугерисао да немарно завеже кравату како би послао "невербалну поруку" као њему је одевање мање важно од садржаја, онога што говори.
Професионалци који узгред то и нису, кладим се да дотични није прегледао пацијента у животу, јер не стиже од састанчења у странци, и који стављају страначке интересе изнад правила и праксе и струке само брукају професију.
Препоручи коментар:
1
0
среда, 23 мај 2012 08:34
Андро Лутак
Имао је и Николић своју проагандну машинерију: 4 године свакодневне ударничке прапаганде на радију "Фокус". 4 ГОДИНЕ пропаганде, са све директним вређањима СВИХ који су и мало критиковали СНС, али и оних који о СНС ни речцу казали нису али који су се, замислите ту "дрскост", усудили да у изборну утакмицу не уђу у "напредној" коалицији, на радију са националном фрекфенцијом који се чује од Звечана до Богојева. Затим ту је био и дневни лист "Правда" и интернет портал "Видовдан" (са "форумом" на коме модератори чекају прву прилику да банују сваког ко се усуди да напише реч против СНС), а негде са почетком изборне године почиње са радом и напредњачка телевизија "Svet+info". Напредњачкој пропагандној машинерији у изборној се години прикључују и часопис "Печат", и портал "е - novine".

Али, ништа од набројаног није донело победу Томи! Победу су му у руке тутнули управо симпатизери ДС-а из центра Бгд-а, познати по свом обичају да на гласање у другом кругу не иду ако је освануо леп дан.
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
 

Нема коментара:

Постави коментар