Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 30. мај 2012.

Фонд Слободан Јовановић | Мирослав Лазански: НАТО је јасно рекао да признаје Косово

Фонд Слободан Јовановић | Мирослав Лазански: НАТО је јасно рекао да признаје Косово


This page as PDF
НАТО је јасно рекао да признаје Косово као независну државу, а у Београду се правимо блесави
Након самита НАТО, одржаног у Чикагу 20. и 21. маја, аналитичар Мирослав Лазански изнео је своје мишљење у вези са односима НАТО-а са државама на Балкану:
Мирослав Лазански: "Пара у Европи више нема. Друго, нама је јасно речено да када Хрватска следеће године уђе у ЕУ, врата до даљег остају затворена. Нико не нуди Србији неки брзи улазак у ЕУ. Чак и да уђе у НАТО, времена када се преко НАТО-а брже улазило у ЕУ одавно су прошла. То су времена када су улазили Бугари и Румуни, кад су американцима требале базе у Бугарској и у Румунији због америчке интервенције у Авганистану и прилажења јужним руским границама. Та времена су прошла - НАТО сада има базе у Румунији, Бугарској, у Мађарској, има базу Бондстил на Косову, у Македонији. Њима база у самој Србији не треба. Не видим чиме то Србија може да заслужи да је НАТО подржи око ЕУ, тим пре што ЕУ није јединствена по том питању, они више не желе ширење. Приступни фондови ЕУ су већ празни, они не знају како да покрију дугове Грчке, Шпаније и Италије, поготову када им следеће године уђе Хрватска са 40 милијарди евра дуга, а не још и Србија. Европској Унији, нови сиромаси не требају." Фото: Политика
Балканске земље које још нису у НАТО-у, мислим пре свега Црна Гора и Босна и Херцеговина су добиле неке похвале. Македонија је остала блокирана због става Грчке око њеног имена- македонци су јако разочарани због тога. Црногорци су добили неку врсту похвале, и вероватно су сад еуфорични због тога, али они имају проблеме на унутрашњем плану. Како ће се сада црногорска влада понашати, да ли ће уопште опстати, остаје да се види. Сваких десетак дана имају велике демонстрације због социјално- економске кризе коју имају у земљи. Већина становништва у Црној Гори је против уласка у НАТО. Међутим, политичка елита покушава да прогура чланство Црне Горе у НАТО-у кроз одлуку парламента, док та одлука нема утемељење у вољи грађана. Елита у Подгорици ће вероватно покушати да избегне референдум становништва и евентуално ће покушати да преко странака у парламенту добију подршку.
Чињеница је да Црну Гору учешће њених 35 војника у мировној мисији ИСАФ у Авганистану кошта скоро половину њеног војног буџета. Свака земља сама плаћа своје војнике у саставу ове мировне мисије. Дакле, што се тиче Црне Горе- постоји потпуно различит став политичке елите и народа по питању чланства у НАТО-у.
Што се тиче Србије- НАТО се наиме врло похвално изразио о досадашњем степену сарадње са Србијом (ми смо чланица Партнерства за мир). У Србији – већинско расположење народа је против НАТО-а. Недавна истраживања показују да је чак 19% младих људи је против учлањења Србије у НАТО. Нека друга истраживања показују да већинско расположење чланова ЛДП-а, странке која јесте за улазак у НАТО, је против учлањења. Дакле, у Србији нема политичког, а посебно нема националног консензуса и то се неће тако брзо променити. Поготову сада, у контексту избора новог председника, господина Николића, који такође то питање сигурно неће преламати кроз парламент. Коначно, и око евентуалног уласка Србије у ЕУ и у НАТО- народ ће путем референдума дати своју реч. Што се конкретно уласка у НАТО тиче- ту је став јасан, скоро 90% становништва је против.
Ту је наравно, интересантна позиција Русије. Врло је занимљиво у том контексту разматрати зашто НАТО сматра да је Русији довољно чланство у Партнерству за мир, а не нуди чланство у организацији, док за Србију и Црну Гору сматрају да треба да уђу у НАТО. Ми јесмо, овде у Србији предмет сталног нуткања, потицања па чак и грубог гурања да се уђе у НАТО. При томе се Србија стално прозива да су сви други око ње ушли у организацију, а то није сасвим тачно- имате државе чланица ЕУ, које нису чланице НАТО.
Око евентуалног уласка Србије у ЕУ и у НАТО - народ ће путем референдума дати своју реч. Што се конкретно уласка у НАТО тиче - ту је став јасан, скоро 90% становништва је против. На слици: Последице НАТО бомбардовања цивилних објеката у Србији.
А каква је, по Вама реална шанса да Србија остане неутрална, обзиром на гео-политички положај и незавидну економску ситуацију? Претпоставимо да ће се неке ствари на економском пољу променити, ако би Србија добила ветар у леђа управо од стране Евро-атлантских интеграција…
Лазански: Прво, пара у Европи више нема. Друго, нама је јасно речено да када Хрватска следеће године уђе у ЕУ, врата до даљег остају затворена. Нико не нуди Србији неки брзи улазак у ЕУ. Чак и да уђе у НАТО, времена када се преко НАТО-а брже улазило у ЕУ одавно су прошла. То су времена када су улазили Бугари и Румуни, кад су американцима требале базе у Бугарској и у Румунији због америчке интервенције у Авганистану и прилажења јужним руским границама. Та времена су прошла- НАТО сада има базе у Румунији, Бугарској, у Мађарској, има базу Бондстил на Косову, у Македонији. Њима база у самој Србији не треба. Не видим чиме то Србија може да заслужи да је НАТО подржи око ЕУ, тим пре што ЕУ није јединствена по том питању, они више не желе ширење. Приступни фондови ЕУ су већ празни, они не знају како да покрију дугове Грчке, Шпаније и Италије, поготову када им следеће године уђе Хрватска са 40 милијарди евра дуга, а не још и Србија. Европској Унији, нови сиромаси не требају.
НАТО је јасно рекао да признаје Косово као независну државу. Европска Унија такође признаје Косово као независну државу.
А у Београду се правимо блесави.
Наводно не, НАТО није признао Косово – зато што Шпанија, Румунија нису признале Косово.
Оне га нису признале због својих проблема, а не због нас.
Чини се да би Србији можда било најпаметније да сачува неутралност по питању сарадње са НАТО-ом. Под престпоставком да подржавате овај став, како Ви видите да је то могуће? Обзиром да су односи са Косовом такође били на дневном реду самита….
Лазански: НАТО је јасно рекао да признаје Косово као независну државу. Европска Унија такође признаје Косово као независну државу. А у Београду се правимо блесави. Наводно не, НАТО није признао Косово- зато што Шпанија, Румунија нису признале Косово. Оне га нису признале због својих проблема, а не због нас.
НАТО је узео Србији Косово и својим уласком у НАТО, Србија би била једина држава у историји која улази у неки војни савез који јој је одузео територију. Дакле, уласком у НАТО, Србија ништа практично не добија. Не добија скраћени пут ка ЕУ, јер је како сам већ рекао, ЕУ већ презасићена, а и питање је шта ће бити са самом Унијом кроз пар година.
Једини здрав новац за економију, који може да се нађе на тржишту новца је у Русији.
Политичка елита у Београду, ипак мора да води рачуна о ставу народа. То се сад видело и на овим председничким изборима. Дакле, не може се у дужем временском периоду игнорисати расположење народа према уласку или неуласку.
* * *
Народ није расположен за НАТО, најбољи пример за то су странке – најпре СПО и ЛДП. Наиме, ове странке које су о потреби да Србија уђе у НАТО говориле пре почетка предизборне кампање, за време саме кампање о томе се уопште нису изјашњавале.
Осим Демократске странке Србије која је отворено рекла да је политика неутралности, најбоља опција за Србију, сви остали су ћутали.
Са друге стране, једини здрав новац за економију, који може да се нађе на тржишту новца- је у Русији.
Политичка елита у Београду, ипак мора да води рачуна о ставу народа. То се сад видело и на овим председничким изборима. Дакле, не може се у дужем временском периоду игнорисати расположење народа према уласку или неуласку.
Свака елита, која буде игнорисала став грађана, на неким превременим или редовним изборима ће да изгуби. Према томе, ако желе да уче, политичари су могли добру лекцију да науче на овом другом кругу председничких избора.
Дакле, ја не видим никакву могућност да Србија уђе у НАТО у неком наредном временском периоду, јер на крају, и то је ствар која се решава на референдуму.
Народ није расположен за НАТО, најбољи пример за то су странке – најпре СПО и ЛДП. Наиме, ове странке које су о потреби да Србија уђе у НАТО говориле пре почетка предизборне кампање, за време саме кампање о томе се уопште нису изјашњавале.
Интересантно је да се заправо о НАТО-у у току кампање за парламентарне изборе, нико није изјашњавао.
Осим Демократске странке Србије која је отворено рекла да је политика неутралности, најбоља опција за Србију, сви остали су ћутали. Јасно је да се на овом питању губе гласови бирача.
Србија ће сарађивати са НАТО у оној мери, колико то Србији буде одговарало, али од неког формалног учлањења у НАТО, мислим да од тога нема ништа.
Изворник текста: Глас Русије
Мирослав Лазански: "НАТО је узео Србији Косово и својим уласком у НАТО, Србија би била једина држава у историји која улази у неки војни савез који јој је одузео територију. Дакле, уласком у НАТО, Србија ништа практично не добија. Не добија скраћени пут ка ЕУ, јер је како сам већ рекао, ЕУ већ презасићена, а и питање је шта ће бити са самом Унијом кроз пар година." На слици: Предизборни летак Тадићеве "Коалиције за `европску Србију`" из 2008. године - прилог за историју погрешних политичких процена успешно употребљених пропаганди у погрешно одабраног политичког циља.


Фонд, 30.05.2012.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар