Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 25. мај 2012.


Коментар дана

О ЕУ, Србији, Власима и Румунима

PDF Штампа Ел. пошта
Младен Ђорђевић   
четвртак, 24. мај 2012.
Један од последњих услова који је Србија морала да испуни пре добијања статуса кандидата за Европску унију био је захтев Румуније за потписивање Протокола о статусу националних мањина, којим би се испунили захтеви Букурешта у погледу статуса румунске мањине у Тимочкој крајини. Румунија је одбијала да одобри кандидатуру Србије, због, како се у Букурешту тврди, непоштовања права ове мањине у складу са европским стандардима. Ускраћивање статуса кандидата био је за доскорашњу владу толико опасан ударац пред парламентарне и председничке изборе, да је Протокол хитро потписан 1. марта у Бриселу, само дан пре него што су Србији одшкринута врата ЕУ. У јавности је ипак остало непознато шта су том приликом потписали српски и румунски амбасадор у ЕУ, јер су званичници обе државе нагло заћутали, највероватније из страха да би објављивање детаља умањило шансе ДС и Тадића на предстојећим изборима, док је ово питање у домаћим медијима представљено као решено и завршено.
Недавно су ипак у јавност процурели делови садржаја овог Протокола, који потврђују да је српски режим и у овом питању подлегао уценама и поново довео у питање интересе државе зарад такозване европске будућности. У овом документу се наиме од Београда у шест тачака тражи да одустане од стандардизације засебног влашког језика и његовог коришћењау школама, да се омогућидиректно заступништво румунске националне мањине у Парламенту Србије, као и даСрбија нема права уплитања приликом изјашњавања грађана као Влаха или Румуна. Тражи се такође да у се у сваком насељугде су испуњени законски услови румунски језик уведе у службену употребу, да се Румунима у Тимочкој крајини обезбеди образовање свих степена,средства информисања, локална администрација и црквени обреди на румунском језику, и да се програми нарумунском језику из Војводине реемитују и у Источној Србији.
Србија се у процесу приступања ЕУ обавезала на поштовање критеријума из Копенхагена у области поштовања права националних мањина, док су се обе стране усагласиле да ће у оквиру тих критеријума применити закључке овог Протокола. Питање Румуна у Тимочкој крајини иначе је у Румунији активно покренуто још 2001, а у Букурешту се тврди да у Тимочкој крајини живи неколико стотина хиљада Влаха, односно по њима етничких Румуна. Међутим, по попису из 2002. године у тој области се као Власи изјаснило око 40.000 људи, док се као Румуни изјаснило само њих 4.500. Председник Румуније Трајан Басеску изјавио је недавно да Румунија тражи школе, цркве и медије за грађане Тимочке крајине који себе сматрају Румунима, а да Букурешт нема никакве претензије у вези са онима који себе сматрају српским Власима, али се из Румуније већ дуже време води јака кампања изједначавања Влаха и Румуна. Букурешт ово питање третира врло озбиљно, чини се далеко озбиљније него српска страна, а након споразума представника две државе, Румунија очекује да се одредбе Преотокола испуне, и најављује нову блокаду даљег приближавања Србије ЕУ уколико Србија не испоштује поименуте захтеве. У читав процес недавно је укључен и Високи комесар за националне мањине ОЕБС-а Кнут Волебек, који је заједно са државним секретаром у МИП-у Румуније Богданом Аурескуом најавио да ће Србији бити предложен састанак о надгледању примене Протокола о правима румунске мањине, који би требало да се одржи почетком јуна, и то у Хагу.
Потенцирање влашког питања од стране Румуније и блокада српске кандидатуре изненадиле су у марту јавност Србије. Предстојећи састанак и учешће ОЕБС-а најављује да се може очекивати да ће оно прерасти у још један озбиљан проблем за Србију, а остало је неразјашњено да ли иза нових условљавања стоји само званични Букурешт.
 
 
 

О ЕУ, Србији, Власима и Румунима

четвртак, 24 мај 2012 11:42
SRBin
Hrvati nam uzimaju Bunjevce i Sokce, Rumuni Vlahe,Bugari Gorance,pa dokle bre vise!
Препоручи коментар:
48
1
четвртак, 24 мај 2012 12:29
фристајло
Нема везе- ту је сада НОПО да заштити интересе Влаха у Србији...
Шалу на страну- све је ово позната ствар. Ко је иоле пратио политику Тадића и ДС- познато му је да је њему интерес Србије мање важан од ЕУ-фатаморгане, а друго- не треба ми да се плашимо од Румуна.
Ако постоји народ у окруженњу који нам није непријатећ- то су они.
Басеску је нешто маневрисао са Меркеловом- притискао да добије нешто за Румунију, а њој је био циљ да сви у ЕУ подрже Тадића (за оне, који нису упућени).
Реално је- тај "договор" завршиће у неким архивама и фиокама, а да никад не види светлост дана ни реализацију...
Препоручи коментар:
34
2
четвртак, 24 мај 2012 12:44
alu bondara
Buduci da je sve do pre godinu-dve tema prava Vlaha u Srpskim medijima bila tabu, nesto tajnovito o cemu se ne sme javno pisati niti govoriti, nije cudno sto se u Srpskoj javnosti na ovaj problem gleda na pogresan nacin, kroz uzanu prizmu lokalnih istorijskih desavanja u zadnjih petnaestak godina.

Ukratko, posle ulaska Vojvodine u sastav Srbije, Rumuni juzno od Dunava u Srpskoj administraciji gube status Rumunske manjine pa se od 1921 god. popisuju kao Vlasi. Oficijelno, od tada se o njima prica kao o nekoj vrsti Srba sa slucajnim poznavanjem Rumunskog jezika. Rumunska manjina tako gubi sve pozicije neophodne za neka elementarna gradjanska prava juzno od Dunava, dok ta prava zadrzava severno u Vojvodini.

Ova prica dakle traje skoro 100 god. ali je uspesno sakrivena od sire javnosti upravo zato sto se Rumuni juzno od Dunava nikada nisu politicki organizovali, sa ciljem da zastite i unaprede svoja gradjanska i ljudska prava...
Препоручи коментар:
4
31
четвртак, 24 мај 2012 13:07
Властимир
О овој теми рећи ћу пар ствари.

Прво:
Иза потезања "Влашког питања" стоји искључиво великорумунски хегемонизам који заговара владајућа олигархија у Румунији. Одакле то потиче можете прочитати на линку:

http://srb.fondsk.ru/news/2011/07/23/bukuresht-i-riga-protiv-nirnberga.-savremena-apologiia-fashizma.html

То је директно мешање у унутрашње ствари државе Србије која је МОРАЛА оштро да реагује на то. Али наша олигархија на власти наравно ни прстом не мрда кад су у питању национални и државни интереси.
Ту је наша држава пала по питању међудржавних односа.

Друго:
Познајем пуно људи који су Власи и знам да је за њих увреда кад кажете да су Румуни. Ако морају да бирају да ли су Румуни или Срби огромна већина ће бити Срби. (То илуструје и податак из пописа дат у чланку). А и зашто би бирали? Слушао сам приче неких пријатеља (иначе Влаха) који су били у Румунији. Кажу, то је други народ који они ништа не разумеју а живот тамо је јад и беда, џаба им ЕУ.
Препоручи коментар:
34
0
четвртак, 24 мај 2012 13:13
@alu bondara
Jel to Sekuritatea još nije mrtva?

Beograd - Ne postoji problem u položaju vlaške manjine u Srbiji, već vlasti u Bukureštu traže od zvaničnog Beograda da nas proglasi Rumunima, čemu se naša zajednica protivi. Mi smatramo Srbiju za maticu i, sem nekih zajedničkih korena, nemamo nikakve veze s Rumunijom - ističe za Danas Radiša Dragojević, predsednik Nacionalnog saveta Vlaha. Prema njegovim rečima, Rumunija „želi da ima cifru od 100.000 Rumuna u Srbiji, ali i da nam nametne svoj jezik kao maternji“. Kako navodi, po popisu stanovništva iz 2002. Vlaha je u Srbiji bilo oko 41.000, dok je prema poslednjem popisu ta brojka povećana za skoro 60 odsto. „Mi ne branimo onim Vlasima koji žele da se izjasne kao Rumuni da to učine. Kao manjina u Srbiji, mi nemamo problema, pa čak i s Rumunima, niti smo obespravljeni“, ukazuje Dragojević. Danas 25.2.2012.
Препоручи коментар:
32
0
четвртак, 24 мај 2012 13:29
alu bondara
..Inace Vlasi u dolini Timoka pricaju sub-dijalektom rumunskog koji je u susednoj Rumuniji uzet za osnovu knjizevnog Rumunskog, dok Rumuni u Vojvodini pricaju banacanskim sub-dijalektom Rumunskog jezika koji nije standard u Rumuniji. Oni medjutim u skoli uce standardni rumunski dok se ovima juzno to spori i izmislja im se neki novi jezik koji niko ne razume. Kao sto rekoh ranije, ovaj problem je sa demokratskim tokovima u zemlji i sire konacno stigao na red za resavanje i svako njegovo iskoriscavanje u dnevnopoliticke svrhe (kao sto je to nedavno bio slucaj) moze samo naneti vece stete Srbiji.

Bez obzira na ogroman pritisak ka asimilaciji Rumuna u severoistocnoj Srbiji u vremenskom periodu od skoro 100 godina, ova nacionalna manjina je ostala izuzetno tolerantna i patriotsko orijentisana. Rumuni, Srbi, Romi, Crnogorci i ostali ovde zive i rade u uzajamnom postovanju i razumevanju. Istina, posla nema ni za lek i drzavne investicije ovde jednostavno ne postoje..
Препоручи коментар:
5
28
четвртак, 24 мај 2012 13:51
Vlah (po majci)
Moja majka je Vlajna, i svi moji preci sa njene strane su Vlasi (došli u boljevački kraj iz Bugarske u prvoj polovini XIX veka). Izjašnjavali su se kao Srbi jedino u doba nemačke okupacije (II sv. rat), zbog čega su bili poslati u logor (oni koji bi se izjasnili kao Vlasi ostajali su ko0d kuće; čak ni Hitlerova Nemačka nije od Vlaha tražila da budu Rumuni - samo su tražili da ne budu Srbi). Nikada ni od jednog dede i pradede nisam čuo nijednu jedinu reč o Rumuniji ili o Rumunima. Ovaj pritisak i priča o Rumunima tamo se tretira kao veliko iznenađenje, mada se uvek nađe neko ko je spreman da promeni i veru i naciju, pa i da glasa za određenu političku partiju zarad novca.
Srbija treba da standardizuje vlaški jezik, i da se kao pismo uzme ćirilica. Kada Srbija bude ojačala kao država svakako će nestati onih koji tamo tvrde da su Rumuni.
Препоручи коментар:
36
2
четвртак, 24 мај 2012 14:08
alu bondara (3)
..Za kraj bih se osvrnuo na podatak o popisu stanovnistva koji gospodin Djordjevic spominje u svom tekstu. Da bi razumeo srz problema autoru preporucujem da procita putopisne beleske Dr. Tihomira Đorđevića od 1905 god.(molim moderatora da dozvoli objavljivanje istih):
http://www.scribd.com/doc/33424459/DR-Tihomir-R-djordjevic-Kroz-Nase-Rumune-Putopisne-Beleske

Uzgred, pored Dr.Đorđevića, o Vlasima, kao Rumunima, pisali su i Stanoje Mijatović, Milićević i mnogi drugi etnolozi i naučnici tog doba.Vlasi su od strane vlasti Kraljevine Srbije bili smatrani Rumunskom nacionalnom manjinom.Vlasi odvojeno od Rumuna se pojavljuju tek dolaskom komunista.
Naime, u vreme vladavine bravara Josipa,"slobodno nacionalno" izjašnjavanje je broj Vlaha u istocnoj Srbiji skrozao sa oko 100 hiljada 1953 god.,na 1377 (hiljadu trista sedamdeset sedam) 1961god.

U tu svrhu, pogledajte i popise stanovništva iz 1884. godine:
http://i611.photobucket.com/albums/tt198/Vlad_22/lingvistionasemjeziku.jpg
Препоручи коментар:
1
20
четвртак, 24 мај 2012 14:23
SRBin
Mogli bi i mi da postavimo pitanje Srba u Rumuniji,i Temisvara kao srpskog grada!!!
Препоручи коментар:
33
0
четвртак, 24 мај 2012 14:27
alu bondara
Izvinjavam se, u prethodnom komentaru sam slucajno objavio pogresan link o popisu stanovnistva u Srbiji iz 1884. godine. Ovo je prava internet adresa:
http://i611.photobucket.com/albums/tt198/Vlad_22/popis_1890.jpg
Zahvaljujem se na razumevanju.
Препоручи коментар:
2
17
четвртак, 24 мај 2012 14:46
Милорад Станојловић
МРТВА ТРКА!

На сцени је велика битка. Ко боље брине о Власима, тј. "Румунима који неће да буду Румуни"!?
Клише је стар, познат и досадан.
Зато ево новог питања за овај ребус.
Када је Чаушеску био министар одбране, његови војници пуцали су на граници на наше (Србе и Влахе), чим би ови дигли главу да баце поглед преко.
Зашто?
Такође, зашто је Чаушеску почасни грађанин Београда готово 50 година? Али то је питање за Европски покрет.
Да ли то има неке везе с Драгишом Кашиковићем.
Не, нема! Зашто?

С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
Препоручи коментар:
13
0
четвртак, 24 мај 2012 16:01
влахо
Сама ријеч влах има више значења. У почетку Влах је био Србин који је осим српског језика знао и служио се латинским језиком. Ти власи живјели су у Далмацији, Србији и Македонији и бавили су се искључиво сточарством и био је социјална категорија. Душанов законик познаје влахе и строго забрањује прелазак других зависних категорија становника у влахе који су имали бољи социјални положај. Под турском влашћу влах добија осим социјалне и вјерску категорију тако да Турци под појмом влах подразумијевају све православне хришћане у првом реду Србе. У Турској држави на Балкану постојао је повлаштен слој сточара влаха који су живјели на високим планинама које су по њима добиле име,планина Влашић,Власеница и Стари Влах (област од Сарајева до Ужица).
Шта ли ће Румуни тражити од БиХ ако икада буде кандидат за ЕУ?
Препоручи коментар:
23
0
четвртак, 24 мај 2012 16:11
хрватска хеурека
видите ко је још 202. најавио отварање питања Влаха у Србији:

Na simpozijumu u Zaječaru 6. i 7. aprila 2002. godine, neposredno uoči popisa stanovništva u SRJ (sazvale su ga nevladine organizacije Srbije, Rumunije i Bugarske, a među učesnicima je bio i jedan rumunski akademik) usvojen je zaključak da Vlasi naučno ne postoje. Postoje, navodno, samo Rumuni i Arumuni, a u pozdravnom telegramu ovom skupu Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, upozorila je da se "najozbiljnije ističe vlaški problem" i da bi lako moglo doći do "radikalizacije, etničke mobilizacije i sukoba".

извор: ВЛАШКЕ НОВИНЕ * NOUTĂŢI RUMÂNEŞTI
http://www.paundurlic.com/forum.vlasi.srbije/index.php?action=printpage;topic=539.0
Препоручи коментар:
24
0
четвртак, 24 мај 2012 16:12
samo jos jedan pokusaj
Stara tema, kad god je Srbija slaba a vlast ucenjena, otvara se isto pitanje. Vidi:

Румунска политика присвајања (балканских) Влаха

http://gergina.forumsr.com/t24-topic
Препоручи коментар:
15
0
четвртак, 24 мај 2012 16:16
@alu bondara
U vreme kraljevine Jugoslavije, kada su komunikacije, mobilnost i obrazovanje bile na mnogo nizem nivou, timocki Vlasi sigurno nisu bili podsticani niti zainteresovani da se "primaju" na "rumunski fazon" iz Banata.
Ali mnogo je vode proteklo Dunavom za vreme komunizma kada je svaka manjina i regionalna celina bila podsticana da se zasebno identifikuje, narocito ako je to islo na usrtrb Srpstvu (Crnogorci, Muslimani, Makedonci i dr). Sa znacajnim porastom komunikacija i obrazovanja u Timockoj Krajini i ovakvom politikom opet, kanda, nije bilo one iskrene, sustinske zelje medju Vlasima da se identifikuju kao ne-Srbi, odnosno da se pridruze rumunskom nacionalnom korpusu.
U ovo vreme dosmanizma, pokrenuta je i otvoreno agresvna kampanja razsrbljivanja Vlaha, ali opet, vidis, vecina Vlaha se ne "prima" na tu "rumunsku foru". Mozda se ipak radi o vrlo slozenom identitetu koji se dovoljno duboko integrisao sa srpstvom? Mozda stvar ipak nije tako crno-bela, kao sto bi to u Bukurestu hteli?
Препоручи коментар:
20
0
четвртак, 24 мај 2012 16:19
Драгојевић: Власи нису Румуни 1
Драгојевић: Власи нису Румуни
БЕОГРАД – Председник Националног савета Влаха Радиша Драгојевић изјавио је данас да нико нема право да од припадника влашке националне заједнице захтева да се изјашњавају као Румуни.
Драгојевић је агенцији Танјуг изјавио да Румунија не може да поставља Србији ултиматуме када је реч о влашкој мањини из два разлога: зато што се Власи не осећају обесправљено и зато што осим влашке мањине постоји и легитимна румунска мањина. Он је подсетио да по попису из 2002. године Румуна у Србији има око 31.000 а Влаха око 40.000, притом Власи живе углавном у 19 општина источне Србије, а Румуни у Банату.
„Без обзира на све сличности, то су две аутохтоне националне мањине. Румуни својом матицом сматрају Румунију, Власи својом матичном државом сматрају Србију. Ми немамо ниједну потребу, нити основ да се обраћамо Румунији, нити она, пак, да у наше име било шта од било кога тражи”, нагласио је Драгојевић.Према његовим речима, у постоји група незадовољника у оквиру влашког
Препоручи коментар:
14
0
четвртак, 24 мај 2012 16:20
Драгојевић: Власи нису Румуни 2
..корпуса који сматрају да је њихов језик румунски, и они су, како је казао, направили проблем обраћајући се за помоћ властима у Румунији.
Румунија је, како је објаснио, уочи последњег пописа тражила да се избрише категорија Влах, односно да се сви припадници влашке мањине обавежу да се декларишу као Румуни или Влахо-Румуни, на шта Власи ни по коју цену нису спремни да пристану.
„На око 40.000 Влаха у источној Србији, по претходном попису, има око 1.500 Румуна. У мом родном месту, у Мелници, код Петровца на Млави, од 1.072 мештана, 770 су Власи, 13 су Румуни. Тај однос је и на нивоу општине Петровац на Млави, која је 2002. имала 3.500, а сада око 7.000 Влаха. Један број се изјаснио као Срби, што је њихово право. Један број се није опредељивао, али је рекао да им је матерњи језик влашки”, рекао је Драгојевић.
Он је прецизирао да према незваничним подацима према прошлогодишњем попису у Србији има око 64.000 Влаха, односно да је њихов број знатно порастао у односу на претходни попис.
Препоручи коментар:
10
1
четвртак, 24 мај 2012 16:21
Драгојевић: Власи нису Румуни 3
О томе колико је малобројна струја у влашком корпусу која настоји да румунизује ту заједницу, према његовим речима, сведочи и чињеница да у Националном савету Влаха од 23 члана само четири заступају прорумунску опцију.

„На самој изборној седници нашег Националног савета, са листе која је заступала ту прорумунску опцију било је седам кандидата, од којих су одмах троје приступили нама и гласали, и данас гласају, као ми. У самом Националном савету, представници те друге политике која нагиње ка Румунији, је сведена на број од четири члана”, објаснио је Драгојевић. *Политика, 5.3.2012.
Препоручи коментар:
5
0
четвртак, 24 мај 2012 16:32
Marko Gay
Moze li mi neko molim vas reci nesto vise o tome odakle Vlasi poticu?

Jer mnogi, koliko znam, imaju plavu kosu i plave oci.

Otkud taj "plavi gen" u sred Balkana tj na istoku Srbije (Pozarevac-Majdanpek)?

Sasvim ozbiljno i dobronamerno pitam, ne znam zasto se ovaj moj komentar ne objavljuje.
Препоручи коментар:
6
6
четвртак, 24 мај 2012 18:07
Милорад Станојловић
@влахо четвртак, 24 мај 2012 16:01

Одличан и озбиљан коментар.
Заиста, шта ће Румунски републиканци тражити од БИХ.
Просто, тражиће све и то одмах.
Њихово је да траже. То је нормално.
Нису сви народи прављени по ЈУС-у.
Други је проблем што ми дајемо све што неко тражи.
То је већ морално и демократско питање.
Онај ко има мандат од 4 године, у демократији, не може да доноси одлуке које имају дуже последице од мандата. Једноставно, то нису пророци... или, можда јесу.
Зато је референдум презиме демократије.

С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
Препоручи коментар:
5
0
четвртак, 24 мај 2012 18:29
Vlah iz Sarajeva
Ljudi nešto nije u redu. Nas Srbe u BiH, kada ne nazivaju četnicima, nazivaju vlasima. Dakle, sasvim je očigledno ko su Vlasi.

Inače vlasi nisu narod nego su stalež. Vlasima su nazivani stočari pošto je zaštitnik stočara bio bog Veles i po tom bogu su nazivani toponimi Veles, Velež, Vlasenica itd.

A onda je došlo hrišćanstvo i pobrkalo nam sjećanje pa smo zaboravili što-šta
Препоручи коментар:
8
1
четвртак, 24 мај 2012 20:01
моја породица
А шта су Цинцари, молио бих некога ко се разуме у ову област да ми објасни?
Моја прабаба је била православна Цинцарка (Аспасија се звала), између Битоља и Охрида у Јужној Србији, и имала је свест о томе шта је. Моја баба већ није била чиста Цинцарка, имала је свест о свом пореклу, али никада није себе називала Румунком. Звала се Јелена и изјашњавала се као Српкиња, то поуздано знам.
Препоручи коментар:
9
0
четвртак, 24 мај 2012 20:52
Byakuya-sama
@моја породица

Ukratko Cincari su naziv za latinizovane trgovce,pa je tako i ostalo dugo u korišćenju, da su sebe počeli nazivati po zanimanju, tako isto i Vlasi su stočari.

ono što nećete nikad čuti u filičarskim krugovima(u ovom slučaju ruskim) da su Rumunija i Rumuni veštački projekat Rusije(isto za Bugare(kao naciju i državu), trebale su im velike,a zavisne države kao mostobran prema Istambulu, zašto ovo sve nije rešeno i posle sloma carske Rusije,to pitajte poštovaoce peruške-i-kecelje Karađorđevićevce.

Pročitajte neke ozbiljne autore iz 19. veka, ali da nisu rusofili, i biće vam jasnije šta je i kako.
Препоручи коментар:
3
1
четвртак, 24 мај 2012 21:21
Vlah
I Dodik u Bosni je poreklom Vlah!Dosta je Vlaškog naroda utopljeno u Srbe jer je kroz istoriju vršen kontinuiran pritisak srbizacije našeg etnosa.Valjda je tome došao kraj.
Препоручи коментар:
0
9
петак, 25 мај 2012 06:44
Gordana
Strasno je zanimljivo koliko se novih naroda izrodilo od kako treba zatreti Srbiju!Kakve se sve nove istorije , porekla, jezika i etnosa nepronadje u zadnjih 20 godina.Svi nekako zaborave da pomenu delove gde se Srbi izbrisase ,ocistise, zatrese.Nema nas niujednoj od bivsih republika(broj je ravan statistickoj gresci), o pravima istih da ni nepricamo( ima da se postuje maticna drzava i crkva, jezik,..i tako da potpunog zaborava ko smo i sta smo).
Kada nas predstavljase ljudi kojima je jedini Bog dolar-euro i licni interes nista nije cudno.
Moramo da verujemo da ce se nesto promeniti nabolje, inace...
Препоручи коментар:
1
0
петак, 25 мај 2012 08:26
Poznavaoc stvari
Dodik je često prezime u Češkoj.
Препоручи коментар:
1
1
петак, 25 мај 2012 09:30
брм
а шта се чудите?
све је ово последица накарадне националне идеологије.
Сви народи Европе уче о себи да су микс разних етничких група које је повезао заједнички језик..
само су Срби само и једино потомци искључиво Словена(??!!)..
елем тих Словена приликом досељавања је било 3% у односу на укупно становништво ... дакле 97% становништва је напрасно постало стерилно и нема потомство..
Власи нису никаква социјална категорија (сточари) већ становништво КОЈЕ ЈЕ (некад)ГОВоРИЛо ЛАТИНскИ...
у средњем веку је била јасна етничка разлика између Влаха(лацмана, латина, романа, Далмата) и малобројних владајућих Срба.. ЗАТО ЈЕ ДУШАНОВ ЗАКОНИК ЗАБРАЊИВАО БРАКОВЕ ИЗМЕЂУ СРБА И ВЛАхА - због феудалних привилегија владајућег племена (племства)...зато су српски краљеви краљеви СРБА И ДАЛМАТА!!!СРБИ И ДАЛМАТИ/ВЛАСИ СУ СЕ ДАВНО СТОПИЛИ У ЈЕДАН НАРОД!!!
ЕЛЕМ МИ СМО ВЕЋИНскИ пОТОМЦИ ОБИЧНОГ СТАНОВНИШТВА - вЛАХА(дАЛМАТА/ РОМАНА..)а не феудалног племства које је готово десетковано по доласку Турака.. .
Препоручи коментар:
0
1
петак, 25 мај 2012 10:22
моја породица
Byakuya-sama @моја породица
Ukratko Cincari su naziv za latinizovane trgovce,pa je tako i ostalo dugo u korišćenju, da su sebe počeli nazivati po zanimanju, tako isto i Vlasi su stočari
.

Хвала за објашњење.
Онолико колико ја знам, из моје породице по женској линији нико није био трговац (потичу из села, Маловиште се зове, недалеко од Охрида, према Битољу), а о латинизовању нема ни говора, чисти православци!
Можда је реч о нечему у дубљој прошлости.
Препоручи коментар:
1
0
петак, 25 мај 2012 10:22
Боки
Ево нешто да се сложим и са брм.
Али зашто мене цензуришете кад пишем то исто, само у дугом стилу, али не знам зашто је тај стил неприхватљив.
Срби су потомци по мушкој линије 15 до 20 % Словена и 35 до 50% Илира и Трачана (који су сродни генетски) и који су кад су Словени дошли говорили латински. То да је усвојен Српски језик не мора имати везе само са тим да су Словени били освајачи и владари, већ може да има везе и са љепотом Српскога језика. Тај закључак изводим из тога да су бугари, иако такође генетски само 20% словени, а владарски слој су били протобугари (несловени и језички и генетски) па су опет усвојили словенски језик. Дакле, Словенски је усовјен, са сличним процентом Словена, и из позиције језика власти и из супротне позиције. Моје тумачење због љепоте, шта би друго?

У процесу формирања нација, Банатски румуни су отишли на другу страну. Данашњи етнички власи су остли на Српској страни. Не схватам зашто нешто што је, макар од доласка Турака, било (компаративно)
Препоручи коментар:
1
1
петак, 25 мај 2012 10:26
Боки
... било компаративно у љубави и слози, сада претварати у нешто ружно. Какво право има држава Србија да намеће идентитет Власима? Требало би да буде свеједно.
Ужас. Надам се да у Србији и у Румунији има довољно паметних људи да спријече да двије државе и нације, чије становништво дијели исти генетски пул, које се (компаративно) нису сукобљавале, макар у ово постперисторијско доба, створе тензије и сукобе.
Препоручи коментар:
1
0
петак, 25 мај 2012 10:42
Боки
Нешто ми паде на памет. Сада мислим да схватам зашто су Бугари изгубили граматику (сложену индоевропску граматику коју су нпр романски језици изгубили у односу на латински). Суштински тај процес и у Бугарском (и Македонском) и у романским језицима доживљавам као сакаћење. Протобугарски владари су научили Словенски али нису граматику, па је из позиције власти таква осакаћена (извињавам се, промијењена) граматика из позиције власти прихваћена као званична. :-).
Препоручи коментар:
1
0
петак, 25 мај 2012 10:53
брм
ја нисам рекао да се језик раширио због власти..слажем се да је због квалитета... Франци, БУргунди и остали Германи су такође владали староседеоцима Галима (Келтима) у данашњој Француској (Валонац или Велшанин значи исто што и Влах -романизовани староседелац ) па су прихватили латински јер је савршенији... а велики утицај на ширење језика је имао и богослужбени језик у држави, што је посебно видљиво у Македонији и на Косову где час говоре грчки час српски... знатан део наших предака је био вековима билингвалан...
линија између исквареног латинског(румунског или италијанског) и српског (кад нпр. далматинци говоре италијански када српски са већином латинских речи и мелодијом) је врло танка
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
 
 

Нема коментара:

Постави коментар