Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 05. јун 2012.

Мортон Абрамовиц: Николић свакако није "шољица чаја" Запада | Хроника

Мортон Абрамовиц: Николић свакако није "шољица чаја" Запада | Хроника

Мортон Абрамовиц: Николић свакако није "шољица чаја" Запада

понедељак, 04 јун 2012 22:01
јбгбгд
Абрамовиц, међутим, указује да Тадићев пораз на председничким изборима и не мора да буде крај његове политичке каријере, јер је могуће да би нова српска влада могла да буде коалиција, "са или без Николићеве партије и са кључном улогом коју би играла Тадићева странка".

"Тадић би могао да буде премијер и моћнији од Николића, уколико партија председника (СНС) не буде у коалицији", оцењује аналитичарСве је јасно написано.
У том светлу треба и гледати на сусрет Ворликове и Кркобабића-
Препоручи коментар:
40
1
понедељак, 04 јун 2012 22:01
паја патак
Какве све незналице - у тој "Бети" (ни у Танјугу нису бољи). И то се зове новинар са знањем енглеског језика??? Кажу:"Он је навео да, без обзира на то да ли се такав политичар може наћи у Београду, Томислав Николић свакако није "шољица чаја Запада".Па не знају да само лаици преводе буквално! Идиом "not my (their) cup of tea" мора да се преведе као: "не одговара/ није по укусу" (Запада). Ако су такви и остали српски преводиоци током званичних преговора/КОНФЕРЕНЦИЈА, може се замислити до каквих све неспоразума долази због њихових превода.
Препоручи коментар:
58
0
понедељак, 04 јун 2012 22:12
USA JOBLESS RATE WORSE THAN EXPECTED
Амерички аналитичар Мортон Абрамовиц оцењује, такође, да главна брига Србије неће бити улазак у ЕУ, већ, превасходно, тежак задатак да се спречи даље економско посртање земље, што ће, како истиче, "морати да буде фокус било које нове владе".


bolje da pomenuti vodi brigu o svojoj ekonomiji.
Препоручи коментар:
28
1
понедељак, 04 јун 2012 22:15
Jasna*
Ha,ha znaci iako su znali da se Tadiceva vlada smatra korumpiranom ucinili su sve da ponovo bude izabran...
Eto priznao covek koliko je EU sefovima i Imperiji zla stalo do reda i zakona u Srbiji.Njima je stalo samo do slugeranja koji ce ovde sprovoditi njihovu otimacinu teritorija i resursa.
Препоручи коментар:
35
1
понедељак, 04 јун 2012 22:17
Jasna*@Paja Patak
Mora da su Vuka Draskovica angazovali kao prevodioca"dont mix frogs and grandmothers"
Препоручи коментар:
37
1
понедељак, 04 јун 2012 22:20
Konobar
Ne smatra se Tadiceva partija korumpiranom ona to i jeste. Kroz nalaze Evropske Komisije oko 1 miljarda evra preko javnih nabavki zavrsi u privatnim dzepovima. Malo li je ? A to sto je Tadic imao podrsku iz inostranstva to je moglo samo da bude tajno jer ga se i Stoltenberg odrekao cim su ga turili na spot, pa ga odmah i skimuli.
Препоручи коментар:
24
1
понедељак, 04 јун 2012 22:22
SIMO SOLAJA
понедељак, 04 јун 2012 22:01
паја патак
Какве све незналице - у тој "Бети" (ни у Танјугу нису бољи).... Идиом "not my (their) cup of tea" мора да се преведе као: "не одговара/ није по укусу" (Запада).


taj TANJUG je za vreme SFRJ bio poznat po procentualno najvecem broju saradnika UDBE. A Beta verovatno jos .... bio im tamo na celu strane slogan - EVROPA NA DELU
Препоручи коментар:
18
2
понедељак, 04 јун 2012 22:28
SIMO SOLAJA
sami polutajno potsticu korupciju u kolonijama, a posle im daju zauske. Kao...samo sminka za javnost

imate tamo u vezi toga izjavu Hamid-a Karzaj - kako potsticu korupciju...Samo prenosim.
Препоручи коментар:
13
1
понедељак, 04 јун 2012 22:36
Žiko
Niti je Nikolić niti Srpski narod šolja čaja. Dosta više Amerikanci. Prvo raspustite indijanske rezervate pa onda pričajte o demokratiji i ljudskim pravima. Da li vi razmišljate o tome da ste najomraženja nacija na svijetu? To nacija uslovno jer vi niste nacija nego skup raznih nacija sa svih strana. Pa ni vaši turisti ne mogu mirno da ljetuju po svijetu i svuda ih ubijaju zbog politike vaše vlade koju vode kojekakvi probisvjeti.
Препоручи коментар:
20
1
понедељак, 04 јун 2012 23:08
фристајло
Он закључује да би "са овим нерешеним фундаменталним питањима, Запад могао да се нађе у још једној тешкој трци на Балкану".
Надамо се томе.
Како сте радили- одлично сте прошли...
Препоручи коментар:
16
0
уторак, 05 јун 2012 00:36
Danilo
Najvaznija rijec u ovom clanku je da ce,izborom Nikolica za Predsjednika,SAD morati uci u trku za srpske zemlje,odnosno Balkan.A,s kim,pa,sa Rusima,naravno.Do sada su mislili da ce to njihovi petokolonasi zavrsiti,ali im se to izjalovilo pa ce morati zapeti.
Medjutim,nemaju sansi,Srbi vole Ruse,makar veci dio,a mrze EU i SAD.Zapad je u padu,a Rusija u usponu.
Prevarili su se ruseci SFRJ i ostavljajuci same srpske zemlje.Najgore za njih je sto nece imati priliku za popravni.
Препоручи коментар:
11
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Хроника

Мортон Абрамовиц: Николић свакако није "шољица чаја" Запада

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 04. јун 2012.
Вашингтон – ЕУ и САД су се надале да ће нови српски председник бити човек који ће направити корак напред по питању Косова, нарочито у светлу тежње Србије да уђе у ЕУ.
То је навео амерички аналитичар Мортон Абрамовиц у тексту објављеном у часопису "Нешенел интерест" (Национални интерес).
Он је навео да, без обзира на то да ли се такав политичар може наћи у Београду, Томислав Николић свакако није "шољица чаја Запада".
Амерички аналитичар Мортон Абрамовиц оцењује, такође, да главна брига Србије неће бити улазак у ЕУ, већ, превасходно, тежак задатак да се спречи даље економско посртање земље, што ће, како истиче, "морати да буде фокус било које нове владе".
Абрамовиц истиче да ће, упркос неминовном раду на расту економије, нова влада морати да се позабави и Косовом, нарочито веома осетљивим питањем будућности Срба на северу, јер ће морати да се реши питање статуса Косова пре него што Србија буде примљена у Унију.
Према његовим речима, ЕУ се нада да ће велика финансијска помоћ и обећање чланства евентуално променити политичку климу у Србији, омогућујући политичком вођству "да некако толерише косовску независност".
"Али није вероватно да ће иједан високи српски политички лидер прихватити ту реалност без, у најмању руку, неког облика поделе северног Косова", истиче Абрамовиц.
Он наводи да се Брисел нада да ће цео проблем преселити у будућност и додаје да "ЕУ одбија да грубо игра са београдском политичком класом која и даље намерава да очува лошу прошлост која је заправо нестала".
Абрамовиц оцењује да би нови фокус у преговорима Београда и Приштине о северу Косова требало да буде да ли би план о виртуелној аутономији Срба са севера могле да прихвате обе стране.
"ЕУ ће радити марљиво да потпомогне српску позицију и, без ограничења због недавних српских избора, тај процес би могао да постане експлозиван", наводи амерички аналитичар.
Он, такође, указује да снажна европска и америчка подршка није могла да спасе од пропасти на изборима бившег председника Бориса Тадића, "пошто је лоше управљао економијом и довео до тога да његова партија почне да се сматра корумпираном".
Абрамовиц истиче да је шефица дипломатије ЕУ учинила све да Тадић поново буде изабран, укључујући и придобијање Американаца да приморају косовску владу да прихвати "мали, непопуларни споразум са Србијом о спорном граничном питању", што је бившем председнику, заузврат, омогућило да земљу доведе до кандидатуре за чланство у Унији.
"Али незадовољни српски бирачи имали су друге идеје и изабрали су (за председника) лидера Српске напредне странке (Томислава) Николића", закључује Абрамовиц.
Он додаје да је Запад Николића третирао као "неку врсту губавца", због његове блиске сарадње са хашким оптужеником Војиславом Шешељем и због подршке српском суверенитету над Косовом, упркос томе што је заправо прекинуо са Шешељем, основао сопствену политичку партију и снажно почео да подржава европске аспирације Београда.
Абрамовиц, међутим, указује да Тадићев пораз на председничким изборима и не мора да буде крај његове политичке каријере, јер је могуће да би нова српска влада могла да буде коалиција, "са или без Николићеве партије и са кључном улогом коју би играла Тадићева странка".
"Тадић би могао да буде премијер и моћнији од Николића, уколико партија председника (СНС) не буде у коалицији", оцењује аналитичар.
Он закључује да би "са овим нерешеним фундаменталним питањима, Запад могао да се нађе у још једној тешкој трци на Балкану".
"Било то исправно или не, тешке одлуке увек могу да се избегну, као што је Запад то учинио у Дејтону и на крају рата на Косову", наводи Абрамовиц.
(Бета)
 
 

Нема коментара:

Постави коментар