Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 16. јун 2012.

Емир Кустурица: Камење сам узео уз допуштење градоначелника Требиња | Хроника

Емир Кустурица: Камење сам узео уз допуштење градоначелника Требиња | Хроника

....Шашави су ови срби, да парафразирам једног свог великог пријатеља....Све им смета а нарочито оно што је добро и што их из блата диже....Баш су шашави!!!


Хроника

Емир Кустурица: Камење сам узео уз допуштење градоначелника Требиња

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 16. јун 2012.
Група Требињаца окупила се јуче на брду Страч изнад Требиња, одакле су радници из Вишеграда који су радили за редитеља Емира Кустурицу покушали да одвезу камен са аустроугарске куле Петриња за потребе изградње Андрићграда у Вишеграду. Становници Требиња су аутомобилима блокирали пут и зауставили радове.

- За потребе аутентичног изгледа Андрићграда покупили смо улегло камење обрасло коровом уз вербално допуштење Доброслава Ћука, начелника општине Требиње. Моји Херцеговци би рекли да се „од мухе прави међед“ - каже за „Блиц“ Емир Кустурица.
Начелник општине Требиње Доброслав Ћук је покушао да објасни окупљеним грађанима ситуацију и признао да је знао за цео пројекат, али да је био уверен да је у питању „лоше стање тврђаве“.
Наиме, Кустурица је добио дозволу да сруши више старих објеката на подручју Требиња и Херцеговине, како би искористио клесани камен за градњу објекта који ће му послужити за снимање филма.
Тако се након напуштених старих кућа и штала које су срушене у селима Гребци, Драчево и у Поповом пољу, Кустурица окомио и на аустроугарско утврђење Петриња изнад града, које представља културно-историјски споменик.
- Недавно док сам био у Београду, поново ме је звао Кустурица и питао да ли може да узме камење са неке порушене тврђаве, за коју је тврдио да је у веома лошем стању и да је раније срушена. Рекао сам да може ако му то дозволе и друге надлежне институције - казао је Ћук.
Он наводи да је одмах по сазнању да се скида камен отишао на терен и зауставио радове и да ниједан камен није однесен.
Светски признати редитељ каже да зна из чије „кухиње“ долазе оптужбе да уништава културну баштину Босне и Херцеговине и да ти људи опсесивно прате сваки његов корак.
- Андрићград ће бити место мира и просперитета. Простор у којем људи тргују и размењују идеје, где се спајају Отоманско царство и Византија, неокласицизам и ренесанса - појашњава Емир Кустурица.
(Блиц)
 
 
 

Емир Кустурица: Камење сам узео уз допуштење градоначелника Требиња

субота, 16 јун 2012 10:29
без речи
Најбоље је да се прекине узимање камена са тврђаве (која је споменик културне баштине), да се извине народу и држави и да наставе да скупљају камење са срушених кућа и штала које немају вредност.
Међутим, уклањајући камен уклањају се и трагови огњишта и брише се присуство утемељено у прошлости.
Да ли је то намера или случајност то само Бог зна.
Препоручи коментар:
9
24
субота, 16 јун 2012 10:35
dragoslav pavkov
Koliko kapiram - ovo su ona naša, srpska posla; основни проблем је што као народ немамо склоност да функционишемо у оквирима закона, већ чим неко стекне неко име, капитал или углед било које врсте - одмах крене да га користи и злоупотребљава. Прочитао сам пар текстова (морам одмах рећи - другосрбијашких аутора) и испада да је Кустурица самовласно без било каквог писменог одобрења локалних власти послао багер и кренуо да руши тврђаву. Група грађана, напумпана и инструисано од ко зна кога изашла је да протествује и рушење је прекинуто... Ако је то тачно (а верујем да јесте јер и председник СО Требиње се прави блесав - значи не постоји ништа написмено), онда је стварно реч о злоупотреби и треба да се казне узурпатори. Нико нема право да се само зато што је снимио пар о Србима афирмативних филмова понаша као турски паша из Сулејмановог доба.nastavak...
Препоручи коментар:
8
11
субота, 16 јун 2012 10:37
dragoslav pavkov
Да самовласно одређује шта је Републици Српској потребно (Андрићград) а шта није (аустријска тврђава из 19. века). Слажем се да није сваки бункер историјски споменик (а ова тврђава је обичан мало већи бункер који нема никакву историјску вредност ни значај, осим што сведочи о насилништву некад моћне монархије), али он није власништво Емира кУстурице да с њим може да ради шта му падне на памет.
Људи моји, у Сомбору постоји кућа великог сликара коју општина неће да обнови, а власник (наследник сликара) не сме да је окречи и поправи фасаду пошто му треба сагласност завода за заштиту историјских споменика... Најстаријој кафани у граду власник не може да среди фасаду јер претходно треба да добије сагласност поменуте установе, распише тендер и ангажује фирму чији власник је неко близак локалној власти, итд, а Кустурица - само зато што се дружи са Тадићем, Додиком а богами и са Путином кренуо па руши споменике како му се наврне
Препоручи коментар:
13
12
субота, 16 јун 2012 10:38
dragoslav pavkov
Дакле - драг ми је Емир - али принципи су ми дражи. Ако неки локални бирташ без одобрења не сме да пред бирцуз изнесе два астала како би мало поправио промет, ни Кустурица не сме да руши аустријске тврђаве како би добио бесплатан материјал за градњу места од кога ће поред неспорне користи коју ће имати српски и "регионални народ", поприличну корист имати и он сам.
Препоручи коментар:
9
11
субота, 16 јун 2012 10:46
ДиМитрије
Невероватно!?
И камен краду!
Дрскост без граница!
Препоручи коментар:
10
12
субота, 16 јун 2012 10:49
Travunija
Pa ovo je nevjerovatno!!!
Čovjek nam u Trebinje poslao bagere i ruši nam istorijsko nasleđe.
Taj tip nije normalan. Nadam se da će tužilaštvo odraditi svoj dio posla!!
Препоручи коментар:
7
17
субота, 16 јун 2012 10:50
exp
da parafraziram matiju: konjokradica kamenja. stvarno je lopurda. on ce da drpise istorijsko kamenje koje ovi iz trebinja toliko postuju da se nisu usudili da ga taknu, pa se spomenik kulture decenijama raspada.
nece valjda ostatke austrougarskih kula (gradove nesto nisam primetio) da ugradjuju u spomenike andricu i tamo nekom emiru. osim sto je besmislen, ovaj "protest" jos jednom dokazuje tuznu cinjenicu da leka i dalje nema jedino protiv - gluposti.
bas me zanima sta o tome misle u austrijskoj ambasadi (novinari, zasto ne radite svoj posao?). mada, s obzirom na "nadgradnju" (biro-kratija na lepom plavom dunavu) koju je ostavila imperija, ne bi me iznenadilo da i oni protestuju zbog atentata na austrougarsku bastinu koja, zahvaljujuci kusturici, mozda postane i turisticka atrakcija.
jedino me cudi da kusturica, inace oprezan i promisljen, nije predvideo kako ce da se zavrsi njegov usmeni dogovor sa hercegovcem koji daje "verbalna dopustenja".
Препоручи коментар:
15
2
субота, 16 јун 2012 11:00
Младен Лонић
НЕЧУВЕНО!! Зар је могуће нешто слично у 21 веку??
Препоручи коментар:
8
15
субота, 16 јун 2012 11:09
jojo
Napuštene štale i razrušena nekadašnja turska utvrđenja, odjedanred postadoše kulturna blaga!

Da je ovaj kamen uzimala Nataša Kandić ili čeda čeda za izgradnju spomenika zahvalnosti nato paktu, niko reči ne bi rekao.
A ovako..
Nije problem kamen, problem je Kusturica. Zar je baš morao da bude srpski režiser i još da podiže nekakav Andrićev grad?
Препоручи коментар:
28
4
субота, 16 јун 2012 11:10
neobavesten
Vidi se da ste naseli na B92 i ostale (dez)informativne medije. Pre svega, nije kula vec karaula u raspadanju. Doduse austrougarska, nasih zakletih prijatelja i oslobodilaca. I ovo s Kusturicom pokazuje da se u Srbiji uspeh ne prasta vec se histericno reaguje na svaki spin. Slicno je bilo i s izborom Vuka Jeremica kada su mediji koje kontrolise DS sugerisalo kako to i nije nesto. Kao i izbor Nikolica, itd. Jad i beda, samo je jedan komentator razmislio i pisao a ostali su svoju svest zamenili televizorom.
Препоручи коментар:
33
4
субота, 16 јун 2012 11:14
Kustos srpskih znamenitosti
Šta je sledeće na pameti neshvaćenom umetniku, Troja na ušću Save u Dunav ili Atlantida na Velikom ratnom ostrvu?!
Препоручи коментар:
3
23
субота, 16 јун 2012 11:15
mila w.
Zasto niste sami preuzeli odrzavanje ove zaostavstine K und K monarchije.Znate samo da kritikujete svaki potez, ali da nesto uradite sami,ne dolazi u obzir.
Gospodin Kusturica zna sta radi, kada kameni grad zazivi svi ce se udarati u grudi. Idite po Srbiji i pogledajte nasta lice ostala nasledja.
Препоручи коментар:
17
3
субота, 16 јун 2012 11:17
Жиродинац
Занимљиво како се под једним надимком појављује стално једна иста личност користећи се великим словима и неписменошћу да критикује Кустурицу. Изгледа да преокрету и њиховим осредњим режисерима стварно смета сваки вид конкуренције па се с Кустурицом обрачунавају на идеолошкој основи.
Препоручи коментар:
15
4
субота, 16 јун 2012 11:22
Мирко Грбић, Бањалука
Шта грандиозни Его уради од човјека....Мој Емире, јадни Емире.А да сам ја дошао у твоје двориште и почео носити ограду ти би мирно посматрао. Ма би врага , одмах би позвао Додика да пошаље љуте специјалце на старца од преко 60 година !Мехмед паша Соколовић је својим парама градио ћуприју а ти би да га опонашаша али са парама народа који се храни из контејнера !
Препоручи коментар:
6
19
субота, 16 јун 2012 11:38
Alo,alo
Svašta sa vama.Otkad je to austrougarska karaula kulturno naslijeđe?! Po takvoj logici za 100-200 godina niko neće smjeti da uzme kamen sa zida baze bondstil jer to će biti kulturno naslijeđe? Taj objekat je simbol austrougarske okupacije i kao takav davno je trebao biti porušen a materijal upotrijebljen za izgradnju nečega pametnijeg!
Препоручи коментар:
26
3
субота, 16 јун 2012 12:21
Jasna*
Da im je bilo stalo do tog kulturnoistorijskog spomenika ,ne bi dozvolili da se raspada i zaraste u korov.Sad su se odjedanput setili da je to kulturno nasledje.Sto nisu ranije protestvovali kad je nebrigom nadleznih institucija dospeo u to stanje.To im nije smetalo.Po meni je to krajnje licemerno.Nazalost takvih primera propadanja zbog nebrige i neodrzavanja raznih istorijskih i kulturnih spomenika u i ovoj drzavi ima koliko hoces.
Emir se bar setio da napravi nesto lepo i korisno od te gomile kamenja zaraslog u korov.
Препоручи коментар:
12
1
субота, 16 јун 2012 12:37
фристајло
Читам ове душебрижнике "културног наслеђа", и примећујем како им није сметало рушење српских гробаља и цркава по Босни, али им смета узимање клесаног камена са развалина запуштених бивших тврђава.
Као и обично- политички профил диктира и став; сви прозападно оријентисани Срби дигли су џеву на Кустурицу, само зато јер је антизападно оријентисан.
То је једини њихов мотив, и ту је сва њихова љубав према културној баштини.
Не ради се ту ни о каквом принципу, поодавно, већ о сујети и мржњи, и о љубомори на успех, који Кустурица, као највећи дисидент ове и овакве данашњице ипак остварује, заштићен светском славом.
Бахат? Можда.
Но, да ли је његов "преступ" тежи, од свег оног зла, које се некажњено спровело над свим народима СФРЈ, за које смо, свако по својим афинитетима, смислили тоне оправдања, само на основу личних ставова?
Христ рече- ко је без греха, нека се потегне каменом; - пазите, барем, да добро нациљате.
Такво камење најчешће погоди главе невиних.
Препоручи коментар:
16
3
субота, 16 јун 2012 12:48
ljilja
Kusturica je zaposeo i Mokru goru za Drvengrad i sada sasvim lepo posluje;isto to misli i sa Kamen gradom,ko će tamo da se odmara?Samo onaj ko ima da plati.Hercegovci su upravu,ne može on da ruši istorijske spomenike da bi pravio nešto od čega će samo on zarađivati.
Препоручи коментар:
5
7
субота, 16 јун 2012 12:50
PYC
Isti komentar kao i na prethodni članak o navodnom "rušenje kulturno-istorijskog nasljeđa"

Neka misli ko šta hoće ali taj čovjek nešto radi, iza njega ostaju djela. Što se srpstva tiče, veći je Emir Srbin no mnogi "čisti i pedigrirani" Srbi.

Kakav bre spomenik kulture, vojna karaula sagrađena poslije 1878. godine od koje su ostala samo dva zida gotova da se sama uruše. Što je ne obnoviste Trebinjci kad vam je toliko prirasla za srce, imali ste 67 godina vremena. Da se urušila sama od sebe kroz koju godinu... nikom ništa, ovako, čim se neko sjetio da nešto od nje uradi korisno digli se navodni čuvari kulturno-istorijskog nasljeđa i kojekakvi dušebrižnici. Čuj, oni su obavijestili austrijskog ambasadora.

Srpske crkve i manastire na Kosmetu i Metohiji malo ko i spominje a ovaj ruinirani ostatak K und K imperijalizma ganuo do bola neka srpska srca.
Препоручи коментар:
10
1
субота, 16 јун 2012 13:32
Kamen u oku svoga brata
Malo je zapao u kinematografski vakum pa se dao u graditeljski biznis, zar nije trebalo prvo da snimi 'Na Drini ćupriju' pa onda da vedri i oblači. U svakom slučaju kao graditelj je uspešniji od Mrkonjića i Dulića zajedno!
Препоручи коментар:
6
1
субота, 16 јун 2012 13:38
BobbyZee
@ ljilja

U Drvengradu zaradjuje DRZAVA, u meri u kojoj je ulozila. Kusturica je tamo dao i neki svoj licni kapital (podsecam, u pitanju je jedan od retkih neamerickih reditelja ciji filmovi VRACAJU ulozeni novac, dakle, covek je situiran od POSLA kojim se bavi, a ne od Dodika i Tadica) i jedan je od SUVLASNIKA Mecavnika. I to je sasvim u redu i posteno.


Zasto stalno TERAMO od sebe ljude koji bi da nesto urade posteno i za opstu korist? Da je Kusturica ovo uradio u Francuskoj ili SAD (ili vec i u Rusiji koja poslednjih godina ima njuha za te stvari), bio bi subsidiran od strane drzave, jer je lokalnoj zajednici (i drzavi koja ubira porez od profita) u INTERESU kad neko od zaboravljenog siprazja napravi svetski poznat toponim, zaposli lokalni narod... pritom je tamo otvorio KULTURNU delatnost, a ne kazino i kladionicu znaci ljudi koji tamo zive MOGU da zaposljavaju svoje porodice bez brige za delatnost kojom se bave.
Препоручи коментар:
5
1
субота, 16 јун 2012 13:39
BobbyZee
Ista stvar i sa Visegradom. A dusebriznici za austrijskim karaulama su smesni. I kakve su to price da Kusta "uzima od naroda koji se hrani po kontejnerima"? Pa nije Kusta poharao socijalne fondove (neki drugi jesu i u Srbiji i u RS i u MHF i u ostatku kompradorskih drzavica ciji narod NIJE jeo po kontejnerima donedavno). Covek se bavi kulturom, Andricgrad ce ostati i posle Kusturice ako se bude njime pametno upravljalo.
To sto se u hotelima odeseda za pare, pa to je, Ljiljo, kazu - normalno. I Vi i ja placamo ono sto pojedemo/popijemo/odspavamo kad odemo na odmor.


Kako se niko od dusebriznika nije pobunio kad je RS davala novac Goranu Markovicu za onaj sovinisticki (i bedni i zanatski los) film u kojem se srpski narod dehumanizuje? E TAJ novac je trebalo da ode sirotinji i socijali.

Cimk protiv nekoga ustanu e-novine i kvislinski veterani beogradske scene koja je navijala za Norca, Orica i Tacija, uvek treba sacekati drugu verziju.
Препоручи коментар:
6
1
субота, 16 јун 2012 13:45
kamen po kamen
A zašto ne da neku manju donaciju Kulturnom centru Trebinja, ipak je on poznat i imućan jer dobro zarađuje od Drvengrada, ovako uzima kamenje mufte, da je živ i sam Andrić bi mu zamerio!
Препоручи коментар:
3
2
субота, 16 јун 2012 13:56
Žiko
Opet Srbi nasamarili Kusturicu. Njemu ne zamjerim ništa nego onima koji tu kulu nisu održavali. Šta reći. Ne volim kada pucaju po Kusturici jer pucanje po njemu je pucanje po samom sebi. Mislim da bar on to nije zaslužio. A ovo licitiranje ko je čega vlasnik i ko koliko zaradjuje je proizvod Srpske dokonosti i bezposlenosti. Zbog toga se i javlja stara Srpska bolest zavist i ljubomora. Na kraju za kula bi bila i propala koliko vidim a sada kada bi i mogla da posluži nečemu drugom konkretno odjednom zluradi Srbi dižu bunu. Sramota.
Препоручи коментар:
4
1
субота, 16 јун 2012 14:06
Драган Ужице
У исто време се чудим и дивим Кустурици. Шта је све спреман да поднесе и ипак остаје овде. А могао је да оплете по Србима, као многи, и да лепо живи где хоће. Читам коментаре и не могу да верујем. Дошао Кусурица у Мокру Гору да се обогати! Ја сам много пуат ишао у тај крај, на реку Рзав, на пецање. Природа јесте лепа, али је лепа где год да крочиш по Србији. Нико од вас који сматрате да је Кустурица ту због пара не би живело у Мокрој Гори ни пет минута. Да вам је неко поклонио плац не бисте знали шта са њим да радите. После пропасти фабрике "Котроман" било је тужно проћи кроз Мокру Гору. Сада када је тај крај, фала богу, мало живнуо сви су паметни и сви бо то исто пстигли, можда и боље. Ало људи, причамо о Мокрој Гори, не о Калифорнији или Карибима. Нисмо успели да рушевине од НАТО пријатеља, у центру Беогерада поправимо, а "забринули" смо се за судбину аустрогарског бункера. Могли смо обновити бункер, па кад навале туристи.
Препоручи коментар:
7
1
субота, 16 јун 2012 14:25
rolling stones
Nije to ljubomora i zluradost što neko hoće i može već bespomoćno gledanje sirotinje kako oni koji imaju, pa se još i razbacuju, uzimaju i krmče ono što im ne pripada, bilo to i kamenje!
Препоручи коментар:
1
0
субота, 16 јун 2012 15:17
BobbyZee
@ rolling stones

Pa nije Kusturica srusio narodnu kuhinju pa ojadio sirotinju, nego raskrcio zatravljeni svapski bunker, ruglo Trebinja. U nekoj sredjenoj zemlji bi GRAD platio SILNE pare da neko odnese taj kamenjar i oslobodi prostor ako nizasta a ono za lep vidikovac iznad )(lepog) grada Trebinja, bisera RS.. Ljudi, pa kod nas i kad bi se pojavio onaj arhitekta sto po Americi pravi HILJADE (skupih) kuca od odbacenog materijala i time em promovise ekolosko sustainable naseljavanje, em krci otpad koji smrdi i zagadjuje, nasi ljudi bi zakukali kako, eto, ahitekta otima deponije sirotinji :D.


@ Dragan

Mudro i argumentovano. Sa' ce da Vam se jave znalci sto su Uzice videli u emisiji "Srbija danas" a za Rzav jedini put culi kad su terani da citaju Andrica za pismeni, i da Vam objasne kako je tamo bio El Dorado koji je unistio Zli Kusturica svojim podlim planom stavljanja tog mesta na mapu i dovodjenjem kojekakvih mihalkova, dzonija depova, dzimova dzarmusova i izabel iperova.
Препоручи коментар:
2
0
субота, 16 јун 2012 15:22
brat
Kusto
brate oprrosti nam neznamo sta cinimo
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
 
 

Нема коментара:

Постави коментар