Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 23. јун 2012.

Мирослав Лазански: Хари Потер за мандатара | Хроника

Мирослав Лазански: Хари Потер за мандатара | Хроника

Хроника

Мирослав Лазански: Хари Потер за мандатара

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 23. јун 2012.
Хари Потер би у Србији сигурно дипломирао, јер ми на јесен отварамо факултет чаробњаштва. Студенти ће по завршетку школовања добити звање дипломираног чаробњака и то је паметан потез наших власти, јер ће Србији у наредних неколико месеци бити потребна сва магија коју је у стању да обезбеди да би изашла из стања опште депресије. Немамо више ентузијазма који је накратко завладао после 5. октобра 2000. године, без амбиција смо и без радости, уморни, зависни од иностране помоћи, под америчким протекторатом. Клан досадашњих реформатора, младих и либералних министара и сурфера по интернету, клан који нас је и повео на пут транзиције, као на операцију без анестезије, сада је под оптужбама да је омогућио задуживање земље, губљење радних места и богаћење тајкуна, пријатеља новог режима који су надживели онај стари.
Зато је сада у Београду и основан факултет за чаробњаштво. Једна од катедри биће „политичка одговорност”. Наиме, у јавности се свакодневно спомиње тај термин иако, заправо, нико и не зна баш тачно шта ова одговорност представља. Она није дефинисана ни у једном закону, али значи више од нормалног професионалног ризика политичара да следећи пут не буду изабрани. У очима народа политичка одговорност је вероватно нешто више од чисте правне одговорности, дакле од чињенице да кривично право, сасвим природно, важи и за наше политичаре. Хоће ли неки политичари на следећим изборима бити опет изабрани, хоће ли неко сносити политичку одговорност за ово мрцварење око састављања владе то ни на факултету за чаробњаштво не знају. На катедри „Клонирање политичара” рекли су ми да је проблем у вишеструким кохабитацијама унутар самих странака, у клиничкој манифестацији српске политичке шизофреније. На тој катедри тврде да је наш проблем то што се политика не обнавља у генерацијским циклусима, већ су на политичкој сцени годинама исти људи. На факултету за чаробњаштво су утврдили да су Наполеона и Ивицу Дачића покретале сличне силе, као и Драгана Марковића Палму и Ван Гога: амбиције, агресивност, велике чежње и жеља да се постигне нешто што се још нема.
Према теорији професора са тог факултета постоји опасност да лидер СПС-а направи исту фаталну грешку као корзикански војсковођа, да оде исувише далеко од Париза, од својих територија и своје социјалне средине, зађе у непријатељско окружење и међу непознате друштвене слојеве. Постоји опасност да његово нагло напредовање према центру бирачког тела заврши као напредовање Наполеона у Русији, наглим повратком преко Березине, десетковане војске и страхом од државног удара код куће. Кутузову српске политичке квазидеснице остаје само да чека да степа и тундра наше средње класе, као и зима социјалних проблема, учине своје. Савет факултета за чаробњаштво гласи: генерали левице хитан повратак у своје социјалне ровове пре него што их изгубите.
Наравно, ми данас у Србији немамо ни политичку десницу ни левицу, на делу је исти политички језик. Имамо дискурс без садржаја, политичку позорницу којом влада демагогија у земљи класног друштва. Дакле, „бутик петооктобарске револуције” дефинитивно је затворио своје одељење за социјалну правду. Због инвентaра? Имамо ватрогасце, а не мислиоце, на велика питања добијамо мале одговоре. Србија је у кризи због недостатка своје политике, односно незрелости своје политичке класе.
Управо у тој атмосфери док Атифета Јахјага и српски премијер - Борис Тадић, или можда Ивица Дачић - неког следећег викенда буду уживали у њиховом међусобном сусрету, мораће ипак да се запитају је ли њихово ново пријатељство у стању да одагна гомилу проблема на Косову, а посебно на северу Косова. Можда ће госпођа Јахјага уручити новом српском премијеру специјални поверљив извештај у којем пише како је „север Косова нека врста истинске инфраструктуре за послове са дрогом и прањем новца, да је то оперативна база за киднаповање и убиства, мрачне финансијске послове и везе с организованим криминалом”.
Онда ће на ред доћи фуснота и регистарске таблице, те њихово тумачење. Ту ни факултет за чаробњаштво не може да помогне. Затим се затварају званични и незванични гранично-административни прелази. Срби са севера Косова кажу: „Наши су дедови преживели и голготу преласка преко Албаније, издржаћемо и ово”. У Приштини кажу да је Београд коначно спреман да са Приштином разговара на равноправним основама, без презира и пљувања. Београд одговара да неће реаговати на претње и да Приштина мора да схвати да је контрапродуктиван сваки притисак на север Косова. Срби са севера Косова кличу како ће радије јести само хлеб него да попусте пред притисцима Приштине. По мишљењу српског премијера тајни извештај о криминалу на северу Косова плод је западних тајних служби.
У готово хармоничним односима између Београда и Приштине север Косова једини је камен спотицања. Приштина каже: „Било би им боље са нама” . Београд одговара: „Никада се нећемо одрећи Косова”.
А да Харија Потера изаберемо за мандатара?
(Политика)
 
 
 

Мирослав Лазански: Хари Потер за мандатара

субота, 23 јун 2012 11:58
ЖУТИ КМЕР
јер ми на јесен отварамо факултет чаробњаштва.


већ постоји "факултет магије"; мађионичари "састављају" владу већ XX дана, после покрадених п. избора.

мада је шеф ПУТ ИН рекао: владу прави СНС !

изгледа да мора да загалами, или ће то Шојгу да среди.

Било би најбоље да колонија Србија остане без трасе Јужног тока-као Аустријавероватно.

Али би то онда анти-руски плаћеници искористили као "аргумент" против Русије.
Препоручи коментар:
16
5
субота, 23 јун 2012 12:42
otvoren konkurs
Kad je već otvoren konkurs za mandatara evo jednog : Filip Višnjić, ne vidim šta se događa pa ću da guslam po svome!
Препоручи коментар:
14
0
субота, 23 јун 2012 12:51
Žiko
Izbor vlade i premijera u Srbiji je postala prava rašomonijada. Niko nema ... da prezume vlast jer je Srbija na korak od propasti.
Препоручи коментар:
12
0
субота, 23 јун 2012 13:34
ЖУТИ КМЕР
četvrtak, 21. jun 2012
Mićunović: Do vlade za 10 danaДраган Марковић Палма: Надам се да ће Влада бити формирана за двадесет дана
петак, 22. јун 2012.Đukić Dejanović: Razgovori se intenziviraju
Tanjug | subota, 23.06.2012.
Препоручи коментар:
6
0
субота, 23 јун 2012 13:39
ЖУТИ КМЕР
и како после горњих изјава вазала у колонији тзв. Србији, човек да не свисне од муке.

....или да уопште не прати политику, што је, међу осталим изгледа и сврха негативне селекције (?) и таквих изјава.

...да буде ИДИОТ, као што је право значење поменуте речи у грчком изворнику.

ИДИОТ = човек који се не интересује политиком
Препоручи коментар:
7
0
субота, 23 јун 2012 14:43
ljuba
Sta je problem? Vladu sastavljaju partije koje su dobile najvise glasova na zadnjim izborima. Sad ispade da smo mi biraci dobri, a oni (izabrani) nisu. Ma hajte, davno je receno da svaki narod ima vlast onakvu kakvu zasluzuje .
Препоручи коментар:
2
3
субота, 23 јун 2012 15:22
ЖУТИ КМЕР
овај горе је много конфузан и...., али то је изгледа тактика водоноша "Гестапа", који је вероватно овде често присутан и преко "коментара"?!

изгледа да се одуговлачи са формирањем владе и због Комерциалне банке, како би је још за време техничке владе вазала "реформирали" (по задатку?) - за своје газде (?).
Препоручи коментар:
4
0
субота, 23 јун 2012 17:00
Maroje
Srbija je bez volje i entuzijazma jer ne uspijeva da se suoči sa realnostima svoje agresivne politike pred 20 godina. Umjesto da doživi katarzu kroz prihvaćanje stvarnosti i nastavi dalje čista i sa novim entuzijazmom, ona dozvoljava da je lažno tumačenje bliže historije vuče dalje ka dnu.

Ne možeš ti Sarajevo, Vukovar i Srebrenicu tumačiti kao 'odbranu srpskog naroda od agresije', a bombardiranje Srbije kao agresiju i ničim izazvani akt NATO-a. Ustvari možeš, ali posljedice su vidljive a spominje ih i Lazanski

Nema vajde od samozavaravanja, pukne to kad tad. A vrijeme otišlo u nepovrat.
Препоручи коментар:
0
3
субота, 23 јун 2012 18:14
ЖУТИ КМЕР
субота, 23 јун 2012 17:00
Maroje
Srbija je bez volje i entuzijazma jer ne uspijeva da se suoči sa realnostima svoje agresivne politike pred 20 godina. Umjesto da doživi katarzu kroz prihvaćanje stvarnosti i nastavi dalje čista i sa novim entuzijazmom, ona dozvoljava da je lažno tumačenje bliže historije vuče dalje ka dnu...


И ПОСЛЕ СИ СЕ ПРОБУДИО!

леп пример мантри и психолошког рата који (вероватно?) воде водоноше из "домаћи Гестапо", или сличних...
Препоручи коментар:
0
0
субота, 23 јун 2012 18:29
Mladen
Šojića za ministra kulture.
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар