Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

недеља, 24. јун 2012.

Вечерње новости: Укида се надгледана независност Косова? | Хроника

Вечерње новости: Укида се надгледана независност Косова? | Хроника

Хроника

Вечерње новости: Укида се надгледана независност Косова?

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 24. јун 2012.
Надгледана независност Косова требало би да буде укинута ове године. Међународна управљачка група одредила је да то буде у септембру, а албански лидери тврде да би то могло да се догоди већ почетком јула, јер су њихове институције спремне да преузму "самостално управљање" Косовом.
Србе такве најаве не занимају, а сматрају их и сигналом да међународна заједница жели што пре да се повуче.
- Наравно да нас не интересују те најаве, јер Србија не признаје независност Косова - каже Горан Богдановић, министар у претходној влади. Он сматра да је међународна заједница схватила да је на Косову створила квазидржаву која ничему не служи, па стога жели да се из те приче повуче што пре.
- Нико нормалан, а поготову добри познаваоци прилика на Космету не могу тврдити да су косовске институције спремне да самостално било шта ураде - каже Богдановић. - Због свега тога се и поставља питање који је био интерес међународне заједнице у томе осим да на овом подручју створи легло криминала и црну рупу Европе.
Да се поменутим најавама жели створити нереална слика о ситуацији на терену, сматра и Живојин Ракочевић, политички аналитичар са Космета који истиче да на "Косову није било ни независности нити надгледања, већ да у покрајини влада друштво организованог хаоса који заправо омогућава међународне заједнице".
Срби са Космета сматрају да албанске институције нису спремне да самостално управљају и да међународна заједница мора задржати сва битнија овлашћења.
- Имајући у виду да косовске инситуције представљају спој нелегалног и криминалног, јасно је да оне не могу доносити значајне и далекосежне одлуке - истиче Небојша Јовић из Српског националног већа. - Јер осим што су нелегално прогласиле независност, на челу ових институција налазе се људи огрезли у криминал и корупцију.
Да косовске инситутције немају "јачину" да самосталну управљају нити ће је имати у догледној будућности, како у цивилном тако и безбедносном сектору, мисли и Рада Трајковић, посланик испред Јединствене српске листе у Скупштини Косова:
- Косовске инсититуције не могу да "носе" обавезе самосталне државе јер су саме себе искомпромитовале пре свега у погледу људских права и етничке дискриминације, али и корупције.
Срби из покрајине тврде и да без решавања спорних питања нема ни решења статуса.
- Тек када се врати око 250.000 Срба и реши питање узурпиране српске имовине, може се разговарати о статусу покрајине - истичу представници Срба.
Надгледану независност формулисала је Међународна управљачка група и она датира од проглашења самосталности Косова. Међународну управљачку групу чине државе које су признале једнострану независност Косова. - Иако су чланице ове групе, међу којима су врло моћне и утицајне државе, морално, политички и финансијски надгледале процес независности, верујем да су дуборко разочаране и да су схватиле да је КиМ промашен пројекат - каже Рада Трајковић.
(Вечерње новости)
 
Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар