Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

понедељак, 25. јун 2012.

Милорад Додик: БиХ манифестује немогућност постојања | Хроника

Милорад Додик: БиХ манифестује немогућност постојања | Хроника

Хроника

Милорад Додик: БиХ манифестује немогућност постојања

PDF Штампа Ел. пошта
недеља, 24. јун 2012.
БИЈЕЉИНА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да БиХ дефинитавно манифестује немогућност постојања, што се најбоље види у перманентним кризама у Савјету министара.
"Сада је то опет на сцени. У Федерацији БиХ готово ништа не функционише. Са становништа политичке воље народа покушава се наћи рјешење, али оно није дефинитивно", рекао је Додик новинарима у Бијељини.
Он је истакао да Република Српска у свему томе мора да настави да иде даље и да се што више дистанцира од проблема другог дијела БиХ.
"То је стратегија наше будућности, јер ако прихватимо да се проблеми из ФБиХ свале на наша леђа, као што је покушано, онда можете да очекујете да РС буде безначајна", додао је Додик.
Он је поручио да у имплементацији пресуде "Сејдић Финци" Република Српска неће одустати од непосредног избора свог члана Предсједништва.
Додик истиче да није примарно питање мањина чијим представницима треба омогућити да буду кандидовани већ је, како је рекао, ствар бетонирана на чињеници да Бошњаци и Хрвати, који нису предмет пресуде, не могу да се договоре како ће бирати своје представнике.
"То је апсурд. Одлука је рекла да се омогући свима и мањинама да могу бити кандидовани, а овдје се питање рјешава како Хрвати и Бошњаци да изаберу своје представнике", појашњава Додик.
Додик је истакао да је одговор Српске, када је ријеч о томе, веома јасан и подразумијева да се промјене не моги и неће десити, већ да може прихватити да се елиминише дискриминација у процесу кандидовања људи на листама за изборе за чланове Предсједништва.
"Члана Предсједништва бира РС и она манифестује своје учешће у БиХ. Српска не смије да изгуби своје праве на избор непосредног члана Предсједништва", истакао је Додик.
Према његовим ријечима, ако се то догоди постоји могућност манипулација у парламенту да неко потпуно неодговоран преузме политичке пројекте који не одговарају РС.
"Зато је важно разумјети зашто ми не смијемо и нећемо одустати. Питали смо у Стразбуру да ли је то у оквиру онога што је сама одлука, они су рекли да јесте и нема потребе да више трагамо за рјешењима, јер оно постоји", рекао је Додик.
Предсједник Српске је навео да, уколико друга страна неће да имплементира то рјешење, Српска ионако није "нешто посебно заинтересована за БиХ".
Додик је напоменуо да Српској и одговара да се ништа не имплементира, јер ФБиХ држи читаву БиХ у неком положају зависности од њихових проблема, подсјетивши на дуг према РС по основну индиректних пореза.
"Очигледно је глупо трошити свој живот у БиХ гдје постоје странци, као што је високи представник који окупи неке младе, позову их на нека окупљања и напишу закључке као да се слажу да врховни суд треба да постоји у БиХ. Ја гарантујем да ниједан 20-годишњак нема појма шта је врховни суд БиХ, која је то политичка и правна промјена у БиХ", рекао је Додик.
Он је навео да из Брисела треба да престану да стижу разне врсте подвала.
(Срна)
 

Нема коментара:

Постави коментар