Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 16. јун 2012.

Србија на прекретници између Европске и Евроазијске уније | Политички живот

Србија на прекретници између Европске и Евроазијске уније | Политички живот

Политички живот

Србија на прекретници између Европске и Евроазијске уније

PDF Штампа Ел. пошта
Владимир Јевтић   
петак, 15. јун 2012.
Русија и Кина ће одржати заједничке поморске вежбе крајем априла и током маја месеца. Најављене вежбе ће се организовати у Јапанском и Жутом мору, пренела је званична кинеска новинска агенција Синхуа изјаву кинеског представника министарства одбране Јанг Јуђуна.[1] Наведене вежбе ће за циљ имати јачање руско-кинеске војне сарадње у оквиру Шангајске организације за сарадњу, која осим наведених земаља укључује још и Казахстан, Таџикистан, Киргистан и Узбекистан.[2]
Нема сумње да ће нова америчка војна доктрина, коју је прокламовао и председник Обама, бити оријентисана ка Пацифику[3] управо зато што Америка осећа растућу претњу од стварања војно-економских блокова на тлу Азије. Ово најављено ново усмерење говори још нешто. Наиме, САД се више не осећају сигурно као једини светски хегемон и зато је дошло време да се Америка суочи са новом могућношћу која најављује биполарни поредак у свету.
Шангајска организација за сарадњу веома брзо може постати језгро нове Евроазијске уније која представља противтежу Европској унији. Засад Евроазијска унија не укључује Кину, али нема сумње да ће сарадња између поменуте уније и Пекинга бити веома блиска како у војном, тако и у економском сектору, што је од великог значаја када је у питању финансијска стабилност јединственог евроазијског тржишта. Евроазијска унија има залеђину на коју се може увек ослонити у економском погледу, а ту залеђину представља управо Пекинг. Кина, као тренутно друга економска сила света, осигураће Евроазијској унији финансијску стабилност која недостаје Европској унији и чиме она не може да се подичи.
Декларацију о стварању Евроазијске уније прошле године потписали су председници Русије Дмитриј Медведев, Белорусије Александар Лукашенко и председник Казахстана Нурсултан Назарбајев.[4] Евроазијска унија гарантује свим чланицама чврсту економску интеграцију и у даљој перспективи стварање потпуне економске уније. Евроазијска унија би такође гарантовала и војну сарадњу. Иако то није наведено у оснивачкој декларацији, то би у суштини подразумевало стварање новог блока који би могао у свему да парира ЕУ или НАТО пакту.
Србија је недавно добила статус кандидата за прикључење Европској унији, што је у нашим средствима информисања пропраћено хвалоспевима као још један велики успех актуелне власти. На страну то што се Чедомир Јовановић боји некаквог стварања руског царства, потребно је пажљиво анализирати актуелну позицију Србије, као и њену будућност у даљим светским интеграцијама. Србија се може ослонити на сопствене снаге када је у питању економски препород, али дугорочно гледано Србији је дефинитивно место у једном од блокова или унија. Изнећемо овом приликом неке позитивне и негативне стране прикључења Европској и Евроазијској унији.
Као прво, актуелна власт фаворизује улазак Србије у Европску унију гарантујући нове инвестиције и отварање нових радних места, као и свеобухватно подизање животног стандарда грађана Србије. Међутим, истина је сасвим другачија. Европска унија грца у економским проблемима услед презадужености појединих земаља попут Грчке, Шпаније, Португалије, Италије. Такође, у овим земљама расте број незапослених, што представља повод за масовне штрајкове који паралишу нормално функционисање наведених земаља. Растући број незапослених настаје као последица условљавања помоћи презадуженим земљама нарочито од стране Немачке. Условљавања укључују драстична кресања буџета, смањење јавне потрошње и отпуштања великог броја радника из јавног сектора, као и реформе пензијског система. Грчка је избегла банкрот, али он јој још увек стоји над вратом као Дамоклов мач. Кредити се дају под веома неповољним условима тако да земље попут Грчке условно речено падају у дужничко ропство. Поводом кризе у Грчкој немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да “неконтролисана инсолвентност Грчке мора да се спречи по сваку цену, јер постоји велика опасност преласка кризе и на друге земље”. Зато би свако веома обазриво требало да бира речи. Оно што нам није потребно, јесте немир на финансијским тржиштима, јер је несигурност ионако већ велика”.[5]
Сама ЕУ се суочава са бројним економским проблемима и тешко је да ће се уласком Србије у ЕУ драстично побољшати животни стандард обичних грађана Србије. Напротив, мноштво радника ће остати без посла, што је неизбежна чињеница, јер наша привреда је исувише слаба и самим тим није конкурентна на европским тржиштима. Пример за ово јесу Румунија и Бугарска где је дошло до масовне миграције радника у развијене земље ЕУ. Осим тога, евентуалне инвестиције би донеле профит само инвеститору чији мотив улагања је једино стицање профита. За то пример представља реална ситуација у Србији где се отпусти 3 000 радника а запосли се само 300 нових што се од стране медија представља као велики успех актуелне власти. Србија као резултат досадашње приватизације има преко 700 000 незапослених лица уколико је веровати званичним подацима.
Осим тога, улазак у Европску унију нам није загарантован чак ни овим статусом кандидата јер се морамо присетити Турске која је кандидат већ тринаест година, док је Македонија кандидат од 2004. године и не назире се датум њеног пуноправног чланства. Румунија и Бугарска су постале чланице НАТО пакта, па су тек онда, иако нису задовољавале све неопходне услове, примљене у ЕУ што је представљало неку врсту „награде”. У економском погледу само чланство Румуније и Бугарске није донело неко велико побољшање у погледу животног стандарда становника ових земаља.
С друге стране, улазак Србије у Евроазијску унију је готово загарантован и неће бити условљен као што је то био случај са добијањем чланства кандидата за улазак у ЕУ. Србија је као што можемо видети жељена у Евроазијској унији чији би потенцијални центар требало да буде у Београду 2020. год. Међутим, евентуално прикључење Србије ЕУ би довело у питање могућност прикључења Евроазијској унији[6]. Први потез ка стварању нове Евроазијске уније јесте формирање јединственог тржишта током ове године између Белорусије, Русије и Казахстана и евентуално увођење заједничке валуте[7]. Уколико се Србија прикључи ЕУ изгубиће трговинске олакшице у погледу извоза у Русију, што се врло негативно може одразити на већ посусталу економију Србије. Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Конузин је изјавио да би евентуалан улазак Србије у ЕУ могао да има “побочне” негативне ризике.”А такви ризици постоје. Улазак Србије у ЕУ довешће до прекида важења билатералног споразума о слободној трговини. С тим у вези, може се очекивати смањење српског извоза за Русију, укључујући и пољопривредне производе”[8]. Осим тога, чланство Србије у ЕУ би додатно закомпликовало питање сарадње у снабдевању природног гаса и нафте са Русијом. „Рад ЕУ на доношењу одређених регулатива за своје тржиште природног гаса и електричне енергије, познатих под називом “трећи енергетски пакет” противречи нашем споразуму о сарадњи у сфери нафте и гаса од 25. јануара 2008. године и може довести до компликација у нашој сарадњи”, био је изричит амбасадор Конузин.
Такође, питање Косова и Метохије се додатно проблематизује у контексту уласка Србије у ЕУ. Уколико Србија приступи ЕУ то ће подразумевати и вођење заједничке унутрашње и спољне политике што “на мала врата” омогућава потпуну независност тзв. државе Косово. Амбасадор Конузин је упозорио и на ову опасност која ће постати акутна уколико Србија добије пуноправно чланство у ЕУ, ”земље ЕУ се противе уставној одлуци Србије о одржавању избора у овој покрајини“. Дакле евентуално чланство Србије у ЕУ донеће много проблема пре свега самим грађанима Србије а затим ће и додатно закомпликовати односе са Руском Федерацијом.
Треба да будемо потпуно отворени. Евроазијска унија представља младу и нову унију земаља на тлу Азије и Европе. Русија ће бити предводник те нове уније која ће понављамо представљати заједницу земаља које деле економску, културно-политичку, економску и војну сарадњу. Србија евентуалним чланством у Евроазијској унији може само просперирати јер будућност припада земљама тзв. трећег света у сваком погледу. Осим тога Евроазијска унија у свему може парарати ЕУ и НАТО пакту а нарочито Сједињеним Државама које су да не заборавимо са осталим чланицама НАТО пакта и бомбардовале тадашњу СРЈ и самим тим помогле стварању једне независне квази државе на вековном тлу Србије. Нова Евроазијска унија ће као што смо навели без сумње чврсто сарађивати са Кином што у некој перспективи може довести до даљих интеграција. САД нису без разлога своју војну доктрину оријентисале ка Пацифику јер осећају растућу претњу од нових сила на геополитичком плану. Пре свега на уму имамо Кину која све више постаје доминантна сила у региону. Осим Кине ту су и земље БРИКС-а на које треба озбиљно рачунати када је у питању ново економско уређење света.
По завршетку самита Дмитриј Медведев је изјавио следеће: „Уверен сам да група БРИКС има добар потенцијал и добре перспективе за развој”[9]. Групу земаља БРИКС чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка република. Дмитриј Медведев је указао на једну врло важну чињеницу, а то је да сарадња земаља БРИКС-а није више ограничена на економску интеграцију већ и на заједничко деловање када су у питању међународни односи и светска политика. Самим тим земље овог неформалног блока постају све утицајније у свету и нема сумње да ће и нова Евроазијска унија са наведеним земљама имати тесно развијену сарадњу.
Србија и њена власт би све ово требало да имају у виду када је у питању доношење одлуке којој се унији треба приклонити. Перспективе Србије у Евроазијској унији су отворене и неслућене. Њена економија би уз подршку Русије и других земаља Евроазијске уније врло брзо могла да изађе из кризе. Тржиште Евроазијске уније је огромно, да и не говоримо о природним богатствима Русије и осталих земаља поменуте уније. Међутим, постоји неколико препрека прикључењу Србије Евроазијској унији од којих је највећа сама власт и њена девиза да “Европска унија нема алтернативу”. Садашња власт у Београду и лидери маргиналних партија које чине групу “Преокрет” безразложно страхују од Русије плашећи се да би она могла бити нови хегемон који ће уништити Србију. Све ово су најобичније будалаштине јер, нажалост, морамо да подсетимо да смо за Русију и њен народ везани не само културолошки већ и историјски и језички тако да би било сасвим природно да Србија постане чланица Евроазијске уније која има перспективу за разлику од Европске уније која сама мора да се носи са својим унутрашњим проблемима. Друга велика препрека евентуалном чланству Србије у Евроазијској унији као што се може видети на карти јесу сама Бугарска и Румунија које су већ чланице ЕУ и НАТО пакта тако да нам недостаје природна веза са земљама Евроазијске уније. Можемо рећи да су планови да се Србија укључи у Евроазијску унију чак и превише оптимистични, али све то можемо да занемаримо уколико се Србија чврсто одлучи да се прикључи поменутој унији. Политички тада она не би била изолована од осталих земаља Евроазијске уније са којима би могла да развије јединствену и тесну војно-економску сарадњу. С друге стране, тешко је да ће се Румунија и Бугарска придружити јединственом тржишту, али не би требало да одбацимо чак ни ту могућност дугорочно гледано.
Светска доминација НАТО пакта на челу са САД завршила се у Сирији. Русија и Кина су спречиле још један либијски сценарио и самим тим спречиле САД да стратешки окруже Русију. С друге стране САД се више не воде ратови јер су оне по свим анализама већ исцрпљене десетогодишњим ратом у Авганистану и још један велики сукоб са конвенционалном незанемарљивом силом као што је Иран њој не би ишао у прилог. С друге стране, као што смо рекли Русија и Кина војно и економски све више јачају, укључујући ту наравно и земље БРИКС-а, што додатно говори у прилог тези да се постепено окончава светска доминација једине суперсиле.    
Актуелна власт у Србији би дакле требала узети у обзир чињеницу да постоје и друге алтернативе и да би паролу Европска унија нема алтернативу требало заменити са паролом Европска унија ипак има алтернативу, а та алтернатива се зове Евроазијска унија.

 
Пристигли коментари (0)
 
 

Србија на прекретници између Европске и Евроазијске уније

петак, 15 јун 2012 22:52
Горан Јевтовић
Одличан текст! Право освежење за слуђени српски мозак.

Али, како се ослободити странака и тзв. лидера?!
Картел који одавно "послује" у Србији по мафијашким принципима и квинслишким правилима!

Кад би ови преговори о формирању владе некако пропали па да се иде на нове изборе... ваљда је народ коначно схватио ко су и једни, и други, и трећи...
Препоручи коментар:
44
1
петак, 15 јун 2012 23:07
фристајло
Садашња власт у Београду и лидери маргиналних партија које чине групу “Преокрет” безразложно страхују од Русије плашећи се да би она могла бити нови хегемон који ће уништити Србију.
Аутор овде греши.
Страх "Преокрета" је потпуно оправдан, у погледу Русије, али се не ради о страху да ће нас прогутати Русија као нови хегемон, већ да то онда неће моћи онај, кога они преферирају- САД и ЕУ. Они су директна експозитура западних интереса у Србији, и као таквима- њима је задатак да ометају српско прикључење овој много перспективнијој организацији држава.
ЕАУ је свакако примамљив пројекат. Но, и ту има много ствари које треба добро осмислити; наиме, хипотетички, то би могло да значи да се, рецимо Кинези могу населити у Србији као пуноправни грађани.
Мени лично то не би сметало; но, верујем да би се тада многи осетили угрожено.
Не треба заборавити ни то да би нас запад тек тад "нанишанио", тако да треба добити јаке гаранције по питању одбране...
Препоручи коментар:
29
2
субота, 16 јун 2012 00:14
!!!
Potrebno je raditida bi se ovako opsežno informisali čitaoci. Što više informacija o alternativi EU, to veće šanse da se spasemo tog 4. rajha, Hrvata i potonuća. G. Jeftiću, hvala!!!
Препоручи коментар:
12
0
субота, 16 јун 2012 00:52
Gordana
Odlican tekst i potpuno razjasnjenje svetskih tokova ekonomske, a i vojne moci. E, pitanje je kako to da dopre do svesti nasih gradjana -glasaca?Kostunicin program je idealan put u tom pravcu i najbrzi nacin za popravljanje katastrofalne situacije u Srbiji. Sta se sa njim desavalo, oko ovih izbora?Ili je precutkivan i "guran pod tepih" lil je ismevan (bez i najosnovnijih informacija o sadrzaju) od strane "objektivnih", proevropskih i vladinih,( sto je jos interesantnije)i opozicionih i patriotskih medija.U svesti glasaca je ostala sinhronizovana hajka i gomila neistina izrecena o Kostunici.
Oprosteno je Nikolicu promena "tabora" ali nije Kostunici - STA TO?
Hocemo promene, ali nismo dopustili ,ili se potrudili, da saznamo koje su nam mogucnosti.Nemozemo ocekivati da nas pretendenti na vlast obavestavaju o boljem od sebe. Moramo sami da se informisemo i saznajemo-RAZMISLJAMO!!!Sta mislite, zbog cega niko ni ne pominje sastavljanje vlade sa 21 poslanikom DSSa?ZABRANJENO od EU i SAD!
Препоручи коментар:
9
0
субота, 16 јун 2012 01:11
Aleksandar
С друге стране, улазак Србије у Евроазијску унију је готово загарантован и неће бити условљен као што је то био случај са добијањем чланства кандидата за улазак у ЕУ. Србија је као што можемо видети жељена у Евроазијској унији чији би потенцијални центар требало да буде у Београду 2020. год.

Upravo da bi to sprecili Amerikanci su napravili najvecu bazu van SAD koja se vidi sa Meseca upravo na srpskom Kosmetu. Da bismo usli u Evroazijsku uniju morali bismo prvo da fizicki izbacimo Amerokance (ili njihove evro-vazale) iz svog Kosmeta. Naravno da bi i to bilo pozeljno. A kako tacno to ostvariti nije jasno u ovom trenutku. Uvek je moguce, kao tokom Hladnog rata, da se pojavi neka reciprocnost: NATO kriminalci ostave Bondstil jer dobiju nesto na nekom drugom mestu od rusko-kineskog pandana. Takva neka trgovina se mora izvesti jer bi rat oko Kosmeta imao sanse da se pretvori u nuklearni.
Препоручи коментар:
9
0
субота, 16 јун 2012 06:44
ДиМитрије
Можете да бирате. Између браће косооких и браће црнаца!
Је ли ово, опет, неки ''Фонд стратешке културе''?
Препоручи коментар:
3
15
субота, 16 јун 2012 08:18
немилосрдна реалност
Ако је судити по ономе што су московски претходници садашњих идејних твораца Евроазијске Уније ( а ови садашњи прихватају континуитет) остварили, и о трајности и судбини тога што је било остварено – онда мрка капа. Сетите се Варшавског Пакта, Комекона, СССР-а. Где су сада? Шта је са већином (невољних) чланова? Ако се погледа она мапа и виде њихове амбиције (или онога ко је мапу нацртао), оне бојице и датуми.... Украјина 2013 г.? Сирија 2016 г.? Потенцијални Четврти центар у Београду 2020 г. – и то у заједници са ким? Са Бугарском и Румунијом – чланицама ЕУ и НАТО? Жао ми је, али морам да упитам: Ма, јесу ли ти цртачи/планери бунике јели? Сетите се, мада су многи Срби то већ заборавили: и Центар Информбироа је “во времја оно“ био планиран у Београду – чак је грађена и посебна палата за њега и редакцију листа на више светских језика “За трајни мир – за народну демократију“– садашњи хотел “Славија“.... и ....? Треба да се истуширају хладном водом и мало одспавају.
Препоручи коментар:
4
13
субота, 16 јун 2012 09:46
Мила Ниш
Нова радна места у фирмама у Србији које нису српске, које буду држали европски бизнесмени, иако их буде - биће чиста експлоатација радне снаге. Имаће плате да могу да преживе. Максимум 1 евро на сат. Да ли је такво покоравање напредак у бољи живот?. Сваки честит домаћин, који има имање или башту око куће, може за себе, да не иде нигде на посао, да заради 1 евро на сат. Може и два. Чиновништо, нарочито партијско, не може ништа да заради, само троши део оног 1 евра, који су домаћини направили. У Европи нема посла ни за њихове раднике. Европа ће експлоатацијом радне снаге Србије надоместити социјални програм код куће. Бежимо из куће која се руши. Остајте овде - позивао је Алекса Шантић. Има посла, имамо пријатеље, БРИКС, ШОС, Евроазија - тржиште од милијарде пријатеља - зато, засучимо рукаве.
Препоручи коментар:
9
0
субота, 16 јун 2012 09:53
thinking maize@ пар натукница, а "гледе" неких "ситница", коју ни аутор, а ни ико од коментатора није приметио
Ево тих "натукница". Из приложене карте се види да да су Руси (јер БАШ они "гурају" ЕАУ!) предвидели стварање новог, балканског центра те уније у Београду 2020, при чему је јасно да у тај круг поред Србије спадају и Румунија и Бугарска. У том смислу, пружићу пар информација. Бугари су, као и Срби, велики русофили и тај сценарио (без обзира што су тренутно у ЕУ и НАТО-у!) им не би тешко пао, напротив! Међутим са Румунима ситуација је другачија! Ситуација око "антиракетног штита" НАТО-а компликује ствари, а постоје и историјски анимозитети, за чију генезу упућујем на књигу "Балкан после 1453" Лефтена Ставријаноса. Но чини ми се да ће Русима, увлачење Молдавије (насељене практично Румунима) у ЕАУ бити адут да утичу на Румуне да ЈОШ ЈЕДНОМ "размисле"! Знате, румунски краљ Михај је УХАПСИО диктатора Антонескуа и ПРЕТРЧАО на совјетску страну у јесен 1944 за... ЈЕДАН ДАН! Према томе, ситуација око "претрчавања" Румуна у ЕАУ и није безнадежна, ако Руси буду добро "адутирали"! Сад мало о...
Препоручи коментар:
11
0
субота, 16 јун 2012 10:10
thinking maize@ пар натукница, а "гледе" неких "ситница", коју ни аутор, а ни ико од коментатора није приметио, наставак
Сад мало о Грцима (а и Кипранима)! Мало се зна да су Грци, чак и у позно византијско доба, веома рачунали на руски фактор, што је било још наглашеније за турског вакта. Даље, Руси су још од Катарининог времена очијукали са неким видом "обнављања" византијског царства (наравно под руским сизеренством!) и та опција је била у игри све до... Октобарске револуције 1917, када су Лењин и Троцки, доследно следивши принцип самопредељења народа, обзнанили тајне конвенције царске Русије и на дужи рок потиснули те империјалне планове. Наиме, царска Русија је КОНАЧНО успела да добије САГЛАСНОСТ Велике Британије да као НАГРАДУ за учешће на страни Антанте у рату добије И Босфор и Дарданеле, што повлачи неку врсту уређења централног, источног и јужног Балкана у складу са тим интересима. У том контексту су се одвијале и све приче око "велике" Србије, Бугарске, Грчке, док је велика Албанија била адут Централних сила. Ти руски планови су били доведени готово до краја, али УНУТРАШЊА слабост те земље...
Препоручи коментар:
8
0
субота, 16 јун 2012 10:25
thinking maize@ пар натукница, а "гледе" неких "ситница", коју ни аутор, а ни ико од коментатора није приметио, други наставак
Ти руски планови су били доведени готово до краја, али УНУТРАШЊА слабост те земље све је преокренула и нове, СОВЈЕТСКЕ ВЛАСТИ су одбиле да у томе учествују. Истина, Стаљин је током сусрета са Черчилом тражио да му се "изнајми Дедеагаче" (садашњи грчки Александруполис, место крај ушћа Марице, иначе, у ЈЕДНОЈ од ВЕРЗИЈА трасе "Јужног тока", важно чворишно место), али по ТВРДОМ одбијању "Гордог Албиона" није даље инсистирао (види Черчилов "Други Светски Рат"). Ти стари планови су сада обновљени и СУШТИНСКИ МОДИФИКОВАНИ Путиновом политиком, заснованом на економском и ЕНЕРГЕТСКОМ продору (један западни извор: "-Гас-Пром- је за Запад опаснији од целе Црвене Армије!")! Зато Грци, досад ЖЕСТОКО ПОТИСНУТИ и ПРИТИСНУТИ од Запада, још од доба краљевског ПУЧА (кога је са грчке стране ВОДИО деда садашњег познатог грчког политичара и бившег премијера Папандреуа!) из јануара 1945 (потпомогнутом енглеским командосима у ТИПИЧНОМ колонијалном стилу!), праћеног грађанским ратом 1945-49, краљевском...
Препоручи коментар:
6
0
субота, 16 јун 2012 10:33
thinking maize@ пар натукница, а "гледе" неких "ситница", коју ни аутор, а ни ико од коментатора није приметио, приближавамо се!
Зато Грци, досад ЖЕСТОКО ПОТИСНУТИ и ПРИТИСНУТИ од Запада (још од доба краљевског ПУЧА (кога је са грчке стране ВОДИО деда садашњег познатог грчког политичара и бившег премијера Папандреуа!) из јануара 1945 (потпомогнутом енглеским командосима у ТИПИЧНОМ колонијалном стилу!), праћеног грађанским ратом 1945-49, краљевском самовољом и пуковничком диктатуром, при чему је на УНУТРАШЊЕМ плану био ПОТПИРИВАН жестоки антисловенски ШОВИНИЗАМ, превасходно усмерен према Македонцима и Бугарима), а после "доласка" демократије 1974 и СИСТЕМАТСКИ КОРУМПИРАНИ (својевремени улазак Грка у ЕУ 1981 је био ЕКОНОМСКИ исто тако мало заснован као уласци источноевропских земаља 2004 и 2007), полако се окрећу И ДРУГИМ опцијама... Но, као што се види из поменуте карте, Руси на ЊИХ не рачунају, бар до 2020, вероватно се држећи оног Черчил-Стаљин ФИФТИ-ФИФТИ ПАПИРИЋА из Москве 1944, када је Западу ПРИЗНАТА супрематија у Грчкој! Да ли ће Руси, УРАДИТИ оно што ВЕЋ САД РАДЕ Кинези (куповина Солунске луке) и...
Препоручи коментар:
9
0
субота, 16 јун 2012 10:43
УР
Време је да се оснује НВО која ће се залагати за улазак Србије у Евроазијску унију.:)
Препоручи коментар:
8
1
субота, 16 јун 2012 11:01
thinking maize@ пар натукница, а "гледе" неких "ситница", коју ни аутор, а ни ико од коментатора није приметио, још мало!
Да ли ће Руси, УРАДИТИ оно што ВЕЋ САД РАДЕ Кинези (куповина Солунске луке) и КУПИТИ нпр. Пирејску луку, евентуално преко "Гас-Пром"-а УЛАГАТИ у нафтно-гасна истраживања и могућу експлоатацију егејског подморја, остаје да се види. У том смислу, постоји неколико ОГРАНИЧАВАЈУЋИХ фактора: 1) конзервативизам цркве и извесни РИВАЛИТЕТ грчке према руској цркви; 2) страх грчке средње класе (иначе ДОСТА велике! МНОГО Грка у личном животу ВЕОМА полаже на то да су ГАЗДЕ, макар неког ћепенка, а не "ергастоси") од социјалних скретања У ЛЕВО; 3) нејасна ситуација око грчких служби "моћи"; 4) и наравно став "Великог Атлантског Газде" и његовог регионалног БАТИНАША (зна се ког). У том смислу ваља нама Србима гледати у смислу "мапе пута" ка ЕАУ, где и ми ИМАМО СВОЈИХ ОГРАНИЧЕЊА, од којих је СТАЊЕ у Црној Гори, БАР ЈЕДНАКО косовском проблему по НЕГАТИВНОМ предзнаку! Та земљица, некада "српска Спарта", потенцијално не само "crvena Hrvatska", већ ПОНОВНО "приморска Србија" (као у време Немањића), ...
Препоручи коментар:
7
0
субота, 16 јун 2012 11:01
Misa
EU postoji i funkcionise vec decenijama, evroazija je jos projekat na papiru, tek cemo videti sta ce od toga biti.
Lepo zvuci ali je potpuno nerealno da Kina bude clan evroazije (ipak je to pokusaj obnavljanja SSSR).
A gde ce Srbija? Dovoljno je pogledati geografsku kartu i vedeti gde je Brisel, a gde Sangaj, mi smo nazalost u Evropi, a ne u Aziji i nemamo nikakav izbor.
Препоручи коментар:
0
6
субота, 16 јун 2012 11:16
thinking maize@ пар натукница, а "гледе" неких "ситница", коју ни аутор, а ни ико од коментатора није приметио, сад ће!
Та земљица, некада "српска Спарта", потенцијално не само "crvena Hrvatska", већ ПОНОВНО "приморска Србија" (као у време Немањића), сада је поприште великих социјално-националних турбуленција и позорница УРУШАВАЊА, после Брозовог, Салазаровог и Франковог, најдуговечније европског ЛИЧНОГ режима у модерној историји! Засад је нејасно у ком правцу су деловале "жутократе", пошто је и на БоТу (тако "омиљеног" у Србији!) текла река montenegrinskog ЈЕДА и БЕСА, упоредива само са омразом према Милошевићу! Логично би било ПРЕТПОСТАВИТИ (пошто је БоТи-на дипломатија била ТАЈНОВИТА не само по питању Косова) да је "Борис силни" ПОКУШАО, слично својевремено Недићу, да ПРОШИРИ СРБИСТАН (скр. од "српски бантустан") неком врстом БРАТСКОГ "договора" (наравно АМИНОВАНОГ од Великог Атлантског Газде), али је дон Мило то ОДБАЦИО! Индикативно је да Атлантисти жестоко критикују дон Мила и његов режим, што он покушава да амортизује признањем Косова, очијукањем са отварањем ГАЗДИНЕ војне базе и потискивањем...
Препоручи коментар:
7
0
субота, 16 јун 2012 11:33
thinking maize@ пар натукница, а "гледе" неких "ситница", коју ни аутор, а ни ико од коментатора није приметио, вруће, вруће!
Индикативно је да Атлантисти жестоко критикују дон Мила и његов режим, што он покушава да амортизује признањем Косова, очијукањем са отварањем ГАЗДИНЕ војне базе и потискивањем руских економских интереса, али КАО ШТО СМО СЕ ВИШЕ ПУТА УВЕРИЛИ и на СОПСТВЕНОЈ КОЖИ, "бити непријатељ са Американцима страшно је, али бити њихов "савезник", СМРТОНОСНО је!" Према томе, ваља нам да РАЗМИСЛИМО, СМИСЛИМО и ДЕЛУЈЕМО у Црној Гори, да би Србија ОПЕТ ИМАЛА "стратешку дубину" (тј. протезала се "од Дунава до мора", као што се ЛЕПО КАЖЕ у "Светосавској химни"!), себи обезбедила ИЗЛАЗАК на море и Русији ИЗЛАЗ на Медитеран! Од ТАКВОГ РАЗВОЈА догађаја профитирали би сами Црногорци (били "Црногорци" или Срби из Црне Горе), једино би били незадовољни montenegrini, као наследници "зеленаша", тј. црногорских УСТАША! Такав државни аранжман би ваљао да буде на нивоу економске уније, ЗАСАД БЕЗ даљег ПОЛИТИЧКОГ уједињавања и НАРАВНО ПОДРЖАН РУСКИМ ЕКОНОМСКИМ, али и нашим културним и верским интересима! Такав...
Препоручи коментар:
7
0
субота, 16 јун 2012 11:33
Po inerciji
Mi ce mo kao uobicajeno da se pridruzimo gubitnicima, a to je EU. Umesto , pored svog znanja o EU i maltretiranja sa njihove strane, da im definitivno okrenemo ledja, mi ipunjavamo zelje EU i pridruzujemo im se. Od naseg clanstva u EU ce jedino oni da imaju koristi.
Препоручи коментар:
7
0
субота, 16 јун 2012 11:52
thinking maize@ пар натукница, а "гледе" неких "ситница", коју ни аутор, а ни ико од коментатора није приметио, КРАЈ!
Такав пројекат би био изведен на СРПСКОМ ЕТНИЧКОМ ПРОСТОРУ, са незанемаривим СРПСКИМ и про-српским снагама у Црној Гори, био би ЛОГИЧАН и ако би био ПОДРЖАН од Руса, У СКЛОПУ пројекта Евроазијске Уније, био би и ВРЛО ВЕРОВАТАН! Наравно, то би ПОДРАЗУМЕВАЛО НАГОДБУ са НЕКИМ ЉУДИМА из ДПС-а, па и самим Милом Ђукановићем! Можда је то одиозно, али АКО ЋЕМО ПОШТЕНО, тај човек ма колико криминалан, није "од обичног штофа", па му ваља као сицилијанском ДОНУ (што он и јесте!) пружити МОГУЋНОСТ ЧАСНОГ (ма шта то значило!) RETIREMENT-a! Знате, постоји анегдота из НОБ-а, кад Брозу јављају почетком тзв. "битке за рањенике" да се партизани НЕ МОГУ извући према Босанској Крајини, пошто Кључ није заузет, нашта он (наводно) одговора: "Пошто немамо Кључ, морамо кроз Прозор"! Према томе, ко је гадљив на Мила, нека размисли КОЈА нам је ЈОШ АЛТЕРНАТИВА остала, сем ГРАЂАНСКОГ РАТА у Црној Гори!? А то НИЈЕ опција за српске националисте!? А са Црном Гором, ни уједињење са Српском није далеко! Размислите!?
Препоручи коментар:
7
0
субота, 16 јун 2012 12:43
Симић Манојло
Евроазијска унија, за разлику од Европске уније,има
широку перспективу, велике природне ресурсе и огромне људске потенцијале, замах у развоју који
више неће бити могуће зауставити.
Ми Срби јесмо стари европски Народ, али нас је Европа, дуго и систематски држала на дистанци,увек
се историјски, приклањајући нашим непријатељима.
Тако је и данас.
Наш јединствени културни микс, европски, али са
свим вреднотама византијског културног наслеђа
(наша дивна религија, аутентично хришћанска,наше
писмо,историја слободарског Народа, коју многи не
могу да поднесу,па је пежоративно називају митолошком и неутемељеном, зато што смета другима
чија је историја на дијаметрално супротном крају),
прави је бисер међу културама, а одрекли би га се
само најјадније душе међу нама, покондирене тикве и
примитивни снобови.
Након више од 200 г.куцања на затворена европска
врата, време је да покушамо нешто друго-удруживање
са пријатељима, уместо,као до сада, са доказаним
непријатељима.
Препоручи коментар:
6
0
субота, 16 јун 2012 12:43
Љута трава на љуту рану@thinking maize
Црногорци су одлучили да су народ оделит. Поново имају своју државу.

Никакви путеви ка Црној Гори и изласци на море и ине идеје из 19 века. Ми имамо дунавски слив и копчу, преко Врања, на егејски.

Јадрански слив немамо и, с обзиром на природу терена која је налик Кавказу обезбедила једној етничкој групи да Турцима буде прескупо да се с таквом сиротињом и у таквој недођији замлаћују, не треба да га имамо. Ослобођени присуства аскера турчили су се само и једино са економске користи.

Изузетак је правац Ужице - Требиње, што је наставак западноморавскиг крака који се преко Устипраче везује на ранију авној руту те има саобраћано-економску логику.

Црна Гора и Црногорци нам не требају јер од њих немамо никакве користи, само трошка. Схватите, забога, једном, да ти људи нису СРБИ, они су ЦРНОГОРЦИ, само ЦРНОГОРЦИ и ништа друго до ЦРНОГОРЦИ.

Зато свако своме.

Текст је, узгред, комплетно непромишљен.
Препоручи коментар:
1
3
субота, 16 јун 2012 13:21
thinking maize@ Љута трава на љуту рану
Прво и ОСНОВНО, Црногорци НИСУ "народ оделит", већ СРБИ са свим врлинама И МАНАМА, од којих је ПАРТИКУЛАРИЗАМ за ову расправу НАЈВАЖНИЈА! (За илустрацију СРПСКОГ партикуларизма погледајте 3-ћу књигу "Византијских извора за историју народа Југославије" (прир. акад. Б. Ферјанчић), где су дати изводи из дела цара-писца Константина Порфирогенита "De administrando imperio" и "De thematibus") У том смислу ПОСТОЈИ НАМЕРА НЕКИХ БИВШИХ Срба из Црне Горе (именују се са: "зеленаши", црногорске USTAŠE или montenegrini) да од ДЕЛА СРПСКОГ НАРОДА на СРПСКОМ ПРИМОРЈУ СТВОРИ montenegrinsku НАЦИЈУ! Као што је познато НАРОД је ЕТНИЧКИ и ЈЕЗИЧКИ ЕНТИТЕТ, а НАЦИЈА превасходно ПОЛИТИЧКИ, а делом културни (укључујући веру, као део културе) феномен! Да РАЗМОТРИМО ОСНОВАНОСТ те црногорске нације!? Да ли Вам нешто говоре имена Савић Марковић-Штедимлија и Секуле Дрљевић!? А Јово Капичић!? Да не наводим нека друга, е, ти "људи" су "ДУХОВНИ ПРЕЦИ" montenegrinstva, кога је Мило Ђукановић ИНСТРУМЕНТАЛИЗОВАО...
Препоручи коментар:
3
0
субота, 16 јун 2012 13:26
ТАЧКА
ЖИВЕЛА ВЕЛИКА РУСИЈА !!!
ТАЧКА.
Препоручи коментар:
6
0
субота, 16 јун 2012 13:27
posmatrac
Tekst je veoma iscrpan i dokumentovan i citaocu pregledno ostavlja argumente gde bi Srbija trebala da trazi spas.Mi geografski jesmo u Evropi ali ocito da tamo gde vladaju neljudi ne treba srljati.Svideo mi se komentar "thinking maize@",izgledao je kao dalja razrada teksta.Komentatoru koji se potpisuje kao"ljuta trava na ljutu ranu" porucujem da je to sintagma Ante Pavelica.A iz njegovog komentara je vidljivo sta misli o Srbiji.Takvima se i ne moze dopasti nista sto Srbiji koristi.
Препоручи коментар:
2
0
субота, 16 јун 2012 13:29
Lalica @ thinking maize
Hvala Vam na poučnom,besprekorno analiziranom i obrađenom tekstu.G.Jevtiću,nadam se da će i novi ljudi oko Predsednika Republike,(nadam se da će biti novi) i oko novog Premijera,razmišljati slično vašem sagledavanju stvarnosti.
Ne mogu da završim ovaj moj komentar a da se ne zahvalim @ thinking maize,na zaista veoma poučnom komentaru.On analitički pokazuje svu složenost i bezbrojne izazove o kojima je pisao i g.Jevtić.
Zaista posle ovakvih komentara @ thinking maize,bilo bi vrlo suvišno reći još nešto što nije obuhvaćeno komentarom.Posebno zbog analitičke strane njegovog komentara,potrebno je sve delove pažljivo pročitati!
Možda samo jedan mali podsetnik ili pitanje: Dali je odlazeća vlada R.Srbije stvarno podržala sankcije od strane EU prema Belorusiji?Ako je to tačno,tada dosta toga iz predhodnih analiza padaju u vodu!
Препоручи коментар:
2
0
субота, 16 јун 2012 13:30
thinking maize@ Љута трава на љуту рану, наставак
Да не наводим нека друга, е, ти "људи" су "ДУХОВНИ ПРЕЦИ" montenegrinstva, кога је Мило Ђукановић ИНСТРУМЕНТАЛИЗОВАО, да би дао некакву идеолошку форму ЊЕГОВОЈ ЛИЧНОЈ ВЛАСТИ! Знте, и сицилијански ДОНОВИ имају сопствени "кодекс части", па га има и дон Мило! То "зеленаштво" настало је као узгредно, тактичко ИДЕОЛОШКО "оружје" династије Петровић (а посебно краља Николе!) у њиховом НАДГОРЊАВАЊУ са династијама из Србије! Црна Гора са њеним АУТОНОМНИМ развојем није имала никаквог односа да се упоређује са Србијом ни тада (ка ни сада), сем да је могла да ПРИЧА о слободарству условљеном превасходно СИРОМАШТВОМ тог камењара! Тиме не спорим ни херојство Црногораца, тј. Срба из Црне Горе кроз векове, већ само констатујем СТАЊЕ! Јер, Црногорци, а са њима И СВИ Срби, АКО СУ Срби, узимају да је "Горски вијенац" и тзв. "истрага потурица", као догађај описан њиме својеврсна српска DIFFERENTIA SPECIFICA патриотизма! Међутим сви ЗАБОРАВЉАМО да је после те "истраге" 1711 уследио ПОХОД скадарског паше...
Препоручи коментар:
2
0
субота, 16 јун 2012 13:44
thinking maize@ Љута трава на љуту рану, други наставак
Међутим сви ЗАБОРАВЉАМО да је после те "истраге" 1711 уследио ПОХОД скадарског паше Нумана Ћуприлића, који спалио цетињски манастир и околна црногорска села, а као ПЛЕН отерао хиљаде ситне стоке и стотине РОБОВА, док је у "Горском вијенцу" опевани владика Данило Петровић спас нашао код Млетака! Према томе, тај партикуларизам Црногораца је слабо заснован, упркос јунаштву тог света, просто зато што Срби из Црне Горе, као што ПРАВИЛНО примећујете нису имали РЕСУРСА за неке крупније подухвате! Мада, руку на срце, НИКО из ОСТАЛОГ ДЕЛА СРПСТВА, дуго после Душанових освајања такође није могао бити државник већег стила! Засад ЈЕДИНИ ВЕЛИКИ СРПСКИ ПОДУХВАТ, али У КООПЕРАЦИЈИ са осталим балканским православцима, био је Балкански савез и Први балкански рат! За МЕСЕЦ ДАНА војска гордог Османског царства била је ПРОТЕРАНА са Балкана! Други балкански рат је био БРАТОУБИЛАЧКИ, док је Први светски рат био ПРЕ СВЕГА СРПСКИ ПОЛОМ! А као један од резултата тог полома: УНУК је ПРОТЕРАО РОЂЕНОГ ДЕДУ,...
Препоручи коментар:
2
0
субота, 16 јун 2012 13:56
thinking maize@ Љута трава на љуту рану, сад ћемо...
А као један од резултата тог полома: УНУК је ПРОТЕРАО РОЂЕНОГ ДЕДУ, после чега црногорски "зеленаши" губе "газду", али добијају СНАЖНИ МОТИВ и њихово ДВОРСКО антисрпство здружује се са усташама, после чега неки теку "каријере" у NDH (Марковић-Штедимлија и Дрљевић), а други код партизана (Јово Капичић), а сви ЗАЈЕДНО улазе 1944, УЗ ПОМОЋ ЦРВЕНОАРМЕЈСКОГ ОРУЖЈА у Београд, као победници! Остало већ знате! Према томе, манте ме тог СРБИЈАНСКОГ ЗАДРИБАНСТВА, јер ја, као СРБИЈАНАЦ "с дна каце" ЗНАМ да је Србија ВЕЛИКА, не зато што је највећа српска земља, већ што је ЦЕНТРАЛНА српска земља! И да Вас подсетим, народ је Стефана Немању (иначе рођеног у Подгорици!) звао "окупитељ српских земаља"! Према томе, ако хоћете нешто од српства, НЕ МОЖЕТЕ то овим БоТи-ним, Империји подобним "патриотизмом", а који неодољиво подсећа на слични ПОКУШАЈ Милана Недића, када је од Хермана Нојбахера, Хитлеровог повереника за Србију тражио ПРОШИРЕЊЕ ЊЕГОВЕ Србије са источном Босном, К. Митровицом И Црном Гором!
Препоручи коментар:
2
0
субота, 16 јун 2012 14:24
thinking maize@ Љута трава на љуту рану, САСВИМ близу!
Зато су Амери и стисли БоТу и његове, као што су Немци били притисли Недића! (Мада је он, ЗА РАЗЛИКУ од нпр. Шунатовца, истом Нојбахеру рекао да "Србија НЕЋЕ слати трупе на Источни Фронт (а што су УЧИНИЛЕ СВЕ ПОДЧИЊЕНЕ ЕВРОПСКЕ НАЦИЈЕ, сем Срба и Бугара!), нити ће хапсити своје Јевреје (ЈЕДИНИ подчињени народ Европе)!") Према томе г-дине, то што Ви кажете да је ГЛУПОСТ је само НЕПОЗНАВАЊЕ чињеница, "достојно" БоТи-ног кабинета, а не аргументована критика! Садашња Империја у том погледу према Србима НЕЧАСНИЈА је И ОД Хитлера, који нам је ПОНУДИО Тројни Пакт!? Па је тиме лакше да се и ПРЕМА коме окренемо! Надам се да је долазак Николића бар мало олакшао положај Срба, ако ништа друго, а оно да су МОГУЋИ ЕКОНОМСКИ АРАНЖМАНИ са Русијом! Тако ми можемо PRO FORMA сарађивати са ЕУ, тј. њеном чланицом Бугарском у енергетском сектору, а у СТВАРНОСТИ са њима и Русима ћемо правити гасовод "Јужни ток"! Видите, просто ко пасуљ! А у међувремену, као АЛТЕРНАТИВУ, придобијати Црну Гору са Русијом!
Препоручи коментар:
1
0
субота, 16 јун 2012 14:33
thinking maize@ Љута трава на љуту рану, КРАЈ!
А, ако Ви НАЦИОНАЛНУ и ДРЖАВНУ ПОЛИТИКУ схватате као ИНАЋЕЊЕ "достојно" нашег ШУМАДИЈСКОГ "Е, НЕЋУ НИ КАКО ЈА ХОЋУ!" (По мом мишљењу, АПСОЛУТНИ БИСЕР српске АУТОДЕСТРУКТИВНОСТИ!), онда нема ништа ни од нације, ни од државе, а политика Вам спада, чак не ни на БоТи-но пиличарство, већ на ЧЕДОКРАТИЈУ, као терминални стадијум комбинованог "жутократско"-"другосрбијанског" СИНДРОМА! Према томе, Србија је велика, не што је највећа српска земља, већ што је ЦЕНТРАЛНА, а то ОБАВЕЗУЈЕ! Узгред, покојни Предраг Драгић Кијук је за оне "лепе" 1993 објавио сјајну двотомну српску хрестоматију "CATENA MUNDI", што у преводу са латинског значи "ВЕРИГЕ СВЕТА"! Према томе, нисмо САМО централна СРПСКА ЗЕМЉА! Мислите о томе и БУДИТЕ ДОСТОЈНИ ТОГА!
Препоручи коментар:
1
0
субота, 16 јун 2012 14:57
Љута трава на љуту рану@thinking maize
Они су изабрали. Кад кажем "они" то стварно мислим.

Они су изабрали, на шта су имали право. Немају, међутим, право да вичу "Србе на врбе" и томе слично без консеквенци. Срби имају право да извуку консеквенце.
Колико пре 20 година исти ти били листом Срби.

Због чега бих ја, Србин из Пусте Реке, неком из тих страна, рођен био у Београду или не, који за себе тврди да је Србин, веровао?

Показало се да је смисао србовања Срба који су Црногорци (или обрнуто) у неисплативим стратешким саобраћајницама (Коридор 11), необичним приватизацијама и трговини дрогом.

Узгред, још једном тврдим да је текст од наслова па до тачке натегнут, неслојевит, неопрезним речима писан и неразборитим надањима мотивисан.

Због тога је, изгледа, тако допадљив. На то се, захваљујући модераторима, извргао НСПМ.
Препоручи коментар:
0
1
субота, 16 јун 2012 15:17
thinking maize@ Љута трава на љуту рану, POST SCRIPTUM
Кажете "Црногорци бирали"!? Јел то по истом "принципу" по коме ми у Србији "бирамо" БоТу два пута, а малне И ТРЕЋИ ПУТ! Какав Устав, какви бакрачи! Као у "најбоље" Титино време! Само још "ћораве кутије" фале, а НЕКИ су (знам пар случајева код мене на Вождовцу!), КАО И У Црној Гори ГЛАСАЛИ за ЏАК КРОМПИРА! У чему је РАЗЛИКА!? Да не помињем да је НЕКИМА овде у Србији СМЕТАО чак и покојни патријарх Павле!? За једног ПОУЗДАНО знам да је то САМО због чињенице да је НАШ Паја рођен у Западној Славонији!? Оћете да се ДЕЛИМО на Србе и Србијанце, БАШ КАО ШТО USTAŠE ЖЕЛЕ!? Гледао сам и ја на YOU TUBE-u ону ЦРНОГОРСКУ СРАМОТУ, а да ли сте знали за ИСТЕ СЛУЧАЈЕВЕ на Косову, а ПРЕ Милошевића!? Да ли мислите да их НЕЋЕ БИТИ и у Чанковој "Војводини"!? О томе Вам причам, о СРПСКОМ ПАРТИКУЛАРИЗМУ! НЕ СТОЈИ ЏАБА оно тумачење нашег грба да су ЧЕТИРИ ОЦИЛА заправо ЧЕТИРИ СЛОВА "С": САМО СЛОГА СРБИНА СПАШАВА!? Зашто се ТОЛИКО ИНСИСТИРА на СРПСКОЈ СЛОЗИ!? Зато што је ТОЛИКО ДЕФИЦИТАРНА! Размислите!?
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Нема коментара:

Постави коментар