Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 06. јун 2012.

У Бриселу нису џаба кречили | Колумне Ђорђа Вукадиновића

У Бриселу нису џаба кречили | Колумне Ђорђа Вукадиновића

Колумне Ђорђа Вукадиновића

У Бриселу нису џаба кречили

PDF Штампа Ел. пошта
Ђорђе Вукадиновић   
уторак, 05. јун 2012.
Објашњавао сам већ зашто према изборима гајим подељена осећања. Свиђа ми се што су сви патриоти, што сви воле Србију и „малог човека“, а не воле ММФ и белосветске уцењиваче. Нико не помиње НАТО и признање косовске независности, сви брину о народу и радним местима. Лоша страна је, пак, то што се предизборна обећања брзо топе и то што су у овом периоду страсти усијаније него иначе, и што се све посматра кроз уску партијску и дневно-политичку оптику „за“ и „против“. Но, најгоре је што током тих неколико месеци живот као да се заустави и додатно ескалира нека врста аутизма у односу на спољни свет и глобалне процесе.
Додуше, одређени раскорак у том погледу постоји и иначе, а изборна хибернација га само повећава. Својевремено, док су Европа и свет уживали у привиду постхладноратовског „краја историје“, Србија се грчила у хаосу демонстрација, рата, грађанских сукоба и историје која је куљала са свих страна. Данас, док се већина планете тресе у револуционарној грозници и немирима, и док се пред нашим очима распадају и мењају владајуће идеолошке парадигме, у Србији као да је на сцени свеопшта постизборна политичка идила. Док се ЕУ љуља и преспитује у самим темељима, наша елита, позициона и опозициона, и даље гусла веселу евро-ентузијастичку причу, као да се ништа није догодило.
Номинално и нумерички гледано, узмемо ли званичне резултате као релативно поуздане, ма колико они не пријали многим ушима, Борис Тадић је највећи губитник ових избора. Но, упркос томе, уколико безбедно изведе операцију пресељења из председништва у Немањину, Тадић би не само неочекивано добио нову шансу, него и нову институционалну моћ каква му је у претходних осам година формално недостајала. Дакле, први парадокс јесте то да би једини губитник ових избора – не рачунајући Шешеља – могао из њих да изађе чак и делимично ојачан. Други парадокс је то да је тек овај пораз јавности показао колико је Тадић још увек неприкосновена фигура у својој странци и да је, упркос гласинама и калкулацијама у супротном правцу, то данас можда очигледније него пре само неколико месеци. Врло је могуће да је сама помисао на сурови рат око демократског трона барем на неко време мало примирила амбиције демократских барона и натерала их да се збију око председника.
Трећи парадокс је да се Тадић кандидовао, поред осталог, и зато да својом кандидатуром ојача владајућу странку и политику. На крају су странка и владајућа политика (расподељена у три-четири колоне) готово тријумфовале – а кола се сломила на њему, што, додуше, и није тако неправедно нити нелогично, с обзиром на то да је у претходне четири године функционисао и доживљаван као нека врста омнибус-председника, задуженог и одговорног за све што се у Србији збива. Управо на овим страницама сам својевремено написао како би се избор премијера по принципу „да не заклања сунце са Андрићевог венца“ Тадићу могао дебело осветити и на крају је тако и било. Иако је, поштено говорећи, одабрао готово савршеног противника, којег је већ два пута побеђивао, и који је у међувремену још и „преверио“, односно окренуо леђа својој матичној странци и идеологији.     
Но, испоставило се да је Тадићев хендикеп био већи. Сем тога, људи не воле да гледају исте утакмице, а поготово утакмице са увек истим исходом. Лично познајем барем неколико партизановаца који су се, ако не баш обрадовали, а оно макар били прилично равнодушни када је Црвена звезда, коначно, овог пролећа успела у дербију да победи Партизан. (Што, разуме се, нимало није умањило звездашку, а, претпостављам, ни напредњачку радост.)      
С друге стране, у то да је Николић неочекивано и сензационално победио, не треба ваљда никога убеђивати и отворено је питање само да ли ће њему или Србији требати више времена да се навикне на ту чињеницу. Колатерално, упркос дебелом поразу у Београду, профитирао је и Александар Вучић докопавши се коначно челног места у највећој српској парламентарној странци. Шта тек рећи о Дачићу који је у најтежој могућој конкуренцији дуплирао резултат своје коалиције и дефинитивно се устоличио као трећи човек у држави и – уз Ђиласа и Вучића – први претендент на престо након одласка Николића и Тадића?
Победници су, разуме се, и Ђилас и Пајтић и Чанак и Палма и Верољуб Стевановић. Готово свако је победио тамо где је и до сада владао, што доста говори о стању духа и менталитету, али такође и о (не)квалитету алтернативне понуде. Најзад, као победници се осећају и у ДСС-у, јер су преживели патриотску сечу и опстали у парламенту, макар и са резултатом који је веома далеко од доброг и уз симболичко саможртвовање Војислава Коштунице који је, након свега, морао не само да се помири са тим да више није такмац Николићу и Тадићу, него и да се на председничким изборима задовољи са дупло мање гласова од једног Ивице Дачића.
Ипак, да се не лажемо, највећи победник (и) ових српских избора јесте Брисел и (нео)либерална интернационала која овде има своје аутономне интересе, ресурсе, медије, промотере и агенте и којој је свеједно ко побеђује – само ако је „на европском путу“. Радикали су остали испод цензуса, а реформисани и „бриселизовани“ СНС је постао кључни фактор на „десној“ страни политичког спектра, ДСС није забележио раст, а УРС и ЛДП (Преокрет) су опстали у парламенту, са шансама да се неко од њих нађе и у будућој власти. Дакле, бојим се да, за разлику од већине српских гласача, они у Бриселу заиста нису „џаба кречили“.   
 
 
 

У Бриселу нису џаба кречили

уторак, 05 јун 2012 22:45
Дероко
Анатомски прецизно.
Препоручи коментар:
33
14
уторак, 05 јун 2012 22:48
Brisel :(
Odlično primećeno da je Brisel ovde (uvek) u poziciji win-win!

G. Vukadinović je maestralno nabrajao pobednike (ima ih) i gubitnike (poneki): ostade valjda još samo narod (gde li svrstati glasačko telo?)
Препоручи коментар:
42
9
уторак, 05 јун 2012 22:51
потписујем
да се не лажемо, највећи победник (и) ових српских избора јесте Брисел и (нео)либерална интернационала која овде има своје аутономне интересе, ресурсе, медије, промотере и агенте и којој је свеједно ко побеђује – само ако је „на европском путу“. Радикали су остали испод цензуса, а реформисани и „бриселизовани“ СНС је постао кључни фактор на „десној“ страни политичког спектра, ДСС није забележио раст, а УРС и ЛДП (Преокрет) су опстали у парламенту, са шансама да се неко од њих нађе и у будућој власти. Дакле, бојим се да, за разлику од већине српских гласача, они у Бриселу заиста нису „џаба кречили“.

Управо тако, господине Вукадиновићу. Свака част на поштеној анализи.
Препоручи коментар:
37
11
уторак, 05 јун 2012 22:57
Милан
Све је речено у наслову. Они заиста нису кречили џаба, али ми вероватно јесмо.
Препоручи коментар:
43
5
уторак, 05 јун 2012 23:02
Јаков
Нису џаба кречили али питање је шта ће за кречење на крају да добију.
Може да се испостави да вајда оде на неку другу страну.
Како би неки рекли "проевропска влада у Србији - добра идеја".
Препоручи коментар:
25
2
уторак, 05 јун 2012 23:06
Горан Јевтовић
највећи победник (и) ових српских избора јесте Брисел и (нео)либерална интернационала која овде има своје аутономне интересе, ресурсе, медије, промотере и агенте и којој је свеједно ко побеђује – само ако је „на европском путу“.

Браво, одлично штиво.
У овом цитирању апострофирао сам термин АГЕНТИ. Јер то дословно јесу. И више него што напред наведени "молери" траже!

Али, има и нешто добро у овој трагедији - пашће брже него што могу и да сањају.
Препоручи коментар:
41
3
уторак, 05 јун 2012 23:28
mimi
Pobednici izbora:
D Šutanovac ,B Stefanović, B Đelić, ......ipak smo MI džaba birali (krečili)
Препоручи коментар:
28
3
уторак, 05 јун 2012 23:28
Dragan
Ипак, да се не лажемо, највећи победник (и) ових српских избора јесте Брисел и (нео)либерална интернационала која овде има своје аутономне интересе, ресурсе, медије, промотере и агенте и којој је свеједно ко побеђује – само ако је „на европском путу“. Радикали су остали испод цензуса, а реформисани и „бриселизовани“ СНС је постао кључни фактор на „десној“ страни политичког спектра, ДСС није забележио раст, а УРС и ЛДП (Преокрет) су опстали у парламенту, са шансама да се неко од њих нађе и у будућој власти. Дакле, бојим се да, за разлику од већине српских гласача, они у Бриселу заиста нису „џаба кречили“.


Istina. Oni su i vukli poteze upravo u tom smeru, te se njima ne čudim. Čudim se ovim našim ispranog mozga koji su glasali u skladu sa tim smerom koji im je nametat i nemetnut spolja. Nikako se ne mogunačuditi kao ljudi mogu biti u tolikoj meri povodljivi i ne misliti svojom glavom za svoj interes.
Препоручи коментар:
30
1
уторак, 05 јун 2012 23:31
фристајло
Иако Вукадиновића сматрам "Новаком Ђоковићем" наше политичке аналитике, с обзиром на "минули рад", нисам баш сигуран да је (и) овај пут тачно "одиграо".
Наиме, мислим да је још увек прерано за овакво рашчлањавање- ко је ко, шта је шта, и чему се треба надати.
Јер, како ствари стоје- са формирањем "проевропске" Владе још увек шкрипи, а свао ко каже да зна шта је Николић наумио- лаже и себе и друге; то, канда, још ни Николић не зна...
То никако не значи да Ђорђе греши; значи само то да-можда- није у праву, овај пут. Но, посао је такав, ни он га не воли; део његове вештине је тумачење скривеног, у чему му ретко ко може "стати на црту"...
Наравно, немам ни ја никакве доказе за супротно мишљење, из истог разлога; све, што нам је на располагању у овој "транспарентној" демократији, је способност препознавања истине у гомили лажи, којима нас затрпавају политички чиниоци.
Зато- ако ли грешимо- Ђорђе, или ја- то је само неусавршена вештина препознавања лажи...
Препоручи коментар:
38
4
уторак, 05 јун 2012 23:36
Турас
Дакле,госп.Вукадиновићу џаба смо гласали.Дали је могуће да је неверни Тома толико глуп да не искористи пружену могућност и скроји владу по мери бирача,која уједно и њему одговара.Та глупост постаје кобна ако се не одупре бриселским жељама да "губитници"остану у власти.Народ неће да дозволи да се са њиме безсрупулозно манипулише.
Препоручи коментар:
30
1
уторак, 05 јун 2012 23:42
Жељко
Ово је маестралан текст.
Препоручи коментар:
19
13
уторак, 05 јун 2012 23:49
Miloš Kikić
Povodom onoga u tekstu da je Dačić postao treći čovek u državi, pade mi na pamet ona Zmajeva pesmica iz 1884. godine koju sam negde pročitao kao nečiji komentar i pribeležio je, a koja glasi:

Zapitao neko popu našeg sela:
Tak t' Boga popo, kog si ti
načela?

Pitanje je bilo izmeđ' četir' oka
Veritas in vino
a čaša duboka

I popa mu reče pošto čašu smota:
Moje je načelo
da postanem prota.
Препоручи коментар:
33
1
среда, 06 јун 2012 00:07
Peter RV
Ne ostaje nam nista drugo nego da vjerujemo u Nikolica- da ce on dozivjet neko preobrazenje u ono sto je nekad bio- srpski nacionalista.
Nadajmo se da mu je ostalo nesto od Seseljevoga.
Препоручи коментар:
28
6
среда, 06 јун 2012 00:07
Одбрана и последњи дани
Ипак, да се не лажемо, највећи победник (и) ових српских избора јесте Брисел и (нео)либерална интернационала која овде има своје аутономне интересе, ресурсе, медије, промотере и агенте и којој је свеједно ко побеђује – само ако је „на европском путу“....

И кад би хтели нешто да мењамо у нашој политици врло би тешко било демонтирати ту инсталацију.Дванаест година се гнезде овде,крече ли крече,а ми се сушимо под тим кречом.И гутамо жабе.Наше је друштво ровито,дугогодишње непостојање политичког консензуса може произвести анархију са несагледивим последицама. Ако, рецимо, покушамо овим молерима да одузмемо четке.
Препоручи коментар:
28
1
среда, 06 јун 2012 00:40
Marko Gay
Готово свако је победио тамо где је и до сада владао, што доста говори о стању духа и менталитету


Mozemo li malo o tom stanju duha?

Dakle, ja mislim da je narod u Srbiji prilicno zadovoljan i pun nade u buducnost.

Zasto je vama svima ovde to tako tesko priznati?
Препоручи коментар:
7
12
среда, 06 јун 2012 01:03
bojan,okolina vranja
dobar tekst od gospodina Djordja
Препоручи коментар:
4
5
среда, 06 јун 2012 01:29
Неле
Нисам најбоље схватио резултате и проценте гласова , али искључиво оних који припадају само ,да кажем, чистим странкама а не коалицијама. Зато молим г.Вукадиновића у кога имам поверење да да своју процену колико процената ,али без коалиционих партнера су добили посебно ДС, посебно СПС,посебно ПУПС, Палма ,ЛДП, СДУ,бивши Г-17,СНС и други. Мислим да ће нам неки односи тада бити јаснији.
Препоручи коментар:
8
0
среда, 06 јун 2012 03:31
Danilo
Ne bih rekao da u Briselu nisu djaba krecili,iako duboko postujem misljenje g-dina Vukadinovica.
Cak mislim da ce EU i SAD,ne bas odmah,biti najveci gubitnici ovih izbora zajedno sa Tadicem,Dacicem,ukoliko formira Vladu s njim i ostalima.
Ako znamo u kakvom se stanju nalazi privreda Srbije,a sigurno znamo,namece se pitanje kako ce se Tadic suociti s tim problemima?
Kako podijeliti plate i penzije bez dodatnih kredita,kako zaposliti narod,kako ce ti isti ljudi rijesiti pitanja korupcije,nepotizma,kriminala,kako ce rijesiti pitanje KosMeta,ako znamo da EU,samo za pocetak pregovora,trazi priznanje tkz.nezavisnog Kosova?
Sta ce se reci Srbma na sjeveru KosMeta?

Ko ce to prekrsiti Ustav Srbije i priznati KosMet.

A,siguran sam da ce Nikolic insistirati da Vlada radi po zakonima i Ustavu.I sta onda?

I konacno,Zapad vec pise da ce Nikolic Srbiju pribliziti Rusiji,Abramovic iz SAD pise da ce SAD morati dobro zapeti da ostane na Balkanu,a iz EU vec vide Rusiju u Srpskoj i Srbiji.
Препоручи коментар:
6
3
среда, 06 јун 2012 03:32
Миле Бре 1
Дат је адекватан преглед ситуације у Србији. Ја бих додатно да спекулишем о политичкој сцени у будућности Србије. Заправо, мене чуди да се заборавило питање парламентарне изборне крађе, односно да нови председник не ради ништа по том питању. Да ли он жели неким другим мерама решавати успут и овај проблем? Хоћу рећи да новом председнику (уколико је врстан политичар) неможемо замерити ако донекле одступи од изборних обећања. Наиме, колика је његова жеља да се Србија прикључи ЕУ, уколико негира геноцид у Сребреници (што сматрам исправним) и тиме директно гура прст у око ЕЗ, "Бошњацима" и целом западу? Јели то његов "допринос" прикључењу ЕЗ? Да ли то чини намерно?
Желећи да се прикаже као непартиски председник који заступа интересе свих грађана Србије (подразумева ту и Шешеља?), трудиће се да прави уступке и блоку око ДС. Али ме тиме неможе разуверити да у срцу није остало трага, од идеја и начела на којима је он засновао СНС.
Препоручи коментар:
6
3
среда, 06 јун 2012 03:32
Миле Бре 2
Уочљиво је да и г.Николић и СНС, спокојно препуштају ДС-у формирање владе. Ту су сагласни. Шта се ваља иза брега? Хоће ли ДС успети да оснује владу? А ако успе, до кад ће она трајати? Засигурно до превремених избора расписаних од новог председника. Тако би било могуће решити проблем и изборне крађе и нове структуре парламента. Овом у прилог иде и чињеница, да су и г.Николић и г.Дачић, поставили своје црвене линије, када се говори о приступању ЕЗ. Реч је о Космету, РС, НАТО, случају "Сребреница" и сл.. До ових "линија" ће се убрзо потенцирати из Брисела, што незначи да ће се поштовати ти захтеви, а тиме ће се приступ ЕУ одложити. Јели оваква политика г.Николића и г.Дачића усклађивање са ставовима г.Коштунице? Хоће ли они доказати да су у Бриселу ипак џаба кречили?
Препоручи коментар:
12
1
среда, 06 јун 2012 04:26
Шешељевац
Српски гласачи-шетачи су ствар зацементирали октобра 2000. После тога су сва кречења узалудна.
Препоручи коментар:
10
2
среда, 06 јун 2012 04:45
Светислав Костић
Овдје изгледа нико не саосјећа са српским титуларним народом који ни на овим судбоносним парламентарним и предсјдничким изборима није с врата скинуо Тадића и његове..
Препоручи коментар:
8
1
среда, 06 јун 2012 04:45
Srboljub Savic
Ford-"Mozete da birate koji hocete model i boju, pod uslovom da je T60, crne boje"Brisel i Washington su nas podsetili, na izbor u krecenju.O demokratiji, nezavisnosti i suverenitetu mogu dapricaju profesori i poneki, anonimni, gradjani.O pobedama i porazima, rezultati izbora i post-izborneujdurme, nikad nisu davali pravu sliku.Sistem prodaje drzavnih interesa u kombinacijisa korupcijom, arogancijom "na dole" i udvoristvom,na gore" a frapantnim neznanjem, jos nismo demontirali.A krecenjem-farbanjem bave se odavno i u Washingtonui u Brislu, iako nam nisu, u tome, ni segrti.Tzv. medijalisti (neko ih zove-novinari) takmicese u plavljenju narodnog poimanja frazama, kojemalo sta znace, ali se "lepe".S. Savic
Препоручи коментар:
4
0
среда, 06 јун 2012 05:28
Srboljub Savic
D.2 Kako su biracima neki lideri sve manje "simpaticni", a mocnicima (koje uporno krstimo
"tajkuni") neefikasni, to su izbori, ipak, odslikali raspolozenje. G. Nikolica, je prihvatio narod van partija (pored SNS) jer im je delovao
narodski i domacinski, nasuprot "starima" i dokazanim stetocinama. Da nije bilo, kako je bilo, pobeda bi bila jos uverljvija u oba izbora.
Medjutim, jos dok se nije "ustolicio", nas novi
Predsednik je izazvao gnev svuda okolo. Prebacuje
mu se i sto je i nije, rekao i sto je i nije, radio.
[Zahvaljujuci nasim "slobodnim" medijima, cak
inace ozbiljni funkcioneri i zvanicnici ga pominju
kao "dojucerasnjeg" upravnika groblja (neki misle,
svih, centralizovanih i "komunistickih")]
Nema sumnje da se vrsi veliki pritisak za formiranje
Vlade "velike"-SNS&DS koalicije. Taj pritisak ima
visestuke ciljeve. Pored verovanja u mogucnost
kontrole (diktata) i nastavka "procesa", treba
"ukrotiti" opasni nacionalizam i "srezati" uspehe
i SPS i DSS.
S. Savic
Препоручи коментар:
4
1
среда, 06 јун 2012 06:22
Gordana
Mnoge i veoma zestoke reakcije iz "okruzenja" i EUa na Nikolicev izbor ce ubrzati razjasnjenje naseg izbora.Ili ce Nikolic krenuti da se izvinjava i "pegla" svoje stvarne i montirane stavove i izjave (onda smo mi dzaba krecili), ili ce ostati dosledan i time opravdati nasa ocekivanja u povratak minimalnog ljudskog i nacionalnog dostojanstva( a onda je Brisel, ipak, dzaba krecio). Naravno, ni njemu, ni nama nece biti lako sa tom doslednoscu.Suvise su se navikli da sa nama "brise patos" kako ko stigne.Potrudice se da kazne "bezobrazluk" da nepristajemo vise na to.Nadjmo se pomoci sa druge strane!
Препоручи коментар:
7
1
среда, 06 јун 2012 06:38
Тврдоглава
Са Тадићем као премијером све ће бити исто као пре. Ако је раније узурпирао власт, сада је добија легално, и то још већу.Опет иста клика, опет исти људи, опет исти резултати. И да није толиких нихових греха, досадило, брате, да их човек гледа.
Препоручи коментар:
9
2
среда, 06 јун 2012 08:53
Nemac
Мислим да је концепт углавном победио а не Брисел. Али треба рећи: без демократије - скоро да је немогуће основати нову странку и водити је. Брисел губи у односу на друге, у оквиру истог концепта. Не постоје само експоненти Брисела на српској сцени. Неки у том међународном друштву олигарха више, а неки мање добијају. Стара схватања свугде углавном губе. Овде губе многи људи, прво, због начина на који се увози и извози роба (мислим на преференције), постају вишак и изумиру. Државност и националност, и у оквиру њега помагање људима је само лаж. О хуманости нећу ни расправљати. Са тиме се суочавају обични људи, са тиме се суочавају и политичари, менаџери. И овдашњи и светски. Изгледа да ће доћи до преговора уз социјалне немире са једне стране, и разних типова репресија са друге стране. Питање је: где ће бити равнотежа?
Препоручи коментар:
4
0
среда, 06 јун 2012 09:01
Jovan
Poštovani g.VukadinovićuPreviše ste zagledani u detalje. Mi, nažalost, ponovo ulazimo u period burne istorije, tako da sumnjam da će pobednici to i dugo biti. Jedina pozitivna stvar ovih izbora je početak smene DS (smenjivost vlasti).
Препоручи коментар:
15
1
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
 

Нема коментара:

Постави коментар