Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 26. јун 2012.

Прави тренутак да подржимо Немачку | Коментар дана

Прави тренутак да подржимо Немачку | Коментар дана

Коментар дана

Прави тренутак да подржимо Немачку

PDF Штампа Ел. пошта
Божидар Маслаћ   
уторак, 26. јун 2012.
Немачка је, као што сви знамо, после победе Оланда на изборима постала веома усамљена. Притисак осталих чланица ЕУ на Немачку је константан. Суштина се своди на добијање пристанка Немачке да плаћа рачуне мање успешним земљама, што ниједан Немац који има имало здравог економског разума никада милом неће прихватити. Засад подршку Немцима даје Шведска на чија плећа би пао део овог баласта неуспешних земаља, али коалиција против Немачке постаје све јача.
Шта једна мала, изнурена, економски упропашћена земља као што је Србија може да понуди великој и економски успешној Немачкој? Наизглед, не много. Међутим, уз успешан медијски пласиран пропагандни концепт, подржан од стране самих Немаца можемо да пружимо пуно, па макар то било само за домаћу (немачку) употребу.
Председник Николић, као сада једини део власти који је конституисан, могао би да пружи јавну подршку Ангели Меркел у њеним настојањима да очува стабилност у овако кризној ситуацији. Могли бисмо да изразимо наше разумевање за потезе немачких власти и да подвучемо да је и за нас, мале земље изван ЕУ, од изузетног значаја да Ангела Меркел настави своју политику која доприноси стабилности не само еврозоне већ и свих европских суседа.
Даље бисмо могли да хвалимо уређеност немачке државе, културу плаћања пореза, прави начин образовања у складу са потребама привреде и да напоменемо да нам је Немачка идеал, када су у питању реформе наше државе. Исто тако, могли бисмо да затражимо од Немачке помоћ, не у финансијама као што то остали желе од Немачке, већ у достизању стандарда организације државе уз помоћ којих ћемо сами бити у стању да одржавамо наше јавне расходе и економски развој.
Суштина мог предлога је да певамо политичку песмицу која ће разгалити и охрабрити политику немачке владе и дати јој аргументе да неки са стране виде њену политику исправном и да Немачка смањи осећај усамљености. Наравно, као и сви паметни извођачи, песмица неће бити бесплатна. Пре него што почнемо да је певамо треба да видимо шта можемо за њу да добијемо. За нас и мало може бити много.
Нека попусте у притисцима на север Космета, нека омогуће замену евра у српским банкама за неке будуће немачке марке под повољнијим условима него што ће то дозволити осталима, нека нас виде спремним да водимо економску политику компатибилну са немачком и можемо макар привремено обуздати досадашњу немачку политику према нама. Држећи страну Немцима у овој ствари, чини ми се, нећемо радити против интереса наших пријатења са истока.
Наши економски односи су много развијенији са Немачком него са Француском и већином других земаља ЕУ, уз изузетак Италије. Наше расејање гравитира земљама немачког говорног подручја и у случају поновног ограничења кретања унутар ЕУ важно је да имамо што слободније кретање према овим земљама. Узимањем ове стране можемо да се мало замеримо осталим земљама ЕУ, са којима нисмо значајно економски везани, али можемо знатно више да добијемо. Неке од ових земаља су нам помало наклоњене, попут Шпаније и Грчке, али оне имају своје интересе да и даље воде нама наклоњену политику. Политиком несврставања нећемо добити ништа. Ако кренемо са подршком Немцима, можда нам неко понуди нешто боље да та подршка изгуби на интензитету. У сваком случају, активнија спољна политика може нам донети неке добити ако јасно препознамо наше интересе и шансе за њихово остварење. Али пре уласка у било какву причу морамо знати шта ћемо добити за наш ангажман, ма колико мали био.  
 
 

Прави тренутак да подржимо Немачку

уторак, 26 јун 2012 13:04
Из_Норвешке
Остали смо давно без части тако да улизивање можда и није лоша ствар (хрватима успјешно ради).
Препоручи коментар:
16
2
уторак, 26 јун 2012 13:16
апис
Значи Тома би требао да се понаша као Милош Обреновић, ономад. Па, чујте, то и није тако лоше, као што у први мах изгледа. А и Тома би могао тако што, има он ту црту лукавства и препредености. Мени он заиста изгледа вешт, још од 2001 год, кад је оног несрћног председника Скупштине, Маршићанина, неколико пута избламирао, лукаво ређајући истине, све у циљу компромитације ДОС-а. Та "тиха ликвидација" ДОС-а , је уродила плодом, највише захваљујући Томи, па се надам да ће, ако Бог да, да и наше западне "пријатеље" обрлати, да не кажем намагарчи. То обрлати, за мене значи, да се КиМ врати под јурисдикцију Српске државе, спласне притисак на РС, а избеглице из РСК врате на своја вековна огњишта и омогуће им се сви бенефити као констутативаном народу. Санак пусти? Па, видећемо. И Петар, док је веровао ,ходио је по води,а чим је наишао страх и сумња, потонуо је.
Препоручи коментар:
10
2
уторак, 26 јун 2012 13:38
vladimir nedeljkovic
Ja se slazem iz vise razloga, a prvi i najveci je sto mi uveliko zavisimo od te Nemacke. Samo Rusija i Amerika imaju jos na nas toliki uticaj. Mi tu nista ne gubimo, a naklonost pre svega nama godi. Ako cu da biram izmedju Azije i Turske, mi (mali) kao pre 200 godina, opet cemo odabrati germansku civilizaciju (politcku, ekonomsku, kulturnu) kao uzor. Znam koja su sve zla Nemci nama priredili u proslosti, ali znam i sta je Gete uradio i koje je skole jedan Tesla zavrsio. Dakle u ovom momentu sve zemlje su graknule na Nemce i ponasaju se kao bivse ex republike prema Beogradu. Dakle Nemci su sada dezurni krivci i za sta treba i zasta ne treba. Prosto ih razumem jer smo mi nesto slicno prosli. Pokusavam da autora teksta odobrovoljim da ovu ideju sto bolje plasira medju politicare, i daj Boze da to ljudi shvate. I Broz i Hitler su odavno mrtvi. Milioni Srba rade u inostranstvu ali najvise u Nemackoj i Austriji. I Rusima odgovara jaca Nemacka da im se skinu Anglosaksonci s vrata.
Препоручи коментар:
5
1
уторак, 26 јун 2012 13:41
BobbyZee
Nema od Nemacke nista.Sve i sto bi neko nase nasilno 'ponemcavanje' potpuno promenilo i ono malo vrednosnog koda sto nam je ostalo, em - ako nista - NEMCI znaju da im mi nismo iskreni saveznici, a pretvorne profitere niko ne voli.A i posle istorijskih iskustava koje s njima imamo u dva svetska rata i balkanskoj krizi devedesetih (ne zaboravite, Amerika je tu bila samo pijani siledzija), niko oxbiljan ne moze ocekivati da treba da im se 'priblizimo'.

Ovo sto g. maslac pise, naravno, treba primenii u oblastima koje su ostvarljive i korisne. Nemacka jeste uspesna i uredjena zemlja od koje se u tom smislu moze uciti. Privrednoj saradnji (ONOJ koja ne bi smela biti koriscena za ucenjivanje sa nemacke strane a danas je to batina u berlinskim rukama) niko normalan ne bi mogao da se protivi. Kulturnoj takodje, u smislu da uvek treba saradjivati na pitanjima koja zivot cine kvalitetnijim. Od medicine do knjizevnosti, Nemacka ima sta da ponudi (imamo i mi). Ali politika je drugi par rukavica
Препоручи коментар:
4
0
уторак, 26 јун 2012 13:56
Moravac
Ideja odlicna, mi bez Nemaca ne mozemo a kako mi se cini ni oni bez nas. To pokazuje istorija zadnjih 200godina
Препоручи коментар:
1
1
уторак, 26 јун 2012 14:13
Anta
Kad sam procitao naslov, mislio sam da se radi o ironiji... kad ono pisac mislio ozbiljno....
Nemacka je jedan od glavnih promotera i zagovornika kosovske nezavisnosti, a pisac smatra da treba da je podrzimo ????
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 26 јун 2012 14:16
Немци нису дежурни кривци
Када се распадала Југославија, довољно је било погледати где се прелива мукотрпно стицано народно и државно богатство, па да се зна ко је за све крив и ко је све замутио. Или мислите да Немачка није имала никакве везе са тим што је баш њена национална валута преко ноћи постала основно средство плаћања у целој бившој Југославији, којом се куповало све од хлеба до тенкова?

А данас? Коме је то дужна Европа? Чије су то банке давале кредите за које је јасно да никада неће бити враћени? Какво је то пословање, и ко је за то крив? Немци су свесно пумпали новац без покрића у економије у развоју и сада очекују да им те државе дају кожу са леђа да те фиктивне новце правдају! Па ће на крају сви да штеде, само што ће грчко национално благо постати власништво немачких банака?

Немачка је Србе и Србију задужила многим добром, и још већим злом. Све што смо дужни, треба да враћамо, људски и хришћански. Али наш народ никада није подржавао поробљиваче, без обзира на методе и паковање.
Препоручи коментар:
0
0
уторак, 26 јун 2012 14:19
фристајло
Суштина мог предлога је да певамо политичку песмицу која ће разгалити и охрабрити политику немачке владе и дати јој аргументе да неки са стране виде њену политику исправном и да Немачка смањи осећај усамљености. Наравно, као и сви паметни извођачи, песмица неће бити бесплатна. Пре него што почнемо да је певамо треба да видимо шта можемо за њу да добијемо.
Другим речима,- српско "Данке, Дојчланд"...
Аутор, на жалост, наивно превиђа основно- Немачкој то није потребно, и са презиром би прихватила такву подршку. Ако нас је ишта научила историја, то је да Немачка нити воли, нити цени полтроне; осим тога, и Немачка је саучесник у отимању Космета, изи истих разлога као и увек- пљачке туђих ресурса.
Предлажем аутору да поново размисли о томе шта предлаже, да се обавести боље о својинским односима на Космету, и да се пресабере- треба ли Немачкој ЕУ, или је -обрнуто...
Добра је намера, али је лоша идеја.
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
 
 
 уторак, 26. јун 2012.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Политика (хомо)сексуалности
Банер

Претходни бројеви

Банер
Пронађите НСПМ на
&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага
Банер
Банер
Банер
Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library
Банер
Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Коментар дана > Прави тренутак да подржимо Немачку

Нема коментара:

Постави коментар