Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 09. јун 2012.

Милорад Додик: У државном смислу приоритет Косово, у националном РС | Хроника

Милорад Додик: У државном смислу приоритет Косово, у националном РС | Хроника

Хроника

Милорад Додик: У државном смислу приоритет Косово, у националном РС

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 08. јун 2012.
БАЊАЛУКА - Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да Српска у националном смислу треба да буде приоритет за Србију, а да Косово треба решити "на прагматичан начин".
"Разумем да у државном смислу приоритет број један Србије јесте Косово, али у националном смислу приоритет број један је РС, јер овде живи милион и 400.000 Срба", изјавио је председник РС у интервјуу Танјугу.

Према његовим речима, проблем Косова треба посматрати прагматично и "завршити ту причу".
Он истиче да се морају уважити легитимни захтеви Срба на северу Косова тако што би им се обезбедио одређени статусни положај, а онда решити и проблеме Срба другде на Косову, као и питање манастира.
Интеграција Албанаца у Србију није више могућа, а питање Косова је питање континуитета, које Србија треба да реши са међународном заједницом, оценио је Додик, и приметио да међународна заједница већ дуго "није фер" према Србима и српском националном питању. "Косово не може да буде признато све дотле док се то понижење које је по питању Косова учинила међународна заједница према Србима и српском народу не поправи", истиче он.
Додик је подсетио да РС када је Приштина прогласила једнострано независност није то искористила да и сама прогласи независност. "Ми смо тада имали прилику да кажемо - ако могу они, можемо и ми у РС. Ми овде имамо такву структуру која за 15 минута све може да заврши. Обучени смо за то, а и опредељени за то. И ми то нисмо урадили. Знате зашто? Зато што је Србија у својој званичној политици позвала на политику територијалног континуитета", објашњава он и истиче да БиХ због принципијелног става РС ни до данас није признала Косово.
Додик сматра и да Срби из РС треба да имају право на држављанство Србије, баш као што Мађари из Војводине имају право на држављанство Мађарске а Хрвати из БиХ на хрватско и додаје да је и он сам држављанин Србије. "Нисмо ми босански Срби, ми смо Срби. Ја не долазим из Босне, ја долазим из РС. То је моја порука", истакао је он и додао да је БиХ за РС "само успутна станица у којој се предуго задржала".
Према његовим речима, потребно је да Срби идентификују свој национални интерес на исти начин и у Србији и у РС.
Говорећи о избору Николића за председника, Додик каже да са њим очекује институционалну сарадњу, да поштује чињеницу да је он изабран на изборима, а да са њим има неких заједничких, али и различитих ставова. "Чуо сам да за његову љутњу што сам ја био на предизборним скуповима ДС, али бих га подсетио да је и он био овде пре две године да подржи своју странку", рекао је Додик.
Он такође сматра да ће Николић успешно наставити регионалну сарадњу, а чињеницу да председника Србије неки критикују што је рекао да у Сребреници није било геноцида овако коментарише: "Па и није Сребреница била геноцид. Ја то стално говорим. Наравно да је неко у Хагу рекао да је тамо био геноцид ограничених размера и да су га извршили појединци. Ти појединци су одговарали. Зашто би овде читав један народ био малтретиран том причом."
У том смислу, по њему, Николић је у праву, јер он не брани никог од оних који су у Хагу и ниједног ког потражује Хаг нема код Томе Николића у окружењу.
Додик је такође потврдио да ће доћи на инаугирацију Николића с поруком да РС жели да сарађује и истакао да када прође "процедурална гужва" треба активирати Савет за спровођење споразума о специјалним везама РС и Србије.
Председник РС је поновио оцену да у новој Влади Србије не треба да се нађу они који ће угрозити заједничке пројекте Београда и Бањалуке и да би кандидат за премијера из ДС Борис Тадић изгубио политички значај ако би у њу укључио либерале. "Зар Борису треба да губи свој политички значај тиме што ће укључити либерале? У Србији живи скоро два милиона људи који директно вуку своје порекло одавде. Мислите ли да ће они тако лако то да схвате и прихвате", запитао је председник РС.
Он је у интервјуу Танјугу рекао да не зна да ли ће то Тадић уважити. "Ако узме њих ја ћу му рећи да је то лош потез и објаснићу му зашто. Ја сам му то објаснио недавно кад сам се срео с њим. То ни њему није добро. Од либерала има само проблем", казао је Додик.
По његовој процени, паметније би било да се у тој влади нађе лидер УРС-а Млађан Динкић. "Да сам ја премијер, ја бих размишљао овако. Ако ван владе остане група људи стручна за економију која је несумњиво окупљена око те странке то може да буде опасна опозиција. Боље да буду унутра а не против, у процесу а не ван процеса", сматра Додик.
Он је нагласио да сви који оспоравају РС треба да знају да "смо ми овде направили не државу - државетину" која је одлучујући фактор у БиХ. "То не воле у Сарајеву, не воли међународна заједница што смо ми фактор, али ми смо фактор. Без нас не могу да макну. И једино ми је драго што то нервира тај 'квази Београд'", навео је Додик.
На питање о односима са Сарајевом он наводи да РС Сарајево доживљава као "неку врсту све даљег иностранства", али да постоји Дејтонски споразум и да Бањалука поштује оно што у њему пише а "не поштујемо оно што су нам отели и наметнули".
Додик истиче да је и Европа разумела да се у БиХ све мора решавати координацијом и да РС "није спремна да да своју аутономију за европске интеграције" већ да жели да их ојача кроз концепт Европе регија. "Кад сте чули у свету да је нека аутономија саму себе укинула, зашто бисмо ми били мазохисти и то сами себи учинили? Мислим да је сада то потпуно јасно и да са Европом имамо један конструктивни дијалог на том питању", навео је председник РС.
Као једну од својих заслуга истакао је и легализовање институције референдума уз напомену да за њега "увек постоји тајминг". "Данас имамо закон о референдуму. Да ли ћемо одржати референдум о статусу? Ја сам уверен да хоћемо али то се ради само једном у животу народа, у тренутку када је тај потез примерен", закључио је Додик.
(Танјуг)
 
 

Милорад Додик: У државном смислу приоритет Косово, у националном РС

петак, 08 јун 2012 16:25
Srpska zauvek
Kaze neka reklama: Zdravlje, to je trajanje.
Istrajnost g. Dodika je fantasticna odbrana od hijena sa svih strana. Neka izdrzi sto duze, i neka priprema nekoliko isto tako robusnih i ispravnih politicara. Da mu pomognu, i jednom naslede u napornoj borbi za opstanak.
Na mnogaja ljeta!
Препоручи коментар:
14
1
петак, 08 јун 2012 19:28
Slazem se!
U potpunosti se slazem sa gosp. Dodikom o prioritetima Srbije.
Potpisujem.
Препоручи коментар:
6
0
петак, 08 јун 2012 20:04
Srbin
Dodik treba da se odluci. Ako je Kosovo prioritet broj jedan, zasto je podrzao Tadica koji Kosovo nije postavio kao prioritet broj jedan. I zasto podrzava Tadica koji Srpsku distancira na nivo svoje gradjanskog pitanja, kao sto je sveo Srbiju koja je nacionalno-gradjanska drzava na gradjansku. Kosovo prosto nije na ovim izborima predstavljeno kao prioritet od strane Tadica. I sta znaci pragmaticno zavrsiti.
Препоручи коментар:
6
0
петак, 08 јун 2012 23:32
Žiko
Srbin

Pragmatično znači uzmi nešto koliko možeš, i koliko je realno u ovom trenutku. A ovaj trenutak se nikada više neće ponoviti (sjever).

Dodik je ovde bio sasvim jasan i realan. Nadam se da će se uskoro strasti sleći i da će svi koji su posvadjani početi da rade svoj posao u interesu ove države i naroda. Od LDP i preokreta to ne očekujem a niti će biti ikakav faktor. Ako im se ne bude svidjalo imaju gdje otići, ali ako i dalje budu ovoliko lajali i uznemiravali narod valjda će država intervenisati.
Препоручи коментар:
0
0
субота, 09 јун 2012 00:26
Милош
Лично презирем овог човека, али је у политици - велемајстор светског ранга. Балансеро.
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар