Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

уторак, 26. јун 2012.

Изазови "постамеричког" света | Економска политика

Изазови "постамеричког" света | Економска политика

Неолиберална идеологија, као основ планетарне преваре, настала је у англосаксонској кухињи. Срачунато је приказивана као објективна, вредносно неутрална научна концепција, заснована на емпиријским подацима и на универзално важећим вредностима и идеалима. А заправо неолиберална идеологија урадила је свој посао, а то је искривљено приказивање и обмањивање, прикривање интереса којима неки процеси служе, а који се проглашавају неумитнима, оправданима и нужнима.Економска политика

Изазови "постамеричког" света

PDF Штампа Ел. пошта
Милан Пурић   
понедељак, 25. јун 2012.
На самиту Г20 у мексичком летовалишту Лос Кабос почело је да видљиво ври, између до јуче економских сијамских близанаца Америке и ЕУ. Можда су постали мало нервозни због састанка лидера групе БРИКС, који је одржан на истом месту дан пре почетка скупа Г20. Путин, Ху Ђинтао, Синг, Дилма Русеф и Џејкоб Зума, ем што су се зајeднички симболично сликали, показали су да се пројект БРИКС развија у свему по њих, а и свет, пожељном економском правцу. На жалост Америке, све више се развијају њихови односи и у оном војном, најважнијем за стабилизовање новог мултиполарног, већ неколико година, насталом свету.
Доскоро најближи савезници и економски партнери Америка и ЕУ почели су да се узајамно оптужују за своје немале проблеме. Прво је Обама, уочи скорашњих америчких избора, и покушаја да одбрани свој председнички положај, оптужио ЕУ да је основни извор светске финансијске кризе, и главна претња америчком привредном опоравку. А тај опоравак је основни предуслов да он опстане на положају. Европљани нису остали дужни. „Њујорк тајмс” констатује да „многи Немци виде англоамеричко залуђивање финансијском индустријом као главни разлог опадања западне конкурентности и пораст азијске“. Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо одбацује све веће америчке критике, и каже да порекло кризе није у Европи. Криза је настала у САД због благо речено неуобичајене праксе у пословању на финансијском тржишту. Меркелова још жешће брани свој и положај ЕУ, и директно оптужује Америку да у том својеврсном рату, а преко својих агенција за рејтинг, манипулише светским тржиштима новца и тако терет кризе пребацује на друге, пре свега Европу. Тако се открива нова реалност на терену, како то они воле да кажу, која се мора прихватити, да све већи број земаља и дојучерашњих (не)вољних савезника измиче контроли, па чак се и супротставља Америци.
И заиста ко је крив за кризу? Данас су сви који желе да знају свесни како је настао и као функционише данашњи светски финансијски систем[1]. Пре свега Европљани још увек не смеју до краја да то јавно демистификују од страха за последице, које би то имало пре свега за њихове земље, а онда и за остале. Стварање групе БРИК[2] изазвало је услове да се цивилизацијски преокрет на планети знатно убрза. У погодном окружењу нових научних и технолошких достигнућа, сада доступних свима, поготово брзо нарастајућим економским, па потом и војним силама Кине, Индије, Бразила и наравно Русије, то је постала реалност. Немогућност даљег функционисања светског економског система, наметнутог од Америке доларом и војном силом, једноставно тражи и налази нова решења. Притисак групе БРИКС, а и других јаких економија на долар[3], основну полугу доскорашњег функционисања светског финансијског и економског система, изазвао је амерички одговор. Служећи се опробаном методом изазивања криза, и наговештајима да може бити још много горе, постигли су жељени ефекат у регионима света где су и даље pater familias. Земље које су под директном палицом САД на власти имале инсталиране људе који су на тим положајима пре свега да би штитили америчке интересе, без обзира на цену коју су плађали грађани дотичних држава, платиле су највећу цену. Сви инвеститори из тих држава, тј. они који имају вишак новца, опет су потрчали да своје богатство претварају у долар или америчке обвезнице.
Верујући и даље у причу да је Америка једино безбедно место на планети, или бар најбезбедније, остварили су пожељан ефекат за САД и неповољан за Европу. Долар је ојачао, а евро ослабио до тачке сумње да ће уопште опстати. Тако је у том делу света створен привид да су узде, а и бич, и даље у чврстим рукама. Без обзира на највећи светски дуг, и катастрофалне учинке ратних интервенција у Авганистану и Ираку, Америка се путем своје медијске силе, и даље представља као бастион морала, економске силе и поготово апсолутног војног лидера. Па ко поверује, поверује. Сигурно да још увек има велики број оних земаља које морају да верују.
На другој страни је један сасвим другачији свет у коме пре свега има наде. Нада, илити очекивања су феноменално експлоатисана људска илузија. Некад са правом, а некад не. Вера у бољи живот постала је свакодневница у земљама БРИКС-а и наравно других нарастајућих економија. Мексико, Турска, Индонезија, Јужна Кореја, Вијетнам, Малезија, Нигерија су у великом економском расту. Ове државе довеле су највећим делом своје становништво у ситуацију да осети тако потребан оптимизам, који покреће највећу силу, људску здружену енергију. Сигурно је то у почетку било релативно лако јер су животни услови у овим земљама били на изузетно ниском нивоу у односу на далеко одмакли западни свет. Историјска је чињеница да се исти тај западни свет углавном развијао, добрим делом, на свеколикој отимачини, на разне начине, свих највреднијих ресурса остатка света. Како су некад отимали културна богатства, па и саму историју, тако су и још жешће отимали енергетска и рудна богатства. Ту је отимачина људи буквално, а потом и отимачина младих школованих, можда најгори вид експлоатације. Данас је дошло време да се под цивилизацијском обавезом сматра да се највреднија културна добра отета у Грчкој, Перуу, Египту, Кини, Русији враћају у матичне земље и цивилизације. Требало би очекивати да ће се ускоро, под притисцима, десити и цивилизацијски процес плаћања народима и земљама за отета природна богатства, у бар ближој историји. Сад постоји амерички преседан исплате Индијанцима, а богами и Абориџани ту не стоје лоше са Аустралијом.
У складу са тим, и новим временима и начинима бруталне експлоатације, биће потребно и правично израчунати колико су новца преко неолибералне хоботнице отели и узели од грађана појединих земаља творци овог система. Земље, и грађани тих земаља, од поверилаца свесно увучене у дужничко ропство, имају право на праведно умањење, илити отпис невероватног лихварског дела за исплату камата на позајмљени новац. Данас грађани Грчке са правом указују, и траже, да се тачно израчуна шта су они стварно дужни, а шта им је наметнуто финансијском окупацијом. Како и у којим условима су примили терет, који омогућава светским банкарима, иза којих стоји интерес најмоћније земље и њених пратилаца? Ко је измислио идеологију неолибералног капитализма и наметнуо је скоро целом свету? Ко је, где и како креирао новац којим се задуживало по свету? Да ли је тај новац био реалан или је виртуелно креиран? Неолиберална идеологија, као основ планетарне преваре, настала је у англосаксонској кухињи. Срачунато је приказивана као објективна, вредносно неутрална научна концепција, заснована на емпиријским подацима и на универзално важећим вредностима и идеалима. А заправо неолиберална идеологија урадила је свој посао, а то је искривљено приказивање и обмањивање, прикривање интереса којима неки процеси служе, а који се проглашавају неумитнима, оправданима и нужнима. Како смо сви укупно прошли са њом, препознатљиво је широм планете. Једина данас нормална „идеологија“ је нормалан живот. То подразумева природна права са којима се људи рађају. Право на живот и слободу, право на рад којим се омогућава нормалан живот и потомство, право на правну државу и објективно информисање.
Захваљујући светској мрежи сви који желе, а таквих је сада више милијарди, могу да разоткрију шта стоји иза било које идеологије. Скоро увек се то своди на власт, којом се онда намеће воља мањине над већином , па самим тим и неправедна расподела свих ресурса које друштво има. Како један од главних зидара америчког система доминације последњих деценија Бжежински каже: „Широм света чежња за људским достојанством је централни изазов, инхерентан у феномену глобалног политичког буђења. Становништво изразито свесно социјалне неправде,подигнуто је на степен без преседана. Грађани сучесто кивни због недостатка личног политичког достојанства“. Садашња средства комуникација, а поготово будућа, омогућавају веома брзо и масовно повезивање незадовољних по планети. То је огромна сила која се надвија над свим земљама, ма ког дела планете без изузетка.
Годинама уназад, од почетка кризе указујем да су криза у осигурањима, криза у некретнинама, криза у државним задужењима, само појавни облик стварног узрока садашње светске кризе. Криза је настала из једноставног разлога што су се променили геополитички односи у свету. Наравно овде говоримо о кризи досадашњег концепта функционисања војно-привредно-финансијског модела, успостављеног на крају Другог светског рата од стране једне од победница Америке. Садашња криза је погодила пре свега ствараоце и носиоце тог модела, а потом све оне који су га копирали и имплементирали на слабије државе од себе, под будним оком носиоца патента. Нагли, геометријском прогресијом остварен развој науке и технологија последњих деценија створио је предуслове да се људско друштво из основа мења. Незамисливо велика количина свих (са)знања постала је колективна својина највећег дела становника планете. Пред том и таквом силом узмиче све више доскорашњи модел друштвеног понашања, оличен у до сада историјски највећој империји Америци. Сва досадашња искуства свих врста владавина и поготово империја, и свих других врста доминација, сакупљена, усавршена и оличена у најпрагматичнијем облику, потпомогнута најсавременијим технологијама, поготово војним, нису успела да наметну своју апсолутну доминацију, сем неколико година на раскршћу два миленијума. Америка, преко НАТО, због наводно колективне потребе, војно већ интервенише по целом свету. Њен председник даје одобрења за ликвидацију свих терориста по његовом виђењу, који угрожавају америчку националну безбедност. Америка већ дуги низ година води успешно и сајбер рат (иранске нуклеарне централе), за који стално оптужује Кину. Они на најважнијим глобалним берзама из сенке управљају дешавањима,и обезбеђују себи максималне бенефите такве позиције. Америка све то ради како би заштитила своје националне интересе. Леон Панета, амерички министар одбране, каже да је у наредној деценији Вашингтон дужан да заштити планету од покушаја било којих земаља да „подрију стабилност у свету“.
Земље БРИКС, по њему, представљају изазов по националну безбедност САД. Бразил, Русија, Индија и Кина су се нашле на истом списку претњи заједно с тероризмом, сајбер-нападима и нуклеарним програмима Ирана и Северне Кореје. Оваква реторика упућена је пре свега домаћој публици и преосталим савезницима. Истина је да се страховито много сузила могућност Америке да остварује супер и екстра профит из доскорашњег модела функционисања света. Из тога произилази и да пре свега грађани Америке, а и сви остали првоборци доскорашње светске доминације, морају да се прилагођавају новонасталој ситуацији. То конкретно значи да ће бити укинути или знатно смањени сви бенефити који су из таквог стања произилазили. Углавном сјајан социјални положај већине становништва, супер уређена инфраструктура и привид праве демократије отићи ће у прошлост. Предстоји им право отрежњење које ће бити онолико болно, колико је било лепо уживати у свему, не осврћући се око себе. То сам им прорекао пре четири године[4].
Но постамерички свет сигурно корача у другом правцу. То не остаје неометано свакојаким и свакодневним потурањем ногу оних који би да досадашње стање што дуже да задрже. Сами свесни да то неће моћи још дуго. Свако се бори за себе како зна и уме. Американци су показали да су у томе прави мајстори, без обзира на цену по остале, а понекад и по њих саме. Изгледа да су сада сви највећим делом свесни да је одрживи развој са приближним шансама за све извеснија будућност, а интерактивна комуникација са становништвом неопходна ради избегавања изливања оправданог гнева. На дугом штапу. Засад јесте, но живимо у веку чуда која се све брже догађају.

 

Изазови "постамеричког" света

понедељак, 25 јун 2012 17:00
dondolan
pitanje....kakvu i kojom brzinom izvodljivu strategiju za datu situaciju ocekujete od strane USA i BRIKS-a...za autora teksta je namijenjeno
Препоручи коментар:
10
0
понедељак, 25 јун 2012 17:01
micky
Dole NATO -fasisti. Gledacete uskoro kud vrane lete.
Препоручи коментар:
17
0
понедељак, 25 јун 2012 17:11
Petar
Purićeve opservacije, od kad pratim njegovo pisanje, zaista se ostvaruju.Mislim da je njegov tekst o "neoliberalnoj hobotnici" najbolje objašnjenje o nastanku finansijske okupacije i njenom učinku po svetu i zadnjh 10 godina u Srbiji.Ovakvi tekstovi treba da nađu put do što većeg broja čitalaca.
Препоручи коментар:
25
0
понедељак, 25 јун 2012 17:18
фристајло
То конкретно значи да ће бити укинути или знатно смањени сви бенефити који су из таквог стања произилазили. Углавном сјајан социјални положај већине становништва, супер уређена инфраструктура и привид праве демократије отићи ће у прошлост. Предстоји им право отрежњење које ће бити онолико болно, колико је било лепо уживати у свему, не осврћући се око себе.
Постоји врло могућа опасност да "власници" САД (јер, то реално јесте приватна држава неколицине) преусмере незадовољство домицилног становништва према споља. До сада им је увек успевало да друге окриве за своје злочине, па не треба потценити ту способност америчке врхушке, нити преценити политичку свест америчког становништва, које није еволуирало у том смислу већ неких 200 година. "Црно-бела" визура тамо јако добро функционише и масе је лако усмеравати; но, околности јесу знатно измењене; расно питање је тамо само потиснуто, а нико не зна колико притиска тај "казан" може издржати...
Препоручи коментар:
19
0
понедељак, 25 јун 2012 17:24
Dr.Rade Pajovic,Florida
Hajde da pokusam,mada to ne cinim rado,da budem "djavolji advokat!"Vecina onih koji pisu o ovakvim temama imaju jedan zajednicki imenitelj:SAD kao drzava ili olicenje izvesnog drustveno politickog sistema je u procesu naglog i nezaustavljivog propadanja!Vec vidim gomilu negativnih ocena ovog komentara ako bude objavljen.Radovanje zbog propasti Amerike ja veoma dobro razumem.Ali da ne gubimo vezu sa stvarnoscu,moramo da pogledamo cinjenicama u oci.SAD su veoma daleko od takvih prognoza!Oni su sposobni da se obrnu na dinaru,da se cas posla prilagode i idu dalje!Da navedem samo jedan primer:poljoprivreda!Samostalni farmeri(seljaci)poseduju 88% zemje i nikad im nije bilo bolje!Produktivnost rada se granici sa neverovatnim,koriscenje najnovije tehnologije,GPS sistema i sl.lici na bajku.Oni su vec shvatili da je neoliberalna teza o prevlasti finansija nad proizvodnjom prevazidjena i vec su poceli da se prestrojavaju.Narod ce da odbaci imperijalizam kao nesto zastarelo,verujmo u njega!
Препоручи коментар:
7
7
понедељак, 25 јун 2012 17:47
Ko čeka dočeka
Углавном сјајан социјални положај већине становништва, супер уређена инфраструктура и привид праве демократије отићи ће у прошлост.
A kad će to da se desi?
Препоручи коментар:
7
0
понедељак, 25 јун 2012 19:07
Пуза
А треба ли и да домаћи отимачи пара од народа да врате отето?Странци су нам некако ван домашаја али ови домаћи су нам под руку.Хоће ли нова влада да то уради?
Препоручи коментар:
18
0
понедељак, 25 јун 2012 19:12
ivan3012
Ja bih granice postavio na mnogo jednostavnije i prirodne osnove.Zapad je zaustavljen u Siriji i Iranu..Dakle,pljacki i divljanju je kraj.Ostaje jedino prirodna granica,determinisana raspolozivim rezervama nafte i gasa kao svekolike osnove svake privrede,a posebno americke..Bezobzirnost u trosenju i rasipanju ovog rezursa,brzo smanjivanje i iscrpljivanje raspolozivih izvora,ucinice svoje..Crne prognoze se vec uklapaju u okvir sledece decenije..Nafta presusuje-dolazi gas..I sad se postavlja krucijalno pitanje..Ko je tu najbogatiji,i ko ima i raspolaze ogromnim,zapravo neslucenim rezervama..Po nekim medjunarodnim istrazivanjima jos 70-ih,ceo Sibir pliva na nafti..A sto se tice gasa ceo svet se slaze da je po tom pitanju Rusija-bez premca..O ostalim sirovinama i resursima da i ne govorimo..Zapravo cini mi se da je problem u tome sto svi polaze od sadasnje situacije,a malo razmisljaju sta ce biti sutra.A sutra ne donosi zapadnim zemljama nista dobro.Naprotiv.
Препоручи коментар:
21
0
понедељак, 25 јун 2012 19:33
@Dr Rade Pajovic
Mislim da Purić samo govori o nastanku multipolarnog sveta, a nikako ne o propasti Amerike.Činjenica da im nije kao što je bilo i da će im biti lošije nego danas.A drugima će biti bolje.
Препоручи коментар:
18
0
понедељак, 25 јун 2012 19:47
baba mica
O americkoj poljoprivredi ce se tek cuti a pogotovu o dometima najnovije tehnologije GMO i produktivnosti.
To ce biti jos jedan od uzroka njenog neumoljivog pada ali nikako i raspada i totalne propasti, posto su stvarno jos uvek sila nad silama.
Ali postoji jedna tako lepa poslovica
Bog nije u sili
Bog je u pravdi.
O tome je Gdin Puric govorio, barem ga ja tako shvatam.
Препоручи коментар:
13
0
понедељак, 25 јун 2012 21:11
Karl Marks-naš duhovni vođa
Nije važno šta radiš, već gde radiš (firma).
Kompanije zarađuju, a ne njeni zaposleni i građani.
Kompanije (američke, nemačke,..) se sele tamo gde im je bolje, u Kinu, Rusiju, Brazil, Indiju.
Evropa i Amerika su preskupe za firme, a građani ostadoše bez posla i para.
Eto, to su izazovi postevropskog i postameričkog sveta.
Препоручи коментар:
9
0
понедељак, 25 јун 2012 21:13
Dr.Rade Pajovic,Florida
U svom komentaru nisam imao zelju da bilo koga branim ili napadam.Moja zelja je da se u neke buduce kalkulacije o nacionalnoj orijentaciji ne unose pogresne premise.Mnogima se ne svidja.Cinjenica je da se u nas (srpski)odnos prema SAD unosi isuvise emocija.Kao i sve drugo,procice i ovi, uglavnom ostaci Klintonove administracije.Pa nije valjda da ce sve da ostane kao 99.te!Na kraju molim urednika ove rubrike da izbaci ovu ruznu rec:"Donirajte!"Zamenite je nekom od srpskih reci!
Препоручи коментар:
11
0
уторак, 26 јун 2012 00:25
Alu Trokan
@Dr.Rade Pajovic,Florida:
Bez namere da vas uvredim, vi gospodine Pajovicu zborite kao da ste radnik Monsanta. Ja bih imao teskih problema da nadjem i jednu pozitivnu rec o americkoj genetski modifikovanoj poljoprivredi i njihovim rekordnim prihodima..Video sam u dokumentarcu "Svet po meri Monsanta" (The world according to Monsanto) ko debelo profitira i ko ga je DEBELO nagrbuzio ako uspeju da nam taj njihov model poljoprivrede nasilno uvedu kao i njihovu demonkratiju.
Препоручи коментар:
2
0
уторак, 26 јун 2012 03:21
Srboljub Savic
@ koment.
Svima bi nam bilo bolje da pazljivije citamo napise,
pogotovo g. Purica.
Sigurno je da zemlje BRIKS-a rastu i napreduju,
zahvaljujuci privrednoj orijentaciji na proizvodnju
i velikom broju stanovnika. Istim putem idu i
druge, pomenute zemlje (ne podcenjivati ~ 350
miliona Indonezije).
SAD jesu vojno, prakticno neosvojiva zemlja. One
jesu zemlja velikogi jedinstvenog prostora, kome
je hrlila sirotinja celog sveta, videci obecanje
kakvog nije bilo "kod kuce". Borba "desperdosa"
(i mnogih "mahera") da se uspe-opstane i bogat
postane, stvorila je ono sto, generalisuci, zovemo
SAD. Videci tu "energiju", nad SAD je stala, jednom
nogom (druga ostala nad Evropom) moc organizovanog
novca. Americka administracija i Vlada Nemacke
su samo dva "egzekutivna" oslonca ove moci.
Ta moc je i stvorila najvecu i najuspesniju mahinaciju -
moc "bezvrednog zelenog papira".
Ona je stvorila i jos "zesci" "alat"-lazne finasijske
"proizvode" kojim je "zarazila" i Evropu.
S. Savic
Препоручи коментар:
1
0
уторак, 26 јун 2012 03:49
Srboljub Savic
D2 Medjutim, govoriti o "post-americkom" svetu,
znaci pridavanje prevelike vaznosti vidljivom
delu-drzavnoj administraciji SAD. Ona, ipak i dalje
radi, kako je radila zadnji sto godina, o cemu
svedoce danasnji dogadjaji sa Sirijom, juce Libijom
i sutra Iranom. Takodje, "gura se pod tepih" cinjenica da su SAD otvorile novu vojnu bazu na
severozapadnoj obali Australije, da "guraju"
Filipine i Vijetnam u "teritorijalne sporove" sa
Kinom, dok sistematski rade na razbijanju, iznutra,
svih velikih zemalja. To delovanje je najvidljivije
u Rusiji (stvaranje "sibirske", poput "vojvodjanske" nacije i organizovanje demonstracija-pobune protiv i legalno i demokratski izabranog predsednika Putina).
I Kini se radi na "problemu" Tibeta i podsticanju
"zapadnajckih" devijacija kineskih "novokapitalista".
U Indiji ne moraju da ulazu mnogo, jer je daleko od
"opasnog" jedinstva, a geo-strateski je u "trecem"
redu.
Za nas, u Srbiji, "dolazece", Sjedinjene Drzave Evrope su za ...
S. Savic
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 26 јун 2012 09:15
@ Savić
"Ta moc je i stvorila najvecu i najuspesniju mahinaciju -
moc "bezvrednog zelenog papira".
Ona je stvorila i jos "zesci" "alat"-lazne finasijske
"proizvode" kojim je "zarazila" i Evropu."
Слажем се са Вама да Пурића треба пажљиво читати.Много политичких,али и других,ставри сам тек захваљујући њему први пут сагледао.Објашњење како се заправо прави кредитни потенцијал по целом свету заслужује текст неког стручњака из те области.
Препоручи коментар:
1
0
уторак, 26 јун 2012 09:32
Б.С.
Веома занимљива анализа. Волео бих да од истог аутора прочитам неки текст о домаћим приликама. Не знам да ли се аутор бави домаћим темама.
Препоручи коментар:
3
0
уторак, 26 јун 2012 09:35
Dana
Slažem se da je jedina normalna ideologija normalan život.
Препоручи коментар:
1
0
уторак, 26 јун 2012 09:37
Kristina
Zahvalna sam g. puriću, što mnogima "otvara" oči, kada su svetski ekonomso-politički tokovi u pitanju i što afirmiše BRIKS, jer je tu budućnost sveta, onog pravednijeg i neuporedivo humanijeg.
Препоручи коментар:
3
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]
 
 Твитер
 

Нема коментара:

Постави коментар