Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 08. јун 2012.

Томислав Николић: Тражићу од Брисела јасне одговоре | Хроника

Томислав Николић: Тражићу од Брисела јасне одговоре | Хроника

Хроника

Томислав Николић: Тражићу од Брисела јасне одговоре

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 08. јун 2012.
БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић сматра да је Србија испунила све што је тражено за отпочињање преговора са Европском унијом о чланству већ на јесен и најављује да ће 14. јуна у Бриселу од европских званичника тражити јасан одговор на питање да ли постоје неки посебни услови за нашу земљу који би одложили почетак преговора.

"У Бриселу очекујем да сазнам коначно оно што никада нико у Србији није чуо: да ли ЕУ инсистира на томе да Србија прихвати независност Косова и Метохије, да би наставила пут ка ЕУ. Добили смо статус кандидата и очекујемо, с правом, да на јесен отпочну и преговори" рекао је Николић у интервјуу Танјугу.
Кад је реч о примедбама које се тичу обавеза земаља кандидата из европске агенде, Николић је рекао да је спреман да помогне "свакој влади која буде формирана" да се избори са недостацима које уочава и ЕУ, а тичу се реформе правосуђа, корупције и криминала.
"ЕУ нас 'прозива' због 24 приватизације, у којима тврде да је било криминала. Такође, јавно нам приговара да, због лоших закона о јавним набавкама, губимо 500 до 600 милиона евра" наставио је Николић и додао да заиста жели да помогне да се та питања рашчисте.
Он истиче да приликом прве званичне посете Бриселу очекује отворен разговор са европским званичницима.
"Пошто ће од мене тражити отворене одговоре на многа питања, и ја очекујем отворене одговоре на питања која ћу да покренем", каже Николић, који истиче да у Брисел не иде да би добио "налоге и команде, или пацке" већ да и сам тражи нешто за Србију.
На питање које је Брисел већ најавио, а тиче се његовог односа према Сребреници, Николић каже "да је ту ствар потпуно јасна":
"Мој однос према Сребреници је потпуно јасан. То је место на коме су припадници мог народа починили страшан злочин, и ја то никада нећу да оправдам. Али, нећу ни да идем даље од онога што је о том питању закључила Народна скупштина Републике Србије".
Он је подсетио да је парламент марта 2010. године усвојио Резолуцију о Сребреници, којом осуђује "тежак злочин" почињен над бошњачким становништвом у Сребреници, те да се у том документу не помиње геноцид.
"Нацрт те резолуције имао је у наслову реч 'геноцид', коју је потом посланичка већина скинула, а претпостављам да је имала у виду и правне последице квалификације тог злочина. Стога ни ја нећу даље од тога да идем", објаснио је Николић.
"Ја сам, из пијетета према жртвама, једини пут тада говорио у Скупштини стојећи. А рекао сам да стојим зато што се гнушам таквог страшног злочина. Као човек никада не могу да ћутим ако је злочин почињен, и да га не осудим. Ја осуђујем све злочине", рекао је Николић.
Он је указао да је тада тражио да се донесе резолуција којом би се осудили сви злочини на просторима бивше Југославије, и посебно апострофира злочин над бошњачким становништвом у Сребреници, што владајућа коалиција није прихватила.
"Тако да је мој однос према Сребреници потпуно јасан", рекао је он истакавши да поштује скупштинску резолуцију и да би, уколико неки нови сазив донесе неку другу, то такође поштовао.
Николић се осврнуо и на своју изјаву о Вуковару која је изазвала бројна реаговања, укључујући председника Хрватске Иве Јосиповића, рекавши да су његове речи о томе истргнуте из контекста и да је тај неспоразум у великој мери отклоњен у разговору са амбасадором Хрватске у Београду.
Он је подсетио да је у својим кампањама говорио да су Книн и Вуковар били српски градови по структури становништва, а не у неком другом контексту и нагласио да је још пре шест или више година рекао да "Хрватску признајемо у границама у којима је чланица УН".
"Дакле, Вуковар је на територији Хрватске. Ако би у њему била већина грађана српске националности, па шта. Имамо много градова у Војводини у којима су у већини грађани друге националности, па све то може лепо да функционише. Дакле, немам намеру да својатам било чији део територије, било који народ", подвукао је председник Србије.
Николић је поручио да жели да обезбеди да свако у Србији и региону има једнака права и шансе, уз оцену да низ критика које "медији и појединци покушавају да му 'натоваре' на почетку председничког мандата, не могу да га зауставе у тој намери".
"Заиста желим да Србија буде демократска земља. Многи су морали да глуме свој демократски потенцијал, пошто га у себи немају, а ја сам понекад морао да се понашам као недемократа. Али, сад сам на функцији која захтева велику бригу и пажњу", напоменуо је Николић.
Својим понашањем у првих 15 дана мандата, сматра Николић, показао је да не жели неспоразуме и сукобе са било ким у Србији, али и региону:
"Ми смо упућени једни на друге", казао је Николић и додао да регион, због боље сарадње и развоја држава, не би смео да се враћа у прошлост.
Према његовим речима, досадашња регионална сарадња одвијала се углавном на нивоу односа "досадашњег председника Србије и председника других држава" и на основу тога је оцењивана добром.
"Али, изузев тих пријатељских сусрета пред камерама, шта смо ми то у економској сарадњи или у привредној сарадњи добили и где се то види та регионална сарадња", упитао је Николић, који сматра да лидери треба да раде на томе да сарађују народи, а не они лично.
Он је додао да је сигуран да ће, после малог "постизборног застоја", имати контакте какве је досадашњи председник имао и са председником Хрватске и са чланом Председништва БиХ из другог ентитета.
"Прихватићу сваки позив да отпутујем у било коју државу у званичну посету. Упутили смо позиве свим председницима држава да дођу 11. јуна у Београд на моју инаугурацију. Доћи ће већина. Јосиповић изгледа има преузете обавезе од раније, али одржавамо контакт са Хрватском", рекао је Николић.
На питање како види даљи ток преговора Београда и Приштине и да ли очекује да ће ЕУ формулисати захтев да се Србија одрекне Кососва И Метохије, Николић је рекао да сматра да такву формулацију никада нећемо чути. "Претпостављам да је ЕУ и до сада настојала да се никада не говори отворено о независности. Али ми се чини да смо ми свесно учествовали у неком тихом приближавању независности, решавајући неке проблеме који су се тицали такозваног Косова као независне државе", казао је Николић.
Зато би, како је додао, и желео да сви грађани Србије учествују у решавању косовског питања, на основу консензуса политичких странака.
"Ако будућа Влада не жели да изађе са планом који би коначно определио Србију у односу на КиМ, изаћи ћу ја", рекао је председник Србије.
Он је рекао да може да се разговара и о плану Бориса Тадића у четири тачке, али да му тај план никада није био сасвим јасан:
"Шта значи аутономија северног КиМ? У односу на шта? Да ли у односу на независно Косово, у односу на Србију? Да ли је то неки специјални статус територије? Морао бих да знам шта је мислио онај ко је то предлагао. То је остало недоречено, зато што је пласирано у време кампање, када политичари избегавају да на тешка питања дају искрене одговоре", казао је Николић.
Он такође сматра да преговоре треба водити на вишем нивоу од досадашњег:
"Не могу да замислим да један чиновник донесе одлуку како ће да изгледа статус Косова и Метохије. То треба препустити председнику Владе", нагласио је Николић и додао да нису у питању технички, већ судбински преговори.
Председник Србије је додао и да је спреман да разговара са представницима Албанаца са Косова и Метохије, са изузетком Хашима Тачија, за кога, како каже, постоји основана сумња да је починио тешке злочине над српским народом.
"Не могу са таквим човеком да разговарам док се судбина те истраге, коју би требало озбиљно да воде УН, не реши. Док коначно неко не утврди да ли је крив, или не".
За различита реаговања на његов избор за председника Србије Николић је рекао да су му сви председници држава и влада, честитали избор и пожелели да Србија напредује. "Мој избор мора да се поштује као и избор сваког посланика. Новинарске приче о томе да ли сам пре 20 година био овакав или онакав су приче које враћају у прошлост. Ако би се враћали у прошлост, народи и појединци, на свету нико ни са ким не би говорио. Не коментаришем шта су радили други, ни јуче, а камоли данас. Ја гледам Србију. Мени је Србија сан" рекао је он.
"На овом месту не желим да упропастим оно што сам до сада стварао. Могу само да поправим. Онај део мене који нису познавали ни грађани Србије, ни света, упознаће на овој функцији. Тако да ме превише не брине то што су многи политичари, а и медији, још у изборној трци. Обављам своје послове, а они који ће да се баве изборном трком имаће пред собом много времена. Јер, ја ћу овај посао јако дуго да радим", уверен је Николић.
(Танјуг)
 
 
 
 

Томислав Николић: Тражићу од Брисела јасне одговоре

петак, 08 јун 2012 13:05
Pravdoljub
Gospodine Predsednice, ne bilo Vam zapovedjeno,
ali, kad se naredni put budete dosadjivali, molim Vas,
objavite nam ponesto iz Borkovih "dogovora" sa teroristima.

Ne morate da objavite bas sve, mi bismo se
zadovoljili i sa brojevima na dnu stranica,
tek da se kaze da ste ispunili svoje obecanje.

Za kada ono obecaste objavljivanje kompletnih "dogovora"?
Za prosli ponedeljak?
Препоручи коментар:
19
1
петак, 08 јун 2012 13:17
Svetozar
A oni ce ti ga u brukselu i dati.
Препоручи коментар:
4
4
петак, 08 јун 2012 13:24
Gavrilo
Predsedniche, Vi ste prvi Srbin na chelu Srbije od chika Pere i dokazujete iz dana u dan da ste DRZHAVNIK, umesto sluge, koji ima nacionalni i ekonomski interes Srbije i njenih gradjana na prvom mestu.

To je ono shto smeta i shto nije prihvatljivo niti okupatoru, niti saradnicima, niti neprijateljima Srbstva i Slobode u blizhem i daljem okruzhenju.

Nadam se da cete uspeshno istrajati u vashem vodjenju Srbije.

Saradnici okupatora su svakim danom slabiji i slabiji, gradjani Srbije sa izuzetkom dokazanih antisrba ih svakodnevno napushtaju.
Препоручи коментар:
3
2
петак, 08 јун 2012 13:43
s.p.Lajković
Stav Nikolića je jasan i za sve ovo navedeno mu treba dati podršku !
Препоручи коментар:
6
2
петак, 08 јун 2012 13:48
Саша
@Светозар
МА слажем се ја са Вама, али нема потребе да се, будући да сте Шиптар, кријете иза ника Светозар. Можемо се ми сложити и ако сте Агим. Не брините.
Препоручи коментар:
4
1
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Нема коментара:

Постави коментар