Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 08. јун 2012.

Михаил Сакашвили: Признање независности Косова погрешна одлука | Хроника

Михаил Сакашвили: Признање независности Косова погрешна одлука | Хроника

Хроника

Михаил Сакашвили: Признање независности Косова погрешна одлука

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 08. јун 2012.
ТБИЛИСИ - Председник Грузије Михаил Сакашвили изјавио је да признање једнострано приглашене независности Косова није у реду са становишта Међународног права, и нагласио да Грузија не може признати Косово због своје унутрашње ситуације.
"Верујемо да је са међународне тачке гледишта признање независности Косова било погрешно, а у том смислу полазим од унутрашње ситуације у нашој земљи", казао је Сакашвили.

Истакавши да САД нису вршиле притисак на Грузију да призна Косово, он је казао да су ставови Тбилисија и Вашингтона исти о главним питањима, али да САД не позивају Грузију "да сада уради једно, а потом нешто друго".
"САД су признале независност Косова, а Грузија није. САД никада нису вршиле притисак на нас да то учинимо", рекао је Сакашвили у разговору са студентима Учитељске школе који преноси "Грузија онлајн".
Према његовим речима, за разлику од Русије, САД пружају Грузији могућност да спроводи сопствену политику и да самостално доноси одлуке.
"Оно што је најважније они желе да се развијамо и да будемо успешни", оценио је грузијски председник.
Председник Србије Томислав Николић недавно је изјавио руском радију "Ехо Москве" да Јужна Осетија и Абхазија могу да буду независне, а Косово не може, јер су то две различите ситуације на које се не могу примењивати једнаки принципи.
На ту изјаву реаговао је заменик министра спољних послова Грузије Нино Каландадзе, који је изразио наду да ће питање евентуалног признања сепаратистичких грузијских области од стране Србије бити разјашњено кроз билатералне разговоре Тбилисија и Београда.
Каландадзе је оценио да су Грузија и Србија изабрале европски пут и да "желе чланство у Европској унији", додајући да ЕУ признаје територијални интегритет Грузије и грузијске границе у оквиру међународног закона и да је, сходно томе, у националном интересу Србије да следи међународне стандарде.
Грузија и Русија су погоршали односе августа 2008. године када је дошло до кратког међусобног оружаног сукоба што је имало за последицу отцепљење грузијских области Абхазије и Јужне Осетије, чију је независност Москва одмах признала.
Независност Јужне Осетије поред Русије признале су Никарагва, Науру, Венецуела и Тувалу, док су независност Абхазије уз Русију признале такође Никарагва, Венецуела, Науру и Туавалу, као и Ванату.
(Танјуг)
 
Пристигли коментари (0)

Нема коментара:

Постави коментар