Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

петак, 22. јун 2012.

Алес Волински-ЗАШТО ЕВРОПИ ТРЕБА СОПСТВЕНИ КНЕСЕТ (Први део) - електронско издање - Фонд стратешке културе > ЗАШТО ЕВРОПИ ТРЕБА СОПСТВЕНИ КНЕСЕТ (Први део) > srb.fondsk.ru - Фонд Стратешке Културе | Strategic Culture Foundation

Алес Волински-ЗАШТО ЕВРОПИ ТРЕБА СОПСТВЕНИ КНЕСЕТ (Први део) - електронско издање - Фонд стратешке културе > ЗАШТО ЕВРОПИ ТРЕБА СОПСТВЕНИ КНЕСЕТ (Први део) > srb.fondsk.ru - Фонд Стратешке Културе | Strategic Culture Foundation


назад верзија за штампу
 
ПОЛИТИКА

ЗАШТО ЕВРОПИ ТРЕБА СОПСТВЕНИ КНЕСЕТ (Први део)

Алес Волински | 21.06.2012 | 00:01
 

Могуће је да, иако то сами не примећују, лидери светске јеврејске општине полако, али незауставиво воде свој народ у нову катастрофу. Покушавајући да утичу на глобалне политичке процесе у својим интересима они, очигледно, не мисле да ће дуг због могућих негативних последица морати да враћају сви јевреји, како се то већ дешавало у историји, и не само једном.
Формиран у фебруару ове године такозвани Европски јеврејски парламент (ЕЈП) је 16.маја одржао у Бриселу своју прву Генералну скупштину. 120 посланика (као у израелском кнесету) који су изабрани после тромесечног гласања преко интернета, претендују да представљају јеврејске општине 47 земаља.
Публика која се сакупила у сали, љубазно понуђеној од стране Европског парламента, сама је себе овластила да утиче на европску политику у интересу Израела и јеврејских општина. Да ЕЈП намерава да преко формирања погледа који одговарају јеврејима код посланика Европског парламента и функционера других институција ЕУ лобира за интересе јевреја и јеврејске државе у проблемима какви су регулисање блискоисточног питања, право Израела на постојање у његовим садашњим границама, конфликт у Сирији, ситуација у вези са Ираном, пораст антисемитизма и национализма у европским земљама. Осим тога, јеврејски „парламент“ је себи поставио циљ да уједини напоре јеврејских општина Европе како би се са једне стране предухитрила асимилација јевреја, а са друге – како су убеђени и ЕУ и европске владе - наставила политика мултикултурализма .
На први поглед – све је у реду. Јеврејских структура које лобирају има безброј. Раде и на локалном нивоу, и на нивоу појединачних земаља, чак и глобално (на пример – Светски јеврејски конгрес, Светски конгрес јевреја са руског говорног подручја, Светски форум руског јеврејства и сл.). Циљеви и методе деловања су исти као код новопеченог „парламента“. Али ипак постоје финесе. Оне су повезане не само са увођењем новаторске методе „on line демократије“ у свакодневицу јеврејских општина, већ и са борбом унутар светског јеврејства за вођство. Зато прилаз Европског јеврејског парламента низу међународних питања, између осталог и онима, која се тичу односа ЕУ и Украјине, Русије и других земаља Царинског савеза и Заједнице Независних Држава показаће циљеве иницијатора за формирање ЈЕП – украјинских магната Игора Коломојског и Вадима Рабиновича, као и њиховог казахстанског партнера Александра Машкевича, који је до новембра 2011. био вођа Евроазијског јеврејског конгреса.
Оперетски карактер „парламента“ је очигледан. О томе говоре и сами јевреји. Не треба даље да идемо – само да кажемо да су у њему представници Израела, Казахстана, Киргизије, Узбекистана, Таџикистана, Туркменије и Турске, односно земаља које ни на који начин не могу да се сместе у појам „Европа“: ни географски, ни политички, ни по култури. Обзиром да та околност ни на који начин није збунила осниваче, то значи да им је било потребно да вештачки повећају представљање у тој организацији општина бившег „совјетског јеврејства“. Критичари ЕЈП су такође констатовали „потпуну нетранспарентност процедуре гласања интернетом и списка функционера, у који су доспели спортисти, глумци, познате личности из света шоу-бизниса, и друге личности од којих већина, највероватније, не зна много о актуелним проблемима европског јеврејства“1.
Како је писано у јеврејској штампи, „анализа кандидата, коју су обавили експерти из неколико земаља, је показала да неки претенденти на посланичку фотељу нису са јеврејством имали ама баш никакве везе… Више кандидата је признало да су сами уписали своје податке и затим се обратили социјалним мрежама са молбом да „притисну дугменце“ за њихову кандидатуру“. Све то је постало могуће зато што је „било ко могао да упише себе и своје пријатеље , како под правим, тако и под измишљеним именима. И затим да замоли своје познанике са социјалних мрежа да гласају за њега“2. Дошло се до тога, да су се на списку кандидата појавили врло поштовани у јеврејској средини људи, који ни у сну нису размишљали да се појаве као „евро-јевре-посланици“. Писали су узнемирена писма и јавно одбијали ту сумњиву почаст3. Многи познати јеврејски јавни радници су изјавили да „појма немају о тој структури која се тек формира, да никога нису овластили да их предложи за кандидата, да не виде потребу да се дуплирају постојећи европски јеврејски представнички органи и да не планирају да учествују у раду такозваног „парламента“4.
Неки критичари ЕЈП су указивали да у непостојању сталног чланства у јеврејским организацијама земаља Заједнице Независних Држава реч „општина“ у стварности значи групу лица из окружења овог или оног богатог јевреја, који је пожелео да има сопствену организацију са неким звучним називом. Захваљујући томе он добија могућност да, уколико треба, иступа као „главни јевреј“ за решавање својих питања „пред властима земље и на међународној арени“5. Зато би било ако ништа друго, а оно брзоплето, да се особа, која се истакла у својој „општини“ сматра за човека који има право да износи мишљење у име свих јевреја ове или оне земље.
Обзиром да је јеврејска јавност остала у потпуном незнању у вези са тиме ко је кога истицао за кандидата, ко је и како пребројавао – кажу 403 хиљаде гласача преко интернета (а трећина је представљала држављане Заједнице Независних Држава и прибалтичких земаља) - појавиле су се природне сумње у право ЕЈП да иступа у име свих јевреја Европе. И још више - Коломојски и Рабинович су директно оптужени за покушај расцепа европског јеврејства, које је и до сада много година имало свог представника на нивоу континента – Европски савет јеврејских општина. Лидери Европског савета јеврејских општина су објавили отворено писмо у коме су позвали Европски парламент и функционере ЕУ да ЕЈП сматрају за „иницијативу два приватна бизнисмена из Украјине“6, и ништа више од тога.
Скандалозни карактер онога што се десило је добио потврду преко вести, које су се шириле у јеврејској средини, о томе да су 2010.године Игор Коломојски и Вадим Рабинович покушавали да једноставно – „купе“ Европски савет јеврејских општина, идући за навиком која се одавно одомаћила у Украјини да се сва питања решавају помоћу новца. Нису успели. Чланови руководства ЕСЈО су одбили 14 милиона долара које им је понудио Коломојски у замену за дужност председника те организације која већ више од 40 година уједињује јеврејске општине земаља ЕУ, и у знак протеста су поднели оставке, и тако блокирали прелазак ЕСЈО под контролу двојице поменутих украјинских магната7. Да би се осветили, разљућени Коломојски и Рабинович су формирали сопствени Европски јеврејски савет, који је и постао иницијатор обављања избора у Европски јеврејски парламент.
Што им је све то требало? Одатле креће оно најинтересантније.
Идеја да Израел искористи политику „меке силе“ у Европи, тако што ће користити јеврејску дијаспору, припада Шимону Пересу8. Израелци су незадовољни зато што земље ЕУ заузимају уравнотеженију позицију по питању арапско-израелског сукоба, за разлику од САД, које су потпуно на страни јеврејске државе. Светско јеврејство узнемирава и то, што у европским политичким круговима расте незадовољство због чињенице да Израел не жели Арапима да врати освојене територије и да се сложи са формирањем палестинске државе чији би главни град био Источни Јерусалим. Ништа мање их не узнемирава ни уздржаност већине европских лидера у вези са реализацијом америчке стратегије „прекрајања“ Великог Блиског Истока према картама које су нацртане у Вашингтону.
Инструмент „меке силе“ Израела у Европи би могао да постане Европски савет јеврејских општина, али се он бави углавном координацијом рада у сфери јеврејског образовања, културе, очувања националног идентитета јевреја, борбе са антисемитизмом и не меша се директно у међународну политику, схватајући чиме то европским јеврејима може да се врати. Покушај Коломојског и Рабиновича да преузму контролу над ЕСЈО је имао за циљ да удружење европских јевреја претвори у лобистичку структуру, која би радила директно у интересу Израела. Да су успели у делу преузимања ЕСЈО „џепни парламент“ једноставно им не би ни био потребан. Али ситуацију у вези са покушајем „два приватна бизнисмена из Украјине“ је одлучила чињеница да се јеврејска елита Запада изузетно опрезно односи према покушајима својих саплеменика из Заједнице Независних Држава да заузму водеће позиције у светском јеврејству. Са једне стране Западна елита се прибојева да „руски“ јевреји могу да постану инструмент „меке силе“ Русије, а са друге – да одиозне личности које су се обогатиле пљачком совјетског наслеђа, и међу којима један део има криминалну прошлост, уколико стану на чело европског јеврејства, могу да дискредитују целу јеврејску дијаспору, посебно у очима европљана, који су ситничави према таквим стварима.
Негативан имиџ „руских“ јевреја је настао и као последица сталних зађевица међу њима због вођства. Али последњих година Игору Коломојском, уз подршку његовог пословног партнера Генадија Богољубова и Шмуела Каминецког, рабина из градића Љубавичи, пошло је за руком да више или мање уједине многобројне организације „украјинских“ јевреја, и да се затим договоре са казахстанским милијардером Александром Машкевичем о предавању Евроазијскиог јеврејског конгреса на контролу Коломојском (у новембру 2011. за председника ЕАЈК је изабран протеже и бизнис-партнер Коломојског Вадим Шуљман).
Тако су, удруженим напорима, Коломојски, Рабинович и Машкевич значајно ослабили позиције на међународној арени два руска конкурента: председника Европског јеврејског конгреса Вјачеслава Кантора и председника Светског конгреса јеврејства са руског говорног подручја Бориса Шпигеља. О првом од њих међу јеврејима се одавно прича да он, као, има подршку да ли америчких јевреја9, да ли Москве10. А другог су увек пежоративно називали „креатуром Кремља“11. Згодан начин за сређивање конкурената.
И није важно што сами јевреји сматрају да је новонастали Европски јеврејски парламент нелегитиман са гледишта власти њихових интереса при ЕУ. Важно је да ли ће чедо Коломојског европски чиновници и европски парламентарци да сматрају за „легитимно“. Судећи по саставу гостију прве Генералне скупштине ЕЈП такви су се већ нашли. Затворивши очи на комедију од избора јеврејског „парламента“ преко интернета, они ће сада почети мишљење Коломојског и кругова који стоје иза њега да сматрају ко бајаги за позицију читаве јеврејске општине Европе у вези са важним међународним проблемима.
(Наставља се)

 
1 http://www.neurope.eu/article/parliament-ex-machina
2 http://evreiskiy.kiev.ua/category/mezhdunarodnyjj-sovet-evrejjskikh-10861.html
3 http://www.newsru.co.il/world/04nov2011/eep_201.html
4 http://eajc.org/page18/news28368.html
5 Ibid.
6 Цит.по http://www.jta.org/news/article/2012/02/14/3091671/new-european-jewish-parliament-riles-existing-european-jewish-leaders
7 http://www.jta.org/news/article/2012/01/30/3091409/alexander-levins-got-a-name-and-cash-but-does-he-have-a-plan
8 http://www.jewish.ru/theme/world/2011/08/news994299478.php
9 http://www.rospres.com/hearsay/3833/ 
10 http://izrus.co.il/oligarhi/article/2010-10-19/12157.html
11 . http://usacit.livejournal.com/1282.html
 
 
Тагови: Европска унија Израел САД
 

 
Рејтинг: 5.0 (3)      Ваша оцена: 1 2 3 4 5     
 
Пошаљи е-поштом

Наслов коментара
 
Да би додали коментар, Логујте се или Пријавите се

Нема коментара:

Постави коментар