Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 06. јун 2012.

ŽELJKO CVIJANOVIĆ: NIKOLIĆ UOČI BRISELA ILI KAD NAŠI PRINCIPI RADE ZA NAŠE NEPRIJATELJE

ŽELJKO CVIJANOVIĆ: NIKOLIĆ UOČI BRISELA ILI KAD NAŠI PRINCIPI RADE ZA NAŠE NEPRIJATELJE
ŽELJKO CVIJANOVIĆ: NIKOLIĆ UOČI BRISELA ILI KAD NAŠI PRINCIPI RADE ZA NAŠE NEPRIJATELJE

kol05062aKo sve i zašto podržava tezu da Tomu Nikolića treba što pre isterati iz rupe njegovih dvosmislenostizeljko_cvijanovic_kolumnaNe verujem da je Toma Nikolić ovako zamišljao svoje prve dane na Andrićevom vencu i da bar jednom nije pomislio kako uopšte nije pobedio na izborima za predsednika, nego je umro u snu i probudio se u paklu. Posebno ne da će toliko brzo, čak pre nego što se navikne na svoj radni sto, morati da odgovori na dva pitanja na kojima se gine. Prvo, da li je moguće vladati Srbijom ako se veruje da se u Srebrenici dogodio zločin, ali ne i genocid? I, drugo, da li je u Srbiji moguće biti išta ako vam je Kosovo starije od Evropske unije?
Naravno, oko tog brzometnog isterivanja Tome iz rupe najviše se angažovao Brisel. Čemu tolika žurba? Zato što unutrašnje prilike ni Briselu ni Berlinu ne daju mnogo vremena za strpljivo bavljenje Srbijom, što je i bio glavni razlog zašto su onako rezolutno podržali Borisa Tadića – i izgubili. Ta žurba se, naravno, reflektuje i na njihov odnos prema evropskoj periferiji – uključujući pre svega srpsku i grčku – koja bi, ne osetivši na trenutak gvozdenu ruku evropskih gazda, mogla da pomisli kako život postoji i na onim mestima za koja ne postoji befehl kancelarke Merkel.
Evropskoj komandi jasno je da bi, u prvih godinu dana, snaga novog srpskog predsednika mogla da bude upravo u njegovom manevarskom prostoru, a to će reći u njegovoj neodređenosti, koja bi Brisel i Vašington mogla da ostavi u uverenju da će im želje u Srbiji, kada kucne čas, najbolje ispuniti čovek sa pedigreom nacionaliste, dok bi istovremeno Srbima mogao da pruži nadu kako su konačno dobili svog predsednika, makar i utoliko što za njih neće učiniti ništa, ali ih neće ni poniziti kao njegov prethodnik.
Komanda dakle glasi: isterati Tomu iz rupe, schnell! Na izvršenje se, pored briselskih kancelarija, odmah bacila domaća medijska i intelektualna peta kolona, utoliko žustrije što, koliko se njih tiče, izbori u Srbiji još nisu završeni, bar koliko je suditi o kontinuitetu njihove kampanje najpre protiv kandidata Nikolića a sada protiv izabranog predsednika. I taj rat biće završen onog momenta kad ili Nikolić shvati da oni i njihova oberkommando imaju svoje crvene linije, prema kojima on mora da bude bar kao Boris ako hoće da ga ostave na miru, ili kad ga toliko umackaju da se neće usuditi da bude predsednik bilo čega većeg od zgrade na Andrićeviom vencu, ili kad ga konačno smene. Ili, naravno, kad on pobedi njih.
TRI TAČKE RASKIDA Taj njihov nedostojni rat protiv narodnog izbora iz drugog plana će podržati i Tomini žuti protivnici, državotvorni koliko kolonija crva na lešini, željni dokaza za svoju staru tezu da Srbima mogu da vladaju oni ili niko. Naravno, tu su i, nešto manje tihi, prvi ljudi susednih zemalja, uvereni da je njihova moć nad Srbijom tolika da mogu da oblikuju ne samo spoljnu i regionalnu već i unutrašnju politiku – ponavljam izabranog – srpskog predsednika ili, ako ne to, da ga bar učine personom bez ikakve težine i važnosti.
Ako je ponašanje Brisela, žutih, medijske pete kolone i regionalnih lidera bilo očekivano, biće malo teže objasniti ćutanje nacionalne opozicije i preostale kritičke inteligencije, koja, čini se, još uvek ne razlikuje kritiku političara Tomislava Nikolića od dezavuisanja institucije srpskog predsednika? Ako je razumljivo kakve je rđave asocijacije izazivalo javno grljenje Nikolića sa Tadićem u glavi potpredsednika DSS Slobodana Samardžića, tada je teže razumeti da njegova osećajnost prelazi tako lako preko pokušaja medijske pete kolone da Nikoliću postavi granicu koliko se Srbija može braniti da bi se njome vladalo, utoliko pre što, ako se te granice postave, Koštunica će još manje biti unutar njih od Nikolića. Neće, naravno, unutar tih granica biti mesta ni za Dveri, koje su umele da udare po Nikoliću kad nije dobacivao do njihovih patriotskih standarda, ali ne umeju da ga podrže kada u tim standardima deluje i kada radi nešto i za Srbiju i za njih.
Pre nego što ponudim neke odgovore, hajde da vidimo šta je to Nikolić uradio što vredi podržati. Tri stvari – poseta Putinu, tokom koje se pričalo o ruskom novcu u Srbiji; zatim izjava da se u Srebrenici nije dogodio genocid; i davanje prednosti odbrani Kosova u odnosu na članstvo u Evropskoj uniji – jesu, šta god mislili o Nikoliću i koliko god mu ne verovali – tri tačke koje bar najavljuju raskid sa političkom praksom i katastrofalnim političkim nasleđem Borisa Tadića. Prva od njih – ruski novac – Srbiju izvlači iz nerešive evropske aporije, prema kojoj se odbrana Kosova mora napustiti da Srbija narednih godina ne bi crkla od gladi. Druga – nepristajanje na jezik srpskih neprijatelja u ratovima 1991-1999. godine, u okviru koga se Srbi svode na isključive krivce – problematizuje zapadnu formulu stabilnog Zapadnog Balkana, prema kojoj on može biti takav samo ako Srbija bude dovoljno slaba, još slabija nego danas. Treća – pretpostavljanje Kosova Evropskoj uniji – očituje suštinski odnos i prema teritorijalnoj (Kosovo) i prema ekonomskoj (EU) dezintegraciji Srbije.
Čak i ako se ne veruje Nikoliću da će se dosledno držati ova tri načela, pitanje je da li bi ga podrška onih koji se tih načela drže ojačala i obavezala pred njegov put u Brisel, u koji ne ide samo da bi bio izložen pretnjama da će biti izolovan na međunarodnom planu nego i da će biti rušen iznutra, kod kuće. Umesto toga, i u krugu nacionalne opozicije, institucionalno i individualno, prevladalo je isto mišljenje koje vlada u Briselu: isterati Tomu iz rupe, odmah!
Na stranu što u temelju te teze leži infantilna politčka svet, koja je tako osvojila Srbe da, što imaju urušeniju državu, to radije zamišljaju idealnu, i to rešenije ne pristaju ni na šta manje od nje. Na stranu i to što je ta teza trijumf srpskog stranačkog partikularizma, u kome je zapisano da smo samo „mi“ oni u koje se ne sumnja i da, što manje sumnjamo u sebe, to više sumnjamo u druge, tako da razlozi za sumnju prestaju tek onog momenta kada ti drugi budu položeni na leđa. Hajde da zanemarimo i onu čistu našijenačku zlobu, koja, iako sa jalovom ambicijom da bude ozbiljan i principijelan strateški koncept, nije ništa više od destruktivne želje da se i Toma potvrdi kao izdajnik, pa da bar znamo na čemu smo i s njim i sa sobom. Tek, nije dobro da odlazak u Brisel za Nikolića bude trenutak istine, momenat u kome se mora definitivno izjasniti o najkrupnijim pitanjima, a tri pomenuta jesu upravo to. Zašto?
NA POLZU NEPRIJATELJA Pre svega, zbog toga što to isto žele srpski neprijatelji, svet koji ne samo Nikoliću nego i Srbiji u ovom trenutku život može da učini neizdrživim. Zatim što je Srbiji danas potrebno malo hleba i malo dostojanstva, ali joj je više od toga potrebno malo vremena. Zatim što će, ako to izjašnjavanje bude na isključivo zadovoljstvo kancelarke Merkel, biti anuluran smisao izbora srpskih građana u najširem smislu te reči – koji je 20. maja započeo, ali nije završen. Što će, ako Tomino izjašnjavanje bude na isključivo zadovoljstvo srpskih građana, on biti tako napadnut i na međunarodnom, i na regionalnom, i na lokalnom planu da će od toga najmanje sreće videti upravo ti građani. I što bi njegov politički slom u ovom momentu, dakle pre nego što njegova vlast bude efektivna, a ne samo simbolična kao sad, za neodređeno vreme odredio tip vladara koji uopšte može da razmišlja o tome da zasedne na čelo Srbije.
Na kraju, ozbiljni razgovori o srpskoj vladi teško da će početi pre Nikolićevog odlaska u Brisel. Možda ta vlada i neće biti određena tamo, ali da će prilično zavisiti od ishoda tog sastanka, teško je pobeći od toga. Kao što je teško pobeći od toga da će u rukama te vlade biti i tako tričave stvari kao što su opstanak države, pa čak i određivanje puta raspleta duboke srpske krize, gde ulica i krv nisu najmanje verovatne varijante.
Kada bih se ja pitao, nikad Nikolića na takav sastanak ne bih poslao samog, kao čoveka bez jasne podrške od kuće, kao nekoga za koga su građani slučajno glasali i zaboravili ga da bude slomljen ili udavljen među svetom koji ni njemu ni Srbiji ne misli dobro. Pa makar me i optužili da sam zaljubljen u njega, samo zato što ne verujem da postoje tako visoka politička načela koja nalažu da, pridržavajući ih se, činimo stvari na polzu naših neprijatelja.
( 79 ocena )
Poslednje ažurirano ( utorak, 05 jun 2012 22:46 )

Dodaj novi komentar

Opciono: Prijavite se ispod.

Pokazano 50 od 79 komentara

 • Томо, немој никада да поклекнеш. Сети се Гандијевих речи: "Нека си сам, нека си у мањини, нека си један у милион, али истина је и даље истина."
  Нека си у мањини у односу на злотворе из Европске уније, али у Сребреници није било геноцида. Нека си у мањини у односу на монструме из Брисела и Вашингтона, али Космет је српски.
  Нека си у мањини у односу на криминалце из ММФ-а, али Србији не требају економске убице.
  Зато буди достојан улоге коју ти је историја доделила, и немој да будеш Неверни Тома.
 • Toma je u Rusiju isao u drustvu Nenada Popovica. DSS, koliko znam, cvrsto se drzi potpisanog sporazuma sa SNS-om, i sa te strane nije bilo opstrukcije Nikolica. I nece biti sve dok dogovor vazi. Siguran sam da neformalan dogovor postoji i na liniji SNS-Dveri, da je tako govori cinjenica da im je jos uvek otvoren medijski prostor  naprednjaka - Fokus, Svet plus, TVBGD, Kopernikus.
  Cutanje Dveri pre vidim kao taktiku iscekivanja, ili cak odobravanja Tominih poteza. Ostale nacionalne snage su irelevantne.
 • Ticijane , tvojih nekoliko rečenica su suvislije nego čitav tekst Željka Cvijanovića. Naprosto je tako i ne vidim razlog za defetizam koji je ščepao Željka.
 • "Prvo što Nikolić mora da ima na umu je da Srbija ništa ne mora, jer ne ulazi sutra u EU, a veliko je pitanje hoće li ikada i ući. Stoga on mora da ostane uspravan i da vrlo jasno podigne lestvicu ispod koje Srbija neće ići, zato što ju je Tadić spusti do same zemlje. Može to u početku dovesti do malih zahlađenja na relaciji EU-Srbija, ali i evropski moćnici znaju da svoje stavove koriguju ako im Srbija uopšte treba. A upravo iz njihovih interesa Srbija im treba, bar zbog svog geostrateškog položaja. Da bi taj geostrateški položaj bio dobro „unovčen“ Nikolić se mora držati uspravno, mora da izdrži sve pritiske kojima će biti izlože, jer je to jedini recept da Srbija izađe iz krize, ali i da on opstane na vlasti - ma koliko to nekome izgledalo paradoksalno. Sa zapadom se ne možete dogovoriti, jer oni neće dogovor već poslušnost, a ako prihvatite dogovor, on može biti samo na štetu Srbije."
  Ako nismo među jakima, moramo biti hrabri, a iznad svega odlučni.
 • Томо, ти си већ као свој мото усвојио ону Лазареву реченицу, са којом си и Тадића победио:
  "Није важна сила којој се супротстављамо, важна је светиња коју бранимо".
  Зато ти то и њима једнако понављај, па ако они схвате, схвате, ако не, опет ништа.
  Нека они причају своју причу, ми ћемо своју светињу да бранимо.
 • Драгољуб Yesterday 06:59 PM
  Ово је један од ретких текстова господина Цвијановића са којима се не слажем. Неслагање се састоји у томе како схватамо наше западне непријатеље. Мислим да Цвијановић полази од тога да су то људи налик њему, мени, Томи, свима нама, људи за који размишљају на исти начин као и ми. Јер само са таквим људима вреди тактизирати. Међутим, ради се о силеџијама, чији је ментални код овакав: "Нико није довољно са нама (осим наравно Тадића). Према томе наш је непријатељ, и све око чега би се други договарали ми ћемо постизати силом." Дакле, притисци, уцене, подмићивање и сл. Напокон, они то раде од када је пао берлински зид, свуда и против сваког. Зауставе се не онда када се неко крије, већ онда када наиђу на отпор. Стога ја мислим да је корисно притискати Тому са друге стране, јер ће то утицати да они схвате како имају отпор. Сагласје са Томином политиком они ће протумачити као уступак од стране српског националног корпуса и наговараће Тому да учини један мали, само мали корак више, па онда више неће тражити (све до сутра).
  Мислим да Тому управо тако треба подржавати - говорити да није довољно саопштење поводом терора окупационих трупа на Космету, већ и више, да није довољно да разговара са Путином, већ нешто и да уради итд.
  Нити људи као Самарџић, Двери итд, треба да се љуте на Тому, што не ради више, нити он треба да се љути на све нас што смо, ето, захтевни. Свако има своју улогу, и нема ту ништа лоше. Напротив, мислим да је знак политичке зрелости, ако се јавне критике схватају у дубљем контексту.
 • nada vukovic Yesterday 11:23 PM
  Opasne su to zveri, predsedniku je vec na ovom putu ugrozen zivot.
  Drzavom mafija vlada , ima vise para nego drzava i kupuje vlast gde god jos se prohte, a predaje Kosovo , i sve nacionalne interese.
  Evo i Tadica sa svojim lopovima i ukradenim kapitalom  ponovo na celu.
   Ali dace Bog  da bude po onom obrascu, da kada zlo naraste ono ce i samo sebe da unisti. 
 • Ovaj tekst ne razjašnjava stvar kojoj je i posvećen. Nedorečen je.
  I ja mislim da je super što je Toma uradio te tri stvari. Mogu da razumem i što Cvijanović traži blanko podršku za Tomu sa desnog krila. Podrška DSS-a nije sporna. Toma je nju, već dobio, sve sa poljupcima i čestitkama od strane Koštunice, prilikom potpisivanja sporazuma SNS-DSS, uoči drugog kruga izbora. Podrška Dveri, nije tako pompezno ozvaničena, ali nije ni neuočljivo da ona u nekom obimu postoji, a postoji i zadovoljstvo dverjana, pobedom Tome, a ne Tadića. Malo li je? Dveri još uvek tiho iščekuju, šta će Toma uraditi povodom izborne krađe, ali i pored "mrke kape", ne halabuču protiv njega.
  Sa druge strane, Toma nije pokazao ni malo interesovanja da privuče Dveri svom taboru. Ne postoji nikakav pozitivan gest, niti najmanji mig, makar neprimetni, onako kao kad igra očni živac, da bi Dveri mogle same sebi reći "to je to, saradnja".
  Izgleda da je samo malobrojnima jasno, da je blizina Dveri kompromitujuća po Tomu Nikolića. Može mu zaprljati EU odelo, koje mu ionako, prilično smešno stoji. Na toj liniji stoji i Koštunica, mada on nema čisto EU odelo. Još uvek. Iz tog pravca su i izjave o Dverima, kao o Đilasovoj tvorevini i podmetačini DS-a. Misle da ako zalepe, navodno fašisoidne Dveri, drugoj strani, da joj drastično urušavaju ugled, a ovi moraju gubiti silno vreme, perući se pred javnošću. Druga strana oštrice, uperena je, istovremeno, protiv samih Dveri i opasnog potencijala koji one nose.
  Kažem da je tekst nedorečen, jer meni nije jasno, šta će Toma uraditi kad izađe iz svoje rupe i ode briselskoj mečki na rupu? Recimo da dobije tu blanko podršku DSS-a, Dveri i svih drugih nesvrstanih, a patriotskih ljudi i sa njom ode put Brisela, gde ga čeka isto pitanje o Srebrenici. Iz Cvijanovićevog teksta, zaključujem, da nije ništa strašno, ako Toma u jednom potezu smaže svoj gaf, jer je to onda gaf, o negiranju, nepostojećeg genocida u Srebrenici. Cvijanović kaže, da to nije strašno, već je to još i za naše dobro, da nama ne bi bilo gore. Majko mila. Cvijanovićevi tekstovi postaju prava predstava sa mnogo logičkih žongliranja, vratolomija i madžioničarskih iluzija. Mada, moram priznati, da on to radi zaista majstorski i da je potrebno udaljiti se na bezbednu udaljenost i sagledati da je to sve, ipak samo cirkus.
  Može Toma da pravi gafova koliko hoće. Može da bude prava fabrika gafova. Ali kako Dveri mogu stati iza njega, ako on na strašnom mestu briselskom, ne može postojati, već izjavi da je u Srebrenici bio genocid? Ili se rečitom ćutnjom saglasi sa tom tvrdnjom. Ne indirektno, već jako direktno, Dveri će se složiti sa tvrdnjom o srebreničkom genocidu, a samo zahvaljujući navodnom gafu, odnosno nespretnosti političara, koji već od prvih dana pokazuje katastrofalnu nesposobnost. Ili je to, možda, namera? "Druga Srbija" je već priznala taj nepostojeći genocid, a Tominim priznanjem, simbolično bi ga priznala u kompletu.
  Dveri to, siguran sam, ne mogu uraditi, a za DSS, nisam tako siguran.
  Što se tiče samog Tome, neka mu je sa srećom u Briselu. Voleo bih da se vrati, bez veće političke štete, po sebe i bez štete po našim jadnim očekivanjima, a kojih je on, još jedini, kakav-takav simbol.
  Kako? Ne znam.
 •  земунац...Двери нису фактор ..за сада.
  ...мани их се..сметају !..зато их нико паметан неће, не што је сујетан већ обазрив
 • U pravu ste, nisu Dveri faktor. Dveri su metafora, za sve ono što bi mi trebali biti, čak i ako ne volimo Dveri. Dovoljno su novi i nisu stigli da se pokvare. Što naravno ne znači, da jednom i neće.
  Vidim da je u Lapovu situacija, da su neki odbornici Dveri spremni da uđu u koaliciju sa DS-om. Boško im preti i kaže da je to nedopustivo, jer se kosi sa principom ne ulaska u bilo kakve koalicije sa DS-om i LDP-om. To su situacije, na kojima su svi drugi pali, a eto i neki dverjani baš nisu imuni. Ako Dveri zažmure na ovakve stvari, onda ste vi u pravu i to za svaki komentar, gde ste se bacili na Dveri. Dokle god se to ne dogodi, mislim da zaslužuju poštovanje svakog iole normalnog i poštenog čoveka. Fukara ionako to sve ne razume, a i gade joj se časni principi, tako da joj je opravdano da bez povoda i razloga pljuje i po Dverima, kao pokretu i po Dverima, kao metafori.
 • Александар Радић Данас 10:12 AM odgovor na GoranZemun
   Двери су у Србији, не на Марсу. Ко то може да утврди колико убачених, од стране служби, је међу њима? Спавача. Па их активирају када затреба, као те одборнике. И ми онда закључимо: Срби су поткупљиви - погрешно; они само извршавају постављене задатке због којих их је Служба врбовала. Због тога је мало вероватно у неке промене у Србији јер су тајне структуре инсталирале своје људе где год је то потребно. Шта то Тома може да уради, а да није већ одлучено? Ако се успротиви, решење се лако налази: новац, уцена, а на крају, ако не падне на прва два, следи убиство, не прво њега, него неког из ближе породице, са претњом да има велику породицу. Као што су урадили са Младићем; када су му убили ћерку, па запретили да има и сина, пала је западна Босна, што је отворило леђа Книна. Колико има изјава о ген. А. Васиљевићу, главном за војну безбедност, да је радио у корист Хрвата?! Шешељ га је из Хага прозвао као кривца за злочин у Сребреници, уз стране обавештајне службе. Он није оптужен пред Хагом, а он је заврбовао Ердемовића, Хрвата који је главни сведок у случају Сребреница (пошто је, како сам тврди, лично стрељао 200 цивила, за то добио 3 године, и постао главни сведок). Који то бизнисмен-тајкун нема директне везе са тајним службама? Сви су били или чланови или доушници, у сваком случају сарадници. Исто је са водећим политичарима, као и са водећим мафијашима. То је змијска глава. Против тајних друштава се могу борити само тајна друштва. Ако у Србији постоји тајно друштво које жели да ради у корист Србије, добро је, ако не-најебали смо. Сав капитал је код те удбашко-тајкунске мафије и, да би га сачували, продаће Србију и Србе само тако. Спаса нам нема, пропасти не можемо. Да ли је то могућа и овај пут?
 •  Šta se to desilo, preko noći, da sada Toma ima podršku Dveri? Od kuda sad to i na osnovu čega to mislite i Vi i Ticijan? Koliko znam Dveri nisu Nikoliću čestitale ni pobedu, čak ni iz kurtoazije.
  A da su se Dveri zaćutale, jesu! Nadam se da će sutra nešto konkretnije reći Glišić i gostovanju u Piramidi.
 • Podrška Tomi je po onoj tinejdžerskoj i vojničkoj "kada nema devojke, dobra je i baba". Zato i nema oduševljenja.
  Toma je napravio proboj, ali nije baš jasno "šta radi" i "koga radi". Potrebno je da se sagleda u nekoliko vrućih situacija, da bi se potpuno odredio stav prema njemu, a da se nepotrebno i preuranjeno ne greši duša. Ako je Toma "izabrani", pretpostavljam da će Dveri, bez zadrške i sujete, stati iza njega.
  Ako je ispod kože "žut", Dveri će mu prve skočiti za vrat.
  Znači čist razum i pragma.
 •   "kada nema devojke, dobra je i baba".
  Na osnovu toga je i dobio tanku većinu.
  Dveri ne moraju da stanu iza "izabranog", ako "izabrani" ispada iz njihovog koncepta vizije uredjenosti države i društava ili ako vodi politiku suprotnu od one na koju se obavezao biračima i na osnovu koje je izabran.
  Treba ga pritiskati  kontinuirano, čak i da je najbolji. Javnost i drugi politički faktori su neodvojivi deo politike i odluka. Bez pritisaka i najbolji se brzo opuste i počnu da prave grube greške.
 •  Ali baba cesto zna znanje, mozda je manje odusevljenja, nadam se da je vise mudrosti.
 • Adeptuse . izvini , a da li misliš da su izbori prošli bez nameštanja , falsivikovanja i krađe . ne radi mi tastatura za znak pitanja , zagrade i ostalo. A, zašto to predsednik Srbije ne bi pokušao da nametne kao temu za parlamentarnu raspravu i recimo,  odluku da se sve to do detalja proveri. Onda bi dobio srpski narod na svojoj strani , za sve što uradi ili namerava da uradi. Kakve Dveri , DSS , ili parcijalne kvazi , ili iskreno rodoljubive grupe .
 • Mogu da se pretvaraju koliko hoce.Pokazali su oni da su peta kolona! Niko srecniji od njih ne bi bio da Toma nastavi tadicevim putem!
 • Da li u Srbiji postoji covek koji bi odgovarao svima.....tesko....mi smo potpuno duhovno unisten narod, moralni i eticki principi vise ne vrede  ama bas nista.Vazno je da se ovaj ludi narod u ovakvoj situaciji i dalje stranacki prepucava.Stvarno  smo jadni i bedni. Tako da nije nista cudno kad se kaze kakav narod takva i vlast.
 • Cenjena Suncice! Ne postoji ni u jednoj zemlji na svetu covek koji bi odgovarao svima! U Srbiji smo dobili predsednika koji siguran sam ne odgovara svima a naj manje zutim banditosima, zbog toga mislim da bi trebalo, bar onaj deo Srba koji se osecaju kao patriote, rodoljubi, nacionalisti da podrzimo predsednika a nikako da gledamo sitne kokosarske interese! Pozdrav i svako dobro!!!
 • Mozda nije stvar u tome da treba svima da odgovara, jer je to prosto nemoguce, ali zenska intuicija mi govori da Nikolic nije TAJ, da je samo prelazno resenje dok se ceka ON (ili ONA, sto da ne, mada u Srbiji malo verovatno) - ako ikad dodje... Ja Nikolica ne dozivljavam kao predsednika-"oca nacije", i savetujem svima da budu obazrivi, OK, ne treba ga jos napadati, ali se ne treba ni mnogo nadati... Nadam da ce biti malo bolji od Tadica (i to je mnogo), a za svaki slucaj ostrim nokte za napad...
 • Одлична запажања и по питању Томине иницијативе/њеног одсуства и по питању тога  да се Двери  стављају у опасну позицију ако подрже Николића. Оно што Двери могу да ураде, да буде корисно, а да себе не доведу у најгору могућу позицију, јесте да се супротставе оркестрираним нападима на институцију председника државе (ствар општег добра). Дакле, треба да кажу да су напади на председника државе, који још није ни ступио на дужност, или је тек 1 дан на дужности, који никада пре није био на таквој позицији, потпуно морбидни. треба да наведу одакле су све напади стизали и да упозоре ко све и на какве начине врши притисак на ту институцију. Наравно, треба да се ограде и да кажу да ће време показати какав ће он бити председник, да ли ће испунити обећања и очекивања, и да ако изневери Народ који га је директно бирао, да га тада треба критиковати и позвати на одговорност... али и да истакну да је сада, у овом моменту, амбијент у ком је он ступио на дужност, нездрав, непристојан и нецивилизован амбијент.
 • жан клод ван дам Yesterday 06:03 PM

  Пре игре
  Зажмури се на једно око
  завири се у себе у сваки угао
  погледа се да нема ексера, да нема лопова,
  да нема кукавичјих јаја

  Зажмури се и на друго око
  чучне се па се скочи
  скочи се високо, високо, високо
  до на врх самог себе
  Одатле се падне свом тежином
  данима се пада дубоко, дубоко, дубоко
  на дно свога понора
  ко се не разбије у парампарчад
  ко остане читав и читав устане
  Тај игра!
  Васко Попа
 • Браво Жан, ова дивна песма у правом тренутку и  правим  поводом.

 • Гробислав у Брисел,
  Гробислав из Брисела
  или:
  Још мало па стижу и лубенице,
  а
  наши инфантилни гласови где
  су ?
 • Мали Зека Yesterday 08:25 PM
  Ево, ја не нападам Тому, ја чекам.
 •  I ja, i ja...
 • Neverovatno koliko infantilnih komentara na jedan izuzetno odgovorno napisan tekst. I ovo nam govori da u Srbiji vise volimo da komsiji crkne krava nego da nama bude bolje.
  Gospodine Cvijanovicu, vama svaka cast na tekstu, nadam se da ce malo prodtmati DSS da pomogne Tomi jer time pomaze i sebi i nama svima.
  Ne verujem da je bilo gde na svetu do sada zabelezena ovakva propaganda i napad na legitimno izabranog predsednika po zavrsetku izbora i svih izbornih kampanja....
 •  Много је инфантилних коментара, слажем се да је добар текст као и обично , посебно оне прве три позитивне тачке у веома кратком временском периоду, али да нисте очекивали овакву пропаганду, па шта ви мислите -сви су медији жути, из свих произилази зло, малициозност, биће још тога, још се не могу опасуљити, па гризу и уједају где стигну
 • Vas komentar je nabolji dokaz koliko smo kao nacija odvojeni od stvarnosti. Naucite strane jezike (engleski, francuski, spanski, nemacki...) i pratite stranu stampu i forume pa cete videti da nema nikakve razlike izmedju nase i inostrane propagande.
 • Ne morate da ucite tolike jezike, dovoljno je da znate da su im vlasnici i tamo i 'vamo - isti.
 • Nema problema,sutra ce se kako cujem formirati nekakva vladajuca skupina  sa B.T. na celu,cenim da ce to biti neka vakum vlada nalik na onu Zivkovicevu a verujem da ce toliko i trajati (oko godinu dana) a Nikolic neka za to vreme zonglira izmedju nacionalnih interesa i silom nametnute euro-briselske agende  i naravno neka on Kostunica i svi koji su zainteresovani pocnu da prave ozbiljne planove za post-tadicevsko vreme koje je sve izvesnije.
 • Тома је interregnum ..макар потрајао пар година
  И он је тога свестан ..а ми захвални за предах...Било јо пресудно да макар мало победи, Коштуњави је ипак стари лисац :-)
  Размештају се велики играчи..треба виде оклен ће да ударе и како.
 • Божа Чукурановић Данас 12:08 AM odgovor na Баба
   Ви сте бабо Коштуњавог метли место Светог Николе у источни зид! Ајде лепо признајте! :-)))
  А некад је ту био Броз са она три оредена...
 • Još kad biste Vi, Božo, shvatili koliko su Koštunjavi i Tita 'grandmothers and frogs'....
 • Miloš Kikić Yesterday 10:40 PM
  Da Toma nije imao podršku on ne bi ni pobedio Tadića na izborima. Znači, oni koji su  mu dali podršku pokazali su se. Sada  je na njemu red da pokaže da je tu podršku zaslužio. Znači Toma je na potezu a ne oni koji su ga podržali i dalje ga podržavaju. Ne mogu njemu ni Evropa ni domaća medijska i intelektualna peta kolona da naude koliko može on sam sebi to da učini.
 • Потпуно сте у праву, сад је само битно колико је  Николић у обавезама и коме.
 • Toma je imao jedinu sansu da pobedi da je odustao od drugog kruga i pustio Tadica da se valja u svojim govnima.To bi trajalo jos neki mesec i imali bi garant vanredne izbore.
 •  ,,imali bi garant vanredne izbore."
  E kakav ste vi naivac...šta velite vanredni izbori...i još da ih raspiše Slavica Đ-Dejanović. Pa vi uopšte ne znate gde živite i ta nas je snašlo!
 • "Kada bih se ja pitao, nikad Nikolića na takav sastanak ne bih poslao samog, kao čoveka bez jasne podrške od kuće, kao nekoga za koga su građani slučajno glasali i zaboravili ga da bude slomljen ili udavljen među svetom koji ni njemu ni Srbiji ne misli dobro."
  А кога би ти Жељко то са Николићем тамо послао да чврсто иза њега стане?
  Он са собом може да понесе само ону Лазреву реченицу, коју је у последње време често понављао:
  "Није важна сила којој се супротстављамо, важна је светиња коју бранимо".
 • Боже Правде смилуј се и од свих сотона заштити нас.
 • Кад се Председник буде врнуо, све ће рећи грађанима Србије!
 •  Извините господо, представа је завршена. Молимо Вас да напустите позориште! Политички живот Србије је један зачарани круг у којем су сви свесни своје несвести. Стварно ми је "жао" што се госн.председник Николић нашао у необраном. То је само последица напорног рада на нераду власти и опозиције у задњих 20-ак година. Врхунац свега, а вероватно и последица тог "напорног" рада у наведеном периоду је верификовање скупштинских мандата од стране "опозиције" упркос свим доказима да се десила огромна изборна крађа! И у ових 20-ак година сигурно није прва. Само...до сада није имао ко да бекне о томе. Ћутало се за све паре. А онда се нађоше неки "идиоти" да причају о томе и износе некакве доказе. "Еј, бре, па где ви живите, о каквој крађи говориш несрећо, ОВО ЈЕ СРБИЈАААААА!?" А могли су, није да нису, и СНС и ДСС да не верификују мандате, ускрате 2/3-ску већину и ускрате жуто-црвеним и торту и шлаг. "Нема брале ништа слатко више." Могла је да се изазове криза парламента, свесно оде у понављање избора и да за који месец у том истом парламенту седе какве такве, али ипак родољубиве политичке снаге. Хм...али Србија губи огромне паре без новог сазива!? Е, па, браћо, Србија је урађеним изгубила много више. Све ће врло брзо изаћи на чистину. Толико ће се лепо видети да нам ни снег неће требати да покаже трагове нечастивих! "Није Србија шака пиринча да је позоба свака врана коју донесе ветар", Србија је монета за поткусуривање политичких "елита" школованих код истог професора задњих 60 година!
 • Ocigledno je da zapadu gori pod nogama. Ta trka sa vremenom ne daje im prostor za sofisticiranu politiku, te srljaju u nove Racke, Markale, znajuci da je medijska kontrola poptuna, ako je poredimo sa 1998-99. kad je postojalo kakvo-takvo svetsko javno mnjenje, pa su se metode pakovanja neprijatelju svih mogucih zala daleko studioznije razradjivale. Danas ce primenjuje tzv kopi-pejst politika, koja podseca na scenu iz filma Majstori, Majstori - kad na brzinu treba spremiti priredbu za ispracaj Keve u penziju, pa se pristupi preradi predstave za "fusbalere".
  U takvim okonostima, pojava Nikolica,koji negira zapadnu varijantu istine, vise iritira i izaziva bes, narocito ako iole predstavlja mogucnost promene odnosa snaga u regionu, kojim je Srbima data uloga zrtve a satelitskim drzavama oko nje uloga klinje, koji izaziva starijeg u iscekivanju damu odgovri da bi ga, sav uplakan tuzio svom patronu ocekujuci uzvratni samar.
 • Станимир Трифуновић Данас 08:09 AM
  Поштовани Жељко,
  желим да верујем да видите даље него што моја маленкост то може и радује ме нада коју остављате на тај начин.
  Са друге стране, однекуд ми се намеће утисак да су Ваша два последња текста, нарочито овај, инспирисани делом и текстом који је на Н.С. објављен са мојим потписом ( После свега или наша једина мисија данас?). Исправите ме ако грешим и опростите ако претерујем око сопствене "важности".
  Срдачно и с поштовањем,
  С.Трифуновић
 • Odlican tekst, kao i uvek. Tomu nek' cuvaju svi Srpski Sveci, tamo u Briselu, medju vukovima. 
 •  Ко са ЕУ тикве сади
  Не догађа нам се ништа ново. Тако је могуће стари текст посвећен
  прошлогодишњем митингу напредњака данас поновити дословце, само што
  уместо Штефана Филеа треба да напишемо Венсан Дежер, а сутра евентуално
  име неког другог ЕУрократе
  .
  Сасвим је очигледно да
  Томислав Николић, нашавши се у небраном грожђу раскорака између ранијих
  најава циљева митинга и задатих ограничења кројача наше судбине, никако
  другачије није могао да растури митинг и спречи масу да направи римејк
  5. oктобра, осим да отпочне штрајк и легне у кревет, јер би се у
  супротном власт попут лопте, као некад, закотрљала улицама, чекајући ко
  ће да је узме у руке.
  Наравно све има своју цену плаћену овога
  пута сликом немоћног старца на носилима, кога овај народ никада у
  историји није бирао за вођу, јер воли моћне и оне којих се плаши, као
  што су се главешине плашиле Томе Вучића Перишића и у осмој деценији
  живота.
  После реакције Штефана Филеа на догађаје у Београду
  постаје сасвим јасно да је, почев од европског новорођења напредњака,
  преко фебруарског митинга, па све до ове необичне, нејасне и неразумљиве
  акције претварања огромне моћи у потпуну немоћ, Европска унија вукла за
  нос и Николића....
  ....више http://hobipolitika.wordpress....
 •  Образ као ђон
  ....
  Оне који још увек нису разумели шта је Европа, који верују у европски
  морал и европску демократију, можда је коначно освестио немачки
  министар иностраних послова Гвидо Вестервеле. 
  „С
  немачке тачке гледишта, очигледно је да Србија, као и остале земље
  западног Балкана, има европску перспективу. Али, поштовање
  територијалног интегритета у Европи је од одлучујућег и суштинског
  значаја. Не руга нам се Гвидо, наравно. Човек је смртно озбиљан.
  Немачка
  је притиском на те Европљане, који наводно поштују територијални
  интегритет, издејствовала признање хрватске сецесије, изазвала је рат
  прераним признањем Босне - по савезничким оценама, и противно свом
  Уставу и сећањима својих грађана на сопствено бомбардовање крајем Другог
  светског рата - убијано бескупулозним лажима Фишера и Шарпинга -
  злочиначки бомбардовала Србију којом приликом су почињена невиђена
  зверства.
  Агресија на Србију је окончана Резолуцијом 1244 која
  јасно потврђује суверенитет и територијални интегритет Србије, а тиме је
  Немачкој и Европи пружена шанса да потврде да им је збиља суверенитет и
  интегритет сваке државе од одлучујућег и суштинског значаја.
  Међутим,
  показало се да за Србију те евронемачке вредности не важе, да Србија
  није држава као и друге, да Срби имају мање права од других...
  ....више http://hobipolitika.wordpress....
 •  Случај Влаховић: парадигма или изузетак босанског рата?
  Веселин Влаховић, који је недавно ухапшен у Шпанији, у полицији је
  изјавио (према  „Ел паису“) :  „Убио сам више од 100 муслимана и запалио
  њихове лешеве. Убио сам их јер су убили моју жену и децу, и још ћу само
  рећи да се због тога не кајем. Не жалим ни за чим што сам урадио, тада
  је био рат и у рату се дешавају такве ствари.“
  Влаховићеву
  породицу су, дакле, побили неки муслимани чије су породице претходно
  побили неки Срби, јер су њихове породице побили неки муслимани, и тако
  наизменично, све док се ходом уназад не стигне до извора зла, а почетак
  тог крвавог кола је било противуставно прегласавање српских посланика у
  Скупштини БиХ и јавно обнародовање Алијине одлуке да је  „између мира и
  рата за суверену Босну изабрао рат!“, што само је парафраза познате
  Туђманове изјаве:  „да рата не би било да га Хрватска није хтела.“
  Затим
  је дошло до убиства српског свата на Башчаршији, па је дошла освета, па
  освета освете, па опет, па се у крваво коло ухватио Влаховић, потом су
  муслимани побили неке недужне српске цивиле зато што је Влаховић побио
  њихове рођаке и пријатеље, па су рођаци тих нових српских жртава побили
  неке ни криве ни дужне муслимане, и тако ред једних, ред других, све док
  се коло зла није (привремено?) затворило у Сребреници.
  ....више http://hobipolitika.wordpress....
 • Andjeoosvete Yesterday 06:58 PM
  Očigledno je, da domaći fašisti čekaju rasplet u Briselu. Ako se Toma pokaže kao nepogodan, oni mogu raditi šta hoće.
  Ne razumem samo, zašto i Koštunica kao najmudriji političar ne podrži Tomu, osim i ako i on zna, da ovo nije trenutak promene - da je situacija na prvi pogled povoljna a sa druge strane opet beznadežna; zna da će promena biti ali kada bude narod gladan.
  Srpski mozak od '45 godine pokazuje se svakodnevno na svakom koraku ne zna ništa - ali zna stomak.
 •  Mozemo li da razmisljamo u pravcu da je Putin pomenuo izbore u Srbiji i novu vladu kada je razgovarao sa olosem iz EU o kreditu koji treba Rusija da im da?! Znacemo uskoro!

Нема коментара:

Постави коментар