Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 21. јул 2012.

Изетбеговић је изабрао рат | Судбина дејтонске БиХ и Република Српска

Изетбеговић је изабрао рат | Судбина дејтонске БиХ и Република Српска

Судбина дејтонске БиХ и Република Српска

Изетбеговић је изабрао рат

PDF Штампа Ел. пошта
Амир Чамџић   
четвртак, 19. јул 2012.
У овом чланку настојаћемо да освијетлимо једну истину. Ријеч је о томе да су Алија Изетбеговић и муслимански руководиоци из Странке демократске акције (СДА), одбацивањем „хисторијског споразума” са Србима из августа 1991. године, свјесно изабрали рат. Но прије свега, предочићемо текст овог документа:
„Суочени с развојем догађаја који у себи носе све већу опасност од конфронтације наша два народа, чији се интереси хисторијски не сукобљавају и који никада нису имали сукоб такве врсте, свјесни своје одговорности пред народима које заступамо и свим народима Босне и Херцеговине и Југославије, одлучили смо да у циљу будуће сурадње и мира успоставимо и потпишемо сљедећи политички споразум:
1. Свјесни тешкоћа које су наслијеђене и оних до којих је довео досадашњи политички живот послије избора, одлучили смо да се, у духу отворености и узајамног поштовања, заложимо за остварење историјских и политичких интереса наша два народа. При томе, ово није споразум ни против кога, већ за све, и као такав ће бити отворен свима који подржавају начело заједничког живота у слободи и пуној равноправности.
2. Сматрамо да основу таквог живота чини међусобно признавање суверености појединих народа и осигурање пуног територијалног интегритета и политичког субјективитета наше Републике Босне и Херцеговине и њеног истовјетног уставноправног положаја са осталим републикама у заједничкој држави Југославији.
3. По нашем мишљењу, Југославија има пуно историјско оправдање као заједничка држава потпуно равноправних република и народа, те ћемо се залагати за одржање и развој такве заједнице.
4. Сагласни смо да Босна и Херцеговина треба да буде правно-политички јединствена и демократски уређена федерална јединица, с правним ингеренцијама на сваком дијелу своје територије, под условом да су савезни устав и законодавство основ правног система земље и гарант равноправности грађана, народа и република.
5. Изражавамо свој интерес да Хрвати у Босни и Херцеговини живе с нама у пуној равноправности, те их позивамо да приступе овом споразуму. Без обзира на положај Републике Хрватске у Југославији или изван ње, Хрвати у БиХ су потпуно равноправан народ.
6. Међусобни односи грађана, народа и република у Југославији биће уређени у заједничком уставу, уз коришћење европских стандарда.
7. Свјесни смо да овај споразум представља тек политичку и хисторијску основу за наш трајан и миран заједнички живот. Међутим, овакав политички договор отвара простор за налажење најконструктивнијих и најрационалнијих рјешења на плану функционисања савезних односно заједничких органа: монетарног система, јединственог тржишта, јединствених оружаних снага, као и спољних послова.
8. Исто тако, сматрамо да је оптимална југословенска заједница она која обухвата свих шест република и све народе који иницијално конституишу такву заједницу. Свако иступање из такве заједнице оних народа и република које то желе подразумијева постизање споразума о томе и пружање гаранције за реалне интересе сваке од чланица у односу на друге.”
Текст Споразума објављен је у сарајевском дневнику Ослобођење 2. августа 1991. године; Споразум је објављен и 1. августа 1991. у Београду, као „усаглашени текст“, који је, према неким изворима, „усаглашен” 14. јула 1991, а по другима – 12. августа те године.
Сматрамо да је „хисторијски споразум“ био веома добра основа да се избјегне непотребни братоубилачки и грађански рат између Срба и муслимана, те да се настави живјети у слози и заједништву, што је, разумије се, било најбоље рјешење и за Србе и за муслимане. Нарочито ако у обзир узмемо међусобну упућеност једних на друге, као и међусобну „измијешаност” и у БиХ, и у Србији, и у Црној Гори, односно на територији такозваног Санџака. „Хисторијски споразум“ осигуравао је заједнички живот Срба и муслимана у једној држави, Југославији, без подјела и без одвајања ових народа, те без одвајања унутар тих народа. То би, дакле, значило да се Срби у БиХ не би одвајали од Срба у Србији, нити би се муслимани у БиХ одвајали од муслимана из такозваног Санџака као саставног дијела Србије.
У вези с „хисторијским споразумом“, један од креатора и уједно преговарач с муслиманске стране академик Мухамед Филиповић у интервјуу за Независне новине из Бањалуке, објављеном 15. октобра 2008. године, наводи сљедеће:
 „Прво ћу се, дакле, осврнути на 'хисторијски споразум', о којем су вођени преговори током љетних мјесеци 1991. године, да би у рану јесен били грубо прекинути од стране Алије Изетбеговића и СДА (водитељ ТВ емисије, у којој су Адил Зулфикарпашић и Никола Кољевић саопштавали јавности прелиминарни текст споразума, добио је телеграм из Централе СДА, у којем је одбијен не само текст о којем је постигнута одређена сагласност, него је била одбачена чак и сама идеја и свака могућност споразума). Тиме се ова иницијатива, која је почела давати резултате, не само у току споразумијевања него и у побољшавању односа на терену, неславно завршила.
Преговори су вођени на иницијативу Адила Зулфикарпашића и моју. У њима смо, с муслиманске стране, учествовали нас двојица, а са српске стране покојни Никола Кољевић и Момчило Крајишник. Преговори су започели уз пуну сагласност Алије Изетбеговића, који нам је дао план да преговарамо у име Муслимана, јер ми нисмо жељели да преговарамо без његовог мандата, а српске представнике је овластио Радован Караџић, који је и сам учествовао у првом разговору приликом отпочињања преговора.
Иницијатива за преговоре настала је због очитог и сталног погоршавања стања у земљи и напетих односа између националних странака, од којих су се неке већ увелико војно организирале и наоружавале и ушле у систем војних и полицијских организација сусједних држава (Југославије и Хрватске), док су Муслимани били без икакве подршке са стране, без оружја и између чекића и наковња, тј. хрватских и српских жеља за присвајањем наших територија и прикључењем матичним државама.

У разговору са Изетбеговићем указали смо на све те околности и крајње забрињавајући ток ствари и затражили од њега да преговара са Србима, с којима је његова странка била у савезу и владала земљом, а с којима је било највише напетости у односима. Он је рекао да се слаже с нама у анализи и оцјени да је крајње вријеме да се преговара, али да њему Срби више не вјерују, те је нас двојицу замолио да преговарамо у име Муслимана. Знајући Изетбеговићеву колебљивост и склоност да демантира и себе, а камоли нас, ја сам казао да ми требамо његову јавну изјаву да одобрава преговоре и подржава наш преговарачки план. Мислио сам, наивно, да ће то бити довољно да се избјегну могуће ситуације оспоравања нашег преговарачког мандата.
Преговори су отворени почетком јула једним разговором, у којем су учествовали Адил Зулфикарпашић и ја с једне, и Радован Караџић, Никола Кољевић, Момчило Крајишник и Биљана Плавшић с друге стране. Караџић је знао (од Изетбеговића) да смо овлашћени да преговарамо и због тога је и пристао на преговоре, у којима су се главна питања тицала наших односа и будућности Босне и Херцеговине. Главно питање био је распад Југославије, до којег је већ дошло због изласка Македоније, Словеније и Хрватске из ње.
Питање од којег су преговори морали започети било је како ће се Босна и Херцеговина и њене главне политичке снаге понашати у тој ситуацији. Будући да смо ми били иницијатори преговора, ја сам рекао да смо преговоре иницирали како бисмо на миран и цивилизиран начин ријешили главно питање, а то је питање односа БиХ према Југославији, које имплицира и односе између Срба и осталих народа у Босни и Херцеговини. Рекао сам да знам да Срби по сваку цијену желе да Босна и Херцеговина остане у Југославији. Муслимани у начелу немају ништа против тога, јер ми нисмо никада мислили о некој муслиманској националној држави и не смета нам да са Србима и Хрватима живимо у заједничкој држави, као што смо живјели у цијелој својој хисторији. Оно што ми од те заједничке државе захтијевамо и од чега ни ми никако нећемо одступити јесте да Босна и Херцеговина остане територијално цјеловита и државно суверена, а Муслимани потпуно равноправни, док се о свим другим аспектима односа у заједничкој држави може постићи споразум.
С обзиром на понашање Србије у задњих неколико година и њену жељу да мијења стање ствари у Југославији, и с обзиром на рат у Хрватској, који у ствари води Србија и за који вјерујем да ће се сломити на локалним Србима, без обзира на озбиљне разлоге њиховог незадовољства Туђмановим режимом и уласком остатка усташа у тај режим, као и уставним рјешењима која све друге народе своде на статус мањина у Хрватској, није исправно започињати рат. То говорим због Срба. Они имају лоша сјећања на усташки режим, због геноцида који су усташе над њима вршиле, али Срби би требало да знају да су у тој ситуацији имали и политичку и моралну подршку свих поштених људи и 80 одсто Муслимана у Босни и Херцеговини, који су већ у љето 1941. године одлучно одбили усташку геноцидну политику у Муслиманским резолуцијама.
Ако Срби данас започну неки нови рат, а у Босни и Херцеговини би тај рат био рат против Муслимана, они ће бити изолирани у свијету и неће успјети у остварењу својих циљева. Због тога је за нас све најбоље да постигнемо споразум о увјетима под којим ће Босна и Херцеговина моћи остати у Југославији и на тај начин ће Срби остварити свој најбитнији циљ о останку у заједничкој држави са осталим Србима, а Муслимани бити задовољни својим статусом и положајем Босне и Херцеговине у будућој заједничкој држави. Југославије више нема и треба стварати нову заједничку државу, и ми стојимо на стајалишту да то буде савез држава које желе остати заједно због бројних хисторијских, политичких, културних, економских и стратегијских разлога, а ми и због велике муслиманске мањине у Србији и Црној Гори.

Зулфикарпашић је говорио о томе да преговори треба да се разликују од преговора који се код нас уобичајено воде и да почнемо од тога што ћемо фиксирати наше минимуме, тј. оно од чега ни једна ни друга страна неће никако и никада одступити. Ми Муслимани нећемо никада пристати на подјелу Босне и Херцеговине и довођење у питање њене уставноправне и хисторијске индивидуалности у било којој варијанти будуће државе. За Србе претпостављамо да је најважније да не желе изаћи из заједничке државе са осталим Србима. Усвајањем ова два начела ми смо веома близу споразуму који може донијети мир и сигурност у овој земљи и међу нама. Радован Караџић је подржао преговоре и рекао да је за Србе најважније да остану у Југославији и у некој форми државне везе са осталим Србима, ма каква она била, те да је то начело оно што одређује њихово политичко понашање. Он подржава преговоре и увјерен је да они могу допринијети да се ситуација смири и избјегну даље компликације које пријете миру у земљи. И остали учесници ових прелиминарних разговора изразили су задовољство због отпочињања озбиљних и садржајних разговора о најбитнијем питању наших односа, тј. дефиницији увјета под којима је Босна и Херцеговина спремна остати у државној заједници са Србијом и Црном Гором, а да Муслимани буду потпуно равноправни у тој заједници, без икаквих ограничења и дискриминација. Заједно смо закључили да ћемо о току преговора обавјештавати Изетбеговића и посебно Стјепана Кљујића, како би и Хрвати били у току и како би знали да овдје нема ништа антихрватско, осим да ми желимо да спријечимо рат у земљи и да не желимо да будемо увучени у рат између Србије и Хрватске.
Тај први разговор могао се оцијенити као веома добар почетак. Основна начела су била да Босна и Херцеговина остане у Југославији, чиме би био реализиран најважнији циљ српске политике, а да Босна и Херцеговина задржи пуни суверенитет, остане у својим хисторијским границама са статусом државе која са осталим чланицама заједничке државе има спољњу политику, војску, царине, новац и општу економску политику, док је у свим осталим аспектима самостална. У будућим преговорима требало је ове елементе конкретизирати у основним дефиницијама будућих односа. Кољевић је замолио да се о томе званично обавијести и Слободан Милошевић, јер је у цијелу ствар инволвирана и Југославија. Како ми нисмо имали ништа против тога, то је овај први састанак завршен са осјећањем да смо успјешно отворили преговоре и поставили солидну основу за споразум.
Осјећање да је учињено нешто добро имало је своје оправдање у даљем току преговора које смо Адил и ја водили с Кољевићем и Крајишником. Они су информирали руководство СДС-а, а ми смо информирали Изетбеговића о току преговора, а у потребној мјери и Стјепана Кљујића.
Није прошло много времена, а ми смо дошли до нацрта споразума у којем су изражени елементи о којима смо се споразумјели. Споразум је предвиђао да смо сагласни око тога да Босна и Херцеговина остане у оквиру заједничке државе са Србијом и Црном Гором, уз увјет да има положај потпуно равноправне и суверене државе, једнак овим двјема, и да је неовисна и суверена у оној мјери у којој су то и оне у односу на сопствену судбину. Босна и Херцеговина мора остати у својим хисторијским границама, које су неповредиве. У њој не може бити национално дефинираних територија. Заједничка држава ће бити савез држава (наш став) или савезна држава (став српске стране), гдје је дошло до јединог размимоилажења, а договор ће добити подршку ЕУ. У Босни и Херцеговини неће бити унутарњих територијалних сепарација. Војска која ће бити стационирана у Босни и Херцеговини биће састављена од Босанаца и Херцеговаца и њоме ће командовати генерал који је Босанац или Херцеговац. У заједничкој држави ће делегације држава чланица имати вето у свим питањима која се тичу опстанка и виталних интереса њихових нација и држава.
Када је све ово утврђено, одржан је пленарни састанак преговарача уз учешће лидера обје стране, тј. Изетбеговића и Караџића, на којем смо покојни Никола Кољевић и ја изложили оно око чега смо постигли споразум, као и оно око чега се још нисмо потпуно сложили (савез држава или савезна држава). Изетбеговић, који је приликом доласка из посјете САД, на аеродрому, изјавио да зна да су преговори у току и да их одобрава, сада је изјавио да сматра да су преговори успјешни и да је нацрт текста будућег споразума добар, те предложио да 'двојица професора' (Кољевић и ја) дефинирају коначну верзију текста. На то сам ја упозорио да нисмо дошли до пуне сагласности око природе будуће заједничке државе, што је он оцијенио као маргинално.
Српска страна је тражила да преговарачи оду у Београд и да се разговара и с Милошевићем. То није било нужно јер је он свакодневно бивао информиран (Кољевић га је сваки дан обавјештавао о току преговора), али смо ми прихватили тај захтјев због наших партнера, али и због тога да оцијенимо како се онај који води цијелу српску политику односи према цијелом питању. С Милошевићем смо разговарали Зулфикарпашић и ја. Он је био задовољан постигнутим и почео је говорити о томе како Срби немају ништа против Муслимана и како у Београду има 150.000 Муслимана, а у осталој Србији готово пола милиона, да не рачуна Албанце. На то сам му ја реплицирао да је Београд једно, а Санџак или Босна и Херцеговина друго, а и што се тиче Муслимана у Београду, кад их има 150.000, упитао сам га зашто им већ 40 година одбијају захтјев за изградњу барем још једне џамије, него се тискају у малој Бајракли џамији, док Срби себи граде највећи храм на Балкану. Предложио сам да се не разговара о благодети положаја Муслимана у Србији, него о рјешењу питања односа наших држава. Он се сложио и одмах предложио да, у смислу потврде добре воље и озбиљности њиховог односа према овом споразуму, како је у Босни и Херцеговини већина Муслимана, први предсједник будуће државе буде Алија Изетбеговић, а да Босна и Херцеговина буде јединствена војна област у којој ће служити само Босанци и Херцеговци и да командант те области увијек буде генерал који је Муслиман.
Све ово је нашло снажног одјека у српској, али и босанској јавности, особито ондје гдје Срби и Муслимани живе помијешани. Односи су се релаксирали и свијет је одахнуо. Међутим, то се никао није свидјело Туђману, који је Босну и Херцеговину третирао као стратешку резерву и желио је да Муслимани постану тампон између Срба и Хрвата.
С друге стране, неки десни кругови у СДА сматрали су да је мала странка Адила Зулфикарпашића и моја (свега три посланика у Скупштини) овим преговорима добила силну афирмацију и да добива све већу подршку муслиманске јавности. Вјеројатно у томе треба тражити разлоге да се СДА и Алија Изетбеговић преко ноћи и без икакве најаве одлуче да грубо и уз опасност отварања незаустављиве кризе односа прекину ове преговоре, дисквалифицирају мене и Адила и отворе онај злоћудни ток збивања који је увео Босну и Херцеговину у најтежи и најкрвавији рат у њеној хисторији. Највећа жалост је у томе што су сви учесници рата, без обзира на своје планове и наде, добили много мање него што су могли добити овим споразумом.”

Претходно наведено у потпуности потврђује као истиниту изјаву др Радована Караџића, која гласи:
„Муслимани и Срби су имали сукобе искључиво због трећег. Нигдје Срби и Муслимани, слиједећи своје интересе, нису били у сукобу. Докле је допирао интерес трећег, дотле је допирао и сукоб Срба и Муслимана. Међутим, и тамо гдје је хрватска држава у вријеме Другог свјетског рата са својом солдатеском успоставила свој апарат, и ту се нашло људи, па су се сусједна српска и муслиманска села штитила... Кад говоримо о нашем дијелу Југославије, који није могуће подијелити, онда морамо да кажемо да све што се дешава у Хрватској јесте резултат инаугурације такве државе коју Срби неће да прихвате. Све оно што се тамо дешава било би бијело перје у односу на оно што би се десило у БиХ када би успјело онима који желе да заваде народе ове републике“ (Требиње, 25. август 1991. године).
Такође, у цјелости истинитом потврђује се и сљедећа изјава Радована Караџића:
„Разочарани смо како званична БиХ гледа на тај споразум. Тешка историјска одговорност пашће на оне који га саботирају. Запањени смо да званичници СДА оспоравају споразум, као да је он на штету хрватског народа. Ми смо пошли од чињенице да су Срби и Муслимани измијешани. Хрвати и Муслимани нису много измијешани, ни Срби ни Хрвати нису много измијешани, али Срби и Муслимани јесу. Хоће ли се YU криза разријешити ако падају комшијске главе, или ако не падају комшијске главе? Ниједна комшијска глава неће допринијети разрјешењу YU кризе, него ће је закомпликовати још више” (трибина СДС и МБО, Требиње, 25. август 1991. године).
И на крају овог текста закључак се намеће сам по себи. Алија Изетбеговић и СДА су одбацивањем „хисторијског споразума“ одбацили мир и увели муслимане у непотребни братоубилачки рат са Србима.
Одбили су мир који им је доносио много више него рат. 
 

Изетбеговић је изабрао рат

четвртак, 19 јул 2012 16:03
мирјана
Није се десило ништа чудно ни неочекивано. Везали сте заставе са Хрватима као и педесет година раније. Чудо би било да се десило ишта друго.
Препоручи коментар:
98
5
четвртак, 19 јул 2012 16:07
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Da, zastave su vezane ali nisu bili svi za taj scenario ni tada a ni sada.
Препоручи коментар:
117
11
четвртак, 19 јул 2012 16:15
zoran
I danas sam misljenja da su bosnjaci trebali i treba danas da se udruze i ostanu sa srbima, hrvati su ih stalno gurali protiv srba, jer im ne bi odgovaralo da se udruze sa nama i time bi postali najaca drzava na balkanu, veliki deo bosnjaka potice od srba, grozno je sto se tako mrzimo izmedju sebe i uvek ce mi biti zao sto je tako...ali, ovde jos uvek vredi pravilo, "zavadi pa vladaj"...zadnji rat je napravio veliki jaz izmedju nas...da smo malo pametniji kao sto nismo, pa da taj jaz smanjimo....gde bi nam bio kraj!
Препоручи коментар:
71
6
четвртак, 19 јул 2012 16:18
Kurjački
Ali većina jeste, i onda i sada.
Препоручи коментар:
55
2
четвртак, 19 јул 2012 16:33
Др
Србима исламске вјере и БиХ и оним муслиманима у БиХ који нису Срби и сада се пружа прилика да направе историјски споразум са Србима православцима, католицима и муслиманима, као и Србима атеистима. Ако не желе, срећан им пут у четврти рајх.
Препоручи коментар:
64
5
четвртак, 19 јул 2012 16:39
Мирко Грбић, Бањалука
У то вријеме живио сам у Тузли и пратио превирања међу Муслиманима. Зулфикарпашића сам доживљавао као европског Муслимана, његове ноине Босански погледи као занимљив магазин,његову странку Муслиманску бошњачку организацију (МБО ) као конструктивну а њени чланови у Тузли били су ми срдачни познаници , њихов посалник Салих Бурек дисидентски друг....Смеће се са ума да је вјештом манипулацијом Изетбеговић узео мјесто Фикрету Абдићу у Предсједништву БиХ уз подвалу са југословенством ЕјупаГанића а онда преко Беча гдје се сусрео са тадашњим предсједником Аустрије Куртом Валдхајмом отутовао у Италију и у Ватикану се сусрео са Папом! Мислим да су све његове потоње одлуке изведене из овог путовања!
Препоручи коментар:
98
0
четвртак, 19 јул 2012 16:40
Данко
Питај "василија" да је Алија био за мир у босанској џамахирији. А ти си погрешно ратовао за њега. Тек би видели да сте имали "василија" као вођу,уместо мировњака Алије.
Препоручи коментар:
32
1
четвртак, 19 јул 2012 16:43
OKVIR
Pa, ti muslimani su poreklom Srbi, i etnicki gledano, to su Srbi muslimanske veroispovesti. Istorijske cinjenice tako govore.

Normalno da se preveravanjem donekle promenilo stanje (svesti u tom delu populacije) i oni mogu da se zovu kako oce. Odlucili su (oni koji ih vode) da im je kalajev naziv Bosnjaci najdrazi, pa dobro - njihova volja.

Problem je u "izetbegovicevom" verskom fanatizmu, i taj duh (verske) iskljucivosti (potpomognut sa "ha, ha,..., prijateljima sa zapada" posebno onih prekookeanskih koji sire demoNkratiju ognjem i macem), dovede do teskog i nepotrebnog krvoprolica, dakle iz verskih razloga.
A, "genetski materijal" -poreklo-, je u sustini isti.
Tragicno!!!
Препоручи коментар:
55
3
четвртак, 19 јул 2012 16:45
Јован НС
Епилог: Др. Радован Караџић је у Хагу и њему се суди а не Изетбеговићу, Ганићу и осталим ратнохушкачима из редова муслимана! Сваком правдољубивом човеку је било и тада и сада јасно да Срби нису имали интерес за разбијањем СФР Југославије, нити су почели сукобе било на ком простору. Срби су крвљу цивила на стратиштима и у логорима и бораца у више ослободилачких ратова изградили заједничку државу, зашто би је рушили!!? Нажалост, либерални капитализам (нови светски поредак) није инсталирао правду у свету већ неразумну силу и интересе капитала САД, В.Британије и Немачке, која се сваким даном разоткрива. Све ће више бити оваквих текстова, Срби и Србија треба да се саберу и форсирају изношење истине, отворити медије за сталне тематске конференције о геноциду над Србима, дешавањима на просторима бивше СФРЈ од 1991. до данас! САД и ЕУ су овог пута били ти "ТРЕЋИ" које помиње Др. Караџић у својој беседи. ПС. Данашњи интервју у "Новостима" председника Николића даје наду да знамо како ћемо!
Препоручи коментар:
61
3
четвртак, 19 јул 2012 16:49
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Naravno da nešto treba učiniti da se smanji jaz između onih koji nikada nisu trebali da ratuju.
Krv je pala, ali krv je padala i kod drugih naroda (naprimjer Nijemci i Francuzi koji uz to i ne govore istim jezikom) pa su sada nosioci ideje zajedništva unutar Evropske unije.Ako su oni mogli preći preko svega , ako su mogli nastaviti zajedno a zašto to ne bi mogli Srbi i muslimani?
Zašto Srbi i muslimani ne bi mogli biti nosioci ideje sporazumjevanja i međusobnog približavanja barem za početak na ekonomskom i privrednom planu a vremenaom i šire? Zašto ne? Ili bolje pitanje postoji li tome alternativa?Zašto se za početak ne bi išlo sa idejom neke ekonomske unije, nešto slično kako su Francuzi i Nijemci počinjali?
Uostalom šta je alternativa? Zavada, šovinizam? Da li treba da porušimo i popalimo i ono malo sirotinje što nam je ostalo?Zar nije dovoljno nesreće i zla?
Ma kako neko gledao na istu stvar ja smatram da je vrijedno pokušaja da se nešto učini na relaksaciji odnosa.
Препоручи коментар:
87
6
четвртак, 19 јул 2012 16:57
АПСОЛУТНОСТ ИСТИНЕ
добра основа да се избјегне непотребни братоубилачки и грађански рат између Срба и муслимана


мислим да је погрешна формулација како је био у питању "рат између Срба и Муслимана".

Јесте као форма, али не и као суштина.

Доказ је област Фикрета Абдића која није ратовала са Србима, а јесте са "муслиманима".

Мислим да је био у питању рат против радикалне фракције муслимана - фракција Алије Изетбеговића.
Препоручи коментар:
70
1
четвртак, 19 јул 2012 17:03
Бивши Сарајлија
Текст сасвим добро приказује стање у БиХ пред распад СФРЈ, и почетком тог распада, када су Словенија и Хрватска једнострано прогласиле ПРОТИВУСТАВНО издвајање из постојеће Државе. Текст наводи битне чињенице и даје добре поуке, које и не могу бити другачије, када се има у виду све оно што се догодило до дана данашњег. Јасно је да је Алија изетбеговић КРИВ за рат у БиХ. Срби нису хтели овај рат. Алија је морао знати шта би рат значио, али је, прихватајући да буде експонент империјалне политике УСА, упао у заблуду да Муслимани неће бити жртве рата а да ће жртве бити САМО Срби, или у највећем делу Срби, и да ће на рачун Срба освојити српску имовину, српске просторе и српску државност.
Ја сам муслиманским интелектуалцима, са којима сам сарађивао и релативно често кафу пио, указивао да у овим историјски преломним догађајима Срби и Муслимани треба да остану заједно, и да на тај начин превазићу све претходне неспоразуме и створе историјске услове за опстанак и читав будући живот
Препоручи коментар:
60
2
четвртак, 19 јул 2012 17:07
Бивши Сарајлија
Од два саговорника добио сам одбијајуће одговоре: један је рекао да су Муслимани „ближи Хрватима него Србима“, а други да „Муслимани хоће своју државу“. Овакви одговори показују да је противно стварности и стварним могућностима за реализацију „државних“ циљева, на неки начин текла активност (пропаганда) да се муслимански народ убеди да ће то бити и остварено. Мислим да је ту активност Алијина странка „СДА“ проводила преко џамија. О томе шта су Муслимани мислили и чему су се надали показује, на пример, и један догађај на аутобуској станици у Сарајеву, у првој половини априла 1992. године. Било је нас не више од 5 на станици, супруга и ја смо са осталима чекали аутобус. Понет догађајима који су текли у Сарајеву и БиХ, један муслиман из групе је тачно овако рекао: „доћи ће време када ће Срби пузати пред Муслиманима“. То указује да је Муслиманима давана информација да неко јак,
Препоручи коментар:
55
0
четвртак, 19 јул 2012 17:08
Бивши Сарајлија
То указује да је Муслиманима давана информација да неко јак, а тај неко је УСА, подржава Муслимане, и да ће све бити оствариво и остварено. Показало се да то није могуће, из простог разлога што сила, колико год била велика, не може да поништи жељу и вољу народа да се бори за своју државу и свој опстанак. Питање је колико је искрено УСА сила и хтела остваривати муслиманске интересе, осим онолико колико су се уклапали у њене империјалне интересе. Последице и по Србе и по Муслимане знамо.
Препоручи коментар:
57
1
четвртак, 19 јул 2012 17:18
пм
Да, "одбили су мир који би им донео много више него рат." Пре више од 20 година!
Но, шта сад да се ради, ту је Српска, повелика, њеном народу одлична занавек, и нема назад, и зашто би то и коме и чему било, зар зарад покајања њиховога сада.
А ту је и наша Српска Крајина, под окупацијом 4. Рајха, и НДХ2 у његовим скутима.
Ни Српску Крајину ми никоме не дамо!
Препоручи коментар:
49
2
четвртак, 19 јул 2012 17:23
Милорад Богдановић
Амире, све ја то разумијем, али три пута је Србин муслиману праштао и заборављао, и сва три пута то је скупо платио својим животом.Тамо гдје су највише у њих вјеровали, тамо Срба више нема.
Сада ће муслимани скупо платити те своје грешке, ако желе заједнички живот са Србином.
Ја се Вама дивим. Храброст и знање је ваша врлина.
Препоручи коментар:
70
1
четвртак, 19 јул 2012 17:31
Slavomir Srpski
Naravno, ovaj spèorazum bi bio najbolje resenje za izmesane Srbe bilo pravoslavne bilo muslimanske vere u BIH, i ocuvao bi jednu manju ali stabilnu jugoslaviju bez druga dva konstitutivna naroda: Slovenaca i Hrvata (kada je stvorena kraljevina Jugoslavija). Naravno da su protiv toga najvise radili Tudjman i Hrvati, jer su zelei da muslimani u BIH ratuju protiv Srba, i da tako lakse etnicki ociste srpske Krajine koje su po titinim avnojskim granicama date Hrvatskoj. Alija je onda izdao svoj narod krseci Ustav BIH, i gurnuo ga u samoubilacki rat, a sve za racun Tudjmanove Hrvatske. I otpoceo najkrvaviji bratoubilacki gradjanski rat u Evropi, stipendiran od Saudi Arabije i americkih "prijatelja". Neka mu sada razlozno presude muslimani u BIH.
Препоручи коментар:
41
1
четвртак, 19 јул 2012 17:31
јова
Да, управо тако.
Све најбоље Амире.
Препоручи коментар:
36
0
четвртак, 19 јул 2012 17:40
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Milorad Bogdanović...

Hvala na komplimentu...

Da tačno, kao APSOLUTNOST ISTINE , tačno kao što si napisao, odlično si primjetio:

mislim da je pogrešna formulacija kako je bio u pitanju "rat između Srba i Muslimana".

Jeste kao forma, ali ne i kao suština.

Dokaz je oblast Fikreta Abdića koja nije ratovala sa Srbima, a jeste sa "muslimanima".

Mislim da je bio u pitanju rat protiv radikalne frakcije muslimana - frakcija Alije Izetbegovića.
Препоручи коментар:
44
0
четвртак, 19 јул 2012 17:43
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
jova

Hvala i ja tebi želim sve najbolje !
Препоручи коментар:
36
0
четвртак, 19 јул 2012 17:52
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
mislim da je pogrešna formulacija kako je bio u pitanju "rat između Srba i Muslimana".

Jeste kao forma, ali ne i kao suština.

Dokaz je oblast Fikreta Abdića koja nije ratovala sa Srbima, a jeste sa "muslimanima".

Mislim da je bio u pitanju rat protiv radikalne frakcije muslimana - frakcija Alije Izetbegovića.


U vezi sa ovim što je napisao ili napisla APSOLUTNOST ISTINE može se jako mnogo pisati i daje i meni samom inspiraciju za nove tekstove.Naravno ova činjenica baca "novo svjetlo" na sam karakter rata.
Sve će biti mnogo jasnije kada (i ako ) Fikret Abdić progovori javno o svemu!
Препоручи коментар:
46
0
четвртак, 19 јул 2012 17:56
гаврило
Све је то тако и још више јер је Радован Караџић рекао да ће на кољенима ићи и молити Алију да не крене са ратом јер рат никоме неће донијети добро, а најмање муслиманима јер они немају земљ на коју да се ослоне као хрвати и срби.Алија и СДА нису послушали: јачи су били разлози Ворена Цимермана и амерички интереси а онда је кренуло и знамо како се завршило 100000 мртвих и двоструко рањених, разбјежаних на све стране и оно што тешко може да се врати:повјерење,мржња и вратоломсттво на које су муслимани увијек спремни!Сада имају муслимани то што су хтјели.Нека уживају са Хрватима када нису хтјели са нама у миру и као браћа, а браћа сигурно јесмо иако то поричу по крви не и по вјери.Сада је нама важно да нам буде жива и здрава Република Српска а све друго како год оће!
Препоручи коментар:
52
1
четвртак, 19 јул 2012 18:00
alkar@amir čamdžić
poštovani,neznan zasto se ,po uzoru na ivu andrića,mešu selimovića i mnoge druge uz novopečenog srbina kusturicu,gurate među srbe.zasto ponavljate istu matricu koju srbi uporno guraju a to je da su svi nacionalizmi fasizam i prijetnja srbiji(naravno da jesu,s tim se slazem)a da JE SAMO SRPSKI NACIONALIZAM PATRIOTIZAM.volite vi da van srbi aplaudiraju pa se trudite...alija je bošnjački nacionalista koji je zelio jedinstvenu bosnu i hercegovinu,sad da li pod majorizacijom muslimana nad ostalima nisan siguran,mozda i je...ali zasto bi on mora sa srbima a protiv hrvata ili obratno?zasto srbi nisu napravili deal sa svima u jugoslaviji a ne samo sa muslimanima u bosni?mislim da smo svi svidoci vrimena,medijskog rata i pravog rata i da alijino odbijanje nije uzrok već povod srbima da otvoreno ratom dobiju sta nisu dogovoron.sve planove su odbijali,famozni z 4 u hrv,jer su imali silu iza sebe,naoruzanje,diplomaciju,bakera,lorda karingtona,embargo na stetu nesrba.znate li vi sta govorite?
Препоручи коментар:
7
84
четвртак, 19 јул 2012 18:02
МР
Amir Čamdžić. Слажем се да би јаз између Срба и Муслимана требало смањити. На први поглед ратови и мржња међу њима су бесмислени. Немачка и Француска су били тзв. наследни непријатељи. И, гле, деси се чудо: данас су носиоци европске идеје. Али код њих у верским питањима нема проблема. Французи су католици, а тако је и половина Немачке. Код Срба и Муслимана религија је кључни проблем. Док су били у световној (секуларној) држави, постојала је слога, чак су и многи бракови склапани међусобно. Југославија се распала у првом реду због нерешених верских питања. Као код земљотреса, у питању су шавови који раздвајау масу земље, слични шавови раздвајау велике верске заједнице које не верују у толеранцију. Погледајте само шта раде људи ваше вероисповесту по целом глобусу. Католици такође желе да прошире своје католичанство што више могу. РЕЛИГИЈА ЈЕ ПРОБЛЕМ. Дејтонска Босна или нешто слично је најбоље решење.
Препоручи коментар:
34
1
четвртак, 19 јул 2012 18:04
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Zanimljivo, pročitajte i ovo na linku:

http://slavicnet.com/sokolac/sokolac_bihac_forum.html
Препоручи коментар:
13
0
четвртак, 19 јул 2012 18:06
alkar@pm
nista mir sa vama njima bolje nebi donio..imali su ga u bivsoj jugi pa ste sve napravili da dokazete da smo svi srbi,da je sve srbija i sve srpsko i da muslimani nisu narod dostojni slobode i svog identiteta.....kad-tad bi vi njih a la srebrenica.već ste vi imali gotove ratne planove,ovo nuđenje mira u bosni je još jedna od vasih medijsko-obavjestajnih smijurija... a sta se tiče krajine tu ste dobili sta ste trazili,nama se niste prodali za "zastitnike i osloboditelje srpstva u krajini".a ni srpska neće ujedinjena sa srbijon,niti mi niti muslimani nećemo dozvolit da srbija priđe drinu.bosne je vazda bilo i biće je!
Препоручи коментар:
3
77
четвртак, 19 јул 2012 18:24
Ђура
Ma kako neko gledao na istu stvar ja smatram da je vrijedno pokušaja da se nešto učini na relaksaciji odnosa.


Амире, све ја то разумијем, али три пута је Србин муслиману праштао и заборављао, и сва три пута то је скупо платио својим животом.Тамо гдје су највише у њих вјеровали, тамо Срба више нема.


Ја бих се кратко надовезао на ово.

Мислим да неко четврто "зближавање" мора поћи од муслиманске стране. Докле год главну реч међу муслиманима буду водили разноразни "Алкари", какви коментаришу често на овом сајту, ми ћемо сасвим фино живети у РС и РС. Кад нас већ лажно оптужују да нећемо са нисаким и да смо против свих, да бар мало живимо у тој улози.
Препоручи коментар:
40
0
четвртак, 19 јул 2012 18:30
alkar
još jedna stvar je upečatljiva i čudna-vi tvrdite da su muslimani,hrvati,slovenci,crnogorci,muslimani bivsi odnarođeni srbi.kako to da s nijednima od njih niste u dobre,sa polovinom ste ratovali,drugi su van utekli.zasto ako su nekad bili srbi?zasto vas kao svoje "bivse pretke" ne vole?
Препоручи коментар:
4
66
четвртак, 19 јул 2012 18:35
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
poštovani,neznan zasto se ,po uzoru na ivu andrića,mešu selimovića i mnoge druge uz novopečenog srbina kusturicu,gurate među srbe.zasto ponavljate istu matricu koju srbi uporno guraju a to je da su svi nacionalizmi fasizam i prijetnja srbiji(naravno da jesu,s tim se slazem)a da JE SAMO SRPSKI NACIONALIZAM PATRIOTIZAM.volite vi da van srbi aplaudiraju pa se trudite..


Iz uvjerenja da činim pravu stvar ! Ovakav život ne valja ničemu i samo sloga može donijeti bolje sutra svima nama !
Препоручи коментар:
58
1
четвртак, 19 јул 2012 18:40
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Đura

"Alkar" može biti bilo ko !

Ljudi se svakako predstavljaju na internetu kada komentarišu !
Препоручи коментар:
37
1
четвртак, 19 јул 2012 18:43
pm
Ovaj "alkar" nimalo nije nalik na prave sinjske alkare, borce protiv Turaka, jer i on je, poput onog DŠ-znanstvenika po pitanju finansija, svih samo ne "hrvatskih", velenečastan, ne bas koliko i oni njihovi velenecastivi, ona dva im poglavnika, na P i T, ali ipak.
I on se, kao i predsIdnik mu bivsi Mesic, plasi Srbijice, jer ona preko Drine vec jeste, vide oni to, nego jos vise one im preko Une, one jos pod okupacijom! To posto vec na Uni Srbijica cvrsto stoji, u Srpskoj, obojici im pod nosom.
To njih boli, to njih oba trese, dok svi skupa cekamo Staljingrad naseg doba, kojim ce i 4. Rajh biti oduvan na smetljiste povesti, skupa sa njihovom NDH2.
Препоручи коментар:
42
1
четвртак, 19 јул 2012 18:52
фристајло
Одбили су мир који им је доносио много више него рат.
На жалост, Муслимани су политички још незрелији од Срба (уколико је то уопште могуће); послужили су сврси, и ево, 20 година касније, сви знамо коме је тај рат био потребан. Овде је вржљао запад са својим интересима, муслимански радикални фактор са својим- а све је то ишло преко леђа обичног света, који је страдао са обе стране.
Резултат је да су односи трајно нарушени, и да је почињено превише зла, да би се то брзо могло исправити. Једни друге кривимо за и сувише тешке ствари да би се то опростило, а често и- оправдано.
Не видим ни са једне стране капацитете да се ситуација санира у скорије време; нарочито не у ситуацији у којој су на обе стране још увек врло јаке снаге које би и даље радије у нови сукоб него у помирење и прихватање одговорности за своје грешке.
Како ствари стоје- боље је држати се на пристојном одстојању, безбедности и једних и других ради...
Препоручи коментар:
49
0
четвртак, 19 јул 2012 19:30
Андреј
poštovani,neznan zasto se ,po uzoru na ivu andrića,mešu selimovića i mnoge druge uz novopečenog srbina kusturicu,gurate među srbe.

Да ли је лоше бити у оваквом друштву? Је ли можда боље бити у усташкој Ханџар дивизији?
Препоручи коментар:
57
1
четвртак, 19 јул 2012 19:34
ОСТОЈА
четвртак, 19 јул 2012 17:52
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Sve će biti mnogo jasnije kada (i ako ) Fikret Abdić progovori javno o svemu!

тиме је много рећено. мислим да је Фикретова обавеза да изнесе свој суд или слично у форми некакве књиге.
То му је, мислим, дужност.
А у вези неких који пишу "Србин Исламске вере", би рекао следеће: Нису више сасвим "Срби", јер их има измешаних са муџахирима. Отале и појав тамнопутих Бошњака, мада има пуно плавих.
Бошњак се раније односио и на Србе. Види "Начертаније". Занимљив је и допринос неког Енглеза, по том питању (Н.)-слично као и са "Црна рука". Зна се да су их потстицали Аустругари. Слично као и данас неки "АлК." (Види аутора: Калабић
Препоручи коментар:
22
0
четвртак, 19 јул 2012 19:44
ОСТОЈА-наставак
Дакле Бошњаци данас су скоро исто као и "Тврдков народ". Промена је више у форми. А "Срби" данас су већином динарци (тамо).
У томе је сва разлика.
Мада је мислим у питању само разлика регионалног карактера, а не суштинског.
Нешто као у биља, животиња. Имате "locus clasicus", тј. регионалне облике.
А Амира би замолио ако је искрен у томе шта говори, да не увлаћи Србе у "братство и јединство".
За то је по мом суду потребно време, Бар 100 година.
Довољно је да се не распирују тензије, као нпр. у "Дневни Аваз" кде је малтене сваки дан објављено нешто на рачун Срба. Могу навести и примере.
А и "Ослобођење" је пре неки дан на насловној објавило оно што по мом суду доприноси томе.
Препоручи коментар:
23
1
четвртак, 19 јул 2012 19:53
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
OSTOJA-nastavak
A Amira bi zamolio ako je iskren u tome šta govori, da ne uvlaći Srbe u "bratstvo i jedinstvo".
Za to je po mom sudu potrebno vreme, Bar 100 godina.
Dovoljno je da se ne raspiruju tenzije,

OSTOJA-nastavak , spomenuo sam slogu a zna se da sloga spasava !
U vezi ovog 100 godina, pa dobro da bi došli do toga neko mora krenuti prvi !
Da li je vrijeme da se napravi "prvi korak naprijed" jer već 20 godina idemo unazad !
Препоручи коментар:
29
2
четвртак, 19 јул 2012 19:55
Симо
Господине Амире, хвала вам што сте се укључили у причу на НСПМ-у. Дијалог с вама, то није више прича са самим собом, Занемарићемо провокаторе и оне с којима се дијалог не може водити. Читав живот сам провео са и међу муслиманима и имао много, много пријатеља. Кажем имао, јер углавном смо се разишли што су они били против "Србославије". То је био као
један од главних разлога. Уствари, чим је гунгула почела, чињеница да сам Србин прије свега, па онда Босанац њима је била не прихватљива. То што је и Броз прво био Хрват, па тек онда Југословен, као оправдање става није пило воду. Срби и муслимани у миру веома добро функционишу, док је веза муслимана и Хрвата занемарљива. Када пукне пушка, Хрвати и муслимани су по инерцији у савезу против Срба. То је
чиљеница која је више пута потврђена. Има и то своје зашто, међутим, за то треба више простора. Искрен поздрав имењаку мог бившег веома доброг пријатеља!
Препоручи коментар:
43
0
четвртак, 19 јул 2012 20:05
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Predlažem da se započne za Klubom srpsko-muslimanske sloge i prijateljstva.Mislim da je dobro da se ljudi upoznaju, da se približuju jedni drugima, da se razbijaju stereotipi!

Eto Srbi su se "pomirili" sa Turcima pa ne bi trebao biti neki poseban problem da se isto učini i sa muslimanima sa južnoslavenskih prostora jer je mnogo više sličnosti i zajedništva nego sa Turcima.

Pogledajte link:
http://inat.org.rs/
DRUŠTVO SRPSKO TURSKOG PRIJATELJSTVA
P R I S T U P N I C A
Tel. +381 (0)11 31 66 448, 21 02 983, 21 92 916, Gsm: +381 (0)63 27 20 13
e -mail: inat@verat.net http://www.inat.org.rs

Lično smatram da je ideja jako dobra samo je pitanje podrške istoj.
Препоручи коментар:
16
8
четвртак, 19 јул 2012 20:12
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Simo

Hvala i ja tebe srdačno pozdravljam...Razumijem ja to u potpunosti o čemu pišeš...To ti je ko i u ljubavi sa ženom što je više voliš to te više boli kada te prevari ili izigra tvoje povjerenje.Da ista paralela se može povući i sa međusobnim odnosom muslimana i Srba, voljeli su se ali se i krvavo posvađaše ...Ali ima i ona narodna "stare ljubavi i stare klade se lahko ponovo upale"...Ima tu još ljubavi a i povrijeđenosti ...Tačnije šizofrena situacija u istom trenutku se i volimo i mislimo da se ne volimo...Luda situacija...
Препоручи коментар:
27
0
четвртак, 19 јул 2012 20:22
БањалукаКрајина
Ово да муслимани нису били већински у усташама је ноторна лаж, добро знају Срби ко су потурице.
Препоручи коментар:
30
1
четвртак, 19 јул 2012 20:27
Ој туго јесења
Никуд не журити. Турци, кажете. Неће баш моћи.Предалеко и пребрзо, господине Амире, одосте.
Препоручи коментар:
21
0
четвртак, 19 јул 2012 20:29
ОСТОЈА-наставак
да исправим грешку: "А "Срби" данас су већином динарци (тамо)."

Срби не сме да стоји наиме под наводницима - да не буде забуне ! Још би додао да сам истренирао "око", па препознајем Бошњака или Србина (причам у садашњим терминима ради лакшег разумевања) већ по изгледу.
За Амира би по мојој процени рекао да је "Твртков".
Мислим да сва заблуда долази отуда јер се данас сматра да сви Срби динарци; мада је познато да је Србија око 90% насељена из Херцеговине-динарцима. Моји преци су нпр. били плави и нединарци. Можда ће ова "еугеника" некима звучати смешно и безвезе, али ја мислим да је веома значајна!
четвртак, 19 јул 2012 19:53
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
U vezi ovog 100 godina, pa dobro da bi došli do toga neko mora krenuti prvi !

поздрављам онда ваш пионирски допринос !
Препоручи коментар:
15
4
четвртак, 19 јул 2012 20:40
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Za Amira bi po mojoj proceni rekao da je "Tvrtkov".


Koja karakteristika tih "Tvrtkovaca" i zašto baš "Tvrtkovci"? Po kralju "Tvrtku Kotromaniću, da li?

Tvrtko Kotromanić kralj koji je ujedinio dvije krune!

Valjda je u tome paralela?
Препоручи коментар:
9
0
четвртак, 19 јул 2012 20:46
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Nikud ne žuriti. Turci, kažete. Neće baš moći.Predaleko i prebrzo, gospodine Amire, odoste.
Tugo jesenja i ja sam se iznenadio kada sam zapazio tu stranicu na internetu ali poštujem ! Svako ima pravo izbora s kime će se uvažavati.Uvijek je bolja sloga i uvažavanje nego obrnuto.Ako ni zbog čega drugog bolje se živi!Što više imaš prodora u svijet veće su šanse da narodu osiguraš bolji život...Najnesrećnija je sudbina kada se čovjek zavori u se i sav mu se svijet svede na njegovu kasabu (kao što je Ivo Andrić opisivao taj kasabski primitivizam)...Da "Prokleta avlija"...
Препоручи коментар:
21
3
четвртак, 19 јул 2012 20:56
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
BanjalukaKrajina
Ovo da muslimani nisu bili većinski u ustašama je notorna laž, dobro znaju Srbi ko su poturice.

BanjalukaKrajina bili su ne sporim ali isto tako bili su i u drugim vojskama (ko ih je prije pridobio za se).Bilo ih je i u vosci Draže Mihailovića, i u partizanima, ama u svakoj vojsci.Pa ti sada reci čiji su bili?
Koji su bili motivi sudije Mustafe Pašića iz Mostara, doktora Ismeta Popovca iz Konjica, Mustaj-bega Hadžihuseionovića, poručnika Husnije Čengića, Smaje Ćemalovića iz Mostara, Mustafe Berberovića iz Blagaja, Abida Prgude i Omera Kalajdžića, zatim Muhameda i Abida Mehmedbašića iz Stoca, Mustafe Lehe iz Blagaia, Džemala Kršlakovića - imama - muderisa iz Konjica, Fehima Musakadića iz Sarajeva, Mustafe Mulalića sa područja Livna, koji je bio čak član Centralnog nacionalnog komiteta Ravnogorskog četničkog pokreta Draže Mihajlovića, hafiza i člana uleme medžlisa u Sarajevu Muhameda Pandže, doktora Mehmeda Begovića profesora Univerziteta i dr.
Препоручи коментар:
26
2
четвртак, 19 јул 2012 20:59
ОСТОЈА - наставак
Amir Čamdžić, dipl.pravnik


Koja karakteristika tih "Tvrtkovaca" i zašto baš "Tvrtkovci"? Po kralju "Tvrtku Kotromaniću, da li?

да мислим на средњовековног владара. Кад кажем "Твртковац" мислим на изглед, пошто су плавији врло вероватно Словени са севера (који су се доселили), а тамнопути вероватно каснија мешавина са муџахирима.
Присетимо се да је био забрањен брак између немуслимана и муслиманке. Дозвољен је био међу муслиманима, па отуд... (ваљда сам у праву по том питању?).
Препоручи коментар:
9
5
четвртак, 19 јул 2012 21:04
Сале
Мене занима да ли би муслимани данас прихватилу такву врсту договора - јединствена БиХ у оквиру заједничке државе?
Препоручи коментар:
17
3
четвртак, 19 јул 2012 21:14
фристајло
Amir Čamdžić
Predlažem da se započne za Klubom srpsko-muslimanske sloge i prijateljstva
..а онда линк-

DRUŠTVO SRPSKO TURSKOG PRIJATELJSTVA

Господине Чамџићу, можда су Ваше намере добре; но, кад овако поистовећујете муслимански и турски идентитет, све на шта код Срба можете наићи је- бес.
Да ли сте свесни каква су историјска сећања Срба на Турке, и како мислите да овако нешто може да прође?
Покушајте поново, после неке српске окупације (са свим "фуснотама" таквог стања) Турске неких 400 година, па онда можемо да причамо о српско-турским пријатељствима.
Турска и Турци су у српском сећању нешто са чим нити може, нити сме бити пријатељства; можда Ви верујете у оно како серија "Сулејман величанствени" приказује то време.
Но, међу Србима ћете врло тешко наћи неког ко у то верује, а да зна више од предшколске деце.
Понављам- не узимам вам ово за злонамерно.
Али, немојте поновити сличан гаф, неукусно је.
Препоручи коментар:
23
1
четвртак, 19 јул 2012 21:28
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Gospodine Čamdžiću, možda su Vaše namere dobre; no, kad ovako poistovećujete muslimanski i turski identitet, sve na šta kod Srba možete naići je- bes.
Da li ste svesni kakva su istorijska sećanja Srba na Turke, i kako mislite da ovako nešto može da prođe?
Pokušajte ponovo, posle neke srpske okupacije (sa svim "fusnotama" takvog stanja) Turske nekih 400 godina, pa onda možemo da pričamo o srpsko-turskim prijateljstvima.
Turska i Turci su u srpskom sećanju nešto sa čim niti može, niti sme biti prijateljstva; možda Vi verujete u ono kako serija "Sulejman veličanstveni" prikazuje to vreme.
No, među Srbima ćete vrlo teško naći nekog ko u to veruje, a da zna više od predškolske dece.
Ponavljam- ne uzimam vam ovo za zlonamerno.
Ali, nemojte ponoviti sličan gaf, neukusno je.

Tačno, neukusno je i sam sam to kasnije primjetio ali ima ona narodna "jezik brži od pameti" !!!
Pa i sam imam ponekad taj nedostatak !!!
Препоручи коментар:
16
3
четвртак, 19 јул 2012 21:35
Ој туго јесења
Видим да на сваки титрај добре воље грозничаво износите готове пројекте, те друштва пријатељства, те линкове разне, занимљиве. Немири од вијека.
А што се тиче Проклете авлије, касабе и примитивизма, Андрић никад није ништа слично "послао" на адресу Србије, него много, много даље на југоисток, заправо на Блиски исток, то јест у Малу Азију. Сматрао је, с правом, да је пад Срба под турску власт црна беда да црње нема нити је може бити. Јуче Ердоган о Алијином аманету, данас Амир о турско-српском пријатељству.И молим Вас, престаните да ме засмејавате филијама у пакету с културолошким харачем.Нећемо турковати па макар нам Немци цедили душу на памук, а Демократска странка владала у наредних две хиљаде година. Чудим се Вашем ентузијазму. Мислите ли да се Срби на бућкало лове? Стварно свашта.
Препоручи коментар:
19
3
четвртак, 19 јул 2012 21:49
ОСТОЈА
сличан је случај и са Хрватима.
били су одувек Хрвати, али разлике нису дошле/наметнуте до крајности, док су чак државе (Немачке) уједињене.
Они су наиме измешани са неким туранским племеном.
Горе наведено могу да потврдим/допуним и изводом из једне хронике (Далимилова - ваљда чешка):
Dalimilova hronika (verovatno XIII vek), najstarija je češka hronika. iz koje se može ... ("U srpskom jeziku postoji zemlja kojoj je ime Hrvatska")
Препоручи коментар:
10
1
четвртак, 19 јул 2012 21:55
Здравко
Захвалио бих господину Амиру на овом отрежњујућем тексту, али, ипак, треба се вратити на текст господина Петра Анђелковића баш на овом сајту, под називом: ДА ЛИ ЈЕ ФЕДЕРАЦИЈА БИХ ГЕНОЦИДНА ТВОРЕВИНА? Одавно није бољи текст објављен на овим страницама. О Алијиним талибанима као фракцији муслиманског народа у БиХ који су учинили злочин према миру, говори и господин Анђелковић, као и поклапању интереса те фракције и настојања Америке да завлада овим просторима. И већ отужне истине, да су муслимани поново упали у матрицу остваривања намјера окупатора. Јест, постоје часни изузетци, али укупан утисак је трагичан. А о тврдњама овог провокатора алкара, чули смо већ безброј пута на ЦНН-у, ББЦ-у, ХРТ-у, америчкој амбасади, хашкој сатрапији, филму Џолијеве и осталим средсвима јавног дезинформисања. Само што смо ми свјесни тешке лажи и манипулације а сироти алкар мисли да је позобао свјетску мудрост. У дубоком мраку и још дубљој глупости пребира по фалсификатима, гланца пехаре лажи и ужива! Авај!
Препоручи коментар:
28
3
четвртак, 19 јул 2012 22:58
fortitudo
ovo su suplje price.nemogu nacionalisticke partije/sda, sds -tada i hdz/ saradjivati jer su fasisidne i ne priznaju druge i to je dovelo do rata i opet ce ako narod ne shvati da stoka koja je na vlasti samo zeli vlast i nije je briga za narode.problrm nije rat nego pokvarenost politicara koji i sada stite ratne zlocince i pljackase i koji su dozvolili da se rat pretvori zlocine.dok na prvom mjestu nebude 'covjek' a tek onda kako se zove ostat ce sve ovo.nadam se da ce narod da shvati da je treba zajedno da pravi bolji zivot svima i zajedno jer to je sreca a ne u imenu ,naciji iporijeklu.
Препоручи коментар:
4
5
четвртак, 19 јул 2012 23:13
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Sale
Mene zanima da li bi muslimani danas prihvatilu takvu vrstu dogovora - jedinstvena BiH u okviru zajedničke države?


Sale uz određenu agitaciju i pripremanje terena u narednih pet godina DA ! Rezultat bi bio pozitivan !
Препоручи коментар:
9
6
четвртак, 19 јул 2012 23:46
Рин о-о то
Добар ауторски текст г.Чамџића. Причао о Србима и муслиманима, да би животно била позитивна и перспективна, треба да почне од Мехмед паше Соколовића. У то време, у време турског зулума учинити подвиг: за неутешну мајку црква, за неутешног оца џамија а за брата обновљена Пећка патријаршија. На Дрини ћуприја је вековни знак неопходности спајања истог генома. Филогенетика. Премостити конструисано зло и препознати га основна је људска обавеза. Обавеза, јер је спознана на извору.Стрпљење за добро. Вера за мир. То је ћуприја вишеградска. И када Андрић уђе у причу, трећом вером истог корпуса онда је димензија Соколовића универзална. Према томе, политички предводници и несрећници с ових простора а који су служећи интересима зла жртвовали људе за рад сопствене фикције тек сада, ваљда, постају јаснији када је зло превладало. За доброг, зло је одавно било препознато. Добро и кад је у мањини побеђује. Дакле, увек. Жртвом. Срби су сведоци тога! Јел зато толика навала на Србе? Зло не жели сведоке!
Препоручи коментар:
19
3
четвртак, 19 јул 2012 23:48
Nermin FBiH
Alija Izetbegovic... Da je bio mudar, mogao je kao Crnogorci biti lojalan Jugoslaviji i uraditi isto sto i Crnogorci. On je umjesto mira izabrao rat samo da ne bi izgubio vlast. Vecina Bosnjaka nazalost ima neki strah od "tajnih organizacija" i ne smije o tome javno pricati, ali bas svaki Bosnjak intimno zna sta je ovaj nesretnik uradio i psuje mu i grob i politiku. Ovo je prica o prolivenom mlijeku, ali radi istine treba reci da Srbi nisu jedini krivci za rat, niti je to narod. Bosnjaci su nepismen narod i Alija Izetbegovic, lazni intelektualac je to iskoristio na najpodliji moguci nacin. Kada mu vidim sina Bakira, pomislim da su Bosnjaci najgluplji narod na planeti. Da je imalo pravde u ovoj nesretnoj drzavi, Aliji se grob ne bi znao a Bakir bi bio u dubokoj anonimnosti. Sve ovo, medjutim ne amnestira strasne zlocine srpske vojske,mrcvarenje Sarajeva ubistvo 12000 ljudi granatama samo u Sarajevu, genocid u Srebrenici i Mladic.
Препоручи коментар:
6
28
петак, 20 јул 2012 00:14
Види види
Уз одређену агитацију, они би пристали на укидање Републике Српске!!!!!!!
Па би ушли у заједничку државу. А онда изашли.
Мудро. Далековидо. Масно ко месарска врата. Хорор.
Препоручи коментар:
18
2
петак, 20 јул 2012 00:26
ДРАГАН
видим да сви одговори помињу све ,свашта и свакога али заборављају "вољеног друга тита ,авнојске границе и устав из 1974 " само да вас потсетим да су у зајдничкој држави ушли Срби ,Хрвати и Словенци ..и нико други....према томе само та три народа имају право да поделе заједничку државу по принципу да свако узме шта је унео у тој држави и да се сваком да по заслузи ...али о зајдничкој држави се и даље користе године 1945 .или најновије 1991 ,питам се коме то иде у интересу, да се не помиње почетак 1918 год ..шта мислите? Ако би један странац слушао садашње разговоре и теме о Југославији он би помислио да је ту на Баклану постојало 6(шест) или 8(осам) независних држава и ето нису имали друга посла и створили заједнишку државу а сви знамо да није било тако
Препоручи коментар:
19
2
петак, 20 јул 2012 01:01
Питање
За Фристајла и Рин-о-тота: Његош је У КАМЕН УКЛЕСАО рецепцију Стамбола и Турске.Били љевичари, или десничари, будите то што сте прије свега другог, и не насједајте (нећу да вјерујем да то што пишете има за циљ да неко други насједне.)Поздрављам Вас из Модриче.
Препоручи коментар:
5
3
петак, 20 јул 2012 01:17
Danilo
Jos od podjele Hriscanstva,Srbi su izlozeni pokrstavanju,progonima,genocidima,s jedne strane od Vatikana,a od 15 vijeka od Turske.
Srba je bivalo sve manje,a Hrvata i Muslimana sve vise.
WWII je prelio casu,Srbi su,u genocidu,stradali kao nikad.Poslije u Jugi,opet nestaju Srbi,komunisti se pisu kao Jugosloveni,ili u mjesanim brakovima gdje su Srbi bili najpozeljniji partneri za mijesanje,Hrvati i Muslimani,vrlo malo.

Raspadom SFRJ,koji su vodile Njemacka i SAD kako bi razbili Srbe,ispalo je nesto i dobro.Srbi su su konacno nasli u svojim nacionalnim drzavama sto ce zaustaviti nas dalji nestanak i sto je vrlo moguce da,jednog dana,prizovemo Rusiju da nas stiti.

Rat je donio poraz svima,narocito na ekonomskom planu,a Muslimanima u svakom smislu,ostali su na 25 % ter.BiH,i bez perspektive.

G-din Amir Camdzic trazi novi sporazum.Ali kako?

Ja mislim da Muslimani trebaju priznati R.Srpsku kao nezavisnu drzavu,a onda se truditi da uspostavimo sto bolje komsijske odnose.
Препоручи коментар:
22
2
петак, 20 јул 2012 09:44
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Svako je nezavisan od nekog drugogog (čovjek od čovjeka, narod od naroda) samo onoliko koliko je prisutna stvarna efektivna moć da mu neko drugi ni na koji način nije potreban ni u keonomskom, finansijskom, političkom, egzistencijalnom i svakom drugom smislu nije potreban.
Samo jedan primjer koliko smo svi jedni drugima potrebi.Eto kafa (velika većina je pijemo).Zna se gdje kafa uspijeva (rađa) a eto mi je pijemo iako je kod nas nema na našim njivama.Znači ipak smo upućeni na daleke narode i zemlje u kojima rađakafa a i oni na nas.Sutra neka se zaustavi isporuka kafe? Oni imaju ekonomske gubitke a nama bi bilo jako teško odvikavanje od kafe.Tako smo i mi ovdje svi jedni na druge upućeni samo u mnogo većem obimu od kafe.Ja eto jedem srpsko brašno koje se proizvodi u Republici Srpskoj "Pelagićevo", "Žito-posavina".Eto muslimani nemaju svojih žitnica kao što ih imaju Srbi i dovoljan primjer da treba praviti što bolje odnose, jer ako nema brašna ili se prekine dotok nije dobro, glad.
Препоручи коментар:
5
6
петак, 20 јул 2012 10:01
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Rin o-o to
Dobar autorski tekst g.Čamdžića. Pričao o Srbima i muslimanima, da bi životno bila pozitivna i perspektivna, treba da počne od Mehmed paše Sokolovića.

Da, upravo tako, odatle priča i počinje.Mislim da nikome nije sporno ko je i šta je bio i kako je islamiziran.
Mehmed-paša Sokolović (1505. ili 1506, Sokolovići - 1579, Istanbul) je bio osmanlijski vojskovođa i veliki vezir Osmanlijskog carstva. Sokolović je srpskog porijekla.Rodio se u selu Sokolovići pored Rudog, kao dijete pravoslavnih roditelja. Sa šest godina, Sokolović je odveden u osmanlijsku vojsku na adžami-oglan, više poznat kao danak u krvi. Podvrgnut je pod oštru vojničku disciplinu u osmanlijskoj vojnoj akademiji u Istanbulu gdje je primio islam. Ovo je bila uobičajena praksa u osmanlijskoj vojsci u to doba ( janjičari).
I neka neko da odgovor šta je tada moglo malo dijete Sokolović učiniti protiv "sudbine" koju mu je "skrojila" tadašnja osmanlijska država?Tu nam je veza.
Препоручи коментар:
9
5
петак, 20 јул 2012 10:14
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
G-din Amir Camdzic trazi novi sporazum.Ali kako?

Život će nas sam natjerati na nove sporazume i dogovaranja ! Život čini čuda ! Zar nije "čudo" i to da i nakon svega (rat, stradanja) opet moramo zajedno ako ništa drugo egzistencija nam ovisi o sporazumjevanju i saradnji.Pomrli bi od gladi da ne sarađujemo i ne sporazumjevamo se.Život će nas natjerati i na veće sporazume !
Svakim danom mi se sporazumjevamo. Trgovac musliman kada kupi vreću brašna od Srbina se već sporazumio, ja kad kupim vreću srpskog brašna sam već napravio sporazum, dogovor, nagodbu.Sve su to sporazumi a na red će prije ili poslije doći i "veliki" strateški sporazumi !
Препоручи коментар:
5
2
петак, 20 јул 2012 10:30
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Nekadašnji čatac i nesuđeni monah Bajo Sokolović iz Mileševe, od njegovih rodnih Sokolovića, preko jedrenskog saraja i Enderuna i najviših državnih funkcija u Carigradu, iako preobraćen na islam nije nijednog trenutka zaboravljao svoje porijeklo, što je pokazao svojom politikom prema Srbima i, samo njegovom zaslugom obnovljenom Pećkom patrijaršijom, na čijem je čelu ustoličio svog rođenog brata Makarija.

Eto veze !
Препоручи коментар:
10
0
петак, 20 јул 2012 10:40
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Nermin FBiH
Alija Izetbegovic... Da je bio mudar, mogao je kao Crnogorci biti lojalan Jugoslaviji i uraditi isto sto i Crnogorci.


Nermine niti Crnogorci ne mogu niti će dugoročno bilo kada moći bez Srba.Bez Srba bi i Crnogorci propali i ostali bi bez hljeba.Srbi (Srbija) i Crnogorce hrane.
Crnogorci će takođe prije ili poslije morati sa Srbima praviti strateške velike sporazume jer će ih sam život i egzistencija natjerati na to.
Препоручи коментар:
13
0
петак, 20 јул 2012 10:41
Миша
Те приче о масовним досељавањима Срба из Црне Горе и Херцеговине су, заиста, бесмислене приче, које је смислила германска историјска школа, а наши је "интелектуалци", слични данашњим, прихватили, и ево, до дана данашњег продају народу рог за свећу. Испаде да је цела Шумадија, цела Босна и цела Крајина насељена, за време турске империје, Србима из Црне Горе и Херцеговине. (Зато им Месић каже да врате своју земљу на опанцима, и иду тамо одакле су дошли-и то је суштина те приче о "сеобама" свих Срба). Ја бесмисленије тврдње нисам чуо, као и то, да се људи још и дан данас држе те бесмислице, као пијан плота. Изузеци су претварани у правила да би се оспорила аутохтоност српског народа. Међутим, безброј је топонима и других народних обележја која потпуно обарају такве теорије, али се од таквих изучавања бежи, искључиво од страха шта ће рећи Германи и Ватикан, односно од страха да се не постане предмет њихове одмазде.
Препоручи коментар:
14
2
петак, 20 јул 2012 10:59
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Nermin FBiH
Alija Izetbegovic...On je umjesto mira izabrao rat samo da ne bi izgubio vlast. Vecina Bosnjaka nazalost ima neki strah od "tajnih organizacija" i ne smije o tome javno pricati, ali bas svaki Bosnjak intimno zna sta je ovaj nesretnik uradio i psuje mu i grob i politiku. Ovo je prica o prolivenom mlijeku, ali radi istine treba reci da Srbi nisu jedini krivci za rat, niti je to narod. Bosnjaci su nepismen narod i Alija Izetbegovic, lazni intelektualac je to iskoristio na najpodliji moguci nacin. Kada mu vidim sina Bakira, pomislim da su Bosnjaci najgluplji narod na planeti. Da je imalo pravde u ovoj nesretnoj drzavi, Aliji se grob ne bi znao a Bakir bi bio u dubokoj anonimnosti.

Nermine u vezi sa ovim tvojim komentarom mislim da si uveliko u pravu jer iz razgovora za narodom sam došao do ubjeđenja da narod baš tako i razmišlja kao što si napisao.Postoji strah od javne riječi ali vremenom će i taj strah nestati.Naravno u razbijanju tog straha trba pomoći.
Препоручи коментар:
6
1
петак, 20 јул 2012 11:16
Милорад Богдановић
@Нермин ФБиХ

"Sve ovo, medjutim ne amnestira strasne zlocine srpske vojske,mrcvarenje Sarajeva ubistvo 12000 ljudi granatama samo u Sarajevu, genocid u Srebrenici i Mladic."

Све док ти господине не наведеш злодјела што су муслимани чинили према Србима, ово твоје поређење је ништавно.
Кад смо већ код ових сапунастих бисера, наведим ми барем један примјер гдје су то Срби, први, овакве злочине учинили, а да муслимани нису убијали Србе, махом цивиле, прије тога.
Препоручи коментар:
17
0
петак, 20 јул 2012 11:21
OKVIR
@Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Gospodine Camdzicu, sa nekim vasim stavovima se slazem, medjutim kad se pogleda celina (onog sta ste napisali i razgovarali sa komentatorima), opsti utisak o vasem pisanju je NEGATIVAN!!!
Cemu POVRSNOST I ZURBA???

Evo samo jedna, od MORA MOGUCIH primedbi:
Mozete li vi da nas uputite na vas javni angazman na javnoj sceni u BiH. Tamo VRI od mrznje prema Srbima!!! Tamo je mesto da se potrudite, ako iskreno mislite - u svrhu toga sto hocete ovde.

Ovako ostavljate utisak ili nedovoljno obavestenog coveka kako stoje stvari, koji se ne snalazi zbog tog, ili...
Препоручи коментар:
6
0
петак, 20 јул 2012 11:53
Србин Сарајевски
Никада нити један народ, па ни Срби ни Муслимани, није 100% добар или лош. Унутар једног народа постоје увијек различита размишљања али, наравно, на крају неко од тих (не)размишљања и превлада. Тако је било и са Муслиманима и са Србима у овом недавном рату. Овим не заговарам било какву уравниловку, изједначавање одговорности или гријеха, већ само пледирам да се не користи црно-бијела техника.

БХ-Муслимани јесу некада давно били хришћани, па и Срби. Није мали број ни оних Муслимана који су у запристајали за Србима, па и у овом задњем рату. Али то је прошло вријеме, није садашње. Тачно је да Муслимани нису изградили свој национални идентитет, они су превасходно вјерска заједница али слабо да ће се та ситуација промјенити у скорије вријеме. То не дозвољава ни ислам али ни одбојност комшија, Срба и Хрвата, Грешка је Муслимана што је знатан дио њих често носила мржња према Србима; то је позната одбојност "отпадника од стабла" према стаблу, али и бивше матице према "отпадницима".
Препоручи коментар:
14
0
петак, 20 јул 2012 11:56
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
OKVIR
Evo samo jedna, od MORA MOGUCIH primedbi:
Mozete li vi da nas uputite na vas javni angazman na javnoj sceni u BiH. Tamo VRI od mrznje prema Srbima!!! Tamo je mesto da se potrudite, ako iskreno mislite - u svrhu toga sto hocete ovde.
Ovako ostavljate utisak ili nedovoljno obavestenog coveka kako stoje stvari, koji se ne snalazi zbog tog, ili...

Mislim da je i ovo javni angažman, samo javno objavljivanje ovog teksta na ovako posjećenom internet poratlu!Ja nisam poltički funkcioner niti obnašam funkcije vlasti da trenutno mogu više učiniti ali učinio sam ovo iako znam da ću steći mnogo neprijatelja ( a možda i prijatelja ko zna?) zbog ovoga ! Bez obzira na sve učinio sam to i smatram to svojim doprinosom da se nešto učini.Svako ima svoje načine i razloge zašto.Ja sam učinio nešto u skladu sa svojim mogućnostima , neka drugi učine više, oni koji obnašaju funkcije u vlasti !Možda neko misli da je ovo malo?Mislim da nije kakve su mi trenutne mogućnosti!
Препоручи коментар:
10
0
петак, 20 јул 2012 12:07
Србин Сарајевски (2)
Како год било најбоље је и једним и другим, и Србима и БХ-муслиманима, да се засада раздвоје и пусте времену и (економском) интересу да разбистре стварне материјалне а онда и нематеријалне интересе. Иако је заједнички живот био могућ, што се показало у случају Југославије, сада нема услова за тако нешто а психолошка баријера је огромна и непремострива за живота ових генерација. Осим тога треба пустити Муслиманима и да се мало боље упознају са хрватским "мерхаметлуком" па ће их неке ствари брже проћи.

Све ово не значи да не треба уложити напор да се живи барем у добром комшилуку, када се већ не може живјети у истој држави (Срби то сада неће и то са правом). Некада добар комшија вриједи и више од члана породице! Треба такође охрабривати контакте, размјену посланике културе и привреде, можда и неке заједничке подухвате и слично. А нада све треба престати са распиривањем мржње у чему је овај чланак гдина Чамџића заиста добар пример.
Препоручи коментар:
12
0
петак, 20 јул 2012 12:20
Karl Marks-naš duhovni vođa
Sve je ovo lepo i krasno, i trebalo je da se desi 1914, ali je sada kasno.
Ne nasedajte na ovakve priče.
Slična ovakva priča kreće i iz određenih krugova u Hrvatskoj, gde traže savez sa Srbijom, radi zajedničkog oslobađanja Hrvatske od inostrane okupacije i poboljšanja ekonomskog života.
Od svih bivših republika, jedino je Srbija glasanjem i sposobnošću Dačića dobila domaću patriotsku vlast, dok ostali imaju inostrane firere.
Neka se sami oslobode okupacije, da bi bolje cenili slobodu.
A gospodina Fikreta Abdića proglasiti narodnim herojem Jugoslavije i učvrstiti među velikane srpske slobodarske istorije: Nemanjiće, Miloš Obrenović, Slobodan Milošević.
Препоручи коментар:
11
0
петак, 20 јул 2012 16:34
сталкер
Алија је, као верски фанатик (и затвореник због тога, а који се изјашњавао закључно са 1981. као Србин!, све док окупациони агент Тито није измислио и верску одредницу као нацију - "муслиман") највећи упропаститељ муслимана. Хвала му на томе. И он је, као и стотине хиљада муслимана, желео филџан-државу, и добио је, захваљујући Западу! Шта сад хоће муслимани?!... И да добију целу Бих, не могу опстати, а и даље говоре експанзионистички, као сви талибани. Ближа им је била, и сада је!, Сауди Арабија од Србије и Срба! Па ето им! Сад, кад виде да је немогуће проветрити концентрационо-клаустрофобични филџан, осећају да им је у тупој "усамљеној" тескоби неиздрживо, па желе "сарадњу", како би Срби ОПЕТ заборавили шта су им радили!

Е па неће моћи! Срби су крваво, коначно!, научили своју лекцију! Ми смо, због Запада, кренули од нуле, и од тада, како год некима изгледало, лагано напредујемо, консолидујући се! И сви знају да ће западна окупација проћи и да ће бити оно што ће бити!
Препоручи коментар:
8
0
петак, 20 јул 2012 16:39
Nikola
Lijepo je vidjeti da kod Bosnjaka postoje ljudi koji imaju hrabrost da kazu istinu na glas, a ne sapatom, i za to vam cestitam. Ipak mislim da je bosnjackoj javnosti potrebnije da procita ovaj tekst i povede raspravu o njemu nego srpskoj.

Nadam se da postoji neki relevantan Bosnjacki sajt koji je (bi) objavio ovo djelo i omogucio kulturnu diskusiju kao sto to radi NSPM.

Srbi, barem oni koji imaju malo duze pamcenje od ameba, su svjesni vasih navoda i krivaca za rat. Ne kazem da smo mi bili cvjecke, pogotovu za stvari koje su se dogadjale nakom pocetka rata, ali za sam rat krivi nismo.

Tekst je korektan, ali ima jednu veliku, nepremostivu manu. Kasni 20 godina! U medjuvremenu se u BiH desilo ono sto se cinilo nemogucim prije rata, a to je razgranicenje naroda. Danas prvi put u novijoj istoriji BiH narodi su potpuno i jasno razdvojeni teritorijalno, ideoloski, vjerski, kulturoloski, jezicki, i u svakom drugom pogledu.
Препоручи коментар:
6
0
петак, 20 јул 2012 16:45
сталкер
(наставак)

Ми чекамо на велико тумбање, а након тога ће се направити Србија по мери Срба. Само, нека нико и не помишља да ће границе нове Србије бити Брозове! Због те извесности, коју сви осећају, услед своје космичке кривице, сада се нуди "сарадња" и "помирење"! Фуј! Останите у свом концентрационом филџану, испод турбета преверника Алије и његове неандерталско пећинске визије! Баштините визију свог идола, а ми ћемо да баштинимо наше - величаствене људе, културу и историју Срба и Србије, какве нема надалеко.

Па нећемо се ваљда ми спуштети на ваш ниво, забога!
Срећан вам пут у оно што и сами знате да вас чека.
Препоручи коментар:
10
2
петак, 20 јул 2012 16:46
Nikola
Istorija nas uci da ideja suzivota propada pod prvim iskusenjima uz strahovite i tragicne zrtve za oba naroda.

Umesto da pokusavamo da obnovimo ono sto je propalo, i sto se pokazalo neizvodivo, treba da se navikavamo da zivimo kao komsije. Da saradjujemo gdje i koliko mozemo u obostranu korist, ali da se zna sta je cije, i ko sta kontrolise.

BiH kakva je danas sputava i Srbe i Bosnjake da se razvijaju i koriste svoje potencijale kako treba i moze.

Izlaz je u mirnom razvadjanju i buducnoj saradnji dvije nezavisnih drzava Republici Srpskoj i Federaciji BiH. A posto jelte svi tezimo EU, eto nas opet u jednoj drzavnoj uniji za koju deceniju.
Препоручи коментар:
6
0
петак, 20 јул 2012 17:39
Рин о-о то
@Питање, петак, 20 јул 2012 01:01, --- нити сам левичар нити десничар. Хуманиста сам по животном определењу, родољуб ( по моралном здрављу и обавези) према мученом и страдалом народу коме припадам. Небавим се пропагандом. Износим мишљење ( „...не насједам нити пишем да неко други насједне“). Г. Чамџић је написао истину: Изетбеговић је изабрао рат! Тиме је нашкодио муслиманима, пре свега, а потом и Србима, мотивисан слепилом патолошке мржње. Рат у БиХ је био историјска „атомска бомба“ по последицама и за Србе и за муслимане јер не постоје породице које нису страдале било директно било посредно...
Препоручи коментар:
8
1
петак, 20 јул 2012 17:42
Рин о-о то
... Прича о Соколовићу није пропаганда него је примордијална, матична потенција Срба и муслимана. Бити далеко од Соколовића је бити далеко од сопствене костне сржи. Кад си далеко од сопствене матичне дефиниције склон си маргини. Маргина је са стране и обично је резерва за регрутацију онима који у основи не желе добро миру (предуслову за експресију капацитета једног народа) а испоставиће се и гранулираном (после понављаних геноцида) српском корпусу нападнутом на више фронтова. Маргина је потрошна роба. Без рата у БиХ, Метохија и Косово никада не би били отети а Хрватска не би била, до стерилизације, очишћена од Срба. Произведен, „изетбеговићевски“ рат (уз импорт белосветског муџахединског терористичког олоша) у БиХ је произвео српске и муслиманске жртве, трошио ресурсе Срба (за кроатошиптарски рачун) да би Шиптари, који већ имају своју државу, направили цивилизацијски артефакт. Коме на штету? Србима! Коме све ово на корист? Муслиманима сигурно не!
Препоручи коментар:
11
1
петак, 20 јул 2012 18:56
фристајло
Питање
За Фристајла и Рин-о-тота: Његош је У КАМЕН УКЛЕСАО рецепцију Стамбола и Турске.Били љевичари, или десничари, будите то што сте прије свега другог, и не насједајте (нећу да вјерујем да то што пишете има за циљ да неко други насједне.)Поздрављам Вас из Модриче.
Ја све време пишем то што јесам, са циљем да нико не наседне ни на шта; наседање нас је довде и довело.
Није ми најјаснији смисао Вашег питања; јер, ја сам пре свега човек, затим Србин, па после неколико празних места- левичар или десничар, верник или атеиста, сељак или грађанин, горњи или доњи; што нас је више таквих, и тим редоследом- веће су шансе да се на овој планети зацари мало реда и мира.
Ето и Вама теме за размишљање...
Препоручи коментар:
3
1
петак, 20 јул 2012 19:40
Дарко
Изузетно ми је драго што сам прочитао текст овакве садржине од стране једног муслиманског интелектуалца, текст који враћа наду да није све пропало и да и поред свега још увек има наде за нормалну будућност. Баш сам се пре неки дан са пријатељем дотакао ове теме и коментарисао неприродан и посве неодржив однос између Срба и муслимана и како ми је изузетно жао због тога. Коментарисао сам да су једина два решења или да се међусобно истребимо или да покушамо да створимо нову будућност ради наше деце и нас самих на неким заједничким основама, јер заиста мислим да нас још увек више ствари спаја него што нас раздваја. Не сумњам да ће ово бити веома болно и тешко, али друга перспектива је пропаст за оба народа подједнако или правилније један народ са две вере. Тема је много комплексна да би се све што се осећа и мисли рекло у једном коментару, али остаје да се поздрави и охрабри овакав текст и идеја која из њега произилази. Свака част господине Чамџићу.
Препоручи коментар:
2
4
петак, 20 јул 2012 20:26
Небојша Малић
Хвала г. Чамџићу за овај текст. Први пут видим да се уопште разговара о овој теми, а ево прошло је више од 20 година од почетка рата у БиХ.

Надовезао бих се на последњу реченицу. Мир и договор јесу нудили много више Муслиманима (али и Србима) од рата - али нису Изетбеговићу. Без рата, он није могао да спроведе у дело смернице "Исламске декларације," нити је могао да постане неприкосновени вођа ("први у Бошњака"), јер је у томе имао конкуренцију у виду Зулфикарпашића и Абдића (мада не и цитираног Филиповића, који је увек за себе мислио да је много важнији него што је заиста био). Народ, звао се он Муслимани, Бошњаци, или како већ - му никада није био битан, осим као средство постизања циља.

Просто речено, Изетбеговићу лично је рат био неопходан. Зато је до њега и дошло.
Препоручи коментар:
6
0
петак, 20 јул 2012 21:23
Питање
За Фристајла

Не сумњам да сте то што пишете, а што ми уједно љубазно објашњавате. Смисао питањаје сљедећи:Да ли је за Вашу добру вољу спрам дипл. правника Чамџића, и за Ваш оштар поглед на политичку реалност прихватљиво становиште да је и за СРбе и за Муслимане најбоље да Босна буде "јединствена" и уједињена са Србијом? Да ли би сте пристали да се пребрише република Српска како би Србија могла поново да гради братску заједницу "равношправних народа"? За мене је, као за човјека, тојест хомо сапиенса, и као за Србина, неприхватљиво и једно и друго. Тј. као човјек, сматрам да то није препоручљиво и паметно, а као Србин, не пристајем да ми муслиманско Сарајево уређује кућу, окућницу, улицу, град и све што мој мали свијет чини подношљивим. Срдачно Вас поздрављам и унапријед извињење ако нисам био довољно јасан.
Препоручи коментар:
7
0
петак, 20 јул 2012 21:58
Питање
За Рин о-о то

Ценим Ваш одговор.Ипак мислим да је суштина овг малог догађаја око текста госодина Чамџића таква да Ваш одговор иде мало мимо суштине. Суштину сам покушао изложити у одговору г-дину Фрисатајлу. Не осјећам се академски спремним да парирам Вашем теорему о маргини, али, молим Вас, послушајте ово: и маргина и маргиналци који нађу свој мир каткад су ближи небу него центар свих центара.Историја нас учи, некога на туђим грешкама, некога на сопственој кожи.Живи ми били.
Препоручи коментар:
1
0
петак, 20 јул 2012 21:59
alkar@amir čavdžić
puna su van usta mira i pomirenja i stvaranja srpsko- muslimanskog drustva za mir.nisan ,mozda san priskočio,nigdi pročita da ste spomenuli i hrvate i potrebu stvaranje muslimansko-hrvatskog drustva za mir i pomirenje ,ili sta bi bilo najbolje,srpsko-muslimansko-hrvatskog drustva za mir i pomirenje.KO ĆE NAS POMIRIT?KO KOME VISE VIRUJE NAKON SVEGA?srbi bi mir ako će bosna i krajina bit u velikoj srbiji,vi bi mir ako će bosna bit cjelovita,mi bi mir ako srbija ne priđe drinu i ako će bosna bit cjelovita.ajte vi to pomirite pa mi se javite,prvi san za mir i suradnju ali ....nikad vi velikosrbe nećete otkačit od njihove histerije srbijane-sve srbija,sve srpsko,svi srbi,muslimana od muslimanske drzave u bosni(tj cila bosna sa njihovon dominacijon)i hrvate od velike hrvatske(vise da srbi ne priđu drinu,nego za povećanjen teritorija jer smo imali 95. u rukama bosnu do banjaluke pa smo se vratili u avnojevske granice).rjesenje je -SRBIJA DO DRINE,CJELOVITA DEMOKRATSKA BOSNA ,HRVATSKA DO UNE.
Препоручи коментар:
1
8
петак, 20 јул 2012 22:35
фристајло
Питање
За Фристајла
прихватљиво становиште да је и за СРбе и за Муслимане најбоље да Босна буде "јединствена" и уједињена са Србијом?
БиХ ни сада није јединствена; Србија и РС треба да буду једна држава, а остатак БиХ би могао бити део неке заједничке државе тек када јавно и отворено призна чињеницу да нису Срби изазвали сукобе, већ муслимани, на наговор страног фактора.
Чак ни Чамџић не амнестира у свом тексту Србе, свестан колико је то опасна теза за сваког припадника те "нације" (лично, мислим да је то политички исфорсирано, јер је то религијска одредница, а не национална).
Ја не видим ни један мотив да (поново) опраштамо било чије грехе према нама; немамо више права на такве комотности.
Једина безбедна држава за Србе је- Србија; све друго се показало као одложена несрећа. Зато, ако је муслиманима до заједничке државе- морамо поставити врло јасне услове одмах- и за наше, и за њихово добро.
То је мој поглед на ствари.
Препоручи коментар:
3
0
петак, 20 јул 2012 22:42
Ivica
Gospodine Amire, Hrvati su vas dva puta u prošlom veku navukli da se bijete za njihove interese, a oni vas istinski duboko preziru. Idite u Široki Brijeg, Ljubuški pa proverite ako ne verujete. Ni mi vas ne volimo, ali vas nismo nikad lagali, i podmuklo koristili, a gazili i ubijali kad je god prilika. I većina Srba vas nikada nije smatrala nižom primitivnom nacijom kako Hrvati smatraju i nas, i vas, i sve one koji nisu "zapad" šta god to značilo.
Previše je krvi palo, rat se nastavio drugim sredstvima i nisam nikakav optimista. Moglo je sve biti drugačije da ste ostali u Jugoslaviji. Da li su ugroženi Bošnjaci u Pazaru, Prijepolju, da su nepriznati, da li imaju pravo na jezik, da li ih iko asimiluje? Možda u Crnoj Gori, ali u srpskom delu Sandžaka, ne.
Препоручи коментар:
5
0
петак, 20 јул 2012 23:09
Рин о-о то
@Питање - Моји коментари уопште нису мимо суштине. Суштина је да сте Ви изабрали ону вама потребну.Уопште немам потребу да се Вама, ставом, легитимишем нити правдам. Ви сте поставили @Питање на мој први коментар а ја сам се потрудио да вам одговорим. То што су моји „тешки“ за читање значи да су концентрат настао из прилагођавања конвенцији не само овог портала(коментари могу бити писани до 1000 писаних карактера). Та конвенција некада уме да угаси мисао а пошто сам слободоуман само се прилагођавам задатој, конвенцијоналној форми. Нити су моји коментари академски нити претендују да оставе прејак интелектуални утисак и отисак. Ја дневно говорим оваквим језиком. Ваш проблем је у томе што сте мало разумели од оног што сам написао. Не секирајте се. Није грешка до вас него до мене. Кад пишем овакве коментаре свесно улазим у тај ризик могућег међудимензионалног неразумевања. Коме је до разумевања потрудиће се. Коме је то напор одустаће. Верујте, ни ја нечитам све или почнем а брзо одустанем.
Препоручи коментар:
0
0
субота, 21 јул 2012 00:14
Darko
Za Alkara
Niko ne spominje mirenje sa Hrvatima jer je u Srbiji većina shvatila, na žalost kasno i uz velike žrtve, reči našeg velikog pesnika: "Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ali ne zato što se nikog ne boje već zato što se ničeg ne stide." Pokušavate da se od krvnika pretvorite u žrtve, da potisnete užase koje ste počinili u I i II Svetskom Ratu forsiranjem priče o genocidnim i zločestim Srbima koji su ničim izazvani izvršili agresiju na nevinu Hrvatsku. Razlika između vas i muslimana je ogromna, i da nismo sa vama ušli u zajednicu 1918. sumnjam da bi danas imali ovakvu situaciju sa njima. Mada su i u Sarajevu odavno usvojili vašu matricu, ipak je vaš stepen licemerja i zlobe nedostižan. Mogao bih još štošta da vam kažem zašto između nas i vas ne može doći do pomirenja ali nemam ni prostora ni vremena, zato ću vas uputiti na fantastičnu knjigu našeg velikog, gore citiranog pesnika Jovana Dučića: "Verujem u Boga i u srpstvo", koja će vam dati sva potrebna objašnjenja.
Препоручи коментар:
4
0
субота, 21 јул 2012 00:40
isak
Amiraga jadan ti ne bio usta bi ti nas ponovo uvalio!?U zajednicku ljubav sa Srbima a protiva Hrvata!Nema Bosne bez Bosnjaka(Pravoslavnog,Muslimanskog i Katolickog porijekla).Sva ova naklapanja ko Alija je kriv za rat je prazna prica.Za rat je kriva SANU i JNA koji su provodili planove velike Srbije.Sa kim bi se ti mirio Amiraga!?Sa ljudima koji i dalje provode projekte cetnistva?
To je isti projekt četništva koji je postojao u i od kraljevine SHS do ratova devedesetih godina. Dalje se nastavlja sa kukavičkom filozofijiom i taktikom Borisa Tadića koji izgubi izbore,(Dodika) koji čini razne političke i nacionalističke ustupke samo da bi na političkom spektru ostao u centru. Draža Mihailović je pravedno osuđen za kolaboraciju i ratne zločine. On je, u ime iste ideologije, etnički čistio Bosnu od muslimana, kao i Mladić 50 godina poslije. Analogijom,svi ovi od:Kostunic Tadić,Dodik,Dacic,Nikolic na neki način, rehabilitira i Mladića.Srbima nema spasa bez gradjansko rata.
Препоручи коментар:
1
7
субота, 21 јул 2012 04:54
@alkar
Jedno pitanje, šta tebe i bilo koga drugog u Hrvatskoj zanima da li će Srbija biti preko Drine ili ne? To pitanje je stvar odnosa nas i Bošnjaka, Hrvatska je van te priče jer nas sada posle izvesnih istorijskih zbivanja njena teritorija ne interesuje. Da su Srbi ostali u Hrvatskoj možda bi nas i interesovala ali ovako neće. Dakle ponovo pitanje, šta vas briga da li će Srbija da bude do Drine ili do Une? Nije valjda da je doživljavaš kao demoklov mač koji ti visi nad glavom?
Препоручи коментар:
4
0
субота, 21 јул 2012 07:17
ДРАГАН
а важно је Isak да све што су комунисти направили остане ,то вама сепаратистима и одговара све што сте добили од 1945 па на овамо јесте комунистички поклон тражите оно што никада нисте имали .ох заборавих да вас потсетим да Турци и Аустро Угари били окупатори и агресори ми Срби смо подигли устанак да ослободимо све српске територије ту спада и Босна и Херцеговина ..да и ми Срби смо направили једну грешку ,а то је што смо прихватили теорију наших непријатеља да "Срби су само православци ,то није тачно има Срба исламске и католичке вероисповести ,то је била наша фатална грешка коју су нам сервирали наши окупатори (Аустро Угарска) а ми будале веровали, то нас је коштало а кошта нас и данас
Препоручи коментар:
5
0
субота, 21 јул 2012 07:58
Горан
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Naravno da nešto treba učiniti da se smanji jaz između onih koji nikada nisu trebali da ratuju.

За почетак је довољно да муслимани признају да у Сребреници није било геноцида Срба над муслиманима и да о томе обавесте светску јавност која нас Србе стално вуче за уши због Сребренице.
Препоручи коментар:
2
0
субота, 21 јул 2012 10:37
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Isak ja i ti se jako dobro poznajemo.Poznajem tvoj prepoznatljiv stil pisanja.
Ne inputiraj mi nešto što nije istina.To što piše u vezi sa Hrvatima.
Uostalom Alija Izetbegović je slušao savjete Tuđmana pa vidi šta se desi muslimanima u kakvu su nesreću i stradanje uvedeni ratom sa Srbima (a poslije i sa Hrvatima i međusobno sa muslimanima koji su slijedili Fikreta Abdića ) i platili su strašnu cijenu tih savjeta.
Zato ja ne želim da tražim njihove savjete jer u prvi plan smatram da treba slijediti interes vlastitog naroda.I oni su pravili sporazume s kim su stigli i kako je njima odgovaralo i nisu pitali ni Aliju Izetbegovića a ni muslimane da li se to Aliji i muslimanima sviđa ili ne.Uostalom nema potrebe da spominjem sve to.Barem su Srbi bili otvoreni, iskreno su rekli šta hoće i šta se može očekivati u pogledu njih dok nažalost nisu svi bili takvi.Neki su lukavo ćutali, "podržavali" i čekali svoj trenutak.Tako je i bilo.Nažalost navini muslimani su platili užasnu cijenu.
Препоручи коментар:
2
0
субота, 21 јул 2012 10:39
Ц78
алкар,
ништа не брини, када прође овај 3. светски, који је већ у току, помирићемо се без проблема, опет ћете сви покушати да будете антифашисти (да други пут победите), и сви ћете бити за братство и јединство. Наравно, при томе ћете заборавити да сте број Срба у АВНОЈ-ској Хрватској (који су до 1943. чинили 95% састава партизанских јединица)свели на 3% (као што сте заборавили, или драстично прекрајате број жртава у Јасеновцу). И то просто брисање Срба из Хрватске (што није успело ни Павелићу) ви славите као националону победу. А да не говоримо да злочин геноцида не застарева, а усташе (чији сте наследници) су у 2. св. рату побиле на стотине хиљада Срба, и никад није суђено никоме за геноцид, а сада се за измишљених 8.000, углавном наоружаних муслимана суди за наводни геноцид. И, наравно, има подршку Хрвата. Зар не примећујеш како Хрвати гракћу са ХТВ о томе како су Срби извршили геноцид над муслиманима. То су чињенице које најбоље говоре о Хрватима. Срби, што даље од њих.
Препоручи коментар:
3
0
субота, 21 јул 2012 10:48
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Isak i da ne zaboravim.Napiši onaj tekst za koji si mi rekao da ćeš ga napisati u smislu opovrgavanja mojih teza (tačnije teza koje je iznijeo akademik Muhamed Filipović, jer istini za volju on i Adil beg Zulfikarpaši su je prvi zagovornikci ideje sporazumjevanja sa Srbima).To iz prostog razloga jer sam ja tada bio i suviše mlad i 1991.godine sam imao samo 14.godina života.
Druga je stvar što sam i tada razmjevao koliko je to bila odlična stvar (sporazum) i svega se sjećam i danas kao da je juče bilo, jer sam se i tada veselio tom sporazumu i nadao se da će rat biti izbjegnut kao i velika većina naroda.Da razumio sam i kao četnaestogodišnjak koliko je to bilo bitno.
Smatram da imam plemenitu namjeru i da nije usmjerena ni protiv koga već je u korist svih.
Препоручи коментар:
3
0
субота, 21 јул 2012 11:34
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Da zaključim, ostajem kod stava da je muslimanima strateški (životni) interes da nađu zajedničku riječ sa Srbima i da naprave što bolje odnose sa Srbima jer Srbi su strateški narod na koje su životno sami muslimani naslonjeni.
Nema sreće i nikada je i neće biti dokle god muslimani ne budu sa Srbima u odličnim odnosima.
Umjesto sukobljavanja i nepovjerenja treba graditi povjerenje i suživot i strateški treba da se dođe u situaciju da Srbi i muslimani budu u zaštitničkom odnosu u kome će "veliki brat štiti manjeg brata".
Mislim da sam bio jasan.Možda djeuje kao utopija ali imamo pravo i na "snove",a "snovi" se znaju i ostvariti.
Препоручи коментар:
5
0
субота, 21 јул 2012 12:39
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
ДРАГАН да и ми Срби смо направили једну грешку ,а то је што смо прихватили теорију наших непријатеља да "Срби су само православци ,то није тачно има Срба исламске и католичке вероисповести ,то је била наша фатална грешка коју су нам сервирали наши окупатори (Аустро Угарска) а ми будале веровали, то нас је коштало а кошта нас и данас

Upravo tako.Izvorni srpski nacionalni ideolozi su to jasno navodili da se srpska nacija ne ograničava samo na pravoslavlje već da postoje i Srbi drugih religija (islamske, katoličke i dr.).Drugima je uspjelo da nametnu tu svoju ideološku podjelu koja se samo ograničava na religiozno pripadništvo i tako su onemogućili srpskoj nacionalnoj stvari da polaže pravo (legitimitet) i na Srbe drugih religija mimo pravoslavne.Tačno da je to u znatnoj mjeri oslabilo srpsku nacionalnu poziciju.Naravno vremenom su i Srbi skrenuli sa izvornog srpskog nacionalnog učenja i zadovoljili se onim što je kao ideja nametnuto od drugih (religioznim).
Препоручи коментар:
6
0
субота, 21 јул 2012 14:23
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Upravo tako.Izvorni srpski nacionalni ideolozi su to jasno navodili da se srpska nacija ne ograničava samo na pravoslavlje već da postoje i Srbi drugih religija (islamske, katoličke i dr.).Drugima je uspjelo da nametnu tu svoju ideološku podjelu koja se samo ograničava na religiozno pripadništvo i tako su onemogućili srpskoj nacionalnoj stvari da polaže pravo (legitimitet) i na Srbe drugih religija mimo pravoslavne.Tačno da je to u znatnoj mjeri oslabilo srpsku nacionalnu poziciju.Naravno vremenom su i Srbi skrenuli sa izvornog srpskog nacionalnog učenja i zadovoljili se onim što je kao ideja nametnuto od drugih (religioznim).

Legitimitet (polaganje prava) na ljude povlači i druge legitimitete (polaganje prava) !
Препоручи коментар:
4
0
субота, 21 јул 2012 15:46
Румија@ Amir Čamdžić
Морам да вам признам да сте храбар човјек јер се због оваквих писања негдје иде и у затвор јер негирате истину ЗАПАДА, али г-Чамџићу ми то све знамо и нама на овом сајту није потребно такво једно писање, малтене све смо урадили да до рата не дође!Покушајте са овим писањем на вашим, муслиманским, порталима па нам реците , онако поштено као сада, како сте прошли!НИкада нисам сумњао да има људи који ће хтјети рећи истину па колико год да кошта!Нажалост муслиманско политичко вођство нас је увело у рат који је све добро коштао а за интересе великих сила.зар би СРбска војска ослобађала своју браћу па послије рушила Југославију?Сигурно да не али велики апетита малих муслимана и велики апетити Ватикана, САД и ЕУ довели су до тога да више немамо југосалвију али нажалост нема ни БиХ ни Црне Горе и најжалосније нема више Србије!
Препоручи коментар:
7
0
субота, 21 јул 2012 15:53
Nix
Odličan članak!
Препоручи коментар:
3
0
субота, 21 јул 2012 16:14
МР
Амир. Срби могу живети заједно са муслиманима само кад ови поруше џамије. Кад престану, по Корану, да верују да ће отићи на небо само кад дају живот за ислам што обично значи узети туђи живот, живот "неверника". Муслимани верују да њима припада цела Босна и да остали треба да ћуте ако уопште желе да остану у тој земљи. Видео сам својим очима, један Палестинац ми је послао, видео како Немци врше смотру муслиманске Ханџар Ес-ес-дивизије. Они се тиме поносе. Како је могућ заједнички живот са таквим људима? Ја сам атеиста (у некој муслиманској држави мене би убили), али православна црква је далеко толерантнија. Никог не терају да иде у цркву ако неће.
Препоручи коментар:
1
0
субота, 21 јул 2012 16:38
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Морам да вам признам да сте храбар човјек јер се због оваквих писања негдје иде и у затвор јер негирате истину ЗАПАДА, али г-Чамџићу ми то све знамо и нама на овом сајту није потребно такво једно писање, малтене све смо урадили да до рата не дође!Покушајте са овим писањем на вашим, муслиманским, порталима па нам реците , онако поштено као сада, како сте прошли!НИкада нисам сумњао да има људи који ће хтјети рећи истину па колико год да кошта!


Mediji su onih koji ih kontrolišu ! Danas je velika većina medija pod političkom kontrolom tako da iskreno treba stvarati nove medije koji će biti mnogo naklonjeniji ideji srpsko-muslimanske sloge !
Za navedeno će trebati podrška! Bez obzira na sve prepreke smatram da vrijedi pokušati !
Nadati se da će neko ideju prepznati kao prihvatljivu.Ja sam ipak pustio "probni balon" pa vidjet ćemo kako će ista biti prihvaćena !
Uostalom još sam mlad čovjek pa možda dođu i bolja vremena za ovakve ideje , vidjet ćemo.
Препоручи коментар:
1
0
субота, 21 јул 2012 16:42
alkar@ @
sad vas hrvatski teritorij ne zanima jer nema srba na tom teritoriju sta vas je kao bio zanima?da je vas zanimala sudbina srba onda bi vi isli zastitit i srbe van linije karlobag -karlovac a vi ste van te linije ostavili oko 200 ooo "nezastićenih"srba(usput njima se nista nije desilo za razliku od balvanaša i četnika) u zagrebu,istri,otocima,priobalju.vas je samo i isključivo zanima teritorij za veliku,etnički čistu srbiju(1561 ubijen civil hrvat i 150 000 protjeranih civila hrvata iz krajine)....zasto bi se samo pitalo vas i bošnjak oćete li vi srbi priko drine?pa i hrvati su konstitutivni narod cjelovite bosne.pođete li priko drine nemora to bit isključivo na zapad ,mozda se pokrenete isključivo na istok priko drine(tako bi van i bilo da nas ameri nisu zaustavili na banjaluci 95.).samo se vi velikosrbijasite i pokusavajte rastočit bosnu.nemate vi snage za to ni ikakve sanse,nikad vi na zapad nećete,dok je nas i bošnjaka...
Препоручи коментар:
0
5
субота, 21 јул 2012 16:52
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
Može se krenuti sa agitacijom za registraciju Kluba srpsko-muslimanske sloge,(na teritorijama BiH, Srbije i Crne Gore) , sa agitacijom za širenje ideje, sa osnivanjem samostalne internet stranice u saradnji sa drugim prijateljskim stranicama poput NSPM.To je ono što bi se za početak moglo učiniti.Ni najmanje ne sumnjam da će biti jednostavno i da se neće nailaziti na žestoke opstrukcije i osporavanja od onih kojima odgovara "feudalna podijeljenost" i koji žele da sačuvaju svoje stečene privilegije neprikosnovenih vladara na svome feudu i nad svojim "ovčicama".
Препоручи коментар:
2
1
субота, 21 јул 2012 16:57
alkar@amir čavdžić
gospodine amire uzalud ste krečili...kad ste rekli da srba ima tri vjere i da su srbi oslonac za muslimanski narod....opet nisan čuo nista o HRVATSKO-MUSLIMANSKOJ POMIRBI..hrvati za vas u bosni i uopće ne postoje..kako vidin vi se osjećate kao bošnjak,musliman a između redova provlačite vasu tezu da ste sigurno srbin muslimanske vjere..otuda valjda to vase guranje među srbe.to o pomirenju iskazite dogodine za govornicon u potočarima ,ove god ste okasnili...lipo je govorit o miru ali mira na balkanu nema niti ga je ikad bilo niti će ga bit.mir na balkanu je utopija već od krista naovamo.ko koga voli i poštuje-niko nikoga..svak je svakog kla i ubija.više ili manje,svi se u stvari mrzimo i tili bi tuđe teritorije i dok je god četništva,ustašluka i vehabijstva nema mira u bosni!nazalost.najbolje svak u svoje granice i ne provirivaj van njih jer ode glava.ali na balkanu svako malo neko virne a onda eto derneka....
Препоручи коментар:
0
6
субота, 21 јул 2012 17:03
alkar@amir čavdžić
vi ste stvarno naivac moj pravniče..napisaste da ste mlad čovik a ja bi reka uz ono naivan da ste zelen. tako se u nas kaze za nekog ko nema blage veze sa relnošću i zivi u snovima i oblacima.moj savjet-ostavite se pisanja na nspm(znan da nećete,volite vi da van srbi plješću,samo ste zaboravili da je ovo desni sajt i da su 90% srba na ovom sajtu po vokaciji četnici)zato ako ste mladi knjigu u ruke pa naučite nešto o povijesti balkana i onda kad malo sazorite javite se.
Препоручи коментар:
0
7
субота, 21 јул 2012 17:10
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
ALKAR JE NAPISAO: gospodine amire uzalud ste krečili...kad ste rekli da srba ima tri vjere i da su srbi oslonac za muslimanski narod....opet nisan čuo nista o HRVATSKO-MUSLIMANSKOJ POMIRBI..hrvati za vas u bosni i uopće ne postoje..


ČLAN 5.SPORAZUMA :

5. Izražavamo svoj interes da Hrvati u Bosni i Hercegovini žive s nama u punoj ravnopravnosti, te ih pozivamo da pristupe ovom sporazumu.

Alkar to ti je odgovor !

Naravno geopolitičke okolnosti su promjenjene !
Препоручи коментар:
3
0
субота, 21 јул 2012 17:14
Amir Čamdžić, dipl.pravnik
ALKAR NAPISA : vi ste stvarno naivac moj pravniče..napisaste da ste mlad čovik a ja bi reka uz ono naivan da ste zelen. tako se u nas kaze za nekog ko nema blage veze sa relnošću i zivi u snovima i oblacima.moj savjet-ostavite se pisanja na nspm(znan da nećete,volite vi da van srbi plješću,samo ste zaboravili da je ovo desni sajt i da su 90% srba na ovom sajtu po vokaciji četnici)zato ako ste mladi knjigu u ruke pa naučite nešto o povijesti balkana i onda kad malo sazorite javite se.Hvala Vam na vašoj brizi za mene !
Препоручи коментар:
1
0
субота, 21 јул 2012 17:30
alkar@amir čavdžić
opet vi...pa niste već naučili povijest balkana u pet min?aj nazad na posa,priskočili ste puno toga..ima se sta naučit.da geostrateske okolnosti su se prominile.pa vami se čovik more samo smijat.a sta se to prominilo?po čemu su srbi u prednosti da se na silu gurate u srbe i ugura oćete mir s njima?ako ste tili jačega onda to nisu srbi-ekonomski i vojno su u rasulu,politički razjedinjeni,oslonac im rusija potjerana sa balkana-zar vi ne vidite ko je tu gazda-nato.nisan ja protiv srba i vezanja za njih već vičen na vas jer ste slipi kod očiju kad spominjete geostrateske promjene.a usput,srbi samo čekaju priliku da se vi podvorite i sidnete in uz skute,opet će vas na nož okrenit kad tad.nema mira bez svih tri naroda to da van bude jasno.a to sta ste nas ,usput i kao slučajno spomenuli u tom članku je minorno i objasnjava činjenicu da van mi kao narod nismo vazni.zato ste zalud krečili.nasjeli ste na histeriju srbijanu-svi smo mi srbi samo različitih vjera.ako vi jeste mi nismo.
Препоручи коментар:
0
5
субота, 21 јул 2012 18:27
Радојица
алкар,
Еуропа ти је на издисају.Читаш ли ти шта пишу "одметници" из врхова "новог светског поретка", или жмуриш и сањаш тисућљетни сан?

Неки дан амерички амбасадор упозорава предузетнике на ризике улагања у еуропску Кроатију.А наш бивши Србин, Милановић вам, професорима, смањио плаћу (вероватно је и он читао ове коментаре, па је закључио какав му је кадар у просвети).

Видиш ли ти да Руси и Кинези терају Амере те ће морати да нападају друге државе по свету баш као што је то радио твој идол у 2. св. рату (јер ово што раде данас "западњаци", и што ти оправдаваш, као демокрацију, исто је, у бобу, као што је радио Хитлер). Чуди ме како то не видиш.

Ти си, неки историчар, па, ваљда, можеш извући суштину из садржаја савремених међународних збивања. Не могу да верујем да је "хрватска знаност" избацила тако лоше кадрове.
Препоручи коментар:
0
0
субота, 21 јул 2012 18:29
OKVIR
@ alkar@@

...a vi ste van te linije ostavili oko 200 ooo "nezastićenih"srba(usput njima se nista nije desilo...
Za ovo se mora napisati da je MASNA LAZ!!!
Nisu ljudi krompiri pa da se tako podlo manipulise.
Koliko Hrvatska ima stanovnika sada a koji je % Srba od tog broja, kad vec mrsite o toj liniji?

Vise je Srba proterano sa podrucja koja je drzao hdz pod kontrolom nego iz Krajine. Samo svi o tome cute. Dr. Svetozar Livada je napisao knjigu, na osnovi cinjenica ( izvori od stranaca koji su tamo "imali posla" - poslati od strane UN-a ) na tu temu - zlostavljanja i proterivanja Srba u to vreme.
Na tom podrucju se odmah krenulo u zlostavljanja, proterivanja a i ubijanja Srba cim je hdz pobedio na izborima.

Samo vi pisite ovde sta vam se oce.

Smesno.
Препоручи коментар:
0
0
субота, 21 јул 2012 19:31
@alkar
Smešno, pa mi smo vas u BiH vojno gledano blago rečeno rasturili, za vreme proboja koridora smo vam pokazali kako se ratuje. Oluja nije nikakva umetnost jer ste manje više bez veće borbe ušli u prazna mesta. U delove Bosanske Krajine ste ušli zato što je vojno rukovodstvo RS bilo svesno da se u pregovorima ne može dobiti više od 49% zato se nije ni trudilo da vojno sačuva ono van toga. Bosanska Krajina im je nažalost bila manje interesantna njih je zanimala okolina Sarajeva.

Hrvati u BiH jesu konstitutivan narod i ako vam je već toliko stalo do njih zašto ne pokažete malo brige za iste? Ni reč ne rekoste na to što ih Bošnjaci u federaciji preglasavaju i što im nameću predstavnike. Samo urlate kako su Srbi problem. I da, pitanje za kraj, šta mislite ko bi bio bolje dočekan u Mostaru, centru Hrvata u BiH, Dodik ili Mesić? Samo mi to odgovorite.
Препоручи коментар:
0
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]Твитер

Нема коментара:

Постави коментар