Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 09. јануар 2013.

Република Српска слави 21. годину постојања | Хроника

Република Српска слави 21. годину постојања | Хроника


НОВА СРПСКА МАТИЦА ДАНАС СЛАВИ КРСНУ СЛАВУ И ГОДИШЊИЦУ

СРЕЋНО ЈОЈ И НАМ БИЛО, АМИН

Хроника

Република Српска слави 21. годину постојања

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 09. јануар 2013.
БАЊАЛУКА - У Културном центру Бански двор данас ће у Бањалуци бити одржана свечана академија поводом Дана Републике и крсне славе РС, Светог архиђакона Стефана.
Поводом 21. годишњице постојања РС, данас ће у згради Владе РС бити организован свечани пријем.
Најављено је да ће свечаностима у Бањалуци присуствовати принц Александар Карађорђевић, принцеза Катарина и принц Филип.
Карађорђевићи ће данас присуствовати литургији и славском обреду у Саборном храму Христа Спаситеља, а принцеза Катарина ће потом посетити Дом за незбринуту децу "Рада Врањешевић", где ће деци поделити божићне пакетиће.
Карађорђевићи ће присуствовати и свечаној академији под називом "Из Српске с љубављу" и пријему поводом Дана Републике.
Скупштина српског народа БиХ је 9. јануара 1992. године донела Декларацију о проглашењу РС.
Скупштина српског народа БиХ основана је октобра 1991. године. Административно средиште те институције било је најпре у Сарајеву, где је и проглашена декларација, а током рата у БиХ било је измештено на Пале.
Од 1998. године седиште Народне скупштине РС је у Бањалуци.
Званично главни град РС је и даље Сарајево, што је наведено и у Уставу РС из фебруара 1992. године.
РС, којој је Дејтонским мировним споразумом из новембра 1995. године припало 49 процената територије БиХ, има површину нешто мању од 25.000 километара квадратних, један је од ентитета БиХ.
РС је по државном уређењу парламентарна република, а председник скупштине је Игор Радојичић.
Она је проглашена у време распада бивше СФР Југославије и међунационалних сукобљавања три конститутивна народа у Босни и Херцеговини, Муслимана (Бошњака), Срба и Хрвата.
Рат у БиХ, у којем је било злочина на свим странама, а укупан број погинулих се процењује на око 100.000, окончан је Дејтонским мировним споразумом у јесен 1995.
Устав БиХ, који у исто време представља и Анекс четири тог мировног споразума, налаже да је БиХ организована као држава састављена од два ентитета РС и Федерације БиХ.
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Босна и Херцеговина не представља политички и историјски интерес српског народа и да је могуће да за 10 или 15 година неће ни постојати, јер за то не постоји воља два од три конститутивна народа.
"Међународна заједница је све више уморна од очувања нечега што многи не желе. Ми смо изгубили и своју малу илузију о томе да је Босна могућа у смислу реализација дејтонских вредности јер су оне стално биле извргнуте променама и наметане овде. Ми немамо посебну жељу да Босна успе. Ми ћемо урадити оно што морамо, а не што хоћемо, међутим државе не успевају ако их нећете", рекао је Додик у интервјуу Танјугу поводом обележавања Дана РС.
Коментаришући критике које долазе из Федерације БиХ због чињенице да је за Дан РС изабран 9. јануар, што се у Сарајеву доживљава као континуитет са политичким наслеђем Радована Караџића, Додик је рекао да је тај датум неприкосновен и да то уопште не може да буде тема за полемику.
Како је истакао, Караџић је стао на чело српског националног покрета у БиХ и припадају му заслуге за стварање РС, очување идентитета српског народа и спречавање злочина над њим, а о томе да ли је он вршећи дужност председника и врховног команданта учинио неке прекршаја закона и обичаја рата, утврдиће суд.
"Треба да кажемо јасно и гласно да је Караџић са својим сарадницима одлучујуће утицао да се створи РС и то је чињеница коју не треба и не мора да побијамо и прећуткујемо", поручио је Додик.
"Приговори из Федерације се догађају у континуитету и они су ове године отишли и даље тврдећи да они треба да тај дан славе као дан некаквог наводног геноцида. То је њихов проблем. Нека они тај дан прогласе. Што се тиче РС она је чиста, стабилна, поштена и цивилизована, добро место за живот свих, па и оних који нису Срби", казао је Додик.
Према његовим речима, РС, иако је национални пројекат, није уперена ни против кога, а националне мањине и групе се у њој осећају веома слободно, јер нема ниједног законског и уставног ограничења за њихове слободе
(Танјуг-Бета)
 

Република Српска слави 21. годину постојања

среда, 09 јануар 2013 08:45
Miloš Kikić
Srećna slava Republici Srpskoj i srećan jubilej!
Препоручи коментар:
9
1
среда, 09 јануар 2013 08:56
Миладин Зековић
Републико СРПСКА срећан ти рођендан и Крсна слава.Желим да се РС што пре припоји својој матици Србији.
Препоручи коментар:
9
2
среда, 09 јануар 2013 09:01
Тривун_Приједор
.... раскомадана између тајкуна, осиромашена до боли, полумртва на апаратима, СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН!
Препоручи коментар:
4
7
среда, 09 јануар 2013 09:07
МОМЧИЛО
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Босна и Херцеговина не представља политички и историјски интерес српског народа и да је могуће да за 10 или 15 година неће ни постојати, јер за то не постоји воља два од три конститутивна народа.


ово ми звучи као неко популистичко причање политичког дављеника.

иначе, ваља се потсетити овом приликом да је најзаслужнији за независност РС - Момчило Крајишник, који је инсистирао да се поменута формулација примени у референдумском гласању, приликом (одбијања) Венс-Овен плана, 1993 г.

Можда му се због тога и суди, у суштини?

Чак је Кољевић био испрва против такве формулације.

Заборавили смо и можда назаслужнијег - Алију, и орден (или слично) који је примио од Саудијске Арабије (салафиста)-за настојање на стварању исламистичке БиХ.
Препоручи коментар:
1
6
среда, 09 јануар 2013 09:21
Мирко Грбић, Бањалука
Ја сам тужан....а ускоро ће то бити и они који славе и пјевају под шатрама !РС је мој интерес али не оваква ...да у њој будем тужан !
Препоручи коментар:
1
2
среда, 09 јануар 2013 09:27
srbin bijeljina
svanuo je divan dan nasoj republici rodjendan. Ona je jedina srpska pobjeda od 1918. Na mnogaja ljeta.
Препоручи коментар:
1
0
среда, 09 јануар 2013 09:30
Ђура
.... раскомадана између тајкуна, осиромашена до боли, полумртва на апаратима, СРЕЋАН ТИ РОЂЕНДАН!


Тривуне, не кукај. Воли своју земљу и ради на томе да постане боља!
Шта ми из Србије да кажемо? Како је тек наша земља "раскомадана између тајкуна, осиромашена до боли, полумртва на апаратима"? У поређењу са Србијом, Република Српска је одлична и има далеко више перспективе. Али и поред тога ја волим моју Србију и цео свој живот улажем да буде боља и јача, упркос свим недаћама. И биће боља и јача, заједно са Републиком Српском.
Препоручи коментар:
1
1
среда, 09 јануар 2013 09:35
Pozdrav iz Tel Aviv
Srechan Rodjendan draga Republiko Srpska!
MAZEL TOV מזל טוב

Dragi Prijatelji ,zelim vam sve shto bi pozeljela
i nashem Izrailju.
Bog je uz vas.
Препоручи коментар:
2
2
среда, 09 јануар 2013 09:47
Ташко_БЛ
Да се приметити како дискутантни из Србије уопште немају праву слику о РС и стању о коме се она и народ налазе.
Разумем да сте патриотски расположени према нама али Господо да знате праву истину другачије би сте коментарисали.
Господо, ми смо како политички тако и економски већ одавно пропали. Наш народ нема шта да једе!! Та
национална реторика код овакве беде је већ одавно изгубила смисао.
Нама треба хлеба!
Препоручи коментар:
1
1
среда, 09 јануар 2013 09:48
Φιλοσοφία
Сретна Слава свети Стефан нашој оази слободе у тамном вилајету! Економска ситуација је тешка, притисци су огромни, али Република Српска остаје и опстаје. А економске прилике треба кориговати а не ламентовати. Оно што ме посебно радује је што су Срби у РС сложни и имају унисон став о својој земљи и њеној прошлости и будућности.
Препоручи коментар:
1
1
среда, 09 јануар 2013 09:54
Prvo skoci pa reci hop
Dodik reče "....RS, iako je nacionalni projekat, nije uperena ni protiv koga, a nacionalne manjine i grupe se u njoj osećaju veoma slobodno"

Kako RS nije uperena ni protiv koga kada je RS protjerala sa teritorija, gdje je imala vlast, sve nesrbe i srušila sve muslimanske bogomolje?

Šta se podrazumijeva pod ovim nacionalne manjine? Hrvati i Bošnjaci? Pa zar oni nisu po Ustavu RS-a konsitutivni i ravnopravni sa Srbima u RS-u?

Ne smeta meni postojanje tog entiteta, ali mi smeta laganje kako bi se smirila savjest u Srba za sve što su učinili nesrbima i opravdalo sve što se činilo drugima. Teško će ići humanizacija tog entiteta. Možete lagati sebe, ali teško druge.

Znam ja da ćete vi reći odmah pa i nama su drugi činili, ali to nije istina jer je RS sve to sistemski i planski radila i što je interesantno stavila na papir u formi ratnih "6 strateških ciljeva RS-a". Uostalom, Srbi ničim nisu bili ugroženi u Bosni i Hercegovini. Priče o preglasavanju su priče za malu djecu.
Препоручи коментар:
1
1
среда, 09 јануар 2013 09:57
Φιλοσοφία
Ташко_Бл, нисам знала да се у Бања Луци говори екавски. А још више да је Посавина посна земља у којој људи гладују. Докле више ово спиновање!?
Препоручи коментар:
1
0
среда, 09 јануар 2013 09:58
Лепетић
среда, 09 јануар 2013 09:48
Φιλοσοφία
Економска ситуација је тешка, притисци су огромни, али Република Српска остаје и опстаје.


да одам како је економска ситуација лоша у читавом свету (тзв. западном), и да то није "специјалност" РС.
Препоручи коментар:
1
0
среда, 09 јануар 2013 09:59
Деда Мића, пензионер
Срећан ти рођендан мила Републико Српска, дуговечна да си, и срећна ти Слава Свети Стеван!
Препоручи коментар:
1
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Нема коментара:

Постави коментар