Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

среда, 09. јануар 2013.

Милорад Додик: Косово треба поделити на две државе за два народа | Хроника

Милорад Додик: Косово треба поделити на две државе за два народа | Хроника

Хроника

Милорад Додик: Косово треба поделити на две државе за два народа

PDF Штампа Ел. пошта
уторак, 08. јануар 2013.
- Организовање међународне конференције по узору на Дејтон у вези са решавањем питања Косова било би погубно по интересе Србије, јер би то отворило могућност разним међународним мешетарима да отворе питање и Санџака и Војводине. Инсистирање на подели Косова, на две државе за два народа, за шта се ја залажем, последња је линија одбране српских националних интереса - каже у интервјуу за „Блиц“ Милорад Додик, председник РС.
Како коментаришете платформу Србије о Косову?
- Веома тешко ми је са ове позиције да коментаришем политичке процесе у самој Србији. Наш примарни принцип је да пратимо Србију у ономе шта одлучи и тако ћемо да наставимо. Каква год позиција Србије о Косову била, ми ћемо ту позицију подржати с првенственим разлогом да онемогућимо признање Косова у БиХ. С друге стране, опет као човек у једном делу српског народа који је добио легитимитет, коме Косово није ништа мање важно, веома је тешко отети се утиску да не коментаришете то питање у смислу искуства које сам овде стекао.
Шта вам говори то искуство?
- Код нас су вршили централизацију у БиХ, а овде се врши једна дисолуција која у суштини у себи има исти процес, значи јачање Косова као неке независности, разградња Србије као државе и, наравно, понижење Срба као нације. То су основни елементи међународне политике на Косову. Опет са одређеном дозом отклона према узаврелим политичким токовима у Београду, ризикујем када ово кажем. Мислим да ми морамо коначно да се разграничимо са Албанцима, да са њима не можемо да градимо суживот и не можемо да градимо заједничку државу и нашу будућност на бази паритета који би се остварио, рецимо да се Косово врати у државни систем Србије. Морали би да се праве разни паритети на бази конститутивности и права на језик и писмо што би вероватно довело до тога да би албански језик и писмо постали службени језици у самој Србији.
Косово је свето име за многе Србе.
- Косово као имагинација, као наша верска или исходишна територија је једна ствар. Ја када говорим сада о Косову, говорим о чињеници да тамо постоји готово етнички чист простор који покривају Албанци, који су изградили своје институције, који би сада хтели да граде војску, имају међународну подршку значајног дела света и ти Албанци сада су фактор. Давно се отклонила прича да је то сепарација и насилно одузимање територије. Ви то сада не можете да вратите. Према томе, мислим да је политика што се тиче Косова политика две државе за два народа, која би могла да подразумева потребу да се та два народа разграниче. Не само по националном већ и територијалном смислу.
Какву поделу предлажете?
- Ако би рецимо наш захтев био да се за север Косова обезбеди територијално инкорпорирање у Србију, јер је тамо већина српског народа, значи тих неколико општина које се тамо налазе са јасном поруком да Срби са југа који желе да оду са Косова да Србија треба да им гарантује и одређене локалитете и да им помогне у стварању нових домаћинстава. Чак смо и ми спремни да будемо део тог једног процеса. Они који желе да остану, они остају. Наравно да треба и даље да имају заштиту Србије као државе, али у сваком случају учинила је све да им понуди одређени излаз.
Шта би РС могла да понуди народу са Косова?
- Они немају посао ни на Косову, али бисмо могли за почетак да им понудимо неко земљиште и да им помогнемо да направе имања, да један део њих добије послове или да их подржимо да раде пољопривреду или на неки други начин. Ионако сада бедно и сиромашно живе тамо, плус су несигурни. Овде би обезбедили сигурност, на Косову неће имати никада перспективу. Све је то виђено код нас, само на другачији начин се дешава тамо. И та клизајућа прича, Косово ће за пар месеци или годину-две дана, са оваквом политиком имплементације бриселске политике постати де факто независно. Још само формално остаје да не кажу Београду да призна Косово као државу. Само то ће остати, а све остало ће бити држава. Успут ће та критична маса чланица УН досегнути једног тренутка довољан број да УН признају Косово. Зар је онда важно хоће ли Србија признати Косово или не?
Да ли је по вама онда та платформа нереална?
- Не, нисам то рекао. Ми ћемо пратити политику Србије и оно што ја говорим, говорим свој лични став. Као што и сада други причају о тој платформи. Колико сам разумео, сви важни лидери тамо су разговарали о платформи, ја и не очекујем да мене неко пита за то, али само желим да изнесем став за који мислим да би био проводив.
Има ли у српском руководству јединства по питању Косова?
- Није овде проблем јединства српског народа око Косова, оно постоји. Постоје разне варијације, ми смо повређени и понижени са Косовом. Друга ствар, Косово у оваквој организацији и структури не треба никада признати, без обзира на то што је могуће да га признају неке друге земље. Косово и заштита српског народа на Косову је апсолутно јединствен приступ свих релевантних фактора. Ја не видим неко нејединство по питању Косова у оквиру српског политичког тела и народа. Нејединство је у ЕУ, тамо пет земаља није признало Косово. Сва је прича да се интегрише Косово, али не да се интегрише у Србију, него да се унутар себе интегрише, а то значи да се север интегрише.
Мислите ли да ће ЕУ на крају поставити услов Србији признавање Косова, да би је примили у Унију?
- Наравно. Мислим да је ова прича око Србије и Европе давање ничега. Дали су кандидатски статус без датума преговора. Шта то значи? Ништа. Озбиљна ствар су преговори о приступању. Онда када Европа уђе у те преговоре и Србија одлучи да уради све што је неопходно и шта за три године све испуни, мора онда да је прими у Унију. Европа неће Србију док се не реши трајно решење за Косово.
Може ли се решење Косова одразити и на коначно решење РС у БиХ. Има ли то узрочно последичне везе?
- Прво, сувише је близу и сувише личи. Могуће је. Имате различите теорије о томе. Једна говори о томе да ће странци када заврше то поспремање на Косову поново се вратити на БиХ. Али, мислим да су то спекулације домаћих аналитичара. Мислим да су странци схватили да је БиХ неуспела прича и да у том погледу било каква дестабилизација овде може да изазове пажњу странаца и ништа више. Све остало је у домену локалних страних службеника у разним амбасадама, али озбиљне интервенционистичке мере међународне заједнице су овде показане у прошлости. Покушаће се нешто кроз европске интеграције да се чини додатно на централизацији БиХ, што није могуће, јер европски процеси то не траже. Али нека масовна операција није могућа.
Опозиција против мене
Имате ли информације да Александар Вучић намерава да окупи опозицију у РС како би се супротставили вама?
- Свако има право да се окупља и удружује. Мада је то јадна и комична прича - удружује се Чавић који је раније био председник, па шта је урадио. Иванић који је био премијер, и један Босић који представља СДС. Када све саберете, СНСД, ДНС и СП имају више гласова него раније. Мислим да то окупљање не би било добро са становишта уплитања, без обзира на то са које стране било. Имаћемо и ми шта да кажемо на то када дође време.
Н. Бреберина-А. Козомара
(Блиц)
 
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Милорад Додик: Косово треба поделити на две државе за два народа

уторак, 08 јануар 2013 01:11
Cane
Sredi prvo korupciju u tvojoj RS pa se onda javi.
Препоручи коментар:
9
5
уторак, 08 јануар 2013 07:08
гаврило
МИЛЕ гријешиш дебело,Лажна Држава се не смије признати никада, њу само треба ослободити јер је под окупацијом а онда се паметно разграничити са Албанијом!
Препоручи коментар:
25
4
уторак, 08 јануар 2013 08:28
micky
Kosovo je Srpsko i ostace i celo i Srpsko. Ako se podeli Kosovo i Metohija rasulu nigde kraja.
Препоручи коментар:
21
3
уторак, 08 јануар 2013 09:09
zore
dodik je upravu obzirom na okolnosti u kojima je srbija. daj boze da se skroz ne raspadne. ali se ne slazem sa tim da pitanje kosova treba sad resavati, bez obzira na pritiske jer bez kosova srbije nema.
Препоручи коментар:
27
7
уторак, 08 јануар 2013 10:32
petar
Kod njih nema ni pomisli da dele Kosmet. Samo im je drago da cuju da si ti, kao jedan od predstavnika srpskog naroda, spreman da ga delis. Zasto? Zato sto su te izjave dokaz da je zaba vec dobrano skuvana, da ce im biti dovoljno da jos malo istraju u svojoj raboti i da ce skuvana zaba definitivno i da prazna Kosmet. Ali, Zabo, dovoljno je samo da iskocis iz vode - da progledas!
Препоручи коментар:
8
2
уторак, 08 јануар 2013 11:47
Dragan
Milorade, deli ti ono što je tvoje, a tuđe ne diraj.
Препоручи коментар:
12
4
уторак, 08 јануар 2013 12:51
рс
слажем се да Косово не треба признати али апелујем да и кад се прича о подјели онда га дјелимо барем 51-49% у нашу корист то је реално. прича о подјели у којој нас следује сјевер је тотално неприхватљива.
Препоручи коментар:
6
4
уторак, 08 јануар 2013 15:05
Мила
прво почисти испред својих врата па онда...
Препоручи коментар:
5
4
уторак, 08 јануар 2013 15:06
хм,
има ли овај господин још неког посла осим да свакодбевно даје мишљење о свему?
Препоручи коментар:
5
3
Пошаљите коментар
[ Назад на текст]

Нема коментара:

Постави коментар