Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 30. март 2013.

Вечерње новости: Захтеви Немачке Србији 2013. - захтеви Аустроугарске Србији 1914. | Хроника

Вечерње новости: Захтеви Немачке Србији 2013. - захтеви Аустроугарске Србији 1914. | Хроника


Хроника

Вечерње новости: Захтеви Немачке Србији 2013. - захтеви Аустроугарске Србији 1914.

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 30. март 2013.
УЛТИМАТУМ од седам тачака који су у Србију донели немачки парламентарци представља континуитет немачке политике према Србији, која је кроз цео двадесети век заснована на уценама, сматра писац и народни посланик Синиша Ковачевић.
Историчар Радош Љушић за "Новости" каже да у актуелном документу има и нешто горе него у оном из 1914. - Сада траже промену граница, али и промену свести Срба на северу Косова.
Наиме, у једној од седам тачака немачког ултиматума наводи се да би Београд "требало да утиче на промену свести Срба на северу покрајине, како би схватили да су им Еулекс и Кфор пријатељи".
- То је демократски фашизам. Овакав захтев незабележен је у историји света. Нечувено је да се тражи да се промени свест једног народа о историјској традицији. Први пут се суочавам са оваквом синтагмом - истиче Љушић.
Он овај захтев оцењује као најтежи од свих, пошто задире у национално биће српског народа. Тражи се да Срби више не буду Срби.
- Пред Први светски рат испоручени су захтеви који су се могли сматрати кршењем интегритета и суверенитета, а сада нам траже више од тога - да признамо Косово и да се Срби са севера одрекну Србије и српства и прихвате нешто сасвим друго. О свему другом могло би да се преговара, осим о овоме - наводи Љушић.
И Синиша Ковачевић оштро критикије однос једне од водећих европских држава према Србима:
- Немци од нас траже само две ствари - да променимо свест и да променимо границе. Сви остали услови произилазе из ова два. Увредљиво је.
Ковачевић наглашава да смо од Немачке навикли на ултиматуме и условљавања и да је то принцип по коме они функцинишу према Србији још од времена Аустроугарске која је била немачка држава.
- То је изостало једино 1941. године. Тада су нас напали без ултиматума - подсећа Ковачевић и напомиње да Немачка води ултимативну политику и према другим државама.
- Погледајте Кипар, Грчку, Бугарску... Ова Европа је "Четврти рајх", ако се изузму Француска и Велика Британија која је на прагу да изађе из Европске уније, - недвосимислен је Ковачевић.
Радош Љушић уочава да сам текст који су донели немачки парламентарци "нема ултимативну ноту", али тражи више него било који ултиматум:
- Ниједна самостална и независна држава не би прихватила те услове. Немци нам говоре како ћемо регулисати односе са БиХ и како ћемо се одредити према Сребреници. То не може нико да одређује једној сувереној држави. То зависи од нас, а не од света.
И професор Дарко Танасковић види много сличности са догађајима из 1914. године. Анализирајући захтеве од пре сто година и ове данас наводи:
- Занимљив је, рецимо, коментар уз захтев број два у коме се тражи "видљив напредак у откривању и гоњењу починилаца паљења немачке амбасаде 2008. године" и констатује да "још није откривено ко стоји иза напада и оптужница није подигнута". Ако нас памћење не вара, четврти захтев из ултимативне ноте Аустроугарске Србији из 1914. такође се односио на неку "судску истрагу". А онда и оно чувено "ко стоји иза"...
Захтев број пет односи се на "почетак уклањања паралелних структура у безбедносном апарату и управи на северу Косова". И 1914. се захтевало растурање друштва Народна одбрана, удаљавање из војне и уопште административне службе неких официра и чиновника, као и отпуштање и строго кажњавање чиновника у пограничној служби код Шапца и Лознице...
С друге стране, Чедомир Антић, лидер Напредног клуба, сматра да и није једноставно повући "истинске паралеле" између аустроугарског ултиматума 1914. године и садашњих притисака Немачке на Србију:
- Пре стотину година услови и односи су били другачији. Аустроугарска је била недемократска империја која је тежила да покори слободну Србију и од Балкана створи колонијални посед. Свет је био оштро подељен и пошто је Србија дипломатски успела да надигра Аустроугарску она је безуспешно покушала да је освоји. Тиме је пружила прилику Немачком Царству да започне Први светски рат. данас демократска Немачка настоји да у миру потврди своју доминацију на Балкану и у ЕУ.
Једино што је слично, наводи Антић, јесте осионост Немачке:
- Мачији садизам прати петнаест година дуго мрцварење Србије, без понуде озбиљнијег компромиса. Тај садизам генерише одређена потреба немачке политике да превазиђе своје фрустрације из 20. века. Србија се ту случајно, али веома згодно, нашла са свим својим слабостима.
Антић додаје да Намачка и Србија до 1914. нису били непријатељи и да су непријатељство донеле аустроугарске империјалне аспирације и Хитлерова мржња према Србима.
- Током протеклих двадесет и три године очигледно је да је Немачка нашла свој пут ка војној и империјалној моћи - раније је имала само економску и политичку - пре свега захваљујући односу према српским крајевима (Србија/КиМ, БиХ, Црна Гора). Ту је и чињеница да Немачка само према Балкану није преузела тврде обавезе које је прихватила кад је реч о Пољској, Чешкој и у извесној мери Француској - каже Антић.
Он сматра да је наступ немачких политичара и парламентараца, "ако и занемаримо ратове из деведесетих, током протекле три године, срамотан и недостајан једне демократске државе, посебно када она има терет тешких злочина према српском народу из два светска рата".
Антић оцењује да је инсистирање на потпуном понижењу Србије и доследном претварању административне линије у међудржавну границу само претекст да нам тако у будућности буду отети Војводина, Нови Пазар и вероватно источна Србија.
- Са поделом Косова тај модел разарања Србије био би обесмишљен - уверен је наш саговорник. - Циљ је да област коју су САД и Немачка ојадили (нове државе од Бихаћа до Битоља) буде уситњена и онеспособљена да буде део равноправне европске породице народа.
Срби са севера огорчени су ултиматумом и наступом немачких парламентараца.
- Како да променимо свест? Да се одрекнемо кућа, њива, гробаља... пита Драгиша Миловић, начелник општине Звечан:
- Никада се не можемо одрећи идентитета, историје, државности, Србије... Не желимо и не можемо да будемо Косовари. Ми смо Срби.
Миловић сматра да захтев у коме се тражи да Срби са севера промене свест, говори о томе колико Немци желе да понизе Србију и српски народ:
- То је резултат неких њихових фрустрација из прошлости. Њихов однос према Србима је понижавајући и испод сваког нивоа.
ЉУШИЋ истиче да је најважнија ствар, које нема међу немачким захтевима, база "Бондстил".
- То је највећа база у Европи. Американци су је препустили Немцима који у њу смештају своје војнике. "Бондстил" одређује судбину Косова. Питање ко ће њиме управљати је најважније питање. Зато је Немачка толико заинтересована за Косово - каже Љушић.
ЗАХТЕВИ НЕМАЧКЕ СРБИЈИ 2013.
* РЕФОРМИСАТИ правосуђе, у тој области уложити додатне напоре
* Открити и гонити починиоце паљења Амбасаде Немачке, није откривено ко стоји иза напада, није подигнута оптужница
* Помирење у региону. Београдски званичници да убудуће користе појам "геноцид у Сребреници"
* Потпуно спровођење досадашњих резултата у дијалогу Београда и Приштине о "интегрисаном управљању границама на северу".
* Паралелне институције. Тражи се укидање.
* Београд да утиче на Србе на северу да "промене свест" како би ови прихватили да су им Еулекс и Кфор пријатељи.
* Јасно видљива воља за нормализацију односа с Косовом с перспективом да Србија и Косово буду пуноправне чланице ЕУ. Та перспектива мора да буде у облику Споразума о добросуседским односима
ЗАХТЕВИ АУСТРОУГАРСКЕ СРБИЈИ 1914.
* ДА спречи издавање публикација које подстичу мржњу и непријатељство према Аустроугарској
* Да распусти организацију Народна одбрана и друге које учествују у пропаганди против Аустроугарске.
* Да из јавног образовања уклони све што би могло да служи или служи за подстицање пропаганде против Аустроугарске
* Да из војске и администрације уклони официре који су криви за пропаганду против Аустроугарске, а имена официра доставила би власт Аустроугарске
* Да прихвати учешће аустроугарских органа власти у сузбијању субверзивних делатности против Аустроугарске на територији Србије
* Да предузме судски поступак против саучесника Сарајевског атентата, уз помоћ и упутства аустроугарских органа
* Да ухапси две именоване особе које су уплетене у атентат по истрази коју је спровела Аустроугарска
* Да спречи нелегални пренос оружја преко границе
* Да упути Аустроугарској објашњења поводом изјава високих српских званичника, који су изразили непријатељство према Аустроугарској
* Да без одлагања обавести Аустроугарску о испуњавању ових обавеза
(Вечерње новости)
 
 
 

Вечерње новости: Захтеви Немачке Србији 2013. - захтеви Аустроугарске Србији 1914.

субота, 30 март 2013 21:43
Da nista drugo, ...
...ova naredba o Srebrenici sasvim ih razotkriva. I njih Nemce i njihovu EU kao novi platzdarm "nove i drugacije" Nemacke.
Препоручи коментар:
27
0
субота, 30 март 2013 21:51
Мићуновић
Мењају ми свест.Непријатеља морамо поштовати и назвати га великим пријатељем.Пријатељима окренути леђа или им забити нож у леђа.Николић, Дачић и Вучић морали би да дају оставке.....
Препоручи коментар:
28
0
субота, 30 март 2013 21:56
Бране, Италија
Па ако се ми хвалимо како смо осветили Косово после 600 година и заветујемо се да ће чекати опет ако треба и 2000 година зашто је онда чудно да се Немци као неупоредиво моћнији народ свете за оно што је било пре само 100 година ? Но мало о односима са Немцима. Краљ Милан је водио реалну политику па је склопио уговор са АУ. Тада и почињу проблеми Обреновића јер Русија непрекидно почиње да шири пропаганду међу Србима против Аустрије дрско нас провоцирајући (слично као и сад) да смо склопилу уговор са непријатељима Словена, православља и др. Заправо се радују јер имају изговор за Велику Бугарску којој обећавају српске земље што им Немци поништавају. Заједно са радикалима коначно обарају Обреновиће и тада почиње српска пропаст, на њихову несрећу и њихова. Такође Цара Никола није изгубио престо због Срба како нам потурају већ због револуције у својој земљи, а на крају крајева толико су радили да нас посвађају са Аустријом да био стварно морали бити без образа да нас не подрже 1914.
Препоручи коментар:
2
41
субота, 30 март 2013 22:01
SomborSrbija
....... a na kraju ce i proci kao 1918.Zivi bili pa videli.
Препоручи коментар:
35
0
субота, 30 март 2013 22:08
Ovo je IV atlantski Rajh,
To je prosireni III Rajh,gazda je preko okeana,a Njemacka mu je glavni eksponent u Evropi,jer bez tih fanaticnih fasista ne moze ni biti ozbiljnijeg rata.
Glavni cilj je Rusija,a Srbi su samo usputna stanica,da ne bi iza ledja ostavljali bilo kakav otpor.
Nalazimo se u 1941 god,samo su jos Srbija i Rusija slobodne zemlje i van IV atlantskog Rajha i kao sto Milosevic rece,agresija na Srbiju je samo proba za Rusiju.

Sve im je palo u vodu kad su im Srbi srusili,tada tajno oruzje,F-117 i B-2 koje su i dosli probati na Srbiji znajuci da ce ispod njih biti ruski raketni sistemi BUK M-1,preteca S-300,sa dometom od 50 km.
Nakon toga su presli na bjesomucno bombardovanje srpskih civila i civilnih objekata kako bi nam se osvetili i nece nas pustiti na miru sve dok se u Srbiji ne pojave ruske nuklearne glave.

Mnogi ruski analiticari kazu da je agresija NATO-a na Srbiju otrijeznila Rusiju i dovela na vlast Putina.
Dakle,jedini spas Srba,Srpske i Srbije je u savezu sa Ruskom Federacijom.
Препоручи коментар:
24
0
субота, 30 март 2013 22:08
Bošnjaković
"Тражи се да Срби више не буду Срби." Eto vidite da su istorijske poturice, u stvari bili "progresivna snaga". Oni su prihvatali "realnost".
Препоручи коментар:
21
0
субота, 30 март 2013 22:10
Горан Јевтовић
Овај ултиматум сада је десет пута јачи и опаснији од онога 1914.године.
Он носи много веће понижење и конкретнију штету.
Препоручи коментар:
31
0
субота, 30 март 2013 22:16
Đetić
Podržavam sve uslove;prekinite pregovore ako vam ne odgovara.Rat ste izgubili i šta vi hoćete?Dobro je da vam bilo šta i nude na Kosovu.
Препоручи коментар:
0
28
субота, 30 март 2013 22:17
uporno netolerantan
@sombor

Samo da mi ne prodjemo kao u I sv.ratu...
Препоручи коментар:
1
22
субота, 30 март 2013 22:18
Vic
Znate kakva je razlika između ruskog internacionaliste i engleskog kosmopolite? Internacionalista voli svoju naciju ali i druge nacije, obično zbog njihove kulture, običaja, nauke, tehnike, umetnosti. Engleski kosmopolita voli sve ljude koji pričaju engleski, slušaju rok, piju koka-kolu, ne znaju ko su ili im nije bitno, ali obavezno vole pare i englesku kraljicu.
Препоручи коментар:
17
0
субота, 30 март 2013 22:19
SuperBad
Godine 1914. posle ultimatuma i objave rata Srbiji,tadasnji ambasador-Austro-Ugarske prelazi u Zemun.Ispracaju ga Srbi sa obale i dobacuju-Vidimo se u Becu.Pametnome dosta
Препоручи коментар:
23
0
субота, 30 март 2013 22:27
Бране, Италија
....... a na kraju ce i proci kao 1918.Zivi bili pa videli.


да ли то значи да ћемо и ми проћи као 1918. са милонским жртвама, потпуно порушеном отаџбином која је на крају и укинута ?
Препоручи коментар:
4
20
субота, 30 март 2013 22:34
Дринко Кончаревић
Има изгледа да се Историја понови. Да не би прошли боси по трњу сада морамо пказати да смо нешто научили и да можемо избећи понављање Историје а да останемо Срби.
Препоручи коментар:
10
0
субота, 30 март 2013 22:35
BGovac
Pa ovaj ultimatum od pre 100 godina je laksi za ispuniti nego ovaj danasnji. Na kakve razgovore idu ove KRTICE iz vrha vlasti...
Препоручи коментар:
20
0
субота, 30 март 2013 22:40
Kontinuitet za kontinuitet.
Pa nista ko moj pradeda 1914, i deda 1941, i ja cu isto 2013/2014. Sto da ih brukam. Dok se svabe jednom ne nauce pameti.
Препоручи коментар:
22
1
субота, 30 март 2013 22:45
razlike
Možda ne vidim dobro ali 1914. nisu tražili da im damo svoju teritoriju nego da ih manje mrzimo, danas traže teritoriju i da ih bespogovorno obožavamo!
Препоручи коментар:
21
0
субота, 30 март 2013 22:48
Brane,Italija,
Tebi opet nije dobro,ja te nedavno pitah imas li termometar,a ti nista ne odgovori.
Препоручи коментар:
5
10
субота, 30 март 2013 22:50
изрека
Сачувај ме Боже од пријатеља, од непријатеља ћу се сам одбранити.
Само што бисмо у овим временима морали да сачинимо поприличан списак пријатеља (споља и изнутра).
Препоручи коментар:
10
0
субота, 30 март 2013 22:52
@ Djetic,
Djeticu,ni tebi nije dobro,imas li ti termometar?
Препоручи коментар:
14
0
субота, 30 март 2013 22:55
misterbiti
Niste razumeli ili neqete da razumeta poruku Nemaca koja glasi-SRBI OKANITE SE TUGJIH TERITORIJA-toje sushtina poruke o promeni SVESTI kod Srba.Vishe od 100 godina pokushavate izllazak na Jadransko more ali ipak toje tugja teritorija .Prestanite veq jednom i zadrzhite samo ono shtoje vashe a toje BEOGRADSKI PASHALUK.
Препоручи коментар:
1
16
субота, 30 март 2013 22:55
Миладин Зековић
Немачки парламентарци су у шестој тачаки УЛТИМАТУМА упућеног Србији тражили ПРОМЕНУ СВЕСТИ српског народа. По том питању АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ је непревазиђен.Он је заиста доживео ПОТПУНУ, ТОТАЛНУ ТРАНСФОРМАЦИЈУ И ПРОМЕНУ СВЕСТИ.
Препоручи коментар:
22
1
субота, 30 март 2013 22:59
Konobar
Mogu bre samo da nam pljunu pod prozor i vidimo se u Trecem svetskom ratu sa Srbijom na strani Rusije ( i Kine naravno).Sve se kuva tako nesto u svetu.
Препоручи коментар:
19
0
субота, 30 март 2013 23:00
perkins
razlika u zahtevima 1914 i 2013 je ta sto je 1914 zahtev SRBIJA odbila,a 2013 kikiriki republika prihvatila
Препоручи коментар:
4
1
субота, 30 март 2013 23:02
mladenbg
previse su slicna ova dva ultimatuma da bi bilo slucajno, treba cetvoro ociju otvoriti povodom odnosa amerikanaca i EU prema Srbima, kidisu na nas kao besni kerovi, bojim se da u njihovim planovima nema mesta za celovitu i prosperitetnu Srbiju, a ni Srpsku....ovakve ucene i ponizavanje su dosad nevidjeni u medjunarodnim odnosima
Препоручи коментар:
4
0
субота, 30 март 2013 23:06
Arsenije
@Đetić
Srbi ne gube ratove. Rata nije ni bilo. Srpska vojska je čekala fašiste koji su se pojavili na Kosmetu tek kada je srpska vojska sa kompletnim naoružanjem izašla sa Kosmeta. Bilo je otvorene terorističke ucene da će Beograd biti bombardovan iz daljine i ravan kao sto, odnosno da će ceh platiti civili. To je neprihvatljiva cena, čekaće Srbija bolju priliku.
Препоручи коментар:
4
0
субота, 30 март 2013 23:10
Миладину Зековићу
Да господине Зековићу. Што се Вучића тиче потпуно сте у праву. Та промена свести није се догађала поступно. Догодила се на самом почетку мандата, при првој посети Берлину када су га прошетали поред почасног вода, а по црвеном лауф тепиху. Само што се није онесвестио од части и задовољства. Тада још није био научен да се контролише, сав се зацрвенео, паника ме је ухватила да ће се и тамо расплакати. Тада је испоручио Немцима свест на тацни. Што је своју испоручио, него што сада испоручује нашу са свим припадајућим деловима. Шта мислите због чега толико чезну да баш он иде у Брисел?
Препоручи коментар:
5
0
субота, 30 март 2013 23:13
@misterbiti
misterbiti ti malo zaboraviti
sta se desiti
kad vas gazde ostaviti
1918
1945
201?
Препоручи коментар:
4
0
субота, 30 март 2013 23:20
@misterbiti
Nema dovoljno siptarskih sajtoва?
Препоручи коментар:
4
0
субота, 30 март 2013 23:20
Anka Krajina
@ Горан Јевтовић
Овај ултиматум сада је десет пута јачи и опаснији од онога 1914.године.

Čitajući Čedomira Antića, ne mogu se oteti utisku da ipak postoje neke razlike.

Ultimatum 1914. imao je iza sebe kao direktnu posledicu rat, koji je bio prepremljen nezavisno od odgovora Srbije.
Znači, tražio se samo neposredni povod.

Da li odbijanje ovog sadašnjeg ultimatuma nosi iste posledice?
Ili mislite na druge oblike rata?
Jedina "opipljiva" posledica je nedobijanje datuma. Naravno, to samo po sebi nije nikakva tragedija ako se ne zna šta se iza brda valja.
Možda imate više informacija o tome? Volela bih ih čuti.
Pozdrav
Препоручи коментар:
2
0
субота, 30 март 2013 23:26
Милић Петар Кецман
"Немачки амбасадор у Србији Волфрам Мас изјавио је на конференцији о НАТО у Београду да Срби морају својој деци да објасне да је бомбардовање било исправно, како она у будућности не би мрзела Атлантску алијансу."(год.2010)
О чему и за чије бабе здравље се са њима расправљало о било чему? Зашто нису тражени савезници?
Препоручи коментар:
5
0
субота, 30 март 2013 23:30
Srebrenica
Dobro je Ćosić rekao niko ne laže ko srbin.Lako je lagati na domaćem terenu ali drugima se neda sipati lug u oči.Poruka je ne lažite više dosta vas je !
Препоручи коментар:
1
4
субота, 30 март 2013 23:40
Радгост
А шта ако Немци испуњавају жељу Русије да одврате Србију од чланства у ЕУ?И зато постављају услове које Срби не желе,неће,не могу да задовоље?
Препоручи коментар:
0
0
субота, 30 март 2013 23:42
@Srebrenica
Evo ga još jedan sa spiska nevinih žrtava koji je nekim slučajem ipak živ i zdrav i služi se internetom.
Препоручи коментар:
3
0
Пошаљите коментар
[ Назад на текст] 
 

Нема коментара:

Постави коментар