Претражи овај блог

Основни подаци о мени

Моја слика

Campo Belo São Paulo, São Paulo, Brazil

...As you read about Bosnia and Kosovo in your daily newspapers I remind you of the words of Socrates spoken at his trial in his own defence: "I do not know what effect my accusers have had upon you gentlemen but for my own part I was almost carried away by them; their arguments were so convincing. On the other hand scarcely a word of what they said was true."....

субота, 30. март 2013.

Вилијам Дармут: Срби треба да негују и чувају свој суверенитет | Хроника

Вилијам Дармут: Срби треба да негују и чувају свој суверенитет | Хроника


Хроника

Вилијам Дармут: Срби треба да негују и чувају свој суверенитет

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 30. март 2013.
ВИЛИЈАМ Лејџ, десети гроф од Дартмаута, (Villiam Legge, 10th Earl of Dartmouth), који воли да га други једноставно зову Вилијам Дартмаут, изазвао је недавно велико интересовање у Србији, али и широм Европе, када је на заседању Европског парламента у Стразбуру, као члан евроскептичне Британске странке за независност, затражио да се питање пријема наше земље у ЕУ одложи све до - 3000. године.
Било је у овим речима и лошег укуса, за нас не баш увек разумљивог, британског хумора, али и мучне чињенице да ЕУ не зна шта ће ни сама са собом, без обзира на минорни значај политичке струје коју Дартмаут апредставља.
Многи су у Дартмаутовом иступу видели и демонстрацију супериорности западних земаља над малим државама с истока Европе. Полубрат бивше британске принцезе, син грофице Рејн Спенсер, рођене Мек Коркодејл и маћехе леди Дајане, у ексклузивном интервјуу за "Новости" истиче, међутим, да је у његовом обраћању било свега само не спрдње.
* Због чега сте Србији предвидели баш 3000. годину?
- Противимо се томе да још држава улази у ЕУ. То је политика моје странке. Противили смо се 2004. да уђу Пољска, Кипар, Мађарска, Литванија, Естонија, Словенија, Словачка, Чешка... Противили смо се да 2007. уђу Бугарска и Румунија. Сада се противимо уласку Хрватске. И наставићемо да се противимо. Не само због Србије, већ и због БиХ, Македоније, Црне Горе, Турске и осталих. Не циљамо, дакле, само Србију. То је наша општа политика.
* Зашто се толико противите даљем проширењу Уније?
- Први разлог је зато што се Велика Британија суочава с диспропорционално великим захтевима имиграције. А биће још горе, кад нова проширења ступе на снагу и кад још више земаља буде ушло у ЕУ. Енглеска је пренасељена. Србија има површину од око 60 процената територије Енглеске, са свега седам милиона становника. Енглеска, с готово двоструко већом територијом, има 50 милиона. Поставите ствари у супротном смеру: када би Србија била насељена колико и Енглеска, не би имала седам, већ 30 милиона становника. Између 1997. и 2007. године, имиграција је код нас порасла за чак 4,4 милиона. Тренутно, у Енглеску сваке године уђе више људи него што их је укупно ушло у периоду од 1066. до 1950! Ми, једноставно, немамо више простора.
* Неће, ваљда, баш сви сада из Србије и других земаља кандидата за чланство у ЕУ да похрле да живе у Енглеској? Можемо ми и да допринесемо развоју Уније...
- Други разлог нашег противљења проширењу је што велики новац из буџета Уније одлази на такозване кохезионе фондове. Неке земље попуњавају ове фондове, друге их користе. Велика Британија масовно учествује у њиховом попуњавању, да би субвенционисала грађане других држава. А наш народ тренутно пати. За нас, он би требало да буде на првом месту. Не мислим, заиста, да је проширење у британском националном интересу и у интересу народа који ме је изабрао. Када би ушла у ЕУ, Србији би требало да се дају велике суме. Исто тако сматрам да их не би требало дати било којој другој земљи. Није нам потребно да даље плаћамо, и то је веома једноставно. Али постоје друге политичке партије у нашој земљи које подржавају даља проширења, укључујћи, нажалост, и владајућу коалицију.
* Зар ви, ионако, не намеравате да изведете Велику Британију из ЕУ? Зашто не пустите друге да уђу?
- Веома добро питање. Зашто да не, кад ми изађемо из Уније, можете слободно да заузмете наше место!
* Није ли то, све, ипак, помало одраз западног егоизма и ароганције према земљама с истока Европе?
- Не могу да говорим у име других земаља. Мислим да су друге чланице повољно расположене по питању уласка Србије у ЕУ. Могу само да говорим о нама. Као што сам рекао, реч је, пре свега, о томе што имамо велики притисак на наше школе, болнице, стамбени сектор. Верујемо, и имамо пуно право да верујемо, да ће, када још више људи буде дошло, ситуација, која је ионако тешка, постати много гора.
* Посматрате нас као терет, а можемо да будемо и те како корисни. Недавно је, тако, обележен 27. март, када је српски народ масовно протестовао против Тројног пакта. Дуго се мислило да је то било спонтано окупљање, а сада се појављују гласови да је све, у ствари, организовала британска тајна служба, да би нас увукла у рат...
- Хоћете ли да кажете да имамо моралне обавезе према Србији? У том случају, имамо моралне обавезе и према другим земљама, као што су, на пример, државе бившег Совјетског Савеза, које су такође биле наши савезници током Другог светског рата. Желео бих да честитам српском народу и искажем му сву своју захвалност и поштовање за оно што сте урадили 1941. године и током Другог светског рата. Али то не значи да ми у нашој партији сматрамо да је добра идеја да Србија уђе у ЕУ.
* Да ли је, на крају, лоше, или добро за Србију, то што јој се, по вама, пружа прилика уласка у ЕУ тек за хиљаду година?
- Сви смо очевици онога што се тренутно дешава с Кипром. Хтео бих да скренем пажњу вашим читаоцима да је услов постављен од ЕУ да се као монета прихвати евро. Тренутни подаци показују да је стопа незапослености у Србији око 25 одсто. Ако уђете у ЕУ, на основу чињеница које показују шта се тренутно дешава другима, можете да очекујете да ће се незапосленост удвостручити.
* Ваша интервенција у Европском парламенту је, дакле, била добра за Србију?
- Добра вест је то што нисте у еврозони.
* Зашто, онда, после свега, Велика Британија хитно не изађе из ЕУ?
- Странка за независност није део садашње владе у Великој Британији. Нисам премијер. То питање би, дакле, требало да поставите Дејвиду Камерону.
* Хоће ли вам се ускоро пружити прилика да можда ви водите британску владу?
- Мислим да смо то свакако заслужили!
* Колико дуг живот предвиђате Европској унији?
- Био бих много срећнији да сте ме питали колико дуго ће преживети еврозона. Одговор на то питање је много предвидљивији. А ЕУ ће, сама по себи, увек бити нека врста трговинског удружења европских земаља. И, то је нешто за шта се наша партија залаже. За слободну трговинску зону. Али ми се противимо политичкој унији. И оно што није дугог живота, то је управо Европа као политички концепт. А ако не може да функционише политичка унија, не може онда ни монетарна.
* И, колико дуго ће опстати евро?
- Мислим да ће се еврозона распасти у следећих три до пет година. За обичан свет је прилично застрашујућа идеја да део њихове имовине може да буде конфискован, што се тренутно дешава с кипарским банкама. Не разумем како може да постоји банкарска унија с контролом капитала? Не можемо да узимамо ваш капитал и руинирамо вашу земљу. Не може се узимати капитал из једне државе да би се преселио у другу. Зато, ако могу да дам било какав савет српском народу, он би гласио: останите ван ЕУ.
* Шта су, по вашем мишљењу, главни недостаци ЕУ?
- Неизабрана бирократија доноси све одлуке. Људи из различитих делова света, нарочито у вашем региону, поднели су многе жртве да би се истргли из окова комунизма. Чак је и југословенски комунизам, ипак, био комунизам. Ако уђете у ЕУ, поново ћете се наћи у канџама шакала. На много начина.
* Пут до ЕУ за Србију је везан с питањем Косова. Имају ли Срби на Косову, бар, право на аутономију, онако као што је имају други народи у Европи, и као што је она својевремено дата Косову унутар Србије?
- Саучествујем са Србима на Косову. Сматрам да се ЕУ лоше понела према њима. Свестан са проблема Срба на Косову, као што сам свестан проблема других мањина у осталим деловима света. Лично, гајим дивљење према српској култури и култури Српске православне цркве.
* Каква би, на крају, била ваша порука Србима?
- Негујте и чувајте ваш суверенитет, као што сте то увек радили. Немојте да дозволите професионалним политичарима да вам га одузму.
БРИТАНСКА независна партија има 11 од укупно 73 посланичких места Велике Британије у Европском парламенту. Предводи је Најџел Фариџ. Према најновијим испитивањима јавног мњења, у фокусу најављеног референдума Велике Британије за излазак из ЕУ, тренутно уживају подршку чак 17 одсто грађана.
РЕЈН Спенсер се 1976. развела од Вилијамовог оца и венчала за грофа Спенсера, поставши тако маћеха леди Дајане, принцезе од Велса. Самим тим, Вилијам Дартмаут је постао Дајанин – полубрат.
ДАРТМАУТА бије глас да је тукао своју супругу Фиону, бившу манекенку. Пријатељ породице испричао је да је у новембру прошле године дошло до оштре свађе између двоје супружника око тога у коју ће собу ставити телевизор. Фиона је дигла руке од расправе и отишла да спава, али је Вилијам, наводно, пробудио да наставе свађу. Она је тада, због насиља, позвала полицију. Европски посланик је у притвору задржан неколико сати, али је супруга изјавила да је телефон окренула буновна и да није било физичког обрачуна.
(Вечерње новости)
 
[ Почетна страна ] 

Вилијам Дармут: Срби треба да негују и чувају свој суверенитет

субота, 30 март 2013 21:35
uporno netolerantan
Da' je moguce da neko iz VB govori u korist Srbije ?!
Препоручи коментар:
15
0
субота, 30 март 2013 22:24
Papini Marinci
Iskren covek,hvala mu.
Препоручи коментар:
11
0
субота, 30 март 2013 22:29
Konobar
Steta da ga novinar nije pitao za Foklandska ostrva zasto ih ne prepuste Argentini nego ratuju za onih par stada ovaca i ribarskih naselja. Britanci bi trebali to mnogo lakse da otkace nego sto od Srba traze da prepuste kolevku srpstva arnautima. More ne bi smeo da zucne jer Britansku Ustav je rigorozan u pogledu delovanja na otcepljenju dela teritorije Njenog Velicanstva. Ej bre ona Margaret Tacer potegla celu flotu na 5.000 kilometara da zastiti Ustavni poredak, a nasi izmisljaju Treci put, ni Lazara ni Vuka nego nekog Aleka, Loleka i Boleka.
Препоручи коментар:
14
0
субота, 30 март 2013 22:43
Kad se Englez pravi Englez,
Ona izjava da ce Srbija uci u EU 3000 god. je imala za cilj da omalovazi i uvrijedi Srbiju,da nam kaze koliko (ni)smo dobrodosli u njihovo snobovsko drustvo.
On jos gore misli o drzavama istocne Evrope koje on,a i svi ostali sa Zapada zovu "sirotinjom sa Istoka".
Dakle,ovaj Darmut je tipican predstavnik britanske imperije koji gleda samo svoju korist,a sve ostale ponizava i omalovazava.

Ipak se dalo primjetiti da mu je bilo nezgodno odgovarati na pitanja novinara pa se malo "pravio Englez",kao,on je to izgovorio za dobro Srbije,sto nije tacno.

Medjutim,ja ipak mislim da u njegovoj prici ima jedna mala doza postovanja prema Srbima,koliko god da nas mrze,oni postuju nasu borbu za slobodu i identitet,sto se,osim,kod Rusa,ne moze vise naci u Evropi.
Narode i drzave,koji se svakom okupatoru odmah predaju i koji samo masu tudjim zastavama,niko ne postuje,ni prijatelji,ni neprijatelji.

Bilo iskreno ili ne,njegovo misljenje da nam nije mjesto u EU je jedino tacno.
Препоручи коментар:
11
0
субота, 30 март 2013 22:45
Matematika sedi 1.
Србија има површину од око 60 процената територије Енглеске, са свега седам милиона становника. Енглеска, с готово двоструко већом територијом, има 50 милиона. Поставите ствари у супротном смеру: када би Србија била насељена колико и Енглеска, не би имала седам, већ 30 милиона становника.

I bilo bi nas toliko da niste nam radili o glavi u 1 i 2 svetskom ratu.
Препоручи коментар:
14
0
Пошаљите коментар  
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар